Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας των πανεπιστημίων

30 / 03 / 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων
των Τμημάτων Βιολογίας των πανεπιστημίων

Άρθρο 1

1. Το επάγγελμα του Βιολόγου ασκούν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Βιολογίας των πανεπιστημίων της χώρας.

2. Οι Βιολόγοι δύνανται να απασχολούνται με αμοιβή, ατομικά ή σε συνεργασία με επιστήμονες άλλης ειδικότητας, στο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Βιολογίας.

Άρθρο 2

1. Ο Βιολόγος δρα επαγγελματικά με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, καθώς και με τη μορφή παροχής υπηρεσιών, συμβουλών και γνωματεύσεων.

2. Ο Βιολόγος ασχολείται επαγγελματικά με κάθε αντικείμενο που αφορά στην προέλευση  στη λειτουργία και στην εξέλιξη – από το επίπεδο των μορίων έως το επίπεδο των κοινωνιών – κάθε μορφής ζωής και στις εφαρμογές των παραπάνω. Επίσης ασχολείται με τους αβιοτικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ζωή, με το περιβάλλον και με τις μεταξύ τους σχέσεις.

Άρθρο 3

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους, ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς:

α) στην εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τη βιολογία καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη βιολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

β) στην έρευνα κάθε γνωστικού αντικειμένου που υπάγεται στον ευρύτερο τομέα της Βιολογίας και είτε έχει αμιγώς θεωρητική- επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή και διεξάγεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες, καθώς και σε αρμόδιες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις ή τμήματα εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και  ιδιωτικών επιχειρήσεων.

γ) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αντικείμενα όπως:

i. η  επιλογή των βιολογικών υλικών-δειγμάτων και γενετικού υλικού και των βιολογικών και βιοχημικών μεθόδων εξέτασης και ανάλυσής τους, ο έλεγχος της ποιότητας των αναλύσεων, ο έλεγχος της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, όπως μοριακής βιολογίας, γενετικής, βιοχημείας, ανοσοβιολογίας, μικροβιολογίας,  κυτταρολογίας και άλλα.

ii. η επιλογή και ο έλεγχος εργαστηριακών διεργασιών που αφορούν στην αναπαραγωγή και στον έλεγχο ή στη διατήρηση γαμετών ή εμβρύων ή αρχέγονων κυττάρων και οι εφαρμογές τους.

iii. η επιλογή και ο έλεγχος της ποιότητας των βιολογικών και βιοδραστικών αντιδραστηρίων (αντισώματα, ραδιοϊσότοπα και άλλα), και των εφαρμογών τους στις βιοεπιστήμες, καθώς και σε κάθε άλλη σχετική επιστήμη, στην οποία η χρήση τους κρίνεται αναγκαία.

iv. η εκπόνηση βιολογικών μελετών και εργαστηριακών αναλύσεων (για παράδειγμα βιολογικές, βιοχημικές, γενετικές) και ο εν γένει έλεγχος της επίδρασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και κάθε άλλου είδους ανθρώπινης δραστηριότητας, στους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος.

v. ο έλεγχος της οικολογικής ποιότητας των νερών, του εδάφους και του αέρα καθώς και ο βιολογικός έλεγχος των τροφών.

vi. η εκπόνηση βιολογικών μελετών και εργαστηριακών αναλύσεων και η διενέργεια ελέγχων με αντικείμενο τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος και των σχέσεων μεταξύ τους.

vii. η δειγματοληψία, η διενέργεια οικολογικών ελέγχων και η αξιολόγηση περιβαλλοντικών δειγμάτων και συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης ως περιβαλλοντικοί ελεγκτές.

viii. η οργάνωση και η διαχείριση προστατευμένων περιοχών της φύσης, εθνικών πάρκων, προστατευμένων φυσικών σχηματισμών και τοπίων, περιοχών οικοανάπτυξης, μουσείων φυσικής ιστορίας, ζωολογικών και βοτανικών κήπων.

ix. η εκπόνηση μελετών βιολογικής προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση της ατμόσφαιρας, των αερίων αποβλήτων, των υδάτων, των υγρών και στερεών αποβλήτων, των απορριμμάτων, των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, των θορύβων, των δονήσεων και των κραδασμών. Επίσης μελετών βιοαποκατάστασης του περιβάλλοντος και των ειδικότερων φυσικών στοιχείων που έχουν ρυπανθεί, όπως των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και του εδάφους.

x. η εκπόνηση αλιευτικών μελετών, η διοίκηση, διαχείριση και προστασία θαλάσσιων πάρκων, υδροβιότοπων, ποταμών, λιμνών, ορεινών και ημιορεινών ρεόντων υδάτων και κάθε άλλου υδάτινου σχηματισμού που απαιτεί γνώσεις Υδροβιολογίας , Ιχθυολογίας και   Αλιευτικής Αλιείας.

xi. η επιλογή,  ο σχεδιασμός και ο έλεγχος της ποιότητας και της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων και μεθόδων γενετικής μηχανικής στην διατήρηση και αξιοποίηση γενετικών πόρων, στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας καθώς και σε κάθε προϊόν που παράγεται ή παρασκευάζεται, σύμφωνα με τις ανωτέρω μεθόδους.

xii. έλεγχος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και νεοφανών βιολογικών ουσιών όπως για παράδειγμα γενετικά τροποποιημένων πρωτεϊνών και προϊόντων που χρησιμοποιούνται ή παράγονται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, καθώς και σε βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και άλλες.

xiii. η επιστημονική έρευνα, η παροχή συμβουλών, καθώς και η εφαρμογή τεχνικών στον τομέα  της βιοπληροφορικής.

Άρθρο 4

Οι πτυχιούχοι Βιολόγοι αναλαμβάνουν την ευθύνη υπογράφοντας ατομικά ή συνυπογράφοντας με άλλους ειδικευόμενους επιστήμονες, στα ακόλουθα ζητήματα:

α) αποτελέσματα, των αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού, που διεξάγονται στα αναφερόμενα στην παρ. γ  περ. i του άρθρου 3 του παρόντος, εργαστήρια.

β) αποτελέσματα των τραπεζών αίματος, που πιστοποιούν την ασφάλεια του αίματος και των συστατικών του και προορίζονται για ιατρική, φαρμακευτική  ή βιομηχανική χρήση.

γ) αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φαρμάκων, που προορίζονται για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση ή καλλυντικών, ιδιαίτερα όπου αυτά παρασκευάζονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους.

δ) μελέτες και πιστοποιητικά σχετικά με την ασφάλεια ιατροτεχνολογικών και εν γένει υγειονομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από ζώντες οργανισμούς.

ε) πιστοποιητικά ελέγχου εφαρμογής των αρχών Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής κατά τον έλεγχο βιοαντιδραστηρίων.

στ) πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη και δημόσια υγεία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και νεοφανών προϊόντων.

ζ) μελέτες επιπτώσεων από την άσκηση βιομηχανικών και εν γένει επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, στους βιοτικούς και αβιοτικούς οργανισμούς  και στις μεταξύ τους σχέσεις.

η) μελέτες και πιστοποιητικά ελέγχου της οικολογικής ποιότητας και της βιολογικής ασφάλειας των υδάτων, του εδάφους και του αέρα.

θ) αλιευτικές και ιχθυολογικές μελέτες, οικολογικές αξιολογήσεις υδάτων και μικροβιολογικές αναλύσεις νερού, με αντικείμενα όπως την εκτίμηση μικροβιολογικών χαρακτηριστικών του νερού, του φυτοπλαγκτόν, της ιχθυοπανίδας, των μακρόφυτων και των βενθικών οργανισμών.

ι) πραγματογνωμοσύνες που προορίζονται για διοικητική ή ιατροδικαστική χρήση και βασίζονται στην επεξεργασία βιολογικών παραμέτρων και ιδιαίτερα του γενετικού υλικού.

ια) μελέτες και πιστοποιητικά ελέγχου απολυμάνσεων και εντομοκτονιών δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

ιβ) έλεγχο βιολογικών παραμέτρων σε επίπεδο πληθυσμών ή ατόμων και στις επιμέρους λειτουργίες υποκυτταρικών συστατικών, κυττάρων, ιστών, οργάνων ή συστημάτων.

ιγ) προτάσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή  Ένωση ή άλλον οργανισμό ή κράτος, σχετικά με επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο της βιολογίας .

Άρθρο 5

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

15.000 Εμφανίσεις
  1. Αγαπητέ κ. Πανάρετε,

    Από την ανάγνωση των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα σας, αλλά και από το μοναδικό σχέδιο Π.Δ. πτυχιούχων σχολής του Ε.Μ.Π., προκύπτει αβίαστα η μεροληπτική αντιμετώπιση των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., παραπέμποντας στις καλένδες την επίλυση του φλέγοντος αυτού θέματος.

    Τα Π.Δ. με τα οποία θα συγκροτηθεί (ποιος ξέρει πότε …..) ο ενιαίος φορέας, τα –3- επίπεδα τεχνικής ευθύνης, τα όρια τεχνικής ευθύνης, προβλέπονται μόνο για τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι., και όχι για τους αποφοίτους του Ε.Μ.Π.

    Αλήθεια κ. Πανάρετε, πιστεύετε ότι οι απόφοιτοι του Ε.Μ.Π. είναι υπεράνω των διατάξεων με βάση τις οποίες ο ενιαίος φορέας θα χορηγεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος ;

    Σήμερα υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι είναι λογικό ένας διπλωματούχος μηχανικός του Ε.Μ.Π. να έχει δικαίωμα και δυνατότητα υπογραφής χωρίς κανένα περιορισμό, την επόμενη της απόκτησης του διπλώματός του και χωρίς να έχει καμία επαγγελματική εμπειρία, μέσα από μια άσχετη προς τη διαδικασία εξέταση ;

    Γνωρίζετε κ. Πανάρετε με ποια διαδικασία σήμερα οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών του Ε.Μ.Π. αποκτούν την άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο ;

    Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι υποψήφιοι σχεδόν αποκλειστικά επιλέγουν να εξετασθούν στην πτυχιακή τους εργασία ;

    Η πτυχιακή εργασία (που έχει θέμα περιορισμένης εφαρμογής και ασφαλώς δεν καλύπτει όλο το εύρος των σπουδών) εκπονείται στο τέλος (κατά τεκμήριο) του κύκλου σπουδών, αποτελεί υποχρέωση του φοιτητή για την ολοκλήρωση του βασικού κύκλου σπουδών, παρουσιάζεται δε και εξετάζεται στις πτυχιακές εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος.

    Επομένως η πτυχιακή εργασία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελεί βάση για εξέταση, μεταγενέστερης του διπλώματος.

    Πολύ δε περισσότερο, όταν η πτυχιακή εργασία δεν έχει καμία απολύτως σχέση στην εξεταστική διαδικασία η οποία αφορά στη χορήγηση άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.

    Παρ’ όλον ότι πολλές φορές το θέμα αυτό έχει τεθεί στο Τ.Ε.Ε., δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αν και έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις και έχουν γραφεί πολλά.

    Λίγοι, ελάχιστοι εκ των υποψηφίων που προσέρχονται στις εξετάσεις διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία, στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η κοινωνική πίεση είναι αυτή που ‘’οδηγεί’’ στην επιτυχή έκβαση αυτής της εξέτασης. Και τούτο διότι κανονικά πρέπει να περνούν ελάχιστοι και τις περισσότερες φορές αποφασίζουν οι δύο στους τρείς εξεταστές, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η παντελής έλλειψη επαγγελματικών γνώσεων των αποφοίτων που προφανώς δεν απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

    Αγαπητέ κ. Πανάρετε, έχετε σκοπό να παρέμβετε και να αλλάξετε τη διαδικασία χορήγησης άδειας επαγγέλματος που σήμερα ακολουθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο ; Το Τ.Ε.Ε. δεν αλλάζει τη διαδικασία από μόνο του.
    Μια διαδικασία εξέτασης η οποία στον περιορισμένο χρόνο που αυτή διεξάγεται, δεν συνάδει με την ουσία της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ουσιαστικά δε την υποβαθμίζει.

    Σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία αυτή.

    Για ποιο λόγο εξαντλείτε την αυστηρότητά σας μόνο στους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι. ;
    Και για ποίο λόγο δεν εφαρμόζετε το άρθρο 18 παράγρ. 2 του Νόμου 3794 / 04-09-2009, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να είχαν υπογραφεί άμεσα όλα τα εκκρεμή Π.Δ. που είχαν υπογραφή από το ΥΠΕΠΘ και υπολείπονταν της υπογραφής του / των συναρμόδιων Υπουργείων ;

    Αυτό άλλωστε δεν ήταν και προεκλογική σας δέσμευση ;

    Με εκτίμηση

    Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής

    Σχόλιο by ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ — 06/04/2010 @ 15:50

  2. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Συγχαρητήρια για την πολύ αξιόλογη και ελπιδοφόρα προσπάθεια που καταβάλλετε.

    Το σχέδιο ΠΔ είναι σύγχρονο και εμπεριστατωμένο, ωστόσο υφίσταται μια ουσιώδης παράλειψη:

    Οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιολογίας πρέπει να έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα »να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου » (ιδιωτικά εργαστήρια βιοανάλυσης, όπως αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό).

    Ενδεικτικά για το είδος των αναλύσεων παρατίθενται ορισμένοι σύνδεσμοι που αφορούν το »γενικό» πτυχίο του Βιολόγου :

    http://www.aab.org/aab/Default.asp
    http://www.bio.cam.ac.uk/dept.html
    http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
    http://www.faseb.org/The-Directory.aspx

    Ήδη στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας και
    Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια
    (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας). Μια απλή σύγκριση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών πχ. του Βιολογικού τμήματος ΕΚΠΑ με αυτό του τμήματος Βιοχημείας και
    Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, όπως συμβαίνει με τον τίτλο του Βιολόγου στο εξωτερικό.

    Με την παράκληση να αξιολογήσετε τη συγκεκριμένη επισήμανση, σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι εγκάρδια ό,τι καλύτερο.

    Με εκτίμηση
    Γ.Δ.

    Σχόλιο by Γ.Δ. — 11/04/2010 @ 16:15

  3. Δεν έχει λογική η πολυθεματική ειδικότητα των ιατρών αφού δεν αναγνωρίζεται άλλωστε στο εξωτερικό, και αυτό επειδή η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων(βιο-ανάλυση) στην Ευρωπαική Ένωση και στις ΗΠΑ δεν είναι ιατρική πράξη (δηλ. δεν είναι φυσική εξέταση,συνταγογράφηση,χειρουργείο,ακτινοβολίες,ενδοσκόπηση)
    . http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-48-13/2008-12-29-18-22-28/216–200536-
    Τη διεξαγωγή της ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων διεθνώς διευθύνουν επιστήμονες Βιολόγοι,οι οποίοι κατά νόμο είναι ιδιοκτήτες-ιδρυτές και διευθυντές των εργαστηρίων στον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς όπως οι χημικοί ιδρύουν εργαστήρια χημικών αναλύσεων.
    Ήδη στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) με βάση Π.Δ.
    http://career.duth.gr/cms/files/fek_a130_060809.pdf
    Κάντε σύγκριση των προπτυχιακών προγραμάτων με το τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ.
    Θεωρώ ότι οι πτυχιούχοι Βιολογίας σε εναρμόνιση με τη νομοθεσία στις χώρες του εξωτερικού δικαιούνται να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) και αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται ρητώς στο αναμενόμενο Π.Δ.
    Πηγές:
    http://www.aab.org/aab/Default.asp
    http://www.bio.cam.ac.uk/dept.html
    http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
    http://www.faseb.org/The-Directory.aspx

    Σχόλιο by Γ.Δ. — 16/04/2010 @ 13:02

  4. Κύριοι, η Κυβέρνηση κάθε φορά κάνει κάτι για να αποπροσανατολίζει, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει ίσως, να ξεφεύγει η σκέψη του κάθε πολίτη από τα πιο σημαντικά πραγματικά προβλήματα του τόπου, η φτώχεια, η ανεργία, τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα, κ.α.. Φυσικά και αυτά είναι προβλήματα, αλλά το κάνει επίτηδες σε καιρούς κρίσης για «κουκούλωμα» άλλων υποθέσεων. Συμφωνώ να Παραμείνει «η βάση του 10» για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), βλέπε Νόμο 3549/2007, αν και αυτό το μέτρο δεν είναι ότι πιο καλό. Ο μαθητής του 19 στις εισαγωγικές, πλέον φοιτητής αν παρατήσει το διάβασμα (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις), το πιο πιθανόν είναι να μην τελειώσει τις σπουδές του ποτέ ή να αργήσει πάρα πολύ, ενώ ο μαθητής που θα «πιάσει» έστω και 8 στις εισαγωγικές και μετά μέσα στην σχολή του και θα προσπαθήσει αρκετά με πολύ και σωστό διάβασμα μπορεί και να αριστεύσει (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις). Η δική μου η γνώμη είναι ότι κάποιο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει, έστω και «η βάση του 8» , αν και καλύτερα θα ήταν να είναι «η βάση του 10». Όμως και χωρίς εισαγωγικές μπορεί να γίνει το ζητούμενο, όποιος προσπαθήσει αρκετά με σωστό διάβασμα και σκέψη, τότε θα τα καταφέρει. Επίσης, τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό.

    Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 17/04/2010 @ 15:56

  5. Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

    Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση ως Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

    1. Η Ιατρική στην Ελλάδα, με όλες τις επίσημες ιατρικές ειδικότητες, ασκείται από ιατρούς και μόνο (μεταξύ των οποίων και η δική μας ειδικότητα της ιατρικής βιοπαθολογίας).

    2. Η εργαστηριακή πράξη που σχετίζεται με την ανάλυση ανθρωπίνων υγρών και εκκριμάτων, είναι ιατρική πράξη προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία.

    3. Για να ασκήσει κανείς την οποιαδήποτε ιατρική ειδικότητα στην ελληνική επικράτεια, διά νόμου είναι απαραίτητο να είναι μέλος του οικείου ιατρικού συλλόγου.

    4. Το αποτέλεσμα της ιατρικής εργαστηριακής πράξης – ανάλυσης, που γίνεται για διαγνωστικούς σκοπούς, είναι ιατρική γνωμάτευση όπως εκείνη των άλλων κλινικών συναδέλφων μας, σύμφωνα με τον νόμο περί ιατρικής δεοντολογίας που αφορά την και την εν γένει άσκηση της Ιατρικής, με όλο το βάρος της ευθύνης του υπογράφοντος ιατρού.

    5. Η λειτουργία και η διεύθυνση εργαστηρίου βιοπαθολογίας από ιατρό βιοπαθολόγο, στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, προϋποθέτει εξαετή φοίτηση στην ιατρική σχολή και άσκηση στην ειδικότητα της ιατρικής βιοπαθολογίας επί πέντε έτη, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν εργαστηριακή ιατρική και το ένα την παθολογία.

    Εκτιμάμε, κύριε Υφυπουργέ, ότι θα έχετε την πολιτική σύνεση να αναγνωρίσετε ότι η ιατρική εργαστηριακή πράξη ασκείται από ιατρούς και μόνο. Σαφώς σε αυτήν συμμετέχουν και άλλοι επιστήμονες όπως βιολόγοι, βιοχημικοί, τεχνολόγοι κλπ, αλλά την τελική ευθύνη έναντι του νόμου και της υγείας την έχουν οι ιατροί.

    6. Επισημαίνουμε ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών διαγνωστικών ιατρικών εργαστηρίων διέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και η άδεια χορηγείται από τις οικείες Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών της χώρας.

    7. Κύριε Υφυπουργέ, πριν προβείτε στην ικανοποίηση των σχετικών επαγγελματικών αιτημάτων του κλάδου των βιολόγων και τους επιτρέψετε να ασχοληθούν με τη διάγνωση και αξιολόγηση των νοσημάτων και παθήσεων του ανθρώπου, με όλο το διαφαινόμενο κοινωνικό κόστος, οφείλετε να εξετάσετε το περιεχόμενο της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών της ιατρικής σχολής και των μαθημάτων της ιατρικής μας εξειδίκευσης.

    Με εκτίμηση,

    Για το Δ.Σ.

    Ο Πρόεδρος

    Αργύρης Πλακιώτης

    Σχόλιο by Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων — 22/04/2010 @ 20:59

  6. Κύριε Υφυπουργέ
    Στο προσχέδιο αυτό ΠΔ που αναρτήσατε στο διαδίκτυο προς διαβούλευση ως προς το τμήμα που αφορά «τις αναλύσεις βιολογικών υλικών (δηλ. ανθρωπίνων)…και το δικαίωμα υπογραφής αυτών… πάσχει εγκληματικά και εξηγούμαι αμέσως:
    Η εκτέλεση μιας διαγνωστικής εξέτασης στον άνθρωπο εκτός από τον βιοπαθολόγο, σαφώς και μπορεί να γίνει και από βιολόγο ή βιοχημικό ή χημικό ή τεχνολόγο κλπ, και ίσως σε μερικές περιπτώσεις και καλύτερα. Όμως από ‘κεί και πέρα η διαχείριση του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων ενός ασθενούς, που αφορά: τον έλεγχο των αποτελεσμάτων , την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, την συσχέτισή τους με κάποιο νόσημα, την πιθανή διάγνωση, την ανάγκη εκτέλεσης περαιτέρω εργαστηριακού ελέγχου, την συνεργασία με τις άλλες κλινικές ειδικότητες για την διάγνωση και την θεραπεία, τον έλεγχο της πορείας και της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής κλπ… είναι αποκλειστική ευθύνη του Γιατρού Βιοπαθολόγου.
    Την γνώση και την επίγνωση… του τι είναι αυτό που κάνεις, γιατί το κάνεις, τι περιμένεις να πάρεις, αν είναι συμβατό με το νόσημα ή και την ζωή, γιατί σου βγήκε έτσι και όχι αλλιώς; μήπως υπάρχει άλλο ή και άλλο νόσημα; μήπως πρέπει να κάνεις και κάτι άλλο;κλπ… δεν μπορεί παρά να την έχει μόνο κάποιος που έχει σπουδάσει την λειτουργία του ανθρωπίνου οργανισμού.
    Επομένως ο εργαστηριακός έλεγχος συστατικών του ανθρωπίνου σώματος (αίμα, ούρα, πτύελα, κόπρανα, πύον κλπ) που συμβάλλει στην διάγνωση και την θεραπεία νοσημάτων, είναι καθαρά Ιατρική Πράξη της οποίας ο έλεγχος και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Γιατρό.
    Ενα μικρό παράδειγμα:
    Ερχεται κάποιος στο εργαστήριό σου. Από τα πρώτα πράγματα που θα ρωτήσεις είναι: Γιατί ήρθες; τι αισθάνεσαι; ποιος γιατρός σε έστειλε; Αυτά για να έχουμε μια πρώτη εικόνα τι περιμένουμε, πως θα ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα και με ποιόν γιατρό θα συνεννοηθούμε για την αξιοποίηση τους και αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
    Ας πούμε ότι ο ασθενής έρχεται με μία ατονία, μία απώλεια βάρους και μία χλωμάδα.
    Του κάνεις λοιπόν τις εξετάσεις του και βρίσκεις ανεβασμένες τρανσαμινάσες, ανεβασμένη γGT, φυσιολογική αλκαλική φωσφατάση, χαμηλό αιματοκρίτη, υποχρωμία, μικροκυττάρωση, φυσιολογικά λευκά, άτυπα κύτταρα και χαμηλά αιμοπετάλια. Αυτόματα θα φέρεις στο μυαλό σου όλη την παθολογία και θα σκεφτείς: τι σημαίνουν τα αποτελέσματά μου; Είναι σωστά; Που με οδηγούν; Κατ΄αρχήν στο συκώτι. Μήπως έχει καρκίνο; ηπατίτιδα; χολή; κάτι στο γαστρεντερικό; Και η αναιμία που κολλάει; Είναι αποτέλεσμα της υποκειμένης νόσου πχ ένας καρκίνος του δωδεκαδακτύλου που αιμορραγεί και συγχρόνως επηρεάζει και το συκώτι ; ή κάτι ξεχωριστο; Τι άλλες εξετάσεις θα χρειαζόταν να γίνουν; ορισμένοι καρκινικοί δείκτες, δείκτες ηπατίτιδας, Mayer κοπράνων, χολερυθρίνες, σίδηρος, φερριτίνη, ΤΚΕ , CRP, κλπ;
    Μήπως παίρνει φάρμακα; Και ποια; Μήπως αυτά επηρεάζουν τα αποτελέσματα;
    Μήπως να τον δει και γαστρεντορολόγος; Μήπως ένα υπερηχογράφημα ή μία αξονική στην περιοχή θα βοηθούσε; Για να πάρω τον κλινικό γιατρό του και να τα συζητήσουμε για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.
    Είναι φανερό λοιπόν ότι όλη αυτή την διαδικασία, μόνο ένας γιατρός μπορεί την χειρισθεί υπεύθυνα.
    Ο βιολόγος όχι απλά δεν μπορεί, αλλά είναι και άκρως επικίνδυνο να την αναλάβει.
    Γι΄ αυτό άλλωστε και ότι έχει σχέση με την διαχείριση της ανθρώπινης υγείας, διέπεται από την σχετική ιατρική νομοθεσία και την ιατρική δεοντολογία και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι ελέγχουν την λειτουργία όλων των βαθμίδων υγείας (άδειες, προδιαγραφές, έλεγχοι)
    Βέβαια ορισμένοι ισχυρίζονται: Μα στο εξωτερικό οι βιολόγοι ανοίγουν… διευθύνουν… υπογράφουν… είναι υπεύθυνοι…κλπ.
    Το θέμα είναι σε ποιες χώρες του εξωτερικού αναφερόμαστε, τι ισχύει ακριβώς σε αυτές, και ποιο είναι το όλο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η εφαρμογή της ιατρικής.
    Είναι λάθος και επικίνδυνο να παίρνουμε αποσπασματικά, κομμάτια από ένα διαφορετικό σύστημα μιάς άλλης χώρας για να τα εφαρμόσουμε στο ελληνικό σύστημα παροχής υγείας ( το οποίο σημειωτέον ακολουθούν εξ ίσου πολλές και ανεπτυγμένες χώρες) επειδή απλά και μόνο θέλουν οι βιολόγοι ή και άλλοι κλάδοι να διευρύνουν τους επαγγελματικούς των ορίζοντες.
    Στο κάτω – κάτω επειδή στον Αμαζόνιο την ιατρική ασκεί ο μάγος της φυλής, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να δώσουν άδεια ιατρείου και στην γιαγιά μου που ξέρει να θεραπεύει όλα τα νοσήματα με τα μαντζούνια και τα γιατροσόφια της…
    Τέλος είναι αδιανόητο ο Βιολόγος με 4 χρόνια σπουδών πάνω σε γενικά θέματα βιολογίας φυτών και ζώων, να έχει τις ίδιες δικαιοδοσίες και την ίδια ευθύνη στον εργαστηριακό έλεγχο του ανθρώπινου οργανισμού με έναν Γιατρό Βιοπαθολόγο που έχει περάσει 11 χρόνια σπουδής πάνω στο ανθρώπινο σώμα, δηλ. 6 χρόνια Ιατρική και 5 χρόνια εξειδίκευση στην Βιοπαθολογία.
    Γι΄ αυτό κύριε Υφυπουργέ θα πρέπει να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ και να απαλείψετε τα σημεία εκείνα που αφορούν τον εργαστηριακό έλεγχο των ανθρωπίνων δειγμάτων.

    Με τιμή
    Σπύρος Κραμποβίτης

    Σχόλιο by ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ — 23/04/2010 @ 12:43

  7. Αξιότιμε κύριε Πανάρετε

    Ήδη στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) με βάση Π.Δ.
    http://career.duth.gr/cms/files/fek_a130_060809.pdf

    Κάντε σύγκριση των προπτυχιακών προγραμάτων με το τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ.

    Θεωρώ ότι οι πτυχιούχοι Βιολογίας σε εναρμόνιση με τη νομοθεσία στις χώρες του εξωτερικού δικαιούνται να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) και αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται ρητώς στο αναμενόμενο Π.Δ.

    Αποδείξεις:

    1. Οι Βιολόγοι διευθύνουν εργαστήρια βιοανάλυσης στις ΗΠΑ

    The American Board of Bioanalysis (ABB)

    Biologists could be Directors of Clinical Laboratories in USA.Certification Standards for Bioanalyst Clinical Laboratory Director (BCLD)

    2.Οι Βιολόγοι διευθύνουν εργαστήρια βιοανάλυσης στην Κύπρο

    http://www.cyprusassociation.org/od/rd_assets/upload/Politis_040409(1).pdf

    The President (Biologist) Charis Charilaou of Cyprus Association of Clinical Laboratory Directors says that medical graduates are not Clinical Lab Scientists

    O γιατρός δεν είναι ειδικευμένος κλινικός εργαστηριακός για να διασφαλίσει την ποιότητα των αναλύσεων καταγγέλλει ο Βιολόγος Χάρης Χαριλάου, πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Κύπρου και ιδιοκτήτης-διευθυντής εργαστηρίου ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου.

    3.Οι Βιολόγοι διευθύνουν εργαστήρια βιοανάλυσης στη Βρετανία

    There are ma ny opportunities for biologists to work in the healthcare sector that do not require a medical, dental or nursing qualification. Clinical scientists work, for example, in pathology laboratories (which include biochemistry, microbiology, immunology, genetics and many others), and can becomes equivalent to medical consultants
    and become heads of departments.

    National Health Service Careers
    PO Box 204
    London SE99 7UW
    Tel 0845 6060 655
    http://www.nhscareers.nhs.uk/

    4.Οι Βιολόγοι διευθύνουν εργαστήρια βιοανάλυσης σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση !!

    Contributed by Xavier Fuentes-Arderiu, Member IFCC News Working Group and President of the Catalan Association of Clinical Laboratory Sciences

    Clinical biology: branch of health sciences that is concerned with the in vitro examination of biological properties of materials derived from the human body for the purpose of providing information for the diagnosis, prevention, treatment of disease in, or the assessment of the health of, human beings, by means of chemical or biological techniques [given in the Council Directive 93/16/EEC for this discipline and speciality]

    The literal translation to English of the official designation of this speciality in the different European Union countries having it is : clinical analyses (Spain), clinical biology (Belgium and Luxembourg), clinical pathology (Italy and Portugal), diagnostic laboratory (Poland), laboratory medicine (Estonia and Lithuania), medical biology (Austria and France), and medical laboratory diagnostics (Hungary).

    Professional [of clinical laboratory]: person working in a clinical laboratory and who have legal capacity for sign out clinical laboratory reports and who is eligible to act as director of a clinical laboratory

    Professional» is the generic name used in the standard for accreditation ISO 15189:2003 (6). This term is applicable as much for the generalist (polyvalent) professionals dealing with any type of clinical laboratory examination as for the specialised ones (clinical biochemist, clinical microbiologist, etc.).

    Depending on the country, the generalist (polyvalent) professional has different names: clinical analyst, clinical biologist, clinical laboratory scientist, clinical pathologist, etc.

    As clinical biology is simultaneously a branch of biology, chemistry, medicine and pharmacy, in order to avoid discriminations and other conflicts, it is better to classify it as a branch of health sciences rather than a branch of medicine.

    Υπενθυμίζω στους παρακάτω συνδέσμους τί ορίζεται ως βιολογική επιστήμη στην Ευρωπαική Ένωση

    http://www.aab.org/aab/Default.asp
    http://www.bio.cam.ac.uk/dept.html
    http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
    http://www.faseb.org/The-Directory.aspx

    Ο ίδιος έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας κύριε Υπουργέ και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι βιολόγοι στην Ελλάδα δεν πρέπει να στερούνται πια τα δικαιώματα τους. Έχετε μετεκπαιδευτεί στη Βρετανία και σίγουρα γνωρίζετε το θέμα. Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, από τη γειτονική Ιταλία
    http://www.onb.it/index.jsp και ας μην είμαστε πια η μοναδική χώρα που θεωρεί την ανάλυση ενός βιολογικού δείγματος του ανθρώπου ως ιατρική πράξη..! Ήδη στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι Βιοχημείας μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια βιοχημείας.

    Σας ευχαριστώ

    Σχόλιο by Γ.Δ. — 23/04/2010 @ 13:03

  8. Παρέλειψα παραπάνω τα παρακάτω:

    Οι Βιολόγοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο

    http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=252
    H αιμοληψία στη Βρετανία δεν είναι ιατρική πράξη, αλλά επιτρέπεται να διενεργείται και από μη ιατρικό προσωπικό και σε ιδιωτικά εργαστήρια
    Phlebotomist
    Phlebotomists are specialised clinical support workers/assistant healthcare scientists who collect blood from patients for examination in laboratories, the results of which provide valuable information to diagnosing illness.

    http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=238
    Entry requirements for clinical scientist training

    Όλοι οι τίτλοι (και του κλινικού βιοχημικού αφορούν πτυχίο ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ –ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ)
    Clinical scientists usually require a first (1) or upper second (2:1) class honours degree in a subject specific to the specialist area they wish to work in. Most commonly acceptable are degrees in life sciences (biology, microbiology, genetics or biochemistry),
    Degree entry requirements for each discipline are broadly as follows:
    Life sciences/pathology
    Clinical biochemist
    A first or second class honours degree in chemistry or biochemistry – or one with a high proportion of these subjects – for entry.

