Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας των πανεπιστημίων (ΣΑΠΕ 11/26.6.2008, ΣΑΠΕ 13/16.12.2008 και ΣΑΠΕ 14/30.3.2009)
Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας των πανεπιστημίων (ΣΑΠΕ 11/26.6.2008, ΣΑΠΕ 13/16.12.2008 και ΣΑΠΕ 14/30.3.2009)
Κύριε υφυπουργέ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά.
Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των βιολόγων θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
1. Αφού με τα θέματα της γενετικής είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν δικό τους εργαστήριο – κλινική και το δικαίωμα αυτό εκχωρείται μόνο στους γιατρούς;
2. Το τμήμα βιολογίας των Ιωαννίνων είναι 5ετους διάρκειας και δεν είναι δίκαιο να εξισώνεται με τα 4ους τμήματα βιολογίας.
Θα ήθελα τις απόψεις σας ή τις σκέψεις σας για τα παραπάνω.
Με εκτίμηση
Σ. Ο
Σχόλιο by Σ.Ο — 09/01/2010 @ 19:40
Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κλάδο των Βιολόγων, μετά από 30 περίπου χρόνια ύπαρξης των βιολογικών τμημάτων στην Ελλάδα.
Ωστόσο απορίες δημιουργεί η καθυστέρηση της ψήφισης του Π.Δ. που εκκρεμεί από το Μάρτιο του 2009.
Ελπίζω η πολιτική ηγεσία να ανασύρει από το συρτάρι της το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και να το υποβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σχόλιο by Θάνος — 10/01/2010 @ 07:48
Καλή χρονία και χρόνια πολλά,
Η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κλάδο των Βιολόγων είναι κάτι πολύ σημαντικό που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια υποσχέσεων φαίνεται να εκπληρώνεται.
Παρ” όλο που βρίσκω την κίνησή σας πολύ θετική ταυτόχρονα μου γεννιούνται κάποιες απορίες και ερωτηματικά.
Ως Βιολόγοι μαθαίνουμε τις αρχές της βιοχημείας και της μικροβιολογίας και στη συνέχεια πραγματοποιούμε μια σειρά τεχνικών εφαρμογων, γεγονός που μας καθιστά ειδικούς πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Όλες αυτές οι γνώσεις προστίθενται σε ένα γενικότερο βιολογικό υπόβαθρο (Κλασσικής Γενετικής, Γενετικής Ανθρώπου, Φυσιολογίας, Βιοτεχνολογίας κα) με αποτέλεσμα να μπορούμε να αξιολογίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία και ευκολία αποτελέσματα βιοχημικών και μικροβιολογικών εξετάσεων.
Το θεωρώ άδικο και καθόλου λογικό να μην κατέχουν οι Βιολόγοι το δικαίωμα να ανοίξουν δικό τους εργαστήριο μικροβιολογίας – βιοχημείας. Επιπλέον, η αδικία αυτή ολοκληρώνεται όταν πτυχιούχοι βιολόγοι με μεταπτυχιακές σπουδές (και πολλές φορές και με διδακτορικό) δουλεύουν σε τέτοια εργαστήρια που ανήκουν σε γιατρούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Βιολόγοι κάνουν όλη την »βρώμικη» δουλειά, ανταμίβονται ελάχιστα αλλά και δεν φαίνονται πουθενά.
Κατά την αποψή μου θα έπρεπε λογικά, αφού υπάρχει κοινό επιστημονικό υπόβαθρο, τόσο γιατροί όσο και Βιολόγοι να έχουν το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Μικροβιολόγου-Βιοχημικού σε κλινικά εργαστήρια αλλά και το δικαίωμα να ανοίξουν ο καθένας ξεχωριστά ή και οι δυο μαζί ένα εργαστήριο κλινικής βιοχημείας-μικροβιολογίας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα επιθυμούσα αν έχετε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσετε/σχολιάσετε στις παραπάνω παρατηρήσεις/παράπονα.
Κωνσταντίνος Π.
Σχόλιο by Kωνσταντινος Π. — 12/01/2010 @ 17:14
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Έχω να υποβάλω τα εξής ερώτημα. Ο πτυχιούχος Βιολογίας ο οποίος θέλει να ιδιωτεύσει ιδρύοντας διαγνωστικό εργαστήριο, από ποιά αρμόδια υπηρεσία θα λάβει άδεια για διενέργεια αιμοληψίας (δεδομένου ότι πάρα πολλές φορές είναι απαραίτητη η αιμοληψία για περαιτέρω εργαστηριάκή εξέταση); Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ένας αρμόδιος φορέας ο οποίος να πιστοποιεί ότι ο Βιολόγος (εφόσον γνωρίζει προφανώς) μπορεί να κάνει αιμοληψία; Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί εκτιμώ ότι οι περισσότεροι εξ ημών είτε θα αναγκαστούν να βαδήσουν δια της «πλαγίας οδου» είτε θα πρέπει να ιδρύσουν το εργαστήριο τους από κοινού με κάποιο Ιατρό.
Επίσης το Υπουργείο Υγείας δεν θα πρέπε κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι η μέτρηση βιολογικών παραμέτρων δεν συνιστά Ιατρική πράξη κι συνεπώς πας βιολόγος είναι σε θέση να τη πραγματοποιήσει;Μια τέτοια απόφαση θα σταματούσε τον «επιστημονικό» διχασμό μεταξύ βιολόγων κι ιατρων βιοπαθολόγων(Υπάρχει εξώδικος δήλωση της εταιρείας βιοπαθολογίας στην ιστοσελίδα της ΠΕΒ-> http://www.pev.gr)
Ευελπιστώ ότι η πολιτική ηγεσία θα πάρει πρωτοβουλίες και θα κάνει τις απαραίτητες τομές ώστε να οδηγηθούμε στην επίλυση των προβλημάτων.
Με τιμή
Βασίλης Πατριαρχέας
Σχόλιο by ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ — 12/01/2010 @ 20:08
καλησπέρα,
Διαβάζοντας το σχέδιο ΠΔ εντόπισα στο άρθρο 4 παράγραφος ζ το εξής λάθος που υποθέτω οφείλεται σε αβλεψία:
αναφέρεστε σε βιοτικούς και αβιοτικούς οργανισμούς. Θα ήταν σωστότερο να αντικατασταθεί το οργανισμούς με παράγοντες καθως δεν υπάρχουν αβιοτικοί οργανισμοί! Οι οργανισμοί εξ ορισμού είναι ζωντανοί.
με εκτίμηση
Σπύρος Μερκούρης
Σχόλιο by Σπύρος Μερκούρης — 12/01/2010 @ 20:31
Αξιότιμοι κύριοι,
Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΠΔ οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας θα μπορούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα εξής:
στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αντικείμενα όπως: η επιλογή των βιολογικών υλικών-δειγμάτων και γενετικού υλικού και των βιολογικών και βιοχημικών μεθόδων εξέτασης και ανάλυσής τους, ο έλεγχος της ποιότητας των αναλύσεων, ο έλεγχος της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, όπως μοριακής βιολογίας, γενετικής, βιοχημείας, ανοσοβιολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογίας και άλλα (άρθρο 3 παρ γ)
Να αναλαμβάνουν την ευθύνη υπογράφοντας ατομικά ή συνυπογράφοντας με άλλους ειδικευόμενους επιστήμονες, αποτελέσματα των αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού, που διεξάγονται στα αναφερόμενα στην παρ. γ περ. i του άρθρου 3 του παρόντος, εργαστήρια, αποτελέσματα των τραπεζών αίματος, που πιστοποιούν την ασφάλεια του αίματος και των συστατικών του και προορίζονται για ιατρική, φαρμακευτική ή βιομηχανική χρήση. (άρθρο 4 παρ. β και ιβ)
Σύμφωνα με την οδηγία 2002/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003: κάτοχος διπλώματος , πιστοποιητικού ή άλλου τεκμηρίου επίσημης εκπαίδευσης στον τομέα της Ιατρικής ή των Βιολογικών επιστημών, με διετή τουλάχιστον μεταπτυχιακή προϋπηρεσία σε σχετικούς τομείς σε ένα ή περισσότερα κέντρα εγκεκριμένα για την ανάληψη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη συλλογή ή/και τον έλεγχο ανθρώπινου αίματος και συστατικών αίματος, ή την παρασκευή, την αποθήκευση και τη διανομή τους (άρθρο 9 παράγραφος 2 α και β), θεωρείται ότι πληρεί τις προϋποθέσεις ώστε να μεριμνά για τη συλλογή και τον έλεγχο μονάδων αίματος ή συστατικών αίματος, όποια κι αν είναι η σκοπούμενη χρήση τους, καθώς και την επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή τους (άρθρο 9 παράγραφος 1).
Βάση των παραπάνω, οι απόφοιτοι τμημάτων Βιολογίας (και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αυτοί που έχουν διετή εμπειρία σε Αιματολογικό εργαστήριο) έχουν την επιστημονική ευθύνη (άρα υπογράφουν) τα αποτελέσματα εξετάσεων δειγμάτων βιολογικού υλικού όποια κι αν είναι η σκοπούμενη χρήση τους (άρα και για κλινικούς σκοπούς).
Όμως, το ισχύον νομικό καθεστώς δεν προβλέπει τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των αναφερόμενων στην παρ. γ περ. i του άρθρου 3 του παρόντος, εργαστηρίων από Βιολόγους. Το ισχύον ΠΔ 84 προβλέπει την ίδρυσή τους μόνο από ιατρούς. Αν λοιπόν το προτεινόμενο ΠΔ αλλά και η Ευρωπαϊκή Οδηγία δίνουν το δικαίωμα στους απόφοιτους τμημάτων Βιολογίας να έχουν την επιστημονική ευθύνη τέτοιας φύσεως αναλύσεων, οφείλει να προβλέψει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο επιστημονικός υπεύθυνος-Βιολόγος μπορεί να τις εξασκήσει.