    Clinical immunologist
    Graduates enter via a biochemistry or ΒΙΟLOGY degree which has a component of immunology.

    Clinical scientist in histocompatibility and immunogenetics:
    The usual entry requirement is a relevant science degree with experience in immunology.

    Clinical cytogeneticist & molecular geneticist
    A good degree in life sciences or genetics.

    Clinical microbiologist
    A good honours degree in microbiology as required or a general BIOLOGICAL science degree with numerous microbiology options.

    Clinical embryologist
    A good life science honours degree (possibly with an element of reproductive medicine/BIOLOGY)
    Careers in life sciences
    http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=867

    Σχόλιο by Γ.Δ. — 23/04/2010 @ 13:27

  9. Κύριε Υφυπουργέ
    Σας αντιπαραθέτω τα μαθήματα τα οποία διδάσκεται ο Βιολόγος και ο Ιατρός Βιοπαθολόγος , για να τα συγκρίνετε και να κρίνετε εσείς και οι υπόλοιποι πολίτες σε ποιόν πρέπει να εμπιστευτείτε την υγεία των παιδιών σας.

    ΒΙΟΛΟΓΟΣ (4 έτη) ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ (11 έτη)

    ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (4 έτη) ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (6 έτη)
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    Εισαγωγή στη βιολογία Γενική ιατρική χημεία
    Γενικά μαθηματικά Στατιστ. κοινων.ιατρ. Ι
    Εισαγωγή στην βοτανική Βιολογία Ι
    Ανοργανη χημεία Ψυχολογία κοιν. ιατρικ.
    Οργανική χημεία Βιολογία ΙΙ
    Βιοχημεία Ι Γενική ιατρική χημεία
    Βιοχημεία ΙΙ Περιγραφ ανατομική
    Ταξινόμηση φυτών Ιατρική φυσική
    Βιοσυτηματική Πειραματική φυσιολογία Ι
    Ζωολογία Ι Ιστολογία – εμβρυολογία Ι
    Φυσική Ιστολογία – εμβρυολογία ΙΙ
    Αναλυτική χημεία Πειραματική φυσιολογία ΙΙ
    Κυτταρική βιολογία Βιολογική χημεία ΙΙ
    Φυσιολογία φυτών Περιγραφική ανατομική Ι
    Ζωολογία ΙΙ Περιγραφική ανατομική ΙΙ
    Φυσική ανθρωπολογία Ιστορία της ιατρικής…
    Παλαιοντολογία Γενική επιδημιολογία….
    Ανατομία φυτών Γενική μικροβιολογία & ανοσολογ
    Γενετική Παθολογική φυσιολογία Ι
    Μοριακή Βιολογία Παθολογική ανατομική Ι
    Γενική οικολογία Πειραματική φαρμακολογία Ι
    Φυσιολογία ζώων Ιατρική μικροβιολογία
    Παιδαγωγικά Παθολογική φυσιολογία ΙΙ
    Βιοστατιστική Παθολογική ανατομική ΙΙ
    Μεταβολισμός φυτών Σημειολογία-Νοσολογία Παθολογίας
    Οικολογία πλυθησμών Χειρουργική παθολογία Ι
    Γενική μικροβιολογία Ακτινολογία
    Υδρόβιοι φυτικοί οργαν. Ψυχιατρική κοιν. ιατρικής
    Ανοσολογία Ιατρική εργασίας
    Ειδικά θέματα γενετικής Προληπτική ιατρική
    Γενετική ανθρώπου Χειρουργική παθολογία ΙΙ
    Βιολογία φυτικού κυττάρου Παθολογία
    Χερσαία φυτά & μύκητες Μαιευτική – Γυναικολογία Ι
    Εδικά θέματα μοριακ βιολ Παθολογία-εντατική θεραπεία
    Υδατοκαλλιέργειες Θεραπευτική
    Βιοφυσική Ορθοπαιδική
    Κλινική χημεία Τραυματιολογία
    Ζωική ποικιλότητα Ωτορινολαρυγγολογία
    Συγκριτική βιολ ζώων Οφθαλμολογία
    Κυτταρική βιολογία Ουρολογία
    Βιοπληροφορική Δερματολογία-αφροδισιολογία
    Ειδικά κεφ μοριακ βιολ Πνευμονολογία
    Εξελικτική βιολογία Καρδιολογία
    Οικοσυστήματα επιφ υδάτων Νευρολογία
    Αναπτυξ βιολ & ιστολογια Μαιευτική γυναικολογία ΙΙ
    Βιολογική ωκεανογραφία Χειρουργική ΙΙ
    Ιχθυολογία Παθολογία ΙΙ
    Μοριακ βιολ ανάπτυξης Παιδιατρική
    οικοφυσιολογία φυτών Ψυχιατρική
    Χερσ οικοσυστ Ελλάδας
    Ειδικά κεφ βιοχημείας ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
    Βιοτεχνολογία (5 έτη)
    Μοριακ βιολογ φυτών Μικροβιολογία
    Βιοχημεία
    Αιματολογία – Αιμοδοσία
    Ανοσολογία
    Παθολογία

    Μια απλή ανάγνωση της ύλης των δύο επιστημόνων μας δείχνει ότι ο μεν Βιολόγος επι 4 χρόνια αποκτά μία γενική θεώρηση πάνω σε ζώα, φυτά, ψάρια, άνθρωπο, περιβάλλον, θάλασσα κλπ ο δε Βιοπαθολόγος επικεντρώνεται γιά 11 χρόνια αποκλειστικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
    Επομένως κύριε υφυπουργέ….το να επιτρέψετε σε ανθρώπους επειδή στα πλαίσια της γενικής βιολογίας έχουν κάνει και 1-2 μαθήματα βιοχημείας ή μοριακής βιολογίας, να ανοίγουν διαγνωστικά κέντρα και να είναι υπευθυνοι για αποτελέσματα που θα κρίνουν αν κάποιος άνθρωπος έχει καρκίνο ή νεφρική ανεπάρκεια ή έμφραγμα ή ποιά θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει ή την πορεία ή τον έλεγχο της θεραπείας … είναι εγκληματική ευθύνη που δεν πρέπει να την πάρετε.

    Μιά γενικότερη παρατήρηση στο προσχέδιο αυτό είναι η εξής:
    Για όποιο μάθημα έχουν διδαχθεί, τους κατοχυρώνετε να το ασκούν επαγγελματικά και να έχουν δικαίωμα υπογραφής.
    Ετσι: Εχουν κάνει ιχθυολογία; είναι ιχθυολόγοι
    » » οικοσυστήματα; » περιβαλλοντολόγοι
    » » βιοχημεία; » βιοχημικοί
    » » Γενετική; » γενετιστές
    » » ; Τράπεζες αίματος
    » » Επιφαν ύδατα; » Ελεγχος υδάτων,αέρα
    εδάφους,τροφών κοκ
    Με την ίδια λογική και εγώ επειδή έχω διδαχθεί τα αντίστοιχα μαθήματα, θα μπορούσα να ασκώ και την χειρουργική και την νευρολογία και την γυναικολογία… κλπ αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν γελοίο…
    Ετσι διαφαίνεται ότι ίσως «κάποιοι» σας παρέσυραν τεχνηέντως, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, από την ενασχόληση τους, σε τομείς που δεν τους ανήκουν.
    Το να προσπαθεί κάποιος (εν προκειμένω ο βιολόγος), να αναλάβει ευθύνες των οποίων την σοβαρότητα δεν αντιλαμβάνεται, ο μακαρίτης ο πατέρας μου το ονόμαζε:
    «το θράσος της άγνοιας»
    Σας παρακαλώ λοιπόν κύριε Υφυπουργέ να αποσύρετε το συγκεκριμένο προσχέδιο και να επανεξετάσετε όλα τα άρθρα του λαμβάνοντας υπ” όψιν όχι τα επιμέρους μαθήματα, αλλά την γενική κατεύθυνση της επιστήμης της Βιολογίας, και βάσει αυτής, να επιμερίσετε τους τομείς στους οποίους πρέπει να απασχοληθούν οι βιολόγοι καθώς και το βαθμό των ευθυνών που μπορούν να αναλάβουν στο κάθε πεδίο.

    Με τιμή
    Γεωργοπούλου Εφη
    Βιοπαθολόγος

    Σχόλιο by ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ — 24/04/2010 @ 23:04

  10. Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΟΜΗ –ΜΟΡΦΗ (ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΖΩΩΝ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ).

    ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΘΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (PATHOLOGICAL BIOLOGY, PATHOBIOLOGY), ΠΟΥ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΩΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΑΦΟΥ Ο ΟΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ. O OΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ) ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ, AΦΟΥ Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΩΣ ΠΡΟΘΕΜΑ (ΒΙΟ-) ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΤΟ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ (ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΟΣ. ΑΝ ΠΧ. ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΣΑΧΘΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΕΝΟ ΝΟΗΜΑ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΙΑΤΡΙΚΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ. ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ .
    ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ/ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΝΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ).

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ.

    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΑΙΜΑ, ΟΥΡΑ ΚΛΠ) ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ . ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΒΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΧ. AMERICAN BOARD OF BIOANALYSTS).
    ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΠΧ.ΙΤΑΛΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ,ΙΣΠΑΝΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Κ.Α.). ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΕΡ, 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΟΠΟΥ ΜΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ 5 ΕΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ: ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ (4+2) ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ, ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

    ΔΙΕΘΝΩΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΟΓΙΚΗ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.

    ΙΑΤΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ+2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΕΡ) ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΜΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ= ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΚΛΠ).

    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΕΘΝΩΣ , ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ.ΠΧ. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ. ΒΕΒΑΙΑ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΥΝΘΕΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΟΡΙΑΚΟ ΒΙΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ.

    ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ (ΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ) ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ.
    ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ:
    KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ :
    1) ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (LABORATIO DI GENETICA : 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
    2) ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
    3) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
    4) ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
    5) ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
    6) ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ!

    ΚΑΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΟ ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΠΧ.ΙΤΑΛΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ,ΙΣΠΑΝΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Κ.Α.) Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΒΙΟΛΟΓΟΣ( Η΄ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ). ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ? ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΤΕ ΤΗ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ? ΟΧΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΧ.Ο ΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η΄ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΗΘΩΣ Η΄ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

    ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (ΑΠΟ ΤΟ 1984) 3 ΣΤΟΥΣ 10 ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ. Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΧΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ) ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ,ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ, ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΓΚΡΙΤΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ .

    ΑΡΚΕΤΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ ΓΟΝΕΩΝ (Η΄ΣΥΓΓΕΝΩΝ) ΙΑΤΡΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ -ΙΑΤΡΟΥΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ,ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΚΥΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

    ΑΠΟΔΕΙΞΗ-Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΕΠ-92) (INTERNATIONAL STANDARD CLASSIFICATION OF OCCUPATIONS-ISCO) ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΓΕ) ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΜΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΟΙ, ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΚΑΤΑ ISCO, ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ , ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΙ.

    ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ Η ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Η ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ, ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΓΕΩΠΟΝΙΑ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ (ISCO).
    ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ, ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ISCO. ΣΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ.

    ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ (2312) –ΠΗΓΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΕΠ-92) (INTERNATIONAL STANDARD CLASSIFICATION OF OCCUPATIONS-ISCO)
    ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ, ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΙΑ-ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΑ-ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΙ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΜΒΡΥΟ-ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΚΤΛ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ).
    ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ.

    ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ, ΛΟΙΠΟΝ , ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΑΣ. ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΙΤΕ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΞΗ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ.

    Σχόλιο by nikos dimitriou — 26/04/2010 @ 19:40

  11. Αγαπητέ κύριε Πανάρετε

    Τα links για τη νομοθεσία των δικαιωμάτων των βιολόγων διακιώνουν τα αιτήματα του κλάδου και δεν διαψεύδονται.Στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας τετραετούς φοίτησης μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) με βάση Π.Δ.

    http://career.duth.gr/cms/files/fek_a130_060809.pdf

    Ποια μαθήματα διδάσκονται στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας τετραετούς φοίτησης μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) με βάση Π.Δ.

    http://www.bio.uth.gr/undergaduate/pprogram/

    1o Εξάμηνο
    Γενική Βιολογία

    Γενική Χημεία

    Οργανική Χημεία

    Πληροφορική (Η/Υ)

    Βιοστατιστική

    Αγγλικά

    2ο Εξάμηνο
    Κυτταρική Βιολογία

    Αναλυτική Χημεία

    Βιοχημεία Ι

    Φυσιολογία – Ιστολογία

    3o Εξάμηνο
    Βιοχημεία ΙΙ

    Μικροβιολογία – Ιολογία

    Γενετική

    Φυσιολογία Ζώων

    Φυσικοχημεία

    Φυσιολογία Φυτών

    4ο Εξάμηνο
    Μοριακή Βιολογία

    Κλινική Βιοχημεία

    Μοριακή και Αναπτυξιακή
    Βιολογία Φυτών

    Ενζυμολογία

    Διακυτταρική Επικοινωνία
    - Μεταγωγή σήματος

    5o Εξάμηνο
    Βιοτεχνολογία Φυτών

    Έλεγχος Μεταβολισμού

    Βιοχημική Φαρμακολογία

    Μοριακή Βιολογία ΙΙ

    Επιλογή
    Επιλογή

    6ο Εξάμηνο
    Βιοφυσική

    Αναπτυξιακή Βιολογία

    Βιοχημική Μηχανική και Εφαρμογές

    Βιοτεχνολογία Ζώων

    Ανoσολογία

    Μοριακή βάση Γενετικών Ασθενειών

    7o Εξάμηνο
    Βιοχημεία Τροφίμων

    Βιοηθική

    Εξέλιξη

    Βιοπληροφορική

    Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία

    Βιοχημική Τοξικολογία

    Επιλογή
    Επιλογή

    8ο Εξάμηνο
    Επιλογή
    Επιλογή
    Διπλωματική εργασία

    Τα παραπάνω μαθήματα του τετραετούς τμήματος Βιοχημείας (με φυτά και ζώα και άνθρωπο) ΕΚΠΑ είναι ακριβώς αντίστοιχα με το τετραετές τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ (ο καθηγητές στο τμήμα Βιοχημείας είναι κατά 90% πτυχιούχοι Βιολογίας άλλωστε) και για αυτό θα έπρεπε οι πτυχιούχοι Βιολογίας να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) στο Π.Δ. Τα προπτυχιακά μαθήματα των γιατρών δεν έχουν ούτε το 1/10 των εργαστηρίων ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων που έχουν οι Βιολόγοι ΔΙΕΘΝΩΣ!

    Οι Βιολόγοι ειδικεύονται στην Κλινική Βιοχημεία στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό πχ.
    http://dbmb.biol.uoa.gr/mde/

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του 1397/83 και 2071/92 (άρθρο 125) αλλά και το νόμο 2519/97 (άρθρα 42,44) οι Βιολόγοι ανήκουν σε κλάδο του ΕΣΥ και διαβαθμίζονται μέχρι το βαθμό του Διευθυντή. Σε πολλά βιοχημικά εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων προΐσταται ήδη Bιολόγος Διευθυντής, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες του εξωτερικού, όπου Bιολόγοι Διευθυντές ιδρύουν εργαστήρια και στον ιδιωτικό τομέα. ( πχ. στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χάρης Χαρικάου έχει Πτυχίο Βιολογίας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

    http://www.cyprusassociation.org/od/rd_assets/upload/Politis_040409(1).pdf

    http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr

    Σχόλιο by Νίκος — 26/04/2010 @ 20:25

  12. Διόρθωση: Τα παραπάνω μαθήματα του τετραετούς τμήματος Βιοχημείας (με φυτά και ζώα και άνθρωπο) του πανεπ. Θεσσαλίας είναι ακριβώς αντίστοιχα με το τετραετές τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ

    Σχόλιο by Νίκος — 26/04/2010 @ 20:28

  13. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Σύμφωνα με το Π.Δ. 256/1998 (ΦΕΚ 190A), οι Βιολόγοι έχουν το δικαίωμα εκπόνησης μελετών κατηγορίας 27 «Περιβαλλοντικές μελέτες» στις οποίες περιλαμβάνονται:

    - Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)
    - Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ)
    - Μελέτες προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος (π.χ. διαχείριση ατμόσφαιρας, αερίων αποβλήτων, διαχείρισης υδάτων, υγρών αποβλήτων, απορριμμάτων, τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, θορύβων, δονήσεων και κραδασμών, βιοτόπων, οικοτόπων, ευαίσθητων οικοσυστημάτων και γενικότερα συνόλων και στοιχείων της φύσης)
    - Μελέτες αποκατάστασης περιβάλλοντος και ρυπασμένων αποδεκτών

    Κατά συνέπεια, αναφορικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο Π.Δ. θα ήθελα να κάνω τις κάτωθι επισημάνσεις :

    1. Στο άρθρο 3 (παράγραφος ix), πρέπει να προστεθεί η αναφορά στο δικαίωμα εκπόνησης (α) Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, (β) Ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, (γ) Μελετών Προστασίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και (δ) Μελέτες Αποκατάστασης Περιβάλλοντος και ρυπασμένων αποδεκτών.