Αποτελεί αντίφαση το να επιτρέπουμε στους απόφοιτους Βιολογίας να έχουν την επιστημονική ευθύνη εξετάσεων βιολογικού υλικού αν δεν υπάρχει νομικό καθεστώς που να ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας από μέρους τους των εργαστηρίων στα οποία να εξασκούν αυτό το δικαίωμα.
Επισημαίνω ότι κατόπιν προσωπικής μου επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη, βασιζόμενη στην προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Οδηγία, δεν μου αναγνωρίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού αιματολογικού εργαστηρίου λόγω έλλειψης νομικού καθεστώτος που να προβλέπει κάτι τέτοιο, και όχι βάση έλλειψης επιστημονικών προσόντων διενέργειας τέτοιας φύσεως αναλύσεων.
Η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας των προαναφερόμενων εργαστηρίων από Βιολόγους θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο ΠΔ.
Με τιμή
Κοκώνα Χατζαντώνη
Βιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής
Σχόλιο by Κοκώνα Χατζαντώνη — 18/01/2010 @ 11:49
Κυρία Χατζαντώνη,
Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας κι έχω να κάνω τα εξης σχόλια:
Ο Βιολόγος δεν έχει τη νομοθετική κάλυψη στη διενέργεια αιμοληψίας (ακόμα κι σε εργαστήριο διαγνωστικής μοριακής βιολογίας & γενετικής πέραν του αιματολογικού). Σας πληροφορώ ότι ακόμα κι εκεί υπάρχει ένα νομοθετικό (τουλάχιστον μέχρι πρότεινος)κενό.Αυτό που αναφέρεστε είναι ευρωπαϊκη οδηγία. Για να κάνει ένα εργαστήριο αιμοληψία (στη χώρα μας πάντα) πρέπει να λάβει άδεια από το υγειονομικό κι αν δεν κάνω λάθος τέτοια άδεια χορηγείται αποκλειστικά σε ιατρούς. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η νομική Υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου απαντά ότι τυχόν διενέργεια αιμοληψίας από μη ιατρούς ακόμη και παρασκευαστές μπορεί να στοιχειοθετεί αδίκημα του ποινικού κώδικα περί αντιποιήσεως τουι ατρικού επαγγέλματος.
Στη χώρα μας βέβαια διαγνωστικά εργαστήρια μοριακής βιολογίας λειτουργούν ουκ ολίγα κι από ότι φαίνεται το κράτος κατανοώντας τη νομοθετική ασάφεια κάνει τα «στραβά μάτια» έτσι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Από εκεί κι πέρα όσον αφορά τα εργαστήρια «κλασσικής» μικροβιολογίας λογικά θα το ξέρετε κι καλύτερα από μένα ότι η όλη αντίθεση για την ίδρυση τους από βιολόγους είναι καθαρά για την μοιρασιά της αγοραστικής πίτας.
Βέβαια οφείλουμε να κατανοήσουμε 2 παραμέτρους της όλης υπόθεσης. Πρώτον ο βιολόγος δεν είναι Ιατρός άρα δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για έναν ασθενή αλλά -δευτερον- μπορεί να μετρήσει τις βιολογικές παραμέτρους (κάτι τέτοιο δεν συνιστά ιατρική πράξη άλλωστε). Βέβαια ξεχνάμε το βασικότερο όλων ότι ζούμε σε μια χώρα που αναγνώρισε επαγγελματικά δικαιώματα βιολογίας 35 χρόνια μετά την ίδρυση των αντίστοιχων τμημάτων!!!!!
Τέλος σας ευχομαι να λήξει αυτή η επαγγελμάτικη & νομοθετική οδύσσεια κι να μπορέσετε να ιδρύσετε το δικό σας εργαστήριο
Με εκτίμηση
Βασίλης Πατριαρχέας
Φοιτητής Βιολογίας
Σχόλιο by ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ — 18/01/2010 @ 23:48
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Διάβασα το Π.Δ των Βιολόγων και θα ήθελα να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι βιολόγοι έχουν δικαίωμα να εκπονούν βιοχημικές αναλύσεις και να εργάζονται σε βιοχημικά εργαστήρια. Τότε οι Βιοχημικοί-απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λάρισας τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έπρεπε να έχουν; Επομένως, Βιολόγοι και Βιοχημικοί πρέπει να έχουν ταυτόσημα επαγγελματικά δικαιώματα και ακόμη περισσότερο κάθε προκήρυξη στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα να απευθύνεται στις δύο ειδικότητες: Βιολόγοι-Βιοχημικοί (ή καλύτερα στις τέσσερεις ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένου και των Μοριακών Βιολόγων του Παν/μίου της Αλεξανδρούπολης και των αποφοίτων του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφού όλες οι παραπάνω ειδικότητες διδάσκονται τα μαθήματα Βιολογίας και Βιοχημείας και ως ένα βαθμό τα προγράμματα σπουδών τους παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα).
Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο, όπου μετά από 35 χρόνια λειτουργίας των Βιολογικών Τμημάτων οι απόφοιτοί τους είχαν κάθε επαγγελματικό δικαίωμα παρά την απουσία Π.Δ και μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να διορίζονται στην εκπαίδευση, δικαίωμα που δεν το είχαν οι απόφοιτοι των παραπάνω νεοσύστατων τμημάτων ακόμα και μετά την έκδοση του σχετικού Π.Δ όπως των Βιοχημικών της Λάρισας.
Με τιμή,
Π.Χ
Σχόλιο by Παναγιώτα Χήρα — 19/01/2010 @ 13:09
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Αθήνα, 25-1-2010 Αρ. Πρωτ. Β 531
ΠΡΟΣ : Υφυπουργό Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Πανάρετο
Κοιν. : -Υπουργό Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Διαμαντοπούλου
- Προέδρους Τμημάτων Βιολογίας Πανεπιστημίων Πάτρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης
ΘΕΜΑ : Έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων, αποτελεί το πρώτο νομικό πλαίσιο που πρόκειται να θεσπίσει η ελληνική πολιτεία 43 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου τμήματος Βιολογίας στην χώρα μας!
Η έλλειψη αυτού του βασικού θεσμικού πλαισίου αναφοράς έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων που αφορούν την επιστημονική και επαγγελματική οντότητα των ελλήνων Βιολόγων.
Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων έχει εγκριθεί ομόφωνα από το ΣΑΠΕ στην 11η συνεδρία του, στις 26/6/08, και στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2009 επρόκειτο να μεταβιβαστεί στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τελική έγκριση.
Πιστεύουμε ότι η πολυετής καθυστέρηση της θεσμικής ρύθμισης που αφορά 8500 περίπου Βιολόγους είναι τουλάχιστον άδικη και
Παρακαλούμε να εκδηλώσετε το άμεσο ενδιαφέρον σας για την προώθηση και τελική έγκριση του ΠΔ.
Για το ΔΣ της ΠΕΒ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Μ. Παπαδάκης Σ. Πλατανιστιώτη
Σχόλιο by Παπαδάκης Μάνος — 26/01/2010 @ 05:24
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Η έλλειψη ΠΔ επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους Βιολογίας της χώρας μας τόσα χρόνια, ουσιαστικά σήμαινε τον υποβιβασμό της επιστημονικής τους παρουσίας στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία κατά αντιστοιχία.
Η ψήφιση του ανωτέρω ΠΔ θα έρθει να αποκαταστήσει μια αδικία ετών, ώστε οι πτυχιούχοι βιολόγοι με ειδικεύσεις που καλύπτουν είτε τον χώρο της υγείας είτε την προστασία του περιβάλλοντος, να μπορέσουν επιτέλους να αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν ισότιμα με τους αποφοίτους άλλων σχολών ανώτατης εκπαίδευσης.
Ευελπιστώ στο άμεσο ενδιαφέρον σας για την προώθηση και τελική έγκριση του ανωτέρω ΠΔ.
Με τιμή
Γ.Θ.
Σχόλιο by Γ.Θ. — 26/01/2010 @ 09:52
Διαμαρτυρία για την 45ετή καθυστέρηση της ψήφισης του ΠΔ των βιολόγων απο 93 φοιτητές μπορείτε να δείτε και στη διεύθινση: http://www.petitiononline.com/eb191209/petition.html.
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ …ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ???
Ερωτήματα …κρίσεως:
1. Αν δεν τα δημιούργησε για να βολευτούν κάποιοι Πανεπιστημιακοί τότε γιατί δαπανά εκατομμύρια Ε για να συντηρούνται τμήματα που «παράγουν» αποφοίτους που δεν γνωρίζει θεσμικά η Πολιτεία τι κάνουν?
2. Αν το ΔΕΠ αυτών των τμημάτων δεν έχει βολευτεί(…) και αν δεν πιεζόταν απο την ΠΕΒ με ήδη έτοιμο το σχέδιο ΠΔ (!!!)το 2004 ΠΟΤΕ θα ετοίμαζαν το ΠΔ? (στο 2ο ερώτημα μια ειλικρινής απάντηση θα ήταν : Όταν συνειδητοποιούσαν τον ρόλο τους και Όταν μάθαιναν με τι απασχολούνται οι απόφοιτοί τους!)