    2. Στο άρθρο 4 (παράγραφος ζ) πρέπει να ενσωματωθεί το δικαίωμα υπογραφής «Περιβαλλοντικών μελετών», όπως προβλέπεται από το ΠΔ 256/98.

    Οι ανωτέρω προσθήκες θεωρώ ότι ενσωματώνουν, στο υπό διαβούλευση σχέδιο ΠΔ, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων χωρίς να είναι απαραίτητη η επίκληση διατάξεων άλλων νομοθετημάτων.

    Παρακαλώ όπως αξιολογήσετε τις συγκεκριμένες επισημάνσεις.

    Με εκτίμηση

    Γ.Θ.

    Σχόλιο by Γεώργιος Θεοφιλόπουλος — 27/04/2010 @ 09:07

  14. Μόνο τα Πανεπιστήμια και όχι τα ΤΕΙ αναγνωρίζει ως ΑΕΙ το υπ. Παιδείας στο Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή
    Τρίτη, 27 Απρίλιος 2010 12:25

    Ρεπορτάζ:esos.gr

    Οι συντάκτες του πολυνομοσχεδίου ή έχουν άγνοια (άσχετοι) ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ή από κεκτημένη ταχύτητα (που δεν το νομίζω) χαρακτηρίζουν ως ΑΕΙ μόνο τα Πανεπιστήμια και όχι και τα ΤΕΙ.

    Διαβάστε παρακάτω τον διαχωρισμό που κάνει το υπ. Παιδείας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ (Ενώ τα Τ.Ε.Ι είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, βλέπε Νόμο 3549/2007):

    Άρθρο 36 Θέματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι.
    1. Στην υπ’ αριθμ. 679/1996 κοινή υπουργική απόφαση
    «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. Β1/819 απόφασης «Σύσταση Ειδικών Λογαριασμών για τη χρηματοδότηση Ερευνητικών Έργων και σχετικών Υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων που εκτελούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας»» (Β΄ 826), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 36 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

    Άρθρο 37
    Λοιπά θέματα των Α.Ε.Ι.
    1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2α του άρθρου 2 του ν. 2083/1992
    αντικαθίσταται ως εξής: «Στη Σύγκλητο συμμετέχουν επίσης και εκπρόσωποι των μελών Δ.Ε.Π. σε αριθμό ίσο προς το ένα τρίτο (1/3) των τμημάτων του
    πανεπιστημίου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του έξι (6) ούτε όμως
    μεγαλύτερος από τον αριθμό των τμημάτων του πανεπιστημίου.» Το τέταρτο
    εδάφιο της ίδιας παραγράφου αντικαθίσταται ως εξής: «Οι εκπρόσωποι των
    μελών Δ.Ε.Π. ορίζονται από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. κάθε τμήματος, τα
    οποία καλούνται προς τούτο σε ειδική συνεδρίαση, εκ περιτροπής κατ’ έτος, με σειρά την οποία καθορίζει ο πρύτανης ανά τμήμα και βαθμίδα, ώστε κατά τη διάρκεια της θητείας να υπάρχει εκπροσώπηση κάθε τμήματος και κάθε
    βαθμίδας τουλάχιστον μία φορά.»
    2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται
    αναλόγως και στα Τ.Ε.Ι.

    Σχόλιο by Theodorou Theodoros — 27/04/2010 @ 16:33

  15. Τα δικαιώματα των Βιολόγων είναι απαράδεκτο να μην υπογράφονται εδώ και 35 χρόνια! Και λένε όλοι στα παιδιά ..»η Βιολογία έχει δουλειά μόνο στο εξωτερικό». Γιατί άραγε? Πόσα εργαστήρια κάνουν οι Βιολόγοι στα 4 χρόνια (3 στην Αγγλία)? 4ωρα εργαστήρια ανά εβδομάδα σε κάθε βασικό μάθημα στο Βιολογικό που τελείωσα (Αθήνα: Ανοργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Βιοχημεία Ι-ΙΙ, Ειδικά κεφάλαια Βιοχημείας, Κυτταρική Βιολογία, Ειδικά κεφάλαια Κυτταρικής Βιολογίας, Μοριακή Βιολογία, Ειδικά κεφάλαια Μοριακής Βιολογίας, Φυσιολογία, Μικροβιολογία, Ειδικά κεφάλαια Μικροβιολογίας, Γενετική, Γενετική Ανθρώπου, Κλινική Βιοχημεία, Ιστολογία, Μοριακή Βιολογία Ανάπτυξης, Βιοστατιστική, Ανοσολογία κ.α.

    Στα παραπάνω μαθήματα ο φοιτητής έχει ασκηθεί σε όλες της μεθόδους ενοργανης βιοανάλυσης. Και επιπλέον ασκεί τρίμηνη πρακτική άσκηση σε εργαστήριο ανάλυσης πχ. βιοχημείας και γαι ένα χρόνο εργατηριακή διπλωματική εργασία πχ. σε εργαστήριο βιοχημείας.

    Τί από τα παραπάνω έχει πράξει ο γιατρός προπτυχιακά? Τίποτα! Ούτε πιπέτα μπορεί να μην έχει πιάσει στα χέρια του!
    Και δίκιο έχει ο Νίκος, πόσο …εργαστήριο έχει κάνει ο γιατρός στη Βιοχημεία, ακόμα και μετά την ειδικότητα? 12 μήνες Bιοχημεία!

    Η οδηγία 36/2005/ΕΚ αναδεικνύει τις επιστημονικές και επαγγελματικές αλχημείες της χώρας μας στην υγεία, εκθέτοντας τη απέναντι και στην ΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα και στον κάθε πολίτη.

    http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-48-13/2008-12-29-18-22-28/216–200536-

    Άρα για σκεφθείτε να έχει κάνει ο βιολόγος άλλα 2 χρόνια μαστερ και διδακτορικό στη βιοχημεία πόσο πιο κατάλληλος είναι για τη διεύθυνση ενος εργαστηρίου.

    Τόσοι και τόσοι Βιολόγοι καθηγητές στην Ιατρική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αυτή τη διαδρομή ακολούθησαν χωρίς..εγχωρια επαγγελματικά διακαιώματα.

    Έξω όμως πχ ΗΠΑ τί ισχύει?

    http://www.labadvisory.com/FAQ

    Qualifications for a Laboratory Director for Moderate Complexity Testing

    Doctorate in ..Biological or Clinical Laboratory Science and certification by ABMM, ABCC, ABB, ABMLI.

    Εδώ το διδακτορικό ή και το μάστερ στην Κλινική Βιοχημεία γιατί δεν αναγνωρίζεται?

    Στην Ολλανδία όπου εργαζόμουν ως lab manager όλα είναι αλλιώς για τους βιολόγους και βιοχημικούς

    News from the Netherlands

    Contributed by Christine Ruiter

    Beleidsmedewerker NVKC Office

    In December 2009 the Dutch medical (VAL) and scientific (NVKC) specialists in clinical chemistry and laboratory medicine decided to join forces by signing a partnership agreement. It has been decided to operate under a common name and that all matters in the field of science, quality management, training and education, representation etc. will be dealt with in common effort.

    Αλλά οι γιατροί όταν έδιναν Βιολογία δε γνώριζαν άραγε τις Βιολογικές επιστήμες ποιες είναι? Γενετική, Βιοχημεία, Μοριακή Βιολογία από το σχολικό μάθημα της βιολογίας τα έμαθαν τα περισσότερα, παρά από τα προπτυχιακά που επικόλλησε η κυρία Γεωργοπούλου.
    Αν δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε
    και η Βιολογία θα βοηθήσει
    Society of Biological Psychiatry
    https://www.sobp.org/i4a/pages/index.cfm?pageID=1
    World Federation of Societies of Biological Psychiatry
    http://www.wfsbp.org/

    Σχόλιο by Έυα Χανιώτη — 28/04/2010 @ 18:14

  16. Αρ. πρωτ.:659 Βόλος 29 Απριλίου 2010

    ΠΡΟΣ:
    Τον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
    κ. Ιωάννη Πανάρετο
    Κοινοποίηση:
    Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη

    Θέμα: «Επαγγελματική κατοχύρωση Βιολόγων»

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας, η Γενική Συνέλευση του Τμήματός μας στη με α.α. 67/15-4-2010 συνεδρίασή της, αποφάσισε να σας αποστείλει το παρόν έγγραφο.
    Μετά από προσεκτική ανάγνωση του σχεδίου ΠΔ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Δεκέμβριο του 2009 και αφορά την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας, θεωρούμε ότι σε δυο περιπτώσεις (Άρθρο 3, § γ, Περίπτωση x και Άρθρο 4, § θ) υπάρχει πλήρης επικάλυψη των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Βιολόγων με τους απόφοιτους του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Δ. 165/2001 (ΦΕΚ 148/5-7-2001) που λαμβάνουν πτυχίο Ιχθυολόγου. Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος είναι το μοναδικό Τμήμα πενταετούς φοίτησης της ημεδαπής που δίνει πτυχίο Ιχθυολογίας και οι απόφοιτοι του Τμήματος (μαζί με τους απόφοιτους του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) είναι οι μοναδικοί που έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες ν” απασχοληθούν σε Δημόσιους Οργανισμούς, στον Ιδιωτικό Τομέα και σε Διεθνείς Οργανισμούς ως Ιχθυολόγοι, όπως συγκεκριμένα ορίζεται στο Φ.Ε.Κ. του προσοντολογίου (Π.Δ. 347/2003, επισυνάπτεται) και στο Φ.Ε.Κ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου των Γεωτεχνικών (Π.Δ.344/2000, επισυνάπτεται)
    Με το σκεπτικό ότι μπλέκονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με αυτά των Βιολόγων, η Γ.Σ. του Τμήματος στη 67η/ 15-04-2010 συνεδρίασή της αποφάσισε να σας προτείνει την αφαίρεση εντελώς του Άρθρου 3 (§ γ, Περίπτωση x) και την αναδιατύπωση της § θ του Άρθρου 4, ως εξής: «βιολογικές μελέτες, οικολογικές αξιολογήσεις υδάτων και μικροβιολογικές αναλύσεις νερού, με αντικείμενα όπως την εκτίμηση μικροβιολογικών χαρακτηριστικών του νερού, του φυτοπλαγκτόν, της ιχθυοπανίδας, των μακρόφυτων και των βενθικών οργανισμών».
    Πάντοτε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

    Ο Πρόεδρος του Τμήματος

    Χρήστος Νεοφύτου
    Καθηγητής

    Σχόλιο by ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ — 29/04/2010 @ 09:51

  17. Σχετικά με την παρέμβαση του τμήματος ΓΙΥΠ του Πανεπιστημίου Θεσαλλίας θεωρώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο διότι η ιχθυολογία είναι κλάδος της Βιολογίας και συγκεκριμένα της Ζωολογίας.
    Είναι γνωστές οι προσπάθειες του εν λόγω τμήματος να ιδιοποιηθεί το γνωστικό αντικείμενο της Ιχθυολογίας. Θα σημειώσω το εξής: τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΓΙΥΠ είναι μόνο 17 εκ των οποίων οι 14 σχετίζονται με το υδάτινό περιβάλλον και τους υδρόβιους οργανισμούς. Αντίθετα το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ έχει 62 μέλη ΔΕΠ με 30 μέλη ΔΕΠ να έχουν ως αντικείμενο το υδρόβιο περιβάλλον και τους υδρόβιους οργανισμούς.
    Αλλά θα πρέπει να μας πεί ο υπογράφων και κάτι άλλο. Γιατί στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος του όλα τα μαθήματα της ιχθυολογίας είναι κάτω από την ενότητα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    Είναι προφανές ότι η Ιχθυολογία και οι Ιχθυολόγοι υπήρχαν πολύ πριν την δημιουργία του εν λόγω τμήματος.
    Επαγγελματικά δικαιώματα εξάλλου δεν υπάρχουν για το εν λόγω τμήμα διαμέσου ενός ΠΔ. Συνεπώς είναι ψευδές αυτό που αναφέρει η απόφαση του
    Αν κάθε νέο τμήμα που δημιουργείται στην Ελλάδα προσπαθεί να αποσπάσει ένα γνωστικό αντικείμενο των Βιολογικών επιστημών τότε τι θα γίνει με τα τμήματα Βιολογίας τα οποία έχουν νομοθετημένη την ειδικότητα αυτή διαμέσου της υπάρξεως συγκεκριμένων τομέων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο πεδίο της επιστήμης πχ Τομέας θαλάσσιας Βιολογίας ΕΚΠΑ, Θαλάσσιων Βιολογικών πόρων ΠΚ, Ζωολογίας με Εργαστήριο Ιχθυολογίας το οποίο έχει συσταθεί με ΠΔ.
    Είναι επίσης αντιδεοντολογικό να λαμβάνει απόφαση ένα τμήμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα κάποιου άλλου και όχι για την έκδοση ενός ΠΔ για αυτό το ίδιο και μάλιστα την τελευταία μέρα της διαβούλευσης ενώ είναι γνωστό από τον Δεκέμβριο. Φοβάται τον διάλογο ο κ. Νεοφύτου? Για να τελειώνουμε η ιχθυολογία είναι κλάδος της Βιoλογίας και για τον λόγο αυτό όλοι σχεδόν οι Ιχθυολόγοι είναι Βιολόγοι και όλοι σχεδόν οι ερευνητές στο ΕΛΚΕΘΕ και αλλού είναι επίσης Βιολόγοι.

    Σχόλιο by Μιχάλης — 29/04/2010 @ 11:43

  18. Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ
    Διαβάζοντας ακόμη προσεκτικότερα το προσχέδιο ΠΔ καθώς και τις παρατηρήσεις και των άλλων πολιτών, θα είχα να παρατηρήσω επιπλέον και τα εξής:
    Κατ’ αρχήν το να χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των σχολών που εποπτεύει, μου φαίνεται μη σύννομο και πέραν των αρμοδιοτήτων του.
    Χωρίς να είμαι νομικός και με την απλή λογική ενός μέσου ανθρώπου, πιστεύω ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για την α΄, β΄, και γ΄βάθμια εκπαίδευση, καθορίζοντας και ελέγχοντας, τα μαθήματα, την ύλη, το επίπεδο και την κατεύθυνση των σπουδών κλπ. Από κει και πέρα το τι επιστήμονες χρειάζεται ο κάθε επαγγελματικός κλάδος, από ποια σχολή, τι προσόντα πρέπει να έχουν, σε ποια τμήματα πρέπει να απασχοληθούν, τι υπευθυνότητες θα έχουν, ποίοι δικαιούνται άδεια για συγκεκριμένο ιδιωτικό επάγγελμα, με ποιες προϋποθέσεις και με ποιες προδιαγραφές κλπ, υπεύθυνο να το καθορίσει είναι το αντίστοιχο Υπουργείο σε συνεργασία με τους επιστημονικούς – επαγγελματικούς συλλόγους του.
    Πχ για τα επαγγέλματα υγείας (γιατροί, εργαστήρια, κλινικές, νοσοκομεία, φυσικοθεραπευτήρια κλπ), όσον αφορά όλα τα παραπάνω, υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ….. για τις περιβαλλοντικές μελέτες, βιολογικό καθαρισμό υδάτων κλπ, υπεύθυνο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλαδας, κοκ…….
    Αντιστοίχως, από την άποψη των επαγγελματικών δικαιωμάτων, το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για τους εκπαιδευτικούς του. Δηλαδή ποιοί και που μπορούν να διδάξουν, τι να διδάξουν, τα προσόντα τους, τις διαδικασίες επιλογής των, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια, τα ινστιτούτα, τα κολέγια κλπ.
    Ετσι, πιστεύω κύριε Υφυπουργέ ότι είναι σκόπιμο, να αποσύρετε το προσχέδιο αυτό ΠΔ (καθώς και τα υπόλοιπα παρόμοια) και να αφήσετε τους άλλους αρμόδιους φορείς να καθορίσουν τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις σε επιστημονικό προσωπικό, των διαφόρων κλάδων επαγγελμάτων.
    Κατά δεύτερον θα είχα να παρατηρήσω σε όλους αυτούς που αιτιώνται «… αυτό κάνουν οι βιολόγοι σ’ αυτή την χώρα, … εκείνο στην άλλη και … άρα πρέπει να το αποδεχθούμε και στην Ελλάδα», ότι είναι άτοπο .
    Η κάθε χώρα έχει το δικό της ολοκληρωμένο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινούνται οι επιστήμονες και οι τεχνικοί της. Το να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αποσπασματικά μέτρα άλλης χώρας με άλλο σύστημα, είναι αποτυχημένο και επικίνδυνο. Άλλο ο βιολόγος της Αγγλίας στο αγγλικό σύστημα υγείας και άλλο ο βιολόγος της Ελλάδας στο Ελληνικό σύστημα υγείας. Είναι σαν να τοποθετήσεις ένα ανταλλακτικό της Porsche στο αυτοκίνητό σου και να περιμένεις να πάει καλύτερα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα το χαλάσεις….
    Όμως πιστεύω ότι όλες αυτές οι επικλήσεις περί του εξωτερικού… περί του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων … κλπ, κρύβουν υστεροβουλία και μικροσυμφέροντα διότι φαντάζονται (οι βιολόγοι) ότι το εργαστήριο έχει μέλι και πρέπει, δικαιωματικά, να βουτήξουν και αυτοί τα δάκτυλά τους μέσα.

    Με τιμή
    Κραμποβίτης Σπύρος
    Βιοπαθολόγος

    Σχόλιο by ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ — 29/04/2010 @ 12:20

  19. Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

    Σχετικά με την επίκληση του τμήματος ΓΙΥΠ του ΠΔ 165/2001 θα ήθελα να σας αναφέρω επίσης ότι:

    α)αυτό αφορά την κατάτμηση του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και τον καθορισμό των γνωστικών αντικειμένων των δύο νέων τμημάτων. Δεν αναφέρεται δηλαδή σε επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία καθορίζονται από άλλες διατάξεις όπως το υπό διαβούλευση ΠΔ. Συνεπώς η συγκεκριμένη επίκληση του τμήματος ΓΙΥΠ είναι λάθος και προσπαθεί να παραπλανήσει.

    β)Ομώνυμος τίτλος της Ιχθυολογίας δεν υπάρχει σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 50450/13-2-2009 του ΑΣΕΠ καθώς και το υπ’ αριθμ. ΔΟΑ/Φ.13/419/2874/5-3-2010 του ΥΠΕΣΔΑΑ. Το εν λόγω πτυχίο έχει συμπεριληφθεί με πρωτοβουλία του ΑΣΕΠ κατά παράβαση του ΠΔ 347/2003 που ορίζει ΜΟΝΟ ‘το ομώνυμο ή το ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας’ με το αιτιολογικό όμως της ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ της ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ και όχι ως ομώνυμος τίτλος. Εν ολίγοις, πτυχίο Ιχθυολογίας δεν υπάρχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ως εκ τούτου το πτυχίο Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος δεν είναι πτυχίο Ιχθυολογίας. Η ΓΣ του τμήματος ΓΙΥΠ προσπαθεί ξανά να παραπλανήσει.
    Διευκρινίζω ότι σύμφωνα με την ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2006 του ΑΣΕΠ oπώς αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2330/7-12-2007(τεύχος Β) στην έννοια της συναφούς ονομασίας το η ανεξάρτητη αρχή ορθώς προτάσσει το ακόλουθο:
    ‘Η συνάφεια του τίτλου δεν εξαρτάται από τη σχολή που τον εκδίδει αλλά από τη σχέση του με το γνωστικό αντικείμενο’
    Συνεπώς έσφαλε η ανεξάρτητη αρχή με το να τοποθετήσει μόνο δύο πτυχία εφόσον σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 1268/82 περί της δομής και λειτουργίας των ΑΕΙ ‘α) Τα Τμήματα διαιρούνται σε Τομείς β) Ο Τομέας συντονίζει τη διδασκαλία μέρους του γνωστικού αντικειμένου που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο πεδίο της επιστήμης.’
    Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχει ο Τομέας Ζωολογίας και Θαλάσσιας Βιολογίας ο οποίος καλύπτει πλήρως και επαρκώς την ειδικότητα και το γνωστικό αντικείμενο της Ιχθυολογίας όπως αυτό καθορίζεται με το Φ.Ε.Κ. 301/1996.
    Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με βάση το ΠΔ 103/1983 δημιουργείται ο τομέας Βιολογίας Οργανισμών, Πληθυσμών και Περιβάλλοντος και Θαλάσσιας Βιολογίας
    Στον τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ιδρύεται με βάση το Π.Δ. 317/1990 Εργαστήριο Ιχθυολογίας ‘το οποίο εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Ιχθυολογίας όπως μορφολογία, ανατομία, φυσιολογία, ταξινόμηση, δυναμική οικολογία των Ιχθύων.’
    Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου έστειλε αυστηρή επιστολή προς το ΑΣΕΠ ζητώντας διευκρινίσεις για παράληψη του ΑΣΕΠ να συμπεριλάβει τα πτυχία Βιολογίας ως πτυχία συναφούς ονομασίας. Επίσης το προαναφερθέν έγγραφο του ΥΠΕΣΔΔΑ καλεί το ΑΣΕΠ να εξετάσει την συνάφεια ορισμένων κατευθύνσεων πτυχίων Βιολογίας π.χ. Περιβαλλοντικής Βιολογίας.
    Το αληθές βέβαια του ότι η ιχθυολογία είναι πράγματι κλάδος της Βιολογίας αποδεικνύεται από την ανάλυση του γνωστικού αντικειμένου πχ ενδεικτικά του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

    Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ περιλαμβάνει τέσσερις τομείς (ΦΕΚ 69/83, τεύχος Β) με αντίστοιχα εργαστήρια: Τομέας Ζωολογίας, Τομέας Βοτανικής, Τομέας Οικολογίας και Τομέας Γενετικής, Ανάπτυξης & Μοριακής Βιολογίας.

    1) Ο Τομέας Ζωολογίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Μορφολογίας, της Φυσιολογίας και της Βιολογίας των Ζωικών κυττάρων και Οργανισμών και της Συστηματικής και Διανομής Ζώων με έμφαση στα υδρόβια ζώα. Ο τομέας Ζωολογίας περιλαμβάνει συνολικά τρία εργαστήρια τα οποία εμπλέκονται ευθέως στη μελέτη των υδρόβιων ζωικών οργανισμών:

    1. Το Εργαστήριο Ζωολογίας (ιδρυθέν με το ΠΔ 3894/1929) καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στη Γενική και τη Συγκριτική Μορφολογία και Φυσιολογία των Ζώων, τη Συστηματική Ζωολογία και τη Ζωογεωγραφία. Η ερευνητική και διδακτική του δραστηριότητα αφορά στους παρακάτω τομείς:

    α) Συστηματική και Ζωογεωγραφία Βενθικών Θαλάσσιων οργανισμών
    β) Βιοπαρακολούθηση θαλάσσιων, λιμνιαίων και ποτάμιων οικοσυστημάτων
    γ) Δυναμική, κύκλος ζωής και βιοτικές αλληλεπιδράσεις ασπόνδυλων ζώων συμπεριλαμβανομένων και των υδρόβιων ασπόνδυλων
    δ) Βιολογία και οικολογία αμφιβίων, ερπετών, πτηνών και θηλαστικών που διαβιούν είτε στη χέρσο είτε στο υδάτινο περιβάλλον
    ε) Οικοφυσιολογία και συμπεριφορά μαλακίων και ερπετών (χερσαία και θαλάσσια)

    2. Το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων (ιδρυθέν με το ΠΔ 389/1976) μελετά τις διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες των Ζωικών οργανισμών συμπεριλαμβανομένων και των μαλακίων και των ψαριών. Η ερευνητική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την:

    α) Οικοφυσιολογία ασπόνδυλων και σπονδυλωτών (ψάρια). Επίδραση των αλλαγών των συνθηκών του περιβάλλοντος στο μεταβολισμό τους. Επίδραση των αλλαγών στη φυσιολογία των θαλάσσιων ασπόνδυλων (μαλάκια) και ψαριών.
    β) Φυσιολογία αναπαραγωγής, διατροφή, θρέψη και ενδοκρινολογία των ψαριών.

    3. Το Εργαστήριο Ιχθυολογίας (ιδρυθέν με το ΠΔ 317/1990) καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στη Μορφολογία, ανατομία, Φυσιολογία, ταξινόμηση και δυναμική οικολογία των ιχθύων. Το Εργαστήριο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και είναι εθνικός συντονιστής της παγκόσμιας βάσης δεδομένων Fish Base.

    2) Εκτός από τα παραπάνω στον Τομέα της Βοτανικής μέσω της μελέτης της Μορφολογίας, της Φυσιολογίας και της Βιολογίας Φυτικών Κυττάρων και Οργανισμών που διαβιούν σε όλα τα περιβάλλοντα, δίδεται και έμφαση στο υδάτινο περιβάλλον με μαθήματα όπως η Φυκολογία, Βιογεωγραφία, Ωκεανογραφία.

    3) Στον Τομέα Οικολογίας μέσω της μελέτης της Δομής, τη Δυναμικής και τη Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και της Προστασίας του Περιβάλλοντος δίνεται έμφαση στο Υδάτινο Περιβάλλον και σε ζητήματα διαχείρισης εσωτερικών υδάτων, λεκανών απορροής και προστατευομένων περιοχών.

    4) Στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης & Μοριακής Βιολογίας που καλύπτει γνώσεις στη Βιολογία, τη Γενετική, τη Μικροβιολογίας, την Εξέλιξη και Ανάπτυξη των Οργανισμών δίνεται έμφαση και στη Γενετική των υδρόβιων οργανισμών και σε Γενετικές εφαρμογές στις Υδατοκαλλιέργειες.

    Επίσης υπάρχει στο Πρόγραμμα σπουδών σχετική Κατεύθυνση της Περιβαλλοντικής Βιολογίας

    Από το σύνολο των μελών ΔΕΠ (62 μέλη) στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, τα μέλη ΔΕΠ με ΑΜΕΣΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ τη Ζωολογία, την Ιχθυολογία, τη Θαλάσσια Βιολογία, την Υδροβιολογία, την Ωκεανογραφία και εν γένει τους υδρόβιους οργανισμούς και το υδάτινο περιβάλλον είναι τα ακόλουθα:

    ΤΟΜΕΑΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ
    1. Δεληβόπουλος Στυλιανός, Καθηγητής
    Μελέτη της λεπτής δομής και λειτουργίας των κυττάρων των Φυκών.
    2. Μουστάκα-Γούνη Μαρία, Αν. Καθηγήτρια
    Βιολογία & Οικολογία των Φυτοπλαγκτικών Οργανισμών, λιμνών, ποταμών και παράκτιων θαλασσίων οικοσυστημάτων.
    3. Διαννελίδου Εύελυν-Βαρβάρα, Επικ. Καθηγήτρια
    Μελέτη του Βιολογικού κύκλου Θαλασσίων ροδόφυκων
    4. Μαλέα Παρασκευή, Λέκτορας
    Οικοφυσιολογία Θαλάσσιων μακροφυκών
    5. Γκέλης Σπύρος, Λέκτορας
    Βιοποικιλότητα με έμφαση τα πλαγκτικά κυανοβακτήρια
    6. Νικολαΐδης Γεώργιος, Αν. Καθηγητής
    Βιοσυστηματική θαλάσσιων μικροφυκών
    7. Χαριτωνίδης Σάββας, Καθηγητής
    Θαλάσσια Βοτανική

    ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
    8. Αμπατζόπουλος Θεόδωρος, Καθηγητής
    Γενετική Ζωικών οργανισμών Artemia στις Υδατοκαλλιέργειες
    9. Δημητριάδης Βασίλειος, Καθηγητής
    Λειτουργική Μορφολογία κυττάρων του πεπτικού συστήματος Θαλάσσιων μαλάκιων.
    10. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Επίκ. Καθηγητής
    Γενετικές εφαρμογές στις Υδατοκαλλιέργειες
    11. Τουράκη Μαρία, Λέκτορας
    Βιοχημεία-Παθοβιολογία Ζωικών οργανισμών με έμφαση στα ψάρια
    12. Δροσοπούλου Ελένη, Λέκτορας
    Κυτταρογενετική Ζωικών Οργανισμών-Μελέτη του συστήματος γονιδίων θερμικού πλήγματος στο Μύδι

    ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ
    13. Γκούτνερ Βασίλειος, Καθηγητής
    Βιολογία & Οικολογία πουλιών. Διαχείριση υγρότοπων με βάση τα πουλιά ως Βιοδείκτες
    14. Καλογιάννη-Δημητριάδη Μάρθα, Καθηγήτρια
    Φυσιολογία Ζώων-Μελέτη της επίδρασης ρύπων σε κύτταρα υδρόβιων ζώων.
    15. Κούκουρας Αθανάσιος, Καθηγητής
    Θαλάσσια Βιολογία
    16. Λαζαρίδου Μαρία, Καθηγήτρια
    Γενική Ζωολογία με έμφαση στα Γαστερόποδα, Οικολογική Ποιότητα Ρεόντων Υδάτων
    17. Λάζου Αντιγόνη, Καθηγήτρια
    Φυσιολογία Ζωικών οργανισμών
    18. Στεργίου Κωνσταντίνος, Καθηγητής
    Ιχθυολογία-Αλιευτική Βιολογία
    19. Χιντήρογλου Χαρίτων, Καθηγητής
    Θαλάσσια Βιολογία
    20. Βουλτσιάδου Ελένη, Αν. Καθηγήτρια
    Βιολογία θαλάσσιων Ασπόνδυλων
    21. Κυριακοπούλου-Σκλαβούνου Πασχαλίνα, Αν. Καθηγήτρια
    Οικολογία και συστηματική αμφιβίων
    22. Μιχαηλίδης Βασίλειος, Αν. Καθηγητής
    Φυσιολογία Ζώων συμπεριλαμβανομένων και των Θαλάσσιων ασπόνδυλων
    23. Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Αν. Καθηγητής
    Φυσιολογία Ζώων- Μελέτη μηχανισμού αποτοξίνωσης στα ψάρια
    24. Αντωνοπούλου Ευθυμία, Επικ. Καθηγήτρια
    Φυσιολογία ζωικών οργανισμών με έμφαση στους ιχθύς
    25. Στάικου Αλεξάνδρα, Επικ. Καθηγήτρια
    Γενική Ζωολογία-Αύξηση στα μύδια
    26. Γκανιάς Κωνσταντίνος, Λέκτορας
    Βιολογική Ωκεανογραφία
    27. Μιχαλούδη Ευαγγελία, Λέκτορας
    Βιολογία, οικολογία και συστηματική ζωοπλαγκτικών οργανισμών
    28. Μπόμπορη Δήμητρα, Λέκτορας
    Οικολογία και Διαχείριση εσωτερικών υδάτων με έμφαση στους ιχθύς

    ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
    29. Στάμου Γεώργιος, Καθηγητής
    Δομή-δυναμική και διαχείριση Φυσικών Οικοσυστημάτων
    30. Πυροβέτση Μυρτώ, Αν. Καθηγήτρια
    Οικολογία και Διαχείριση υγροτόπων και υδρόβιων πουλιών. Προστασία περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική εκπαίδευση

    Σύνολο μελών ΔΕΠ: 30

    Στο Τμήμα λειτουργεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για εξειδίκευση στην: Υδροβιολογία-Υδατοκαλλιέργειες. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 3685/2008 περί του θεσμικού πλαισίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές ρητά αναφέρεται ότι:
    ‘τα ΠΜΣ οργανώνονται μόνο σε Τμήματα στα οποία παρέχονται προπτυχιακές σπουδές και αναφέρονται στις ίδιες ή σε συναφείς ειδικότητες με τα γνωστικά αντικείμενα του οικείου Τμήματος.’
    Στην 411/2008 απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι:
    ‘ο νομοθέτης θέλησε την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των ΠΜΣ να αναλάβουν τα τμήματα εκείνα των ΑΕΙ που καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο μίας επιστήμης και χορηγούν πτυχίο μετά από επιτυχή περάτωση προπτυχιακών σπουδών στο αντικείμενο που θεραπεύουν’

    Για όλους τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να προχωρήσετε στην έγκριση του ΠΔ όπως αυτό έχει και να απορρίψετε την απόφαση του τμήματος ΓΙΥΠ ως αβάσιμη διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε το παράδοξο οι 350 περίπου Ιχθυολόγοι πτυχιούχοι Βιολογίας, κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος δηλαδή το 97% του κλάδου, οι οποίοι εργάζονται στο δημόσιο τομέα, δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

    Σχόλιο by Μιχάλης — 29/04/2010 @ 13:15

  20. Νομίζω ότι το παραπάνω κείμενο (σχόλιο 19. Μιχάλης) καλύπτει όλους τους βιολόγους που ασχολούμαστε με τον κλάδο της ιχθυολογίας είτε στην εκπαίδευση, είτε στην έρευνα (όπως εγώ), είτε και στο ελεύθερο επάγγελμα (μελέτες, κλπ).