Σχόλιο by ΤΣΑΜΗΣ Νίκος — 27/01/2010 @ 08:11
Αγαπητέ συνάδελφε,
συμφωνώ με την ένστασή σας για την 45χρονη (!) καθυστέρηση της Πολιτείας να εκπληρώσει το χρέος της θεσπίζοντας νομικό πλαίσιο για τα κοινωνικό/επαγγελματικό ρόλο των βιολόγων και εν μέρει θα μπορούσα να κατανοήσω και το μέγεθος της αγανάκτησης σας. Δεν μπορώ ωστόσο να συμφωνήσω στο διαχωρισμό που διαφαίνεται μεταξύ ΠΕΒ και πανεπιστημιακών συναδέλφων όταν είναι γνωστό οτι σε κάθε δραστηριότητά μας είτε μετέχουν ακαδημαϊκοί συνάδελφοι είτε γίνεται σε συνεργασία με τα ΑΕΙ Βιοεπιστημών.
Σχόλιο by Παπαδάκης Μάνος — 30/01/2010 @ 07:04
Αγαπητέ κε Παπαδάκη,
Σαφώς και ο ρόλος της Πολιτείας στην 45χρονη καθυστέρηση αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι σημαντικότατος, ωστόσο δεν μπορεί να αποσιωπηθεί η απουσία και παντελής αδιαφορία των πανεπιστημιακών όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα αυτό.
Γιατί, αδιαφορία και βόλεμα είναι ουσιαστικά η συμμετοχή στην λειτουργία μιας σχολής και η εκπαίδευση νέων ανθρώπων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Βέβαια κάποιος θα πει εκπαίδευαν επιστήμονες. Σωστά, αλλά δυστυχώς άνεργους επιστήμονες. Επιστήμονες που έβλεπαν εφαρμοσμένους τομείς της Βιολογίας με προοπτικές επαγγελματικής αξιοποίησης (υγεία, περιβάλλον, βιοτεχνολογία κλπ) να υφαρπάζονται επαγγελματικά από πτυχιούχους άλλων σχολών που φρόντιζαν για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Εκτός βέβαια αν επαγγελματικές προοπτικές θεωρούνται η απόκτιση διδακτορικού ή οι περιορισμένες θέσεις δημοσίου, τις οποίες αναφέρω χωρίς ίχνος απαξίωσης των συναδέλφων και του ρόλου τους, αλλά ως μιας εκ των περιορισμένων επιλογών για έναν πτυχιούχο.
Ελπίζω και αισιοδοξώ ότι το υπό ψήφιση ΠΔ θα δώσει την δυνατότητα διεκδίκησης εκ μέρους της ΠΕΒ των αυτονόητων.
Με εκτίμηση
Γ.Θ.
* Οι πανεπιστημιακοί που μετέχουν στην ΠΕΒ αποτελούν την εξαίρεση που δυστυχώς επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Σχόλιο by Γ.Θ. — 02/02/2010 @ 11:26
Καλησπέρα κ. Υφυπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [2004/23/ΕΚ] να μην συμπεριλαμβάνεται μέσα στο προεδρικό διάτάγμα της χώρας μας ώστε να εναρμονιστούμε με τα εργασιακά δικαιώματα των Ευρωπαίων συναδέλφων μας. Δεν πιστεύω πως αυτοί εκπαιδεύονται παραπάνω από εμάς ούτε είναι περισσότερο ικανοί.
Σύμφωνα με το Άρθρο 17: Τα ιδρύματα ιστών ορίζουν έναν υπεύθυνο ο οποίος πρέπει τουλάχιστον να πληροί τους κατωτέρω όρους και να διαθέτει τα κατωτέρω προσόντα:
α) να διαθέτει δίπλωμα, πιστοποιητικό ή άλλο τίτλο σπουδών που χορηγείται ύστερα από κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών ή άλλο κύκλο σπουδών που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμος από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος στον τομέα της ιατρικής ή των βιολογικών επιστημών
Σύμφωνα με την κρίση μου πιστεύω πως η παράγραφος β του άρθρου 3 του υπερκείμενου προς ψήφιση ΠΔ δεν είναι σύμφωνη με τις Κοινοτικές οδηγίες καθώς και με τις καταγραφόμενες ικανότητες των αποφοίτων Βιοεπιστημόνων στην παράγραφο γ) του ίδιου άρθρου. Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω οτι λείπει όχι μόνο αυτό το άρθρο από το υπερκείμενο ΠΔ αλλά και από το ΠΔ που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τραπεζών Κρυοσυντήρησης. Το τελευταίο ΠΔ βρίσκεται και αυτό υπο διαβούλευση με την αρχη Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (περισσότερες πληροφορίες στο http://www.iya.gr/) να ξεχνά περιέργως πάλι τις ικανότητες των Βιοεπιστημόνων και την ανάδειξη μόνο των γιατρών σε ικανούς επιστήμονες και επιχειρηματίες ταυτόχρονα.
Ευχαριστώ πολύ για το βήμα και ελπίζω το εύλογο ερώτημα που έχω εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου να απαντηθεί ενεργά.
Γιάννης Κυριαζής
Βιολόγος
Υπ.Διδάκτορας Φαρμακευτικής Πατρών
Υπότροφος Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ
Εργ. Κυτταρικής Ανοσολογίας
Σχόλιο by Γιάννης Κυριαζής — 03/02/2010 @ 19:28
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
το ΠΔ μας έχει διαμορφωθεί μετά απο συνθετική αξιολόγηση όλου του εύρους των γνωστικών πεδίων των βιοεπιστημών και των βασικών λειτουργικών σχέσεών τους σήμερα με ερευνητικά, εκπαιδευτικά και εφαρμοσμένα πεδία της κοινωνίας μας. Το σύνολο των παρατηρήσεών σας αφορά σε -όντως σημαντικά- ζητήματα υγείας που ωστόσο δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος ούτε του Υπ Παιδείας, αλλά ειδικών θεσμικών ρυθμίσεων του Υπ Υγείας. Η θεσμική «πλατφόρμα» για αυτά τα ζητήματα που καταγράφετε πάντως περιγράφεται στο άρθρο 4 παρ.α και ιβ.
Η ένστασή μας προς το υπουργείο εστιάζεται στην αναίτια καθυστέρηση της τελικής ψήφισης του!
* Ορθή ωστόσο η διόρθωση που προτείνεται απο τον συνάδελφο Σ Μερκούρη για το άρθρο 4 παρ. ζ: χρειάζεται αντικατάσταση του όρου «οργανισμών» με τον όρο «παράγοντες». Αλλιώς πρέπει να διορθωθεί προσθέτοντας τον όρο «οργανισμούς» μετά τους βιοτικούς, ώς εξής: «…στους βιοτικούς ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ και αβιοτικούς παράγοντες»
Παπαδάκης Μάνος
Πρόεδρος ΠΕΒ
Σχόλιο by Παπαδάκης Μάνος — 05/02/2010 @ 07:34
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Συγχαρητήρια για την πολύ αξιόλογη και ελπιδοφόρα προσπάθεια που καταβάλλετε.
Το σχέδιο ΠΔ είναι σύγχρονο και εμπεριστατωμένο, ωστόσο υφίσταται μια ουσιώδης παράλειψη:
Οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιολογίας πρέπει να έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα »να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου » (ιδιωτικά εργαστήρια βιοανάλυσης, όπως αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό).
Ενδεικτικά για το είδος των αναλύσεων παρατίθενται ορισμένοι σύνδεσμοι που αφορούν το »γενικό» πτυχίο του Βιολόγου :
http://www.aab.org/aab/Default.asp
http://www.bio.cam.ac.uk/dept.html
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
http://www.faseb.org/The-Directory.aspx
Ήδη στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας και
Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια
(βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας). Μια απλή σύγκριση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών πχ. του Βιολογικού τμήματος ΕΚΠΑ με αυτό του τμήματος Βιοχημείας και
Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, όπως συμβαίνει με τον τίτλο του Βιολόγου στο εξωτερικό.
Με την παράκληση να αξιολογήσετε τη συγκεκριμένη επισήμανση, σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι εγκάρδια ό,τι καλύτερο.
Με εκτίμηση
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 12/04/2010 @ 16:49
Τί θα γίνει με τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων του 12 και 13 που το παίζουν τάχα Βιοιατρικοί Επιστήμονες
http://www.bmlabs-mag.gr/?p=181
Θα εφαρμόσετε το νόμο κύριε Πανάρετε? Διορίζονται πενταπλάσιοι TIE από τους Βιολόγους και ζητάνε και τα ρέστα με το όνομα Βιοιατρικοί Επιστήμονες που ανήκει σε Βιολόγους ή Γιατρούς.Τόσοι Βιολόγοι που μπήκαν με 18.5 και 19 είναι έξω από τις προσλήψεις με διδακτορικά και μάστερ από τα καλύτερα πανεπιστήμια και τις θέσεις τους τις έχουν καπαρώσει μια χαρά κάποιοι με το 12άρι και το 13άρι.
Σχόλιο by Έυα Χανιώτη — 15/04/2010 @ 09:35
Αγαπητή Εύα Χανιώτη.
1) Ο τίτλος Βϊοιατρικοί (Εργαστηριακοί) Επιστήμονες ανήκει δικαιωματικά στους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων. Διάβασε αναλυτικά την εξέλιξη της ονομασίας [Medical Technologist σε Biomedical (Laboratory) Science] εδώ.
«Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ή Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες?» -> http://www.bmlabs-mag.gr/?p=2392
Θα επιθυμούσα απαντήσεις επί των στοιχείων και όχι επί εικασιών.
Παρεπτιμπτόντως τα ΤΕΙ δεν είναι το παρακατιανό αδερφάκι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι επαγγελματικοί Τίτλοι και Ρόλοι υπάρχουν για την εργασία την οποία προορίζεσαι. Ψάξε ποιος είναι ο «Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων» στο εξωτερικό, δες ποιος είναι ο τίτλος και ο ρόλος του σήμερα (σου έχω δώσει πηγές).