    Έχει παραγίνει το κακό την τελευταία 7ετία όπου κάποιοι προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν την ιδιότητα του ιχθυολόγου με νόμους και τερτίπια (η μελέτη της πανίδας και χλωρίδας γίνεται από τους βιολόγους και τα ψάρια, άσχετα με ότι λένε κάποιοι, ανήκουν στην πανίδα!). Και δυστυχώς κατάφεραν μέσω ΑΣΕΠ, ΓΕΩΤΕΕ, κλπ να αφήνουν εκτός του χώρου (για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα) παιδιά με πλούσιες μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά στον κλάδο (γιατί το ΑΣΕΠ παράνομα αναγνώριζε αποφοίτους μόνο δυο τμημάτων –μη βιολογικών- για να μπούνε στον κύριο πίνακα προσλήψεων). Και βέβαια στα παραπάνω τμήματα οι καθηγητές των σχετικών μαθημάτων είναι κυρίως ..βιολόγοι!!

    Αυτό όμως αυτό που χρειάζεται η χώρα και ο δημόσιος τομέας είναι επαγγελματίες καταρτισμένους και όχι «τίτλους». Ας προχωρήσει λοιπόν επιτέλους ένα ΠΔ για τους βιολόγους οι οποίοι καλύπτουν επαρκώς το γνωστικό αντικείμενο του ιχθυολόγου.

    Με τιμή
    Δρ. Μάνος Κουτράκης
    Βιολόγος-Ιχθυολόγος
    Αν. Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας
    Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας

    Σχόλιο by Δρ. Μάνος Κουτράκης — 29/04/2010 @ 14:07

  21. Κύριε Υφυπουργέ,
    Μεέκπληξη διαπίστωσα, διαβάζοντας το πρός διαβούλευση Π.Δ, ότι σε 22χρονους συνήθως, αποφοίτους μιας τετραετούς Πανεπιστημιακής Σχολής,της Βιολογίας, μπορούν να συγκεντρώνονται τόσα επιστημονικά προσόντα και να υπάρχει η «αθώα» βούληση να χορηγηθούν επαγγελματικά δικαιώματα που υπερκαλύπτουν τουλάχιστον δύο Ιατρικές ειδικότητες(Βιοπαθολογία-Κυτταρολογία)καθώς και πλήθος άλλες Επιστήμες.
    Συμφωνώ απολύτως με τις παρατηρήσεις των Ιατρών και επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι η διδασκαλία κάποιων μαθημάτων και η πρακτική σε «άψυχα» εργαστήρια απέχουν έτη φωτός από την καθημερινή άσκηση της Ιατρικής είτε κλινικά είτε κλινικοεργαστηριακά όπως γίνεται από τους Ιατρούς Βιοπαθολόγους. Αυτό άλλωστε το διαπιστώνουμε καθημερινά όσοι ερχόμαστε σε επαφή στα Νοσοκομεία ή αλλού με Βιολόγους ή άλλους επιστημόνες, καθόλα αγαπητούς και χρήσιμους σε άλλα κομμάτια δουλειάς, με άγνοια ή ακόμη χειρότερα ημιμάθεια όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και την εργαστηριακή Ιατρική. Τα σχόλια που διαβάζω άλλωστε εκ μέρους τους το αποδεικνύουν πλήρως.
    Το ελληνικό Ε.Σ.Υ έχει εδώ και χρόνια επιλέξει,όπως και πολλά άλλα προηγμένα κράτη άλλωστε, να εξειδικεύει μεγαλό αριθμό Ιατρών σε εργαστηριακές ΙΑΤΡΙΚΕΣ Ειδικότητες και να τους αναθέτει την ευθύνη των αντίστοιχων τμημάτων στους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας μετά από μακρόχρονη εκπαίδευση και επίπονες διαδικασίες. Το να «βαπτίσετε» ή να «απονείμετε» το άντιστοιχο «χάρισμα» σε άλλους επιστήμονες με ένα Π.Δ μάλλον σύγχυση θα προκαλέσει και θα κριθεί ανεφάρμοστο ενώ μπορεί και να «βλάψει σοβαρά την Υγεία».
    Μετά τιμής, Αργύρης Κώστας Ιατρός Βιοπαθολόγος.

    Σχόλιο by ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ — 29/04/2010 @ 18:15

  22. Σχετικά με την παρέμβαση του προε΄δρου του Τμήματος Γεωπονίας-Ιχθυολογίας & Υδ.Περιβάλλοντος, το μόνο που μπορεί να σχολιάσει κανείς είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ένας Πανεπιστημιακός με την δήλωσή του ουσιαστικά απαιτεί δημόσια την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΑΕΙ και του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε σχολής να καθορίζει τα προγράμματα σπουδών της και να κρίνει την επαρκεια των αποφοίτων της σε διάφορα αντικείμενα όπως στην προκείμενη περίπτωση στις βιολογικές εφαρμογές της Υδροβιολογίας και Ιχθυολογίας.
    Τα Φυσιογνωστικά Τμήματα και αργότερα τα Βιολογικά Τμήματα που «παρήγαγαν» ειδικούς στην Υδροβιολογία, Ιχθυολογία Αλιεία, Λιμνολογία κλπ προυπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια, πριν ιδρυθεί η σχολή του Παν. θεσσαλίας και η οποία αφού αρχικά παρήγαγε Γεωπόνους-Ζωοτέχνες, αποφάσισε ότι θα «παράγει»στο μέλλον Γεωπόνους-Ιχθυολόγους. Με γιά της και χαρά της αλλά δεν έχει ούτε το νομικό , πολύ περισσότερο το ηθικό δικαίωμα να απαιτεί απο τα Βιολογικά αλλά το Τμήμα Βιολογικών ΅Εφαρμογών να πάψουν να παράγουν υδροβιολόγους, αλειολόγους, βιολόγους υδατοκαλλιεργειών , λιμνολόγους, ζωολόγους-ιχθυολόγους κλπ
    Ας τελειώνει λοιπόν το παραμύθι αυτό ότι οι απόφοιτοι της σχολής ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (SIC)-IXΘΥΟΛΟΓΙΑΣ-ΥΔ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ είναι οι μοναδικοί ειδικοί στον τομέα.

    Γ.ΤΙΓΚΙΛΗΣ
    Πρόεδρος Παν.Συλ.Ιχθυολόγων Δημοσίου
    Δρ.Βιολογίας-Ιχθυολόγος
    ΥΓ το 95%των επιστημόνων που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο προέρχονται από τα Βιολογικά Τμήματα
    Ενώ απο τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Γεωπονίας-Ιχθυολογίας και των Επιστημών Θαλάσσης οι περισσότεροι έχουν βασικό πτυχίο Βιολογίας.

    Σχόλιο by ΤΙΓΚΙΛΗΣ Γ. — 29/04/2010 @ 18:35

  23. Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

    Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να αναρτήσετε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων διαφόρων τμημάτων μεταξύ αυτών και των τμημάτων Βιολογίας.
    Έκπληξη αν όχι οργή μου προκάλεσε η σημερινή δημοσίευση απόφασης του τρικέφαλου Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος το οποίο ζητεί να αφαιρεθούν σχετικοί παράγραφοι του σχεδίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων με το αιτιολογικό ότι αυτοί εμπλέκονται στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του εν λόγω τμήματος.
    Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πράγματι δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για το εν λόγω τμήμα όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε από άλλον, υποθέτω, συνάδελφο οφείλω να επισημάνω τα ακόλουθα:
    Πρώτον γιατί διάλεξε το τμήμα αυτό να δημοσιεύσει αυτή του την απόφαση την ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση και όχι πριν λίγες μέρες έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει απάντηση και να αναπτυχθεί διάλογος στις παράλογες και αντιδεοντολογικές του επισημάνσεις;
    Δεύτερον γιατί το εν λόγω τμήμα δεν προσπαθεί να οργανώσει και να προτείνει ένα σχέδιο ΠΔ για την επαγγελματική κατοχύρωση των δικών του αποφοίτων του αλλά προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων άλλων πτυχιούχων; Από που προκύπτει αυτή η επιστημονική δεοντολογία, πρωτόγνωρη και πρωτότυπη παγκοσμίως;
    Είναι απίστευτο κ. Υφυπουργέ αυτό που συνέβη σήμερα γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την γενικότερη παρακμή της κοινωνίας μας και δυστυχώς μέρους της επιστημονικής κοινότητας. Είναι δυνατόν να γίνονται προσπάθειες να αφαιρεθεί το γνωστικό αντικείμενο μίας επιστήμης με την υπογραφή μελών μίας πανεπιστημιακής και μάλιστα συγγενικής προς την βιολογία κοινότητας; Τι προσπαθούν οι εν λόγω κύριοι να αποδείξουν ότι η ιχθυολογία δεν είναι γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας; Απίστευτο!!! Αυτό είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να αφαιρέσει από την Νομική την Εγκληματολογία ή από την Φιλολογία την Γλωσσολογία.
    Μήπως η γεωπονία δεν είναι εφαρμοσμένος κλάδος της βιολογίας; Αυτό το ομολογεί ό ίδιος ο Χ. Νεοφύτου στο εισαγωγικό του σημείωμα στον σχετικό οδηγό σπουδών του τμήματος του όπως το ομολογεί επίσης, σε ανύποπτο βέβαια χρόνο, στο πόνημα του με τίτλο ΙΧΘΥΟΠΟΝΙΑ αναφέροντας ότι η Ιχθυολογία είναι κλάδος της Ζωολογίας δηλαδή της Βιολογίας. Και κάτι άλλο. Από την σύγκριση του προγράμματος σπουδών του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και του εν λόγω τμήματος προκύπτουν ή δεν προκύπτουν 28 κοινά μαθήματα; Θα δώσω ένα ακόμα παράδειγμα. Το μάθημα της Γενετικής του τμήματος βιολογίας και το μάθημα της Γενετικής των υδρόβιων οργανισμών του παρεμβαίνοντος τμήματος είναι ως προς την περιγραφή με βάση τους σχετικούς οδηγούς σπουδών ακριβώς ή ίδια ναι ή όχι; Και όχι μόνο έχουν την ίδια περιγραφή αλλά χρησιμοποιούν και τα ίδια συγγράμματα!!!
    Ενώ διάφορα λοιπόν τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων των τοπικών παραγόντων μπορούν να προβαίνουν σε κατάτμηση και να μετονομάζονται ταχύτατα, τα τμήματα που σέβονται την επιστήμη ούτε διασπόνται ούτε μετονομάζονται. Ένας και μόνο ένας τομέας του τμήματος βιολογίας του ΑΠΘ έχει περισσότερα μέλη ΔΕΠ από ολόκληρο το τρικέφαλο Τμήμα.
    Αυτό που θα ήθελα να προτείνω, ως απάντηση στην απαράδεκτη παρέμβαση του τμήματος αυτού το οποίο σε έξι χρόνια αφού πρώτα κατατμήθηκε στη συνέχεια μετονομάστηκε από τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος, είναι να παραταθεί η δημόσια διαβούλευση για διάστημα 15 ημερών έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στα τμήματα Βιολογίας να τοποθετηθούν εφόσον το σχέδιο του ΠΔ αφορά κυρίως αυτά υπενθυμίζοντας ότι το εν λόγω ΠΔ έχει ήδη εκδοθεί και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Βιολογίας και Τεχνολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Ιφιγένεια

    Σχόλιο by Ιφιγένεια — 29/04/2010 @ 19:44

  24. Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
    Με αφορμή την επιστολή του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την αναφορά στην αριθμ. 67/15-4-2010 συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
    Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια πλήρους αποσύνδεσης της ειδικότητας της Ιχθυολογίας και των συναφών της αντικειμένων από την Επιστήμη της Βιολογίας και τα Τμήματα της Βιολογίας, από ανθρώπους που εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λόγω των «επιτυχημένων» παρεμβάσεων τους σε όργανα όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το ΑΣΕΠ, οι πτυχιούχοι Βιολογίας να μην μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ιχθυολόγων, ενώ σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ για τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος ιχθυολόγου και τα προσόντα διορισμού στο δημόσιο, κατέχουν όλες τις προϋποθέσεις.
    Εκείνο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως κάποιος αμφισβητεί το γεγονός ότι: 1) από τα Τμήματα Βιολογίας ξεκίνησε και συνεχίζει να παράγεται έρευνα σχετική με το αντικείμενο, να υλοποιούνται χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και ότι στα Τμήματα λειτουργούν Εργαστήρια Ιχθυολογίας-Υδάτινου Περιβάλλοντος 2) η ιχθυολογία είναι κλάδος της Βιολογίας και ειδικότερα της ζωολογίας 3) η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ της χώρας με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την ιχθυολογία, αλλά και των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι Βιολόγοι.
    Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Ιχθυολογία ως κλάδος και οι Ιχθυολόγοι προϋπήρχαν πολύ πριν την δημιουργία του εν λόγω τμήματος. Αναρωτιόμαστε εύλογα λοιπόν πως ένα σχετικά νέο Τμήμα (που από Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής μετονομάστηκε σε Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος) να προβάλλει απαιτήσεις και να αξιώνει να καταργηθούν επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων άλλων Τμημάτων με την επίκληση ότι μπλέκονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του. Δεν αρκεί το γεγονός ότι ήδη μέχρι σήμερα με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κινείται έναντι αποφοίτων άλλων Τμημάτων;;;
    Πως είναι δυνατό να ισχυρίζεται πως μόνο οι πτυχιούχοι του κατέχουν τον ομώνυμο τίτλο πτυχίου Ιχθυολογίας όταν ομώνυμος με την ιχθυολογία τίτλος σπουδών δεν παρέχεται τόσο από τα ΑΕΙ της ημεδαπής, όσο και από της αλλοδαπής. Ο όρος «ιχθυολογία» (με τη χρήση που του αποδίδεται για να περιγράψει το αντικείμενο απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν σε όλους τους υδρόβιους οργανισμούς, φυτικούς και ζωικούς και όχι μόνο τους ιχθείς και ειδικότερα στη διαβίωση, ανάπτυξη, προστασία και εκμετάλλευση αυτών, καθώς στην αλιευτική διαχείριση και προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, στην παρακολούθηση της ποιότητας των νερών όπου διαβιούν υδρόβιοι οργανισμοί κλπ , τομείς που απαιτούν γενικές και ειδικές γνώσεις Ζωολογίας Σπονδυλωτών και Ασπονδύλων, Βοτανικής, Γενετικής, Οικολογίας, Ηθολογίας Ζώων, Φυσιολογίας Φυτών και Ζώων, Ιχθυολογίας, Αλιευτικής Βιολογίας, Θαλάσσιας Βιολογίας, Λιμνολογίας, Φυκολογίας, Υδατοκαλλιεργειών, Ωκεανογραφίας, Βιοποικιλότητας, Βιογεωγραφίας Βιοχημείας κλπ, γνώσεις οι οποίες παρέχονται σήμερα στο σύνολό τους από τα Βιολογικά Τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω εκείνο που ενδιαφέρει δεν είναι το όνομα του κλάδου, αλλά η σχέση και η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του επαγγελματία και των απαιτήσεων του τομέα στον οποίο καλείται να απασχοληθεί. Άλλωστε και το ίδιο το ΑΣΕΠ αναφέρει ότι «η συνάφεια του τίτλου δεν κρίνεται από τη σχολή που τον εκδίδει, αλλά από τη σχέση του με το γνωστικό αντικείμενο» (Απολογισμός ΑΣΕΠ 2006, 1574, σελ 39).
    Από την ανάλυση του κύκλου σπουδών των Τμημάτων Βιολογίας προκύπτει ότι όλες οι παραπάνω απαιτούμενες γνώσεις παρέχονται από τα Τμήματα Βιολογίας της χώρας και ότι το πτυχίο τους είναι ταυτόσημο κατά περιεχόμενο με την ειδικότητα του πτυχίου Ιχθυολογίας, όπως αυτή ορίζεται στο ΠΔ 347/2003 (προσοντολόγιο).
    Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να προχωρήσει ως έχει η έγκριση του ΠΔ, διαφορετικά θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα με όσους Βιολόγους ασκούν ήδη το επάγγελμα του ιχθυολόγου.