Το πρόβλημα στην κόντρα ΑΕΙ, ΤΕΙ έχει να κάνει με την συμπίεση της αγοράς προς τα κάτω και όχι με κάποια σιωπηρή συνομοσία. Θεωρητικά, ο προορισμός των διδακτορικών σε κάθε τομέα (και στο χώρο των ΤΕΙ btw) είναι να ->παράγουν http://blog.e-healthgr.com/medical-laboratories-part-1/
3) Σχετικά με τα κιλά της φέτας και τον βαθμό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα σου πω ότι επί δεσμών τα ΤΙΕ είχαν βαθμό εισαγωγής γύρω στο 17. Ο βαθμός εισαγωγής έχει να κάνει άμεση σχέση με το hype γύρω από κάποιο τμήμα, πχ. Παιδαγωγικό. Από την πλήρη ανυποληψία πριν κάποια χρόνια οι βάσεις του, λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, έχουν πλέον εκτιναχθεί.
4) Εσκεμμένα δεν αναφέρομαι στον κλάδο σου (συγκεκριμένα του γενικού πτυχίου Βιολογίας). Το μόνο που θα σου προτείνω είναι να ψάξεις για τον κλάδο των Βιολόγων στο Εξωτερικό, ποιες θέσεις καταλαμβάνουν στα Εργαστήρια (Νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα) και πόσες. Κάνε παράλληλα μια σύγκριση και με τους ΤΙΕ έξω.
ν) Μην συγχέεις την γνώση, την επαγγελματική κατάρτιση, τις πανελλαδικές, τους επαγγελματικούς ρόλους, τα επαγγελματικά δικαιώματα, την αγορά εργασίας, την μετεκπαίδευση, etc. Ο καθένας προορίζεται για την δουλειά την οποία σπουδάζει. Το περιεχόμενο σπουδών του είναι που καθορίζει τη θέση του στην αγορά εργασίας. Όχι το αν πέτυχε ή όχι μεγαλύτερο βαθμό στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Θέλεις αντίλογο? Ξεκίνα με το περιοχόμενο σπουδών (στην Ελλάδα) και με τους ρόλους και των δύο επαγγελμάτων διεθνώς. Τα στοιχεία σου τα έχω δώσει. Πριν απαντήσεις σου συνιστώ να διαβάσεις όλα τα link. Για τα θέματα που αναφέρεις έχω ήδη δώσει αναλυτικές απαντήσεις σε αυτά.
Όλα τα παραπάνω με φιλική διάθεση.
Ps: Συγχωρήστε με για την μακροσκελή απάντηση. Δεν θέλω να κάνω flame την συζήτηση για τα επαγγελματικά σας δικαιώματα. Απάντησα στην αναφορά του κλάδου μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να υπονομεύσω την συγκεκριμένη συζήτηση.
Σας ευχαριστώ.
Σχόλιο by ehealthgr — 15/04/2010 @ 13:06
Κατ αρχήν θετική βάση για συζήτηση νομίζω.Αλλά για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις πιστεύω ότι απαιτούνται στοχευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης όπως των Βιοπαθολόγων-Μικροβιολόγων. (Θυμίζω ότι οι Γιατροί παίρνουν την ειδικότητα μετά από πενταετή εκπαίδευση στο Νοσοκομείο και κατόπιν εξετάσεων).
Η χούντα είχε θεσπίσει τριετή ειδικότητα και εξετάσεις αν θυμάμαι καλά…Ο Καραμανλής κατάργησε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα,ο Γεννηματάς το 86 προσπάθησε να προωθήσει το θέμα ανεπιτυχώς !
Σήμερα πάλι είμαστε στο σημείο μηδέν. Να δούμε τι θα βγεί από την διαβούλευση!
Σχόλιο by Κωνσταντίνος Φλωρίδης — 16/04/2010 @ 08:01
Κύριε Φλωρίδη
Δεν έχει λογική η πολυθεματική ειδικότητα των ιατρών αφού δεν αναγνωρίζεται άλλωστε στο εξωτερικό, και αυτό επειδή η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων(βιο-ανάλυση) στην Ευρωπαική Ένωση και στις ΗΠΑ δεν είναι ιατρική πράξη (δηλ. δεν είναι φυσική εξέταση,συνταγογράφηση,χειρουργείο,ακτινοβολίες,ενδοσκόπηση)
. http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-48-13/2008-12-29-18-22-28/216–200536-
Τη διεξαγωγή της ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων διεθνώς διευθύνουν επιστήμονες Βιολόγοι,οι οποίοι κατά νόμο είναι ιδιοκτήτες-ιδρυτές και διευθυντές των εργαστηρίων στον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς όπως οι χημικοί ιδρύουν εργαστήρια χημικών αναλύσεων.
Ήδη στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) με βάση Π.Δ.
http://career.duth.gr/cms/files/fek_a130_060809.pdf
Κάντε σύγκριση των προπτυχιακών προγραμάτων με το τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ.
Θεωρώ ότι οι πτυχιούχοι Βιολογίας σε εναρμόνιση με τη νομοθεσία στις χώρες του εξωτερικού δικαιούνται να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας) και αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται ρητώς στο αναμενόμενο Π.Δ.
Πηγές:
http://www.aab.org/aab/Default.asp
http://www.bio.cam.ac.uk/dept.html
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
http://www.faseb.org/The-Directory.aspx
Σχόλιο by Γ.Δ. — 16/04/2010 @ 18:31
Κύριε Υπουργέ
Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα προβληματισμό, την ορθότητα του οποίου μπορείτε να αξιολογήσετε με την ιδιότητα σας ως διακεκριμένου Καθηγητή της Στατιστικής.
Η τιμή του δείκτη νοημοσύνης του πληθυσμού των μαθητών ακολουθεί την κανονική κατανομή.
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient
Άρα, το 50% του συνόλου των μαθητών έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω από το μέσο όρο. Αν εισάγονται όλοι οι μαθητές σε Πανεπιστήμια-ΑΤΕΙ , τότε το 50% των εισαχθέντων στην ανώτατη εκπαίδευση θα έχει δείκτη νοημοσύνης κάτω από το μέσο όρο. Είναι απίθανο το 50% του συνόλου των μαθητών με δείκτη νοημοσύνης κάτω από το μέσο όρο να έχει κατοχυρώσει εισαγωγή σε υψηλόβαθμες σχολές και όμως θα κατοχυρώσει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Νομίζω, ότι αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά, από την άλλη πλευρά, τι μπορεί να γίνει έτσι δεν είναι?
Σχόλιο by Νίκος Π — 17/04/2010 @ 11:22
Κύριοι, η Κυβέρνηση κάθε φορά κάνει κάτι για να αποπροσανατολίζει, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει ίσως, να ξεφεύγει η σκέψη του κάθε πολίτη από τα πιο σημαντικά πραγματικά προβλήματα του τόπου, η φτώχεια, η ανεργία, τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα, κ.α.. Φυσικά και αυτά είναι προβλήματα, αλλά το κάνει επίτηδες σε καιρούς κρίσης για «κουκούλωμα» άλλων υποθέσεων. Συμφωνώ να Παραμείνει «η βάση του 10» για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), βλέπε Νόμο 3549/2007, αν και αυτό το μέτρο δεν είναι ότι πιο καλό. Ο μαθητής του 19 στις εισαγωγικές, πλέον φοιτητής αν παρατήσει το διάβασμα (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις), το πιο πιθανόν είναι να μην τελειώσει τις σπουδές του ποτέ ή να αργήσει πάρα πολύ, ενώ ο μαθητής που θα «πιάσει» έστω και 8 στις εισαγωγικές και μετά μέσα στην σχολή του και θα προσπαθήσει αρκετά με πολύ και σωστό διάβασμα μπορεί και να αριστεύσει (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις). Η δική μου η γνώμη είναι ότι κάποιο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει, έστω και «η βάση του 8» , αν και καλύτερα θα ήταν να είναι «η βάση του 10». Όμως και χωρίς εισαγωγικές μπορεί να γίνει το ζητούμενο, όποιος προσπαθήσει αρκετά με σωστό διάβασμα και σκέψη, τότε θα τα καταφέρει. Επίσης, τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό.
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 17/04/2010 @ 16:03
e-health
Ο τίτλος Βϊοιατρικοί (Εργαστηριακοί) Επιστήμονες δεν ανήκει καθόλου στους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων, οι οποίοι λέγονται medical laboratory tehchnologists στις ΗΠΑ και biomedical laboratory tehchnologists στην Ευρώπη.Eργάστηκα στην Ολλανδία σε κλινικά εργαστήρια (όπου γνώρισα και το σύζυγό μου) και το γνωρίζω το θέμα.Τα πτυχία των ΤΙΕ μεταφράζονται επίσημα στην Ελλάδα ως medical laboratory tehchnologists με βάση το νόμο. Το IBS στη Βρετανία δίνει τον τίτλο Βiomedical Scientists σε Βιοεπιστήμονες, γιατρούς ή χημικούς μετά από εξετάσεις. Είναι παράνομη η χρήση του όρου από κάποιους ΤΙΕ έστω στα Αγγλικά γιατί δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις. Το ότι οι ΤΙΕ είναι μέλος σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία δεν σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα χρήσης επαγγελματικού τίτλου.Πχ. στη Royal Society of Medicine μπορούν να γραφτούν και δημοσιογράφοι, δε σημαίνει πως είναι γιατροί.