    Με εκτίμηση
    1. Ανεζάκη Ευαγγελία
    Βιολόγος – Ιχθυολόγος, MSc
    Μέλος ΓΕΩΤΕΕ-Μέλος ΠΣΙΔ (Πανελληνίου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου)
    2. Βάτσος Δημήτριος
    Βιολόγος – Ιχθυολόγος, MSc
    Μέλος ΓΕΩΤΕΕ-Αντιπρόεδρος και Ταμίας ΠΣΙΔ
    3. Βίπιχ Ιωάννα
    Βιολόγος – Ιχθυολόγος
    Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
    4. Κωστανίκος Δημήτριος
    Βιολόγος – Ιχθυολόγος, MSc
    Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
    5. Μπεκιάρη Ελπίδα
    Βιολόγος – Ιχθυολόγος, MSc
    Μέλος ΓΕΩΤΕΕ-Μέλος ΠΣΙΔ
    6. Χατζηαθανασίου Αντιγόνη
    Βιολόγος – Ιχθυολόγος, MSc
    Μέλος ΓΕΩΤΕΕ-Μέλος ΠΣΙΔ

    Σχόλιο by Ελπίδα Μπεκιάρη — 29/04/2010 @ 19:47

  25. Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

    Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου του ΠΔ σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα μας προχώρησε στη συσχέτιση του προγράμματος σπουδών του με τους τομείς απασχόλησης των ιχθυολόγων, όπως αυτοί περιγράφονται στο ΠΔ 344 /2000 (το πλήρες κείμενο βρίσκεται αναρτημένο στον ιστοχώρο του Τμήματος Βιολογίας http://www.bio.auth.gr).
    Στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, που περιλαμβάνει τέσσερις τομείς (Τομέας Ζωολογίας, Τομέας Βοτανικής, Τομέας Οικολογίας και Τομέας Γενετικής, Ανάπτυξης & Μοριακής Βιολογίας) ιδρύθηκε από το 1990 το Εργαστήριο Ιχθυολογίας που καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στη μορφολογία, ανατομία, ταξινόμηση, βιολογία, οικολογία και δυναμική των ιχθύων. Το εργαστήριο Ιχθυολογίας, εκπροσωπώντας το Τμήμα Βιολογίας είναι μαζί με άλλους 8 διεθνείς οργανισμούς και Ινστιτούτα υπεύθυνο για την ανάπτυξη και εξέλιξη της FishBase (www.fishbase.gr), της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας για τα ψάρια, η οποία αποτελεί το πιο σύγχρονο εργαλείο έρευνας, διδασκαλίας και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που αφορούν τα ψάρια και τα υδάτινα οικοσυστήματα. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της FishBase το Εργαστήριο Ιχθυολογίας έχει αναπτύξει και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ιχθυολογίας με τη χρήση της FishBase διαδικτυακά. Τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας είναι μέλη εκδοτικών επιτροπών σε 8 διεθνή περιοδικά που αφορούν την ιχθυολογία, την αλιευτική έρευνα και τη διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων, γεγονός που δηλώνει τη μεγάλη συμβολή του Τμήματος Βιολογίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της επιστήμης της Ιχθυολογίας και της Αλιευτικής έρευνας.
    Τριάντα ένα από τα 60 μέλη ΔΕΠ (=51,7%) του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ έχουν ως γνωστικό ή/και ερευνητικό αντικείμενο που σχετίζεται με τα ψάρια ή άλλους υδρόβιους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς και γενικά τα υδάτινα οικοσυστήματα, ενώ 13 μέλη ΔΕΠ (=21,7%) έχουν με βάση τις δημοσιεύσεις τους, αντικείμενο άμεσα σχετιζόμενο με ψάρια. Επιπλέον, στο Τμήμα λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: Υδροβιολογία-Υδατοκαλλιέργειες.
    Στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 110 προπτυχιακές, 80 μεταπτυχιακές και 75 διδακτορικές διατριβές που αφορούν τα ψάρια, άλλους υδρόβιους οργανισμούς και γενικότερα τα υδάτινα οικοσυστήματα. Από αυτές, 24 μεταπτυχιακές και 19 Διδακτορικές διατριβές αφορούσαν σε ψάρια ενώ μόνο στο εργαστήριο Ιχθυολογίας την τελευταία πενταετία (2005-2010) ολοκλήρωσαν/ή ολοκληρώνουν την προπτυχιακή διπλωματική τους εργασία περισσότεροι από 25 φοιτητές. Σημειώνεται ότι από τους διδάκτορες του Τμήματος Βιολογίας δύο τουλάχιστον σήμερα είναι μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
    Η ιχθυολογία γενικά ορίζεται ως ‘η μελέτη των ψαριών’ ή ‘ο κλάδος της
    βιολογίας που ασχολείται με τα ψάρια’. Στα τελευταία συγκαταλέγονται
    οι οστεϊχθύες, οι χονδριθχύες (καρχαρίες, σελάχια) και τα άγναθα ψάρια
    (κυκλόστομοι, μυξίνοι). Όπως και κάθε άλλος κλάδος της Ζωολογίας η
    Ιχθυολογία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων που αφορούν
    όλα τα επίπεδα της βιολογικής οργάνωσης, από τη συστηματική, μορφολογία, ανατομία, φυσιολογία, γενετική και εξέλιξη μέχρι την οικολογία, τη δυναμική των
    πληθυσμών και βιοκοινοτήτων, την αλιευτική βιολογία, την αλιεία, τις
    υδατοκαλλιέργειες και τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στα υδάτινα
    οικοσυστήματα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας περιλαμβάνονται 42 μαθήματα τα οποία είναι σχετικά με το αντικείμενο του Ιχθυολόγου και υποστηρίζουν την επάρκεια κάλυψης του γνωστικού αντικειμένου που απαιτείται για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των Ιχθυολόγων (άρθρο 16 του ΠΔ 344/2000). Επιπλέον, από την αντιστοίχιση των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι υπάρχει αλληλεπικάλυψη κατά περίπου 80% της ύλης των μαθημάτων των δυο Τμημάτων.
    Από τα παραπάνω θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται επαρκώς η κατάρτιση των αποφοίτων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ ώστε να μπορούν να καλύψουν τις θέσεις των Ιχθυολόγων.
    Κατόπιν των ανωτέρω, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 401/29-4-2010 συνεδρίασή της διαπίστωσε ομόφωνα ότι τα επιστημονικά αντικείμενα του Τμήματος Βιολογίας καθώς και το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών του καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου Ιχθυολογίας και ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ύστερα από επιλογή μαθημάτων κατεύθυνσης δύναται:
    (α) να κατέχουν δίπλωμα ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίου Ιχθυολογίας το οποίο καλύπτει με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο της Ιχθυολογίας και
    (β) να εγγράφονται στα οικεία μητρώα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ως Ιχθυολόγοι, να αναλαμβάνουν τα εκεί προβλεπόμενα επαγγελματικά δικαιώματα και τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος.
    Θα σας παρακαλούσαμε λοιπόν να προχωρήσετε στην έγκριση του ΠΔ όπως αυτό έχει και να μην δεχθείτε τη σχετική απόφαση τροποποίησης της ΓΣ του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Με εκτίμηση

    Μηνάς Αρσενάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
    Μαρία Λαζαρίδου, Καθηγήτρια, Αντιπρόεδρος Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
    Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιχθυολογίας ΑΠΘ

    Σχόλιο by Μηνάς Αρσενάκης, Μαρία Λαζαρίδου, Κώστας Στεργίου — 29/04/2010 @ 20:29

  26. κύριε Υφυπουργέ,
    όσον αφορά το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων και πιο συγκεκριμένα για την άσκηση του επαγγέλματος του Ιχθυολόγου πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ιχθυολογία εντάσσεται στη Θαλάσσια Ζωολογία που με τη σειρά της αποτελεί γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας. Επί σειρά ετών πολλές δεκάδες ερευνητικά προγράμματα για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ισθυολογία έχουν εκπονηθεί και επιτυχώς διεκπεραιωθεί από Βιολόγους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών άξιοι καθηγητές δίδάσκουν Θαλάσσια Βιολογία και Ιχθυολογία στις σχολές Βιολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη) και πολλοί απόφοιτοι βιολόγοι έχουν αποκτήσει άριστες γνώσεις στη βιολογία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ιχθυολογία, ασκώντας με επιτυχία τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία και επιστημονική διαστρέβλωση η αφαίρεση του επαγγελματικού δικαιώματος του Ιχθυολόγου από τους Βιολόγους, αφού είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον το θαλάσσιο και γενικότερα το υδάτινο περιβάλλον. Ορθώς λοιπόν συμπεριλάβατε στο εν λόγω ΠΔ που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων την παράγραφο χ του άρθρου 3 «η εκπόνηση αλιευτικών μελετών, η διοίκηση, διαχείριση και προστασία θαλάσσιων πάρκων, υδροβιότοπων, ποταμών, λιμνών, ορεινών και ημιορεινών ρεόντων υδάτων και κάθε άλλου υδάτινου σχηματισμού που απαιτεί γνώσεις Υδροβιολογίας , Ιχθυολογίας και Αλιείας». Γεώργιος Βλαχώνης, Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας Παν. Κρήτης

    Σχόλιο by Γεώργιος Βλαχώνης — 30/04/2010 @ 07:47

  27. Κύριε Υπουργέ,
    Μελετώντας τις ενδιαφέρουσες απόψεις που τέθηκαν στο ιστολόγιο σας διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιολογίας τετραετούς φοίτησης πρέπει να μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (πχ. βιοχημείας) με βάση το Π.Δ., όπως οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας.
    - Ακόμη και στην Ελλάδα με το αναχρονιστικό πλαίσιο νόμου για τα εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου, οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης δεν στερούνται διευθυντικών θέσεων στον τομέα Υγείας πχ, Bιοχημικό τμήμα Νοσοκομείου Παίδων-Διευθυντής: Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, Βιολόγος, Παν/μίου Αθηνών Διδάκτωρ Κλινικής Βιοχημείας, Eur Clin Chem, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α- Διοικητής Βασίλειος Βιγκλής, Πτυχίο Βιολογικού Τμήματος Παν/μίου Αθηνών, Διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Bιοχημικό τμήμα Νοσοκομείου Αττικόν-Διευθύντρια:Κλεάνθη. Δήμα Βιολόγος κ.α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του 1397/83 και 2071/92 (άρθρο 125) αλλά και το νόμο 2519/97 (άρθρα 42,44) οι Βιολόγοι ανήκουν σε κλάδο του ΕΣΥ και διαβαθμίζονται μέχρι το βαθμό του Διευθυντή.
    - Ακόμη και στην Ελλάδα είναι πολλοί οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης που διδάσκουν προπτυχιακώς φοιτητές ιατρικής και μεταπτυχιακώς ιατρούς στις Ιατρικές Σχολές. Αυτοί οι καθηγητές της Ιατρικής Βιολόγοι δεν έχουν στην Ελλάδα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Υγεία, ενώ είχαν όταν εργάζονταν στο εξωτερικό (άρα στην Ελλάδα τα..απέρριψαν!)
    -Εκτός Ελλάδας (ΕΕ, ΗΠΑ) όπου το πλαίσιο νόμου δεν είναι αναχρονιστικό, οι Βιολόγοι διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια πχ. βιοχημείας και η ανάλυση ενός βιολογικού δείγματος προφανώς και δεν είναι ιατρική πράξη. (βλ. the Council Directive 93/16/EEC for Clinical Biology πχ. ιταλια, βρετανια, βελγιο,ολλανδία, ισπανια, φινλανδια, γαλλια, λουξεμβουργο, ιρλανδία κ.α.) Άλλωστε στην Ελλάδα (ο Βιοπαθολόγος) και διεθνώς (ο Βιολόγος) απαγορεύεται ο διευθυντής εργαστηρίου να συνταγογραφεί φάρμακα και να συντάσσει παραπεμπτικά.
    http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
    http://www.onb.it/index.jsp
    http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=252
    -Στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας τετραετούς φοίτησης μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) με βάση Π.Δ.
    http://career.duth.gr/cms/files/fek_a130_060809.pdf
    Τα μαθήματα που διδάσκονται στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας τετραετούς φοίτησης είναι ακριβώς αντίστοιχα με τα μαθήματα που διδάσκονται στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ (όλοι σχεδόν οι καθηγητές του τμήματος Βιοχημείας είναι Βιολόγοι) και θα πρέπει (σε εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα ΕΕ και ΗΠΑ) οι πτυχιούχοι Βιολογίας να μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (πχ. βιοχημείας) με βάση το Π.Δ
    http://www.bio.uth.gr/undergaduate/pprogram/
    Άλλωστε, οι Βιολόγοι ειδικεύονται στην Κλινική Βιοχημεία στην Ελλάδα στο τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ όπως και στο εξωτερικό
    πχ. http://dbmb.biol.uoa.gr/mde/
    - Οι ιατροί προπτυχιακώς στερούνται σχεδόν παντελώς εργαστηριακής εκπαίδευσης στην ενόργανη βιοανάλυση και πχ. στη Βιοχημεία, ακόμα και κατά την ειδικότητα ασκούνται μόνο 12 μήνες στη Bιοχημεία (όσο διαρκεί η διπλωματική εργασία ενός τελειόφοιτου Βιολόγου, ο οποίος για να λάβει το πτυχίο του έδωσε εξετάσεις ξεχωριστά στο εκτεταμένο εργαστήριο κάθε μαθήματος πχ. στην Αθήνα Ανοργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Βιοχημεία Ι-ΙΙ, Ειδικά κεφάλαια Βιοχημείας, Κυτταρική Βιολογία, Ειδικά κεφάλαια Κυτταρικής Βιολογίας, Μοριακή Βιολογία, Ειδικά κεφάλαια Μοριακής Βιολογίας, Φυσιολογία, Μικροβιολογία, Ειδικά κεφάλαια Μικροβιολογίας, Γενετική, Γενετική Ανθρώπου, Κλινική Βιοχημεία, Ιστολογία, Μοριακή Βιολογία Ανάπτυξης, Βιοστατιστική, Ανοσολογία κ.α.) Όλα τα παραπάνω μαθήματα είναι απολύτως σχετικά και εξειδικευμένα με την ενόργανη βιοανάλυση.
    -Για το λόγο ότι οι ιατροί προπτυχιακώς στερούνται σχεδόν παντελώς εργαστηριακής εκπαίδευσης στην ενόργανη βιοανάλυση και πχ. στη Βιοχημεία (ακόμα και κατά την ειδικότητα ασκούνται μόνο 12 μήνες στη Bιοχημεία) η οδηγία 36/2005/ΕΚ αναδεικνύει τις επιστημονικές και επαγγελματικές αλχημείες της χώρας μας στην υγεία, εκθέτοντας τη απέναντι και στην ΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα και στον κάθε πολίτη. Η πολυθεματική ειδικότητα των βιοπαθολόγων δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό (ακόμα και κατά την ειδικότητα ασκούνται μόνο 12 μήνες στη Bιοχημεία).
    http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-48-13/2008-12-29-18-22-28/216–200536-
    Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος των Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου έχει πτυχίο Βιολογίας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Καταρρίπτονται τα συντεχνιακά στεγανά εκεί, όχι όμως στην Ελλάδα.
    http://www.cyprusassociation.org/od/rd_assets/upload/Politis_040409(1).pdf
    http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr
    Ο βιολόγος με 2 χρόνια μαστερ και διδακτορικό (5 χρόνια) στη κλινική βιοχημεία (11 χρόνια σπουδών στην ενόργανη βιοανάλυση) πόσο πιο κατάλληλος είναι για τη διεύθυνση ενός εργαστηρίου από το Βιοπαθολόγο με 11 χρόνια σπουδών εκ των οποίο αφιερώνεται 1 χρόνος μόνο στη Βιοχημεία!
    (http://dbmb.biol.uoa.gr/mde/) και (http://www.labadvisory.com/FAQ)-
    Qualifications for a Laboratory Director-Doctorate in ..Biological or Clinical Laboratory Science and certification by ABMM, ABCC, ABB, ABMLI.
    -Τί ορίζεται ως βιολογική επιστήμη-βιολογία στην Ευρωπαική Ένωση είναι ξεκάθαρο και περιλαμβάνει τη βιοχημεία, μικροβιολογία, ανοσοβιολογία, ανατομία, φυσιολογία, γενετική κ.α. Είναι αντιεπιστημονικό να υποστηρίζουμε ότι κάποιες από τις επιστήμες αυτές δεν ανήκουν στις βιολογικές επιστήμες-επιστήμες ζωής.
    http://www.faseb.org/The-Directory.aspx
    Κύριε Υπουργέ
    Υπογράφτηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα για όλα τα τμήματα των Βιοεπιστημών-Βιολογικών Επιστημών πλήν του πολύπαθου κλάδου των Βιολόγων ( ο οποίος υπηρετεί άξια με τα μέλη ΔΕΠ του την προαγωγή των Ιατρικών Σχολών, των σχολών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, των τμημάτων Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας, κ.α. αλλά και την έρευνα στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού ). Οι Βιολόγοι έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη πολλών άλλων επαγγελμάτων και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται προς όφελος όλων μας. Συμφέρον της Πολιτείας είναι όχι να τους απομονώσει ώστε να μην εξελίσσονται και να τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν, αλλά να τους επιτρέψει να την υπηρετήσουν.
    Παρακαλώ με την εμβρίθεια και τη θετική σκέψη που σας διακρίνει να δικαιώσετε τους ανθρώπους μιας εργαστηριακής επιστήμης οι οποίοι παντού, αλλά όχι εδώ, διευθύνουν ιδιωτικά εργαστήρια. Στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιολογίας τετραετούς φοίτησης πρέπει να μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (πχ. βιοχημείας) με βάση το Π.Δ., όπως μπορούν να διευθύνουν οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας λόγω επιστημονικής συνάφειας και αντίστοιχου προγράμματος σπουδών.

    Με τιμή
    Γ.Δ.

    Σχόλιο by Γ.Δ. — 30/04/2010 @ 09:43

  28. Η Ελλάδα -όπως και κάθε σοβαρή χώρα- δεν έχει ανάγκη από πτυχιούχους αλλά από επιστήμονες και τα σημερινά πτυχία, χωρίς εξαίρεση, δεν φτιάχνουν επιστήμονες αλλά πτυχιούχους που ψάχνουν για δουλειά στο Δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα οι απαιτήσεις είναι πολύ πιο μεγάλες και κανένα πτυχίο δεν
    κατοχυρώνει κανέναν. Η Ιχθυολογία είναι απόλυτα εξειδικευμένος επιστημονικός κλάδος και κανένα πτυχίο δεν μπορεί να την καλύψει, για αυτό και δεν υπάρχουν τέτοια προπτυχιακά διπλώματα. Εξάλλου, οι ελληνες ψαράδες θέλουν καταρτισμένους ιχθυολόγους που μπορούν να προκύψουν είτε από δόκιμη εμπειρία ορισμένων ετών ως μαθητευόμενοι, είτε από ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικές διατριβές στο γνωστικό αντικείμενο είτε από ανάλογο έγκυρο επιστημονικό έργο. Συμπερασματικά, όλοι οι πτυχιούχοι συναφών προς το γνωστικό αντικείμενο κλάδων είναι δεκτοί ως μαθητευόμενοι. Προτιμούνται,όμως, κατά αντίστροφη σειρά αξιολόγησης: οι έχοντες τριετή τουλάχιστο διαπιστωμένη εμπειρία, οι κάτοχοι διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών, οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και οι έχοντες ανάλογο επιστημονικό έργο.

    Π.Σ. Οικονομίδης
    Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ
    Ιχθυολόγος

    Σχόλιο by Π.Σ. Οικονομίδης — 30/04/2010 @ 12:43

  29. Αξιότιμε κ. Υπουργέ
    Με έκπληξη διάβασα την παρέμβαση στον διάλογο του κ. Νεοφύτου και τις απόψεις της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματός του. Συμπτωματικά η Γεν. Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας του Παν. Κρήτης επίσης συζήτησε χθες 29/4/2010 το ζήτημα της παράνομης και αντιδεοντολογικής παρεμπόδισης εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματός μας στον κλάδο ιχθυολόγων του ΓΕΩΤΕΕ. Επειδή το αίτημα του κ. Νεοφύτου άπτεται της συζήτησης αυτής θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μερικά σημεία που είμαι σίγουρος ότι έχουν σημασία.
    Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από της ιδρύσεώς του έχει ασχοληθεί συστηματικά με πληθώρα θεμάτων που άπτονται της Θαλάσσιας Βιολογίας περιλαμβανομένης της Αλιευτικής Βιολογίας, της Θαλάσσιας Οικολογίας των Υδατοκαλλιεργειών, της Πληθυσμιακής Βιολογίας και Γενετικής Θαλάσσιων οργανισμών. Εδώ και 26 χρόνια στα πλαίσια του Τμήματος λειτουργεί ένα υψηλοτάτου επιπέδου Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη θαλάσσια Βιολογία οι απόφοιτοι του οποίου έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα. Οι διδάκτορες που προέρχονται από το πρόγραμμα αυτό έχουν στελεχώσει θέσεις σε διάφορα Πανεπιστήμια ως μέλη ΔΕΠ, σε διάφορα ερευνητικά κέντρα ως Διευθυντές ή ερευνητές διαφόρων βαθμίδων, την δημόσια διοίκηση ως υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων, Περιφερειών και Νομαρχιών κλπ. Ο αποκλεισμός των αποφοίτων του Τμήματός μας δημιουργεί ένα παράδοξο: το τμήμα που παράγει διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων (εκείνους δηλαδή που διδάσκουν Ιχθυολογία, Θαλάσσια Βιολογία κλπ) δεν παράγει «επαρκείς» πτυχιούχους για την θέση του Ιχθυολόγου στο δημόσιο.
    Η εκπαίδευση στα αντικείμενα της θαλάσσιας Βιολογίας και ιχθυολογίας στο Τμήμα μας δεν βασίζεται απλά στα βιβλία και στις σημειώσεις. Στηρίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα, στην συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο μέσα από μια πλειάδα διεθνών ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, την συμμετοχή σε δίκτυα αριστείας ερευνητικών φορέων με θέμα την εκμετάλλευση των θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον και άλλες χρήσεις της παράκτιας ζώνης, την συμμετοχή σε επιτροπές διεθνών οργανισμών με θέμα την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, την εκτίμηση αλιευτικών πόρων και την θέσπιση διεθνών κριτηρίων ποιότητας και περιβαλλοντικής πρακτικής, αξιολογήσεις προγραμμάτων και κυβερνητικών σχεδίων ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών κλπ
    Η συμμετοχή του προσωπικού του Τμήματός μας στις παραπάνω δραστηριότητες καθώς και η εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών στα θέματα αυτά έχει αποφέρει μια σημαντική εμπειρία που αποδεικνύεται από τις δεκάδες δημοσιεύσεις (130 την τελευταία 10ετία) σε έγκυρα διεθνή περιοδικά Θαλάσσιας Βιολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, τις εκατοντάδες αναφορές (περισσότερες από 300 ετησίως) άλλων επιστημόνων στις δημοσιεύσεις αυτές, τις προσκλήσεις για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και άλλες επιστημονικές διοργανώσεις καθώς και τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε διεθνείς επιτροπές.
    Με βάση τα παραπάνω νομίζω ότι η απαίτηση για αποκλεισμό των πτυχιούχων μας από την δυνατότητα εξάσκησης των δραστηριοτήτων που αφορούν την Ιχθυολογία δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά.
    Αν και ο ιδιωτικός τομέας και τα ξένα πανεπιστήμια αξιολογούν την ποιότητα των φοιτητών-αποφοίτων ή/και των δασκάλων τους και επομένως στην περίπτωση αυτή δεν νομίζω ότι χρειάζεται συζήτηση, στον δημόσιο τομέα η αναγνώριση δικαιωμάτων μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού που υπηρετεί σε διάφορες σημαντικές θέσεις. Θα συμφωνήσετε ελπίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να υποβαθμιστεί το επιστημονικό δυναμικό της Δημόσιας διοίκησης για λόγους συντεχνιακούς.
    Με εκτίμηση
    Γιάννης Καρακάσης
    Αναπλ. Καθηγητής
    Υπεύθυνος Εργαστηρίου Θαλάσσιας Οικολογίας Τμ. Βιολογίας ΠΚ
    Δντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Περιβαλλοντική Βιολογία «Διαχείριση Θαλάσσιων και Χερσαίων Βιολογικών Πόρων»

    Σχόλιο by Γιάννης Καρακάσης — 30/04/2010 @ 13:01

  30. Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

    Τώρα είναι πλέον καθαρό γιατί επτωχεύσαμε.

    Κανέναν στον σημερινό κόσμο δεν απασχολεί το ερώτημα αν οι κάτοχοι του πτυχίου βιολογίας είναι ή μπορούν να είναι ιχθυολόγοι. Οι απορίες αυτού του τύπου λύνονται εύκολα από την ανάλυση του αντικειμένου της εργασίας και από τις σπουδές που το καλύπτουν ή προσφέρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις για την ορθή και αποδοτική εργασία στο αντικείμενο αυτό. Υπάρχει όμως και ένας απλός τρόπος για να διερευνήσει κανείς το ποιές σπουδές καλύπτουν ένα αντικείμενο εργασίας. Μπορεί να ψάξει στο διαδίκτυο για μια θέση εργασίας και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.
    Ψάχνοντας λοιπόν με λέξεις κλειδιά «ichthyologist job opportunities» βρίσκει κανείς θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να έχει μια καλή ιδέα για το πως αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος ένα πρόβλημα που εντέχνως ανέκυψε και διατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

    Για μια θέση ιχθυολόγου στην Ινδία οι προϋποθέσεις είναι: «A student interested in this career would major in zoology or biology»
    Στην Αμερικανική εταιρεία Ιχθυολόγων και Ερπετολόγων αναφέρεται: «students with an interest in ichthyology will major in Zoology or Biology»
    Στις Η.Π.Α. σε θέσεις που εμφανίζονται μέσα από την επίσημη σελίδα «federal government jobs.us» και για θέσεις με αντικείμενο «Βιολόγοι της Αλιείας» αναφέρεται «Applicants must show that they have a degree with major study in biology, zoology, or biological oceanography». Σήμερα 30/4/10 στη σελίδα αυτή υπάρχουν διαθέσιμες 10 θέσεις από τις οποίες 7 στο δημόσιο τομέα.
    Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τα στελέχη που ασχολούνται με την αλιεία, τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων, την υδατοκαλλιέργεια και άλλα συναφή θέματα είναι σε μεγάλο ποσοστό Βιολόγοι στο βασικό τους πτυχίο. Φυσικά η μετέπειτα εξειδίκευση είναι αναγνωρίσιμη αλλά εδώ η συζήτηση γίνεται για το βασικό πτυχίο.

    Το γιατί στην Ελλάδα μια τέτοια αμφισβήτηση της ικανότητας του βιολόγου να καλύψει το αντικείμενο διαιωνίζεται δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο.

    Μπορεί όμως να εξηγήσει γιατί επτωχεύσαμε.

    Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος
    Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας
    Πανεπιστήμιο Πατρών

    Σχόλιο by Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος — 30/04/2010 @ 17:25

  31. Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
    Σχετικά με τα σχόλια και έγγραφα που έχουν καταγραφεί στην διαβούλευση για το ΠΔ των Βιολόγων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :
    1. Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων προδιαγράφει τα δικαιώματά τους, ωστόσο ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ θα διασφαλίσουν τελικά τον τρόπο άσκησής τους. Συγκεκριμένα όσο αφορά στο ΠΔ των Βιολόγων έρχεται προς ψήφιση με καθυστέριση 40 περίπου χρόνων! Αντί άλλων επιχειρημάτων θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουδεμία ένσταση έγινε τόσο από τα Ιατρικά τμήματα των αντίστοιχων Παν/μίων (για τον ρόλο των βιολόγων στην παροχή υπηρεσιών υγείας), όσο και από το Παν/μιo Θεσσαλίας ειδικότερα για το θέμα της Ιχθυολογίας. Ενδεικτικό εξ άλλου είναι οτι σε τρεις συνεδριάσεις του ΣΑΠΕ αυτές οι ακραίες και αμιγώς συντεχνιακές απόψεις –που δυστυχώς διατυπώνονται και από Παν/κό τμήμα- δεν είχαν κατατεθεί.
    2. Ως γνωστόν στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε Τμήματα τα οποία «θεραπεύουν» τη Βιολογία, αυτά είναι τα Τμήματα Βιολογίας Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Κρήτης και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τμήματα αυτά έχουν προγράμματα σπουδών που στο μεγαλύτερο μέρος τους ταυτίζονται, γεγονός που εύκολα μπορείτε να το διαπιστώσετε. Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα που περιγράφονται με σαφήνεια στο Π.Δ. 185 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 247/3-12-2008). Αυτό είναι ταυτόσημο με το υπο διαβούλευση Π.Δ. Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχει ταύτιση των Προγραμμάτων Σπουδών όπως και των Προεδρικών Διαταγμάτων, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι καθυστερούν αδικαιολόγητα τα Προεδρικά Διατάγματα των υπόλοιπων τεσσάρων Τμημάτων Βιολογίας.
    Στο Π.Δ. που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών γίνεται σαφής αναφορά σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησής τους στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης, της Ιχθυολογίας, του Περιβάλλοντος και της Υγείας. Κατά συνέπεια, είναι περιττή η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους.

    3. Αμφότερες οι παρεμβάσεις (πρ. κου Νεοφύτου και των Βιοπαθολόγων) καταθέτουν την αποκλειστικότητά τους (!) σε γνωστικά και επαγγελματικά πεδία, γεγονός που δεν συνάδει ούτε με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που πρέπει να διέπει ένα πανεπιστήμιο ούτε με τον διεπιστημονικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει σήμερα τα εν λόγω πεδία.
    4. Ειδικότερα το έγγραφο του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος(:ΤΙκΥΠ) Αρ. πρωτ.:659 Βόλος 29 Απριλίου 2010, έρχεται σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις 5 παν/κών τμημάτων (των τεσσάρων τμημάτων Βιολογίας της χώρας μας και του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών). Αξίζει να καταγραφεί ότι οι συνάδελφοι ακαδημαϊκοί των εν λόγω τμημάτων σεβάστηκαν –παρά την “εφηβική ” ηλικία- το τμήμα ΓΙκΥΠ και αντισταθήκαν σε όποιες φωνές διεκδικούσαν την αποκλειστικότητα των βιολόγων στην Ιχθυολογία.
    Θα πρέπει πρόσθετα να καταθέσουμε ότι αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος κος Νεοφύτου θα πρέπει να επιδείξει τον κατάλληλο σεβασμό όχι μόνο στα όσα αναφέραμε ανωτέρω, αλλά και προς τα εν λόγω τμήματα και συναδέλφους που δημιούργησαν -πολύ πριν ιδρυθεί το τμήμα ΓΙκΥΠ- μια πρωτοπόρα βιομηχανία για την χώρα μας με αναγνωρισμένο οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Χωρίς το δεδομένο αυτό ακόμη και αυτές οι σκοπιμότητες και συντεχνιασμοί δεν θα είχαν θέση και λόγο!
    5. Ειδικότερα για τα πεδία της Υγείας οι παρεμβάσεις που γίνονται εκ μέρους των “Βιοπαθολόγων” πιστεύουμε ότι απλά δεν κατανοούν το σκοπό του εν λόγω ΠΔ ούτε στην πραγματικότητα. Σε λάθος στόχο και «τόπο» εκδηλώνουν τον φοβισμό τους για το επάγγελμά τους.
    Αν και κατανοώ την αγανάκτηση των συναδέλφων μας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν «αποφασίζονται» με τον εν λόγω ΠΔ τα επαγγελματικά δικαιώματά μας ανά συγκεκριμένο πεδίο, αλλά με ειδικότερες θεσμοθετήσεις του υπ υγείας.
    Αφού ωστόσο έγινε η παρέμβασή των «Βιοπαθολόγων» αξίζει να διαβαστεί η ανακοίνωσή μας για τα επιστημονικά και επαγγελματικά ατοπήματα που έχει οδηγηθεί η χώρα μας από την συντεχνιακή λογική : http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-48-13/2008-12-29-18-22-28/216–200536- ενώ αξίζει να ξαναθυμηθούμε τις υπερκοστολογίσεις της τάξης του 300-9000% που κοστίζουν στον έλληνα πολίτη αυτές οι πρακτικές(βλέπετε αδιάψευστη παραπομπή της εν λόγω ανακοίνωσης από «το Βήμα»).

    Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
    Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μας στο «βήμα» της διαβούλευσης του υπουργείου σας, εκφράζοντας την εκτίμησή μου ειδικά προς τους συναδέλφους μας, τόσο τους ακαδημαικούς, όσο και τους ιχθυολόγους που παρά τις αντιδεοντολιγικές προκλήσεις τεκμηρίωσαν χωρίς αντιεπιστημονικούς αποκλεισμούς τις απόψεις τους.
    Ειδικά στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα μας η προώθιση της ψήφισης του ομόφωνα εγκεκριμένου ΠΔ των αποφοίτων βιολόγων είναι η αναμενόμενη στοιχειώδης θεσμική ρύθμιση που «οφείλει» η Πολιτεία μας απέναντι σε ένα επιστημονικό κλάδο που –στον αιώνα των βιοεπιστημών- μόνο θετικές ωσμώσεις πολιτισμού αναμένεται να φέρει στην κοινωνία μας.
    Παπαδάκης Μάνος
    Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων

    Σχόλιο by Παπαδάκης Μάνος Πρόεδρος ΠΕΒ — 30/04/2010 @ 20:17

Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου. TrackBack URL

Τα σχόλια είναι κλειστά επί του παρόντος.