Παρεπιμπτόντως ο «Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων» στο εξωτερικό δεν είναι καν το ίδιο επάγγελμα με τους ΤΙΕ στην πράξη , λόγω της υποδομής και των παρεχόμενων γνώσεων στα ΤΕΙ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την συμπίεση της αγοράς από κάτω προς τα πάνω (ΤΙΕ) και από πάνω προς τα κάτω (ΓΙΑΤΡΟΊ) και στη μέση οι Βιολόγοι. Το διδακτορικό στο χώρο του εργαστηρίου είναι και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΌ προσόν πρόσληψης (μόρια) και απαραίτητο για να διευθύνεις ιδιωτικό εργαστήριο στο εξωτερικό.Εδώ κάποιος κάνει μεταπτυχιακό στη διδακτική ή σε υπολογιστές και εργάζεται σε ΔΗΜΟΣΙΑ εργαστήρια και του τα πληρώνει το κράτος κι όλας! Έξω όμως πχ ΗΠΑ τί ισχύει?
http://www.labadvisory.com/FAQ
Qualifications for a Laboratory Director for Moderate Complexity Testing
Doctorate in Chemical, Physical, Biological or Clinical Laboratory Science and certification by ABMM, ABCC, ABB, ABMLI
Γνωρίζω από σεμινάρια Βιολόγο με μάστερ και διδακτορικό στην κλινική βιοχημεία (6 χρόνια σε κλινικό εργαστήριο), που δεν είχε μέσον κανένα εργολάβο των προσλήψεων του δημοσίου ώστε να εργαστεί σε βιοχημικό τμήμα και στη θέση του εργάζονται ΤΙΕ χωρίς να κουραστούν με μεταπτυχιακά στο κλινικόεργαστηριακό αντικείμενο , που αποκλείεται να είναι καταλληλότεροι. Στο εξωτερικό σαφώς και είναι πολύ περισσότεροι οι Βιοεπιστήμονες από τους ΤΙΕ, η ίδια έχω εργαστεί ως lab manager στην Ολλανδία και εδώ είμαι ιατρική επισκέπτρια.
Σχετικά με τα κιλά της φέτας , φέτα είναι οι σπουδές σου και οι γνώσεις σου και όχι οι δικές μου, ούτε ο βαθμός εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι φέτα όπως λες απαξιωτικά. Φέτα σε κιλά έπρεπε να εκτοξευτεί σε όσους απαξιώνουν την αξιολόγηση που γίνεται με τις πανελλήνιες και στα πανεπιστήμια και σε όσους αντί να πουλάνε φέτα
πουλάνε μούρη ως δήθεν Βiomedical Scientists.
Τα Βιολογικά τμήματα πάντα είχαν πολύ υψηλές βάσεις και δεν ήταν πυροτέχνημα λόγω των διορισμών όπως στα παιδαγωγικά.
Και οι γιατροί και οι ΤΙΕ στην Ελλάδα το παίζουν Βιολόγοι, οι οποίοι εδώ και 35 χρόνια δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα. Υπουργέ κάντε κάτι, γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς.
Σχόλιο by Εύα Χανιώτη — 17/04/2010 @ 19:16
»Το δεύτερο μέτρο- αυτό εμπνευσμένο από άλλο επαναστατικό βήμα, της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ-, θα είναι η ανωτατοποίηση του λυκείου. Ετσι, ο απόφοιτος του ελληνικού λυκείου θα θεωρείται αυτομάτως πτυχιούχος πανεπιστημίου. Η απαραίτητη συνέχεια βέβαια είναι η υπερανωτατοποίηση του πανεπιστημιακού πτυχίου και η αναγόρευσή του, αυτομάτως, σε διδακτορικό. (Το διδακτορικό, σε συνεννόηση με τη Σουηδική Ακαδημία, μπορεί να πετύχουμε να θεωρείται Νομπέλ.) Υπάρχουν πάμπολλες ιστοσελίδες που προσφέρουν διπλώματα κάθε λογής επί πληρωμή. Γιατί να μην τους ανταγωνιστούμε, προσφέροντας στη χειμαζόμενη οικονομία μας το πλούσιο έσοδο που τώρα καρπώνονται κάποιοι επιτήδειοι; Σίγουρα θα τους επιβληθούμε κατά κράτος! Γιατί τι νομίζετε ότι θα προτιμούν οι αλλοδαποί υποψήφιοι; Το τσίτικο, το ξένο, που βρωμάει από δέκα χιλιόμετρα ότι είναι αγορασμένο από το Διαδίκτυο, ή ένα λαχταριστό δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου, με ωραιότατες σφραγίδες, με ιωνικές κολόνες, με Πλάτωνα, Αριστοτέλη και όλους μας τους σοφούς επάνω; »
Τάδε έφη Απόστολος Δοξιάδης http://www.alfavita.gr/typos/t18_4_10_834.php
Σχόλιο by Νίκος Π — 18/04/2010 @ 08:32
Αλλά αυτά, τα τελευταία, είναι ακόμη στο στάδιο του ονείρου. Ας πανηγυρίσουμε τώρα το σίγουρο, την κατάργηση του «10», και τ΄ άλλα σιγά σιγά. Εδώ είμαστε άλλωστε…
Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 14:10
Τα Τ.Ε.Ι. δεν ανωτατοποιήθηκαν, ήταν ήδη Τριτοβάθμια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ISCED 5A με 3,5 Χρόνια σπουδών, σε όλον τον κόσμο ήταν δηλωμένα ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) από την Δημιουργία τους, απλά ξεκαθαρίστηκε ο ρόλος τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τους Νόμους 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009, και αυξήθηκε ο χρόνος σπουδών στα 4Χρόνια ISCED 5A, με αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών και την προσθήκη κάποιων μαθημάτων.
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 14:27
Εξίσου αποδεκτό είναι και το επιχείρημα (βλ. σχόλιο 17/04/2010 @ 11:22 περί κανονικής κατανομής) ότι και οι χιλιάδες υποψήφιοι που εισάγονται με βαθμολογία λίγο πάνω από τη βάση είναι το ίδιο ανεπαρκείς για ανώτατες σπουδές με επαγγελματικά δικαιώματα πχ. μηχανικού. Άρα η βάση του 10 δεν είναι η βάση του προβλήματος.
Σχόλιο by Νίκος Π — 18/04/2010 @ 14:27
Τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με μόνο προσόν το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό. Επίσης, η Κανονική Κατανομή με το IQ (Δείκτης Νοημοσύνης), δεν συνάδει με τα Μόρια εισαγωγής το ένα είναι καθαρή εξυπνάδα και το άλλο κυρίως γνώση μαζί με τύχη, άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο.
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 14:35
«Παρεμπιπτόντως ο «Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων» στο εξωτερικό δεν είναι καν το ίδιο επάγγελμα με τους ΤΙΕ στην πράξη , λόγω της υποδομής και των παρεχόμενων γνώσεων στα ΤΕΙ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.»
«Σχετικά με τα κιλά της φέτας , φέτα είναι οι σπουδές σου και οι γνώσεις σου και όχι οι δικές μου, ούτε ο βαθμός εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι φέτα όπως λες απαξιωτικά. Φέτα σε κιλά έπρεπε να εκτοξευτεί σε όσους απαξιώνουν την αξιολόγηση που γίνεται με τις πανελλήνιες και στα πανεπιστήμια»
Χωρίς να έχω κάτι εναντίον σας, Τα Τ.Ε.Ι. δεν ανωτατοποιήθηκαν, ήταν ήδη Τριτοβάθμια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ISCED 5A με 3,5 Χρόνια σπουδών, σε όλον τον κόσμο ήταν δηλωμένα ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) από την Δημιουργία τους, απλά ξεκαθαρίστηκε ο ρόλος τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τους Νόμους 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009, και αυξήθηκε ο χρόνος σπουδών στα 4Χρόνια ISCED 5A, με αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών και την προσθήκη κάποιων μαθημάτων. Η υποδομή και οι παρεχόμενες γνώσεις είναι μια χαρά, λασπολογία εκεί που δεν σε παίρνει να μην την κάνεις. Τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με μόνο προσόν το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό. Επίσης, η Κανονική Κατανομή με το IQ (Δείκτης Νοημοσύνης), δεν συνάδει με τα Μόρια εισαγωγής το ένα είναι καθαρή εξυπνάδα και το άλλο κυρίως γνώση μαζί με τύχη, άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο. Όσο για την αξιολόγηση που έγινε σε αρκετά τμήματα των Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίων ήταν περισσότερο υπέρ των Τ.Ε.Ι. παρά των Πανεπιστημιακών τμημάτων, όχι πως οι σπουδές στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. υπερτερούν ή είναι διαφορετικού επιπέδου το ένα σε σχέση με το άλλο, αλλά αυτό έδειξε η αξιολόγηση που έγινε σε πάρα πολλά τμήματα.
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 15:12
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι Απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του ΤΕΙ Λάρισας, με βάση τις εξειδικευμένες Επιστημονικές και Τεχνικές γνώσεις τους, έχουν δικαίωμα απασχόλησης σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το γνωστικό τους αντικείμενο είτε στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στα εξής εργαστήρια :
• Μικροβιολογικό – Ιολογίας
• Βιοχημικό
• Αιματολογικό
• Αιμοδοσίας – Τράπεζα Αίματος
• Ανοσολογικό – Ιστοσυμβατότητας
• Πυρηνικής Ιατρικής (εργαστήρια, μέρος RIA )
• Ορμονολογικό – Ενδροκρινολογικό
• Τοξικολογικό
• Παθολογοανατομικό – Ογκολογικό
• Κυτταρολογικό
• Γενετικής
• Μοριακής Βιολογίας
• Πειραματόζωων
και σε οτιδήποτε άλλα που έχουν σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο.
Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων εκτελούν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις, κατόπιν εντολής των Διευθυντών των Ιατρικών Εργαστηρίων. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτών (τεχνογνωσία) και ο ρόλος τους είναι υπεύθυνος και παράλληλος με το ρόλο των άλλων επιστημόνων του εργαστηρίου. Ειδικότερα :
• Δίνουν οδηγίες στους εξεταζόμενους για την κατάλληλη προετοιμασία τους και τη σωστή συλλογή του δείγματος για την εκάστοτε εξέταση.
• Δύνανται να προβαίνουν στη λήψη βιολογικών δειγμάτων.
• Προλαμβάνουν τα δείγματα που προσκομίζονται στο εργαστήριο.
• Προετοιμάζουν τα προς εξέταση δείγματα.
• Παρασκευάζουν όλα τα απαραίτητα υλικά, αντιδραστήρια και διαλύματα.
• Παρασκευάζουν επιχρίσματα και εκτελούν τεχνικές χρώσεων.
• Προετοιμάζουν και ελέγχουν κάθε είδους όργανο και μηχάνημα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.
• Αναλαμβάνουν υπεύθυνα και υπογράφουν την εκτέλεση του τεχνολογικού μέρους όλων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούν.
Επιπλέον στο εργαστήριο Αιμοδοσίας – Τράπεζας Αίματος :
• Δίνουν οδηγίες στους υποψήφιους αιμοδότες – ασθενείς για την κατάλληλη προετοιμασία τους πριν από την αιμοληψία, παρασκευάζουν τα παράγωγα αίματος ( PLT , FFP , NEOCELLIS , κ.α.), πλένουν τα (προς μετάγγιση) ερυθρά αιμοσφαίρια.
Ιδιαίτερα στο εργαστήριο πειραματόζωων :
• Φροντίζουν για τη σωστή εκτροφή και διαβίωση των πειραματόζωων και οργανώνουν την αναπαραγωγή τους.
• Επιμελούνται τη χορήγηση των φαρμάκων και διάφορων ουσιών στα ζώα.
• Προβαίνουν σε νάρκωση των πειραματόζωων, κατά ανώδυνο τρόπο, έτσι ώστε να γίνουν οι διάφορες επεμβάσεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες περί προστασίας των ζώων.
• Συνεργάζονται με τον Υπεύθυνο του Τμήματος για την επιλογή των πειραματόζωων.
Επίσης συμμετέχουν :
• Στο σχεδιασμό των εργαστηριακών χώρων
• Στην επιλογή εξοπλισμού (μηχανημάτων – οργάνων)
• Στην επιλογή των πλέον κατάλληλων εργαστηριακών μεθόδων
• Στις επιτροπές προμηθειών αναλώσιμου υλικού
• Στον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων
• Στην τήρηση αρχείων
• Στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του εργαστηριακού προσωπικού
• Στις εργασίες και ερευνητικές μελέτες που εκπονούνται στα εργαστήρια
Επιβλέπουν την ορθή, τακτική συντήρηση και καθαρισμό των μηχανημάτων, οργάνων και σκευών και εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται.
Τέλος, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
Οι πτυχιούχοι, τέλος, εξελίσσονται ιεραρχικά στα Τμήματα της ειδικότητάς τους μέχρι και τη θέση του προϊσταμένου.
ΦΕΚ 118/14-6-96 τ.Α”
Π.Δ. 163/5-6-96
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 15:20
ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (Τ.Ι.Ε)
* Το Τ.Ι.Ε λειτουργεί από το 1970 με την έναρξη λειτουργίας
της Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
* Σήμερα ως Τμήμα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π)
του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι) της Αθήνας,
συνιστά τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι), και εντάσσεται
σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 2, ν. 3549/2007)
στον Τεχνολογικό Τομέα
της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης
* Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε).
* Αριθμός Ενεργών Σπουδαστών: 730
* Αριθμός εισακτέων κατόπιν Πανελλαδικών Εξετάσεων: 85
* Βαθμολογικές Βάσεις Εισαγωγής:
13441 (2006), 14261 (2007),
14262 (2008)
14343 (2009)
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 15:24
Περιγραφή Πτυχιούχου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Με την ολοκλήρωση των 4ετών σπουδών τους, οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αποκτούν τις απαραίτητες εξειδικευμένες και σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων, ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους Εργαστηριακούς τομείς που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, ενώ ιεραρχικά εξελίσσονται στα Τμήματα της ειδικότητάς τους μέχρι και τη θέση του Προϊσταμένου.
Ειδικότερα: οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων :
1. Εκτελούν το τεχνολογικό μέρος όλων των εργαστηριακών εξετάσεων των Ιατρικών Εργαστηρίων σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Ιδιωτικά Εργαστήρια, Ερευνητικά κέντρα, Εργαστήρια ΑΕΙ-ΤΕΙ κλπ.
2. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτών (τεχνογνωσία) και ο ρόλος τους είναι υπεύθυνος και παράλληλος με το ρόλο των άλλων επιστημόνων του εργαστηρίου.
Αναλυτικότερα:
*Δίνουν οδηγίες στους εξεταζομένους για την κατάλληλη προετοιμασία τους και τη σωστή συλλογή του δείγματος για την κάθε εξέταση.
*Δύνανται να προβαίνουν στη λήψη των βιολογικών δειγμάτων .
*Ασχολούνται με τη σωστή και υπεύθυνη παραλαβή των δειγμάτων που φτάνουν στα εργαστήρια.
*Προετοιμάζουν αυτά για την εξέταση.
*Παρασκευάζουν όλα τα απαραίτητα αντιδραστήρια, διαλύματα, υλικά κλπ.
*Προετοιμάζουν και ελέγχουν κάθε είδος οργάνου και μηχανήματος, που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.
*Επιστρώνουν επιχρίσματα και εκτελούν τεχνικές χρώσεων.
*Μετά το πέρας των εξετάσεων αναλαμβάνουν υπεύθυνα και υπογράφουν την εκτέλεση του τεχνολογικού μέρους που τους ανατέθηκε, όλων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούν.
*Επιπλέον, στο Εργαστήριο Αιμοδοσίας (Τράπεζας Αίματος), δίνουν οδηγίες στους υποψηφίους αιμοδότες για την κατάλληλη προετοιμασία τους και ελέγχουν αυτούς πριν την αιμοληψία, αν είναι σε θέση να αιμοδοτήσουν, ενώ κατόπιν μπορούν να αναλάβουν τις επί μέρους εργασίες για την παρασκευή παραγώγων αίματος κλπ.
*Ιδιαίτερα, στα Εργαστήρια Πειραματοζώων, επιστατούν για τη σωστή εκτροφή και διαβίωση των πειραματοζώων και οργανώνουν την αναπαραγωγή τους. Επιμελούνται τη χορήγηση φαρμάκων και διαφόρων ουσιών στα ζώα.
*Είναι υπεύθυνοι για τις ερευνητικές επεμβάσεις σε αυτά προβαίνοντας σε νάρκωση των πειραματοζώων κατά ανώδυνο τρόπο, ώστε να τους γίνουν οι διάφορες επεμβάσεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες προστασίας των ζώων. Συνεργάζονται με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου, για την επιλογή των πειραματοζώων.
Πέραν των παραπάνω καθηκόντων οι Τεχνολόγοι των Ιατρικών Εργαστηρίων, είναι δυνατόν να συμμετέχουν:
*Στο σχεδιασμό των εργαστηριακών χώρων.
*Στην επιλογή εξοπλισμού (μηχανημάτων,οργάνων κλπ),
ενώ επιβλέπουν την ορθή τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό των μηχανημάτων, οργάνων, σκευών κλπ. εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας που προβλέπονται.
Συμμετέχουν τέλος :
*Στην επιλογή και εφαρμογή των πλέον κατάλληλων εργαστηριακών μεθόδων.
*Στον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων.
*Στην τήρηση αρχείων.
*Στις επιτροπές προμήθειας αναλώσιμου υλικού.
*Στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του εργαστηριακού προσωπικού.
*Στις εργασίες και ερευνητικές μελέτες που εκπονούνται στα εργαστήρια.
*Στα Επιστημονικά Συμβούλια των Κρατικών Νοσοκομείων
*Στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
Σχόλιο by Theodoros Theodorou — 18/04/2010 @ 15:26
Αγαπήτή Εύχα Χανιώτη σε προέτραψα να διαβάσεις τα link που σου έδωσα. Δυστυχώς δεν το έκανες οπότε πρέπει να ξανα-απαντάω στα ίδια.
Για να συννενοηθούμε θα εφαρμόσω την μέθοδο fisking.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fisking
«Ο τίτλος Βϊοιατρικοί (Εργαστηριακοί) Επιστήμονες δεν ανήκει καθόλου στους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων, οι οποίοι λέγονται medical laboratory tehchnologists στις ΗΠΑ και biomedical laboratory tehchnologists στην Ευρώπη.Eργάστηκα στην Ολλανδία σε κλινικά εργαστήρια (όπου γνώρισα και το σύζυγό μου) και το γνωρίζω το θέμα.Τα πτυχία των ΤΙΕ μεταφράζονται επίσημα στην Ελλάδα ως medical laboratory tehchnologists με βάση το νόμο. Το IBS στη Βρετανία δίνει τον τίτλο Βiomedical Scientists σε Βιοεπιστήμονες, γιατρούς ή χημικούς μετά από εξετάσεις. Είναι παράνομη η χρήση του όρου από κάποιους ΤΙΕ έστω στα Αγγλικά γιατί δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις. Το ότι οι ΤΙΕ είναι μέλος σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία δεν σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα χρήσης επαγγελματικού τίτλου.Πχ. στη Royal Society of Medicine μπορούν να γραφτούν και δημοσιογράφοι, δε σημαίνει πως είναι γιατροί.»
Στην Αμερική ο τίτλος έχει γίνει Medical Laboratory Science.
http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_Laboratory_Scientist
Ο Διεθνής Οργανισμός Medical Laboratory Technologists (IAMLT) το 2002 άλλαξε το όνομα του στο International Federation for Biomedical Laboratory Science.
http://www.ifbls.org/index.php?option=com_content&view=article&id=51:organisation-structure&catid=48:about-ifbls&Itemid=53
Στην «Δημοσιογραφική Εταιρεία» στην οποία είναι εγγεγραμένη ένωση τεχνολόγων της Ελλάδας είναι γραμμένος και ο IBMS. Μάλιστα ήμουν ο ίδιος παρών στο Όσλο όταν έγινε και η εγγραφή στο EPBS, European Association for Professions in Biomedical Science. Και μίλησα προσωπικά τόσο με εκπρόσωπο του IBMS όσο και με εκπροσώπους από τις περισσότερες χώρες. Παρούσα ήταν μάλιστα και η πρόεδρος του IFBLS που είναι Νορβηγίδα. Κύριο κριτήριο για αυτές τις Διεθνείς ενώσεις είναι το περιοχόμενο σπουδών. Και αυτό σου αρέσει δεν σου αρέσει είναι συναφές με τις περισσότερες χώρες με αυτόν τον τίτλο (πχ. Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία σίγουρα Biomedical Science). Το παράδειγμα της Αγγλίας είναι το πιο απαιτητικό για την παροχή του πιστοποιητικού του τίτλου (σπουδές, πρακτική, μεταπτυχιακό, εξετάσεις). Πόσοι κλάδοι στην Ελλάδα έχουν τέτοιες απαιτήσεις για την παροχή επαγγελματικού τίτλου?
«Παρεπιμπτόντως ο «Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων» στο εξωτερικό δεν είναι καν το ίδιο επάγγελμα με τους ΤΙΕ στην πράξη , λόγω της υποδομής και των παρεχόμενων γνώσεων στα ΤΕΙ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.»
Το ίδιο ισχύει για όλα τα επαγγέλματα στην Ελλάδα αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Σχετικά με την υποδομή και τις παρεχόμενες γνώσεις στα ΤΕΙ θα μας επιτρέψεις να γνωρίζουμε καλύτερα από εσένα. Στο μόνο που θα συμφωνήσω αφορά στην «ποιότητα» παροχής σπουδών (και θα το εξηγήσω πιο κάτω τι εννοώ).
«Το πρόβλημα έχει να κάνει με την συμπίεση της αγοράς από κάτω προς τα πάνω (ΤΙΕ) και από πάνω προς τα κάτω (ΓΙΑΤΡΟΊ) και στη μέση οι Βιολόγοι. Το διδακτορικό στο χώρο του εργαστηρίου είναι και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΌ προσόν πρόσληψης (μόρια) και απαραίτητο για να διευθύνεις ιδιωτικό εργαστήριο στο εξωτερικό.Εδώ κάποιος κάνει μεταπτυχιακό στη διδακτική ή σε υπολογιστές και εργάζεται σε ΔΗΜΟΣΙΑ εργαστήρια και του τα πληρώνει το κράτος κι όλας! Έξω όμως πχ ΗΠΑ τί ισχύει?
http://www.labadvisory.com/FAQ
Qualifications for a Laboratory Director for Moderate Complexity Testing
Doctorate in Chemical, Physical, Biological or Clinical Laboratory Science and certification by ABMM, ABCC, ABB, ABMLI
Γνωρίζω από σεμινάρια Βιολόγο με μάστερ και διδακτορικό στην κλινική βιοχημεία (6 χρόνια σε κλινικό εργαστήριο), που δεν είχε μέσον κανένα εργολάβο των προσλήψεων του δημοσίου ώστε να εργαστεί σε βιοχημικό τμήμα και στη θέση του εργάζονται ΤΙΕ χωρίς να κουραστούν με μεταπτυχιακά στο κλινικόεργαστηριακό αντικείμενο , που αποκλείεται να είναι καταλληλότεροι. Στο εξωτερικό σαφώς και είναι πολύ περισσότεροι οι Βιοεπιστήμονες από τους ΤΙΕ, η ίδια έχω εργαστεί ως lab manager στην Ολλανδία και εδώ είμαι ιατρική επισκέπτρια.»
Όταν δίνεις Link να το δίνεις όλο (να το διαβάσεις και η ίδια όλο). Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζεις σε επιχείρημα με το συγκεκριμένο.
Το έχεις πιάσει λάθος. Το να είσαι δαρμένος (ΤΕΙ και θέση τους στην αγορά εργασίας – επαγγελματικά δικαιώματα) και να βγαίνεις και φταίχτης πάει πολύ. Πιάστο αλλιώς λοιπόν. Συμπίεση αγορά προς τα κάτω εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ΤΕΙ, ΑΕΙ, Διδακτορικά που θέλουν να έχουν προβάδισμα και για δουλειά ρουτίνας). Ξαναδες και τι κάνουν οι ΤΙΕ στο εξωτερικό. Καμία σχέση. Δεν είσαι η μόνη ούτε που έχεις δουλέψει ούτε που έχεις σπουδάσει έξω. Μόνο η εμπειρία του Erasmus αρκεί.
Παρεπιμπτόντως φαντάζομαι ότι στα εργαστήρια που δούλευες υπάρχαν μόνο lab managers. Σου απάντησα και πριν ποιοι είναι οι Biomedical Laboratory Scientists, βιοεπιστήμονες ή όπως θέλεις να του λες. Δεν θέλει να το καταλάβεις. Σχετικά με την θεοποίηση του διδακτορικού ακόμα και για δουλειά ρουτίνας ΟΚ. Σου απάντησα και πριν σχηματικά ότι δεν κάνεις διδακτορικό για να γίνεις καθηγητής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Σχετικά με τα κιλά της φέτας , φέτα είναι οι σπουδές σου και οι γνώσεις σου και όχι οι δικές μου, ούτε ο βαθμός εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι φέτα όπως λες απαξιωτικά. Φέτα σε κιλά έπρεπε να εκτοξευτεί σε όσους απαξιώνουν την αξιολόγηση που γίνεται με τις πανελλήνιες και στα πανεπιστήμια και σε όσους αντί να πουλάνε φέτα
πουλάνε μούρη ως δήθεν Βiomedical Scientists.
Τα Βιολογικά τμήματα πάντα είχαν πολύ υψηλές βάσεις και δεν ήταν πυροτέχνημα λόγω των διορισμών όπως στα παιδαγωγικά.»
Θα σου απαντήσω με ένα εύστοχο σχόλιο ενός αναγνώστη στο περιοδικό .
http://www.bmlabs-mag.gr/?p=5270&cpage=1#comment-2092
«Εγώ θα πρότεινα να αφήσουμε την μέθοδο του μπακάλη (17 η βάση στη σχολή μου, 14 η βάση στη δική σου σχολή=εγώ είμαι πιο έξυπνος). Όπως και την τεχνική του ξεκατινιάσματος που τείνει να γίνει επιστήμη.
Όπως επίσης δεν χρειάζεται να περιμένουμε από τους πολιτικούς να αλλάξουν πρώτα ώστε μετά να αλλάξουν οι υπόλοιποι πολίτες. Το αντίθετο μάλιστα. Το επίπεδο των πολιτών μιας χώρας αντανακλάται στο επίπεδο των πολιτικών. Και όλων μαζί στην κοινωνία.
Το επίπεδο ενός ανθρώπου φαίνεται από την παιδεία του, ό,τι επαγγελματικό προσδιορισμό και αν έχει επιλέξει.»
«Και οι γιατροί και οι ΤΙΕ στην Ελλάδα το παίζουν Βιολόγοι, οι οποίοι εδώ και 35 χρόνια δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα. »
Το ποιος παίζει τι μάλλον δεν το έχεις ξεκαθαρίσει αρκετά καλά. Καλό είναι να αναθεωρήσεις τι είναι Biomedical Laboratory Science. Και επειδή έχεις ζήσει στο εξωτερικό φαντάζομαι ότι έχεις ακούσει και τον τίτλο overqualified. Αν τον έχεις ακούσει καλό θα ήταν να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τον τίτλο του διδακτορικού όπως πτυχία μοριοδότησης τύπου ECDL ή γλώσσες.
«Υπουργέ κάντε κάτι, γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς.»
Κατάλληλο (retweet) που έχω κάνει.
http://twitter.com/ehealthgr/status/12171251477
«I think that the worst enemy in Greece is the crabs-in-a-pot syndromehttp://bit.ly/gn0n9 /ή αλλιώς, “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα’»
Προσπερνώ την απαξίωση, την ειρωνία και την αλλαζονία. Δεν προσπερνώ τον αφορισμό, την γενίκευση και τη νοοτροπία τα βάζω όλα στο ίδιο τσουβάλι. κ. Πανάρετε τα ΤΕΙ δεν είναι το παρακατιανό παιδί της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Άνθρωποι με αυτήν την νοοτροπία και αυτήν την απαξιωτική συμπεριφορά, λόγω της κτήσης διδακτορικού (ως γνωστός μέχρι πριν αρκετά χρόνια τα ΤΕΙ δεν είχαν δικαίωμα στην μετακπαίδευση), κάνουν μαθήματα στα ΤΕΙ. Δεν βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα αλλά αυτόν που θα φροντίσει πρώτιστα για τα συμφέρον τους (την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και τον συντονισμό με τα διεθνή πρότυπα). Μιλάω για συμφέρον γίατι όλη αυτή η παραφιλολογία της κ. Χανιώτη αφορά συντεχνιακά συμφέροντα και μόνο.
κ. Χανιώτη θα σας παρακολούσα να συνεχίσουμε την συζήτηση εδώ.
http://www.bmlabs-mag.gr/?p=5270
Δεν θέλω να σαμποτάρω την συζήτηση για τα επαγγελματικά σας.
Σχόλιο by ehealthgr — 18/04/2010 @ 23:18
Αγαπήτή Εύα Χανιώτη ήθελα να γράψω ασφαλώς.
Επίσης,
((ως ->γνωστόν<- μέχρι πριν αρκετά χρόνια τα ΤΕΙ δεν είχαν δικαίωμα στην μετακπαίδευση))
Συγχωρέστε με για τα λάθη. Αν μπορείτε σας παρακαλώ διορθρώστε τα. Ευχαριστώ.
Σχόλιο by ehealthgr — 18/04/2010 @ 23:23
Μόνο τα Πανεπιστήμια και όχι τα ΤΕΙ αναγνωρίζει ως ΑΕΙ το υπ. Παιδείας στο Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή
Τρίτη, 27 Απρίλιος 2010 12:25
Ρεπορτάζ:esos.gr
Οι συντάκτες του πολυνομοσχεδίου ή έχουν άγνοια (άσχετοι) ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ή από κεκτημένη ταχύτητα (που δεν το νομίζω) χαρακτηρίζουν ως ΑΕΙ μόνο τα Πανεπιστήμια και όχι και τα ΤΕΙ.
Διαβάστε παρακάτω τον διαχωρισμό που κάνει το υπ. Παιδείας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ (Ενώ τα Τ.Ε.Ι είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, βλέπε Νόμο 3549/2007):
Άρθρο 36 Θέματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι.
1. Στην υπ’ αριθμ. 679/1996 κοινή υπουργική απόφαση
«Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. Β1/819 απόφασης «Σύσταση Ειδικών Λογαριασμών για τη χρηματοδότηση Ερευνητικών Έργων και σχετικών Υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων που εκτελούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας»» (Β΄ 826), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 36 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
Άρθρο 37
Λοιπά θέματα των Α.Ε.Ι.
1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2α του άρθρου 2 του ν. 2083/1992
αντικαθίσταται ως εξής: «Στη Σύγκλητο συμμετέχουν επίσης και εκπρόσωποι των μελών Δ.Ε.Π. σε αριθμό ίσο προς το ένα τρίτο (1/3) των τμημάτων του
πανεπιστημίου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του έξι (6) ούτε όμως
μεγαλύτερος από τον αριθμό των τμημάτων του πανεπιστημίου.» Το τέταρτο
εδάφιο της ίδιας παραγράφου αντικαθίσταται ως εξής: «Οι εκπρόσωποι των
μελών Δ.Ε.Π. ορίζονται από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. κάθε τμήματος, τα
οποία καλούνται προς τούτο σε ειδική συνεδρίαση, εκ περιτροπής κατ’ έτος, με σειρά την οποία καθορίζει ο πρύτανης ανά τμήμα και βαθμίδα, ώστε κατά τη διάρκεια της θητείας να υπάρχει εκπροσώπηση κάθε τμήματος και κάθε
βαθμίδας τουλάχιστον μία φορά.»
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται
αναλόγως και στα Τ.Ε.Ι.
Σχόλιο by Theodorou Theodoros — 27/04/2010 @ 16:41
Για όσους παρακολουθούν το θέμα από το βήμα του ιστολογίου, πολύ ουσιαστικός διάλογος έγινε ΕΔΩ:
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1235
Με εκτίμηση
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 13/05/2010 @ 13:49
Οι βιολόγοι στην Ιταλία μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ακόλουθους τομείς κοινού με άλλα επαγγέλματα υγείας:
1. Τομέα της ιατρικής και διαγνωστικών υπηρεσιών για τους εξής κλάδους:
• Παθολογία (ιατρών και βιολόγων)
• Κλινική Βιοχημεία (γιατροί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, χημικοί)
• Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής (γιατροί, βιολόγοι)
• Πυρηνική Ιατρική (γιατροί, βιολόγοι)
• μετάγγιση Ιατρική (γιατροί, βιολόγοι)
• Μικροβιολογίας και Ιολογίας (γιατροί, βιολόγοι)
• Κλινική παθολογία (εργαστηριακές και κλινικές χημικές και μικροβιολογικές)
(Γιατροί, βιολόγοι)
1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ για τα ακόλουθα επαγγέλματα υγείας:
• Υγιεινή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας (γιατροί, βιολόγοι)
• Υγιεινή των τροφίμων και της διατροφής (γιατροί, βιολόγοι)
• ιατρική της εργασίας (γιατροί, βιολόγοι)
Θέλετε να τονίσω ότι οι βιολόγοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση CME μαθημάτων που απαιτούνται για
Επιστήμη των τροφίμων και των διατροφικών πειθαρχία που προορίζονται μόνο για τους γιατρούς.
Σε όλους τους συναδέλφους μου ότι έπρεπε να επικοινωνήσει με το υπουργείο για πληροφορίες που δίνουμε
ακόλουθες διευθύνσεις:
Τηλέφωνο τηλεφωνικά κέντρα: 06 4324393 – 06 59942102
Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9,00 – 18,00
Website: http://www.ministerosalute.it/ecm/ecm.jsp
Από το site μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων των γεγονότων και των διαπιστευμένω
L BIOLOGO E L’EDUCAZIONE CONTINUA IN MEDICINA
I biologi possono accedere alle seguenti aree comuni ad altre professioni sanitarie:
1. AREA DELLA MEDICINA DIAGNOSTICA E SERVIZI per le seguenti discipline:
• Anatomia patologica (medici e biologi)
• Biochimica clinica (medici, biologi, farmacisti, chimici)
• Laboratorio di genetica medica (medici, biologi)
• Medicina nucleare (medici, biologi)
• Medicina trasfusionale (medici, biologi)
• Microbiologia e virologia (medici, biologi)
• Patologia clinica (laboratorio di analisi chimico-cliniche e microbiologiche)
(medici, biologi)
1. AREA DI SANITÀ PUBBLICA per le seguenti professioni sanitarie:
• Igiene epidemiologia e sanità pubblica (medici, biologi)
• Igiene degli alimenti e della nutrizione (medici, biologi)
• Medicina del lavoro (medici, biologi)
Si desidera sottolineare che i biologi non possono accedere a corsi ECM richiesti per la
disciplina Scienza dell’Alimentazione e dietetica che è riservata ai soli medici.
Per tutti i colleghi che avessero necessità di contattare il ministero per informazioni diamo i
seguenti recapiti:
Telefono call-center: 06 4324393 – 06 59942102
Il servizio è attivo dal lunedì al venerdì dalle 9.00 alle 18.00
Sito: http://www.ministerosalute.it/ecm/ecm.jsp
Σχόλιο by Γ.Δ. — 23/05/2010 @ 22:39
Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας των ΗΠΑ
Εγχειρίδιο επαγγελματικής εποπτείας, Έκδοση 2010-11
Οι σπουδαστές που σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους ως ιατρικοί επιστήμονες (medical scientists-αντίστοιχο του biomedical scientists στην Ευρώπη) θα πρέπει να επιδιώκουν την απόκτηση ενός πτυχίου πανεπιστημίου σε μια βιολογική επιστήμη.Οι περισσότεροι ιατρικοί επιστήμονες χρειάζονται ένα Ph.D. στις βιολογικές επιστήμες. Ιατρικοί επιστήμονες τόσο με διδακτορική διατριβή και ή με MD είναι πιθανό να έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες στην αντίστοιχη αγορά εργασίας.
http://www.bls.gov/oco/ocos309.htm
U.S. Bureau of Labor Statistics
Occupational Outlook Handbook, 2010-11 Edition
Training, Other Qualifications, and Advancement About this section
A Ph.D. in a biological science is the minimum education required for most prospective medical scientists. However, some medical scientists also earn medical degrees in order to perform clinical work. A period of postdoctoral work in the laboratory of a senior researcher is becoming increasingly common for medical scientists.
Education and training. A Ph.D. in the biological sciences typically qualifies people to research basic life processes or particular medical problems and to analyze the results of experiments. Some medical scientists obtain a medical degree, instead of a Ph.D., but do not become licensed physicians, because they prefer research to clinical practice. It is particularly helpful for medical scientists to earn both a Ph.D. and a medical degree.
Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science. In addition to required courses in chemistry and biology, undergraduates should study allied disciplines, such as mathematics, engineering, physics, and computer science. General humanities courses are also beneficial, as writing and communication skills are necessary for drafting grant proposals and publishing research results.
Once students have completed undergraduate studies, there are two main paths for prospective medical scientists. They can enroll in a university Ph.D. program in the biological sciences; these programs typically take about 6 years of study, and students specialize in one particular field, such as genetics, pathology, or bioinformatics. They can also enroll in a joint M.D.-Ph.D. program at a medical college; these programs typically take 7 to 8 years of study, where students learn both the clinical skills needed to be a physician and the research skills needed to be a scientist.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 26/05/2010 @ 06:46
Αγαπητές Γ.Δ.
Δεν ξέρω αν διαβάσετε προσεκτικά αυτά που παραθέσατε. Στην Αμερική οι Biomedical Scientists είναι οι Medical Laboratory Scientist. Η ονομασία βρίσκεται σε μετάβαση από το παλιό Medical laboratory Technologist. Έχω παραθέσει πιο πάνω αναλυτικά reference για την μετάβαση της ονομασίας.
Medical_Laboratory_Scientist
Clinical Laboratory Technologists and Technicians -> http://www.bls.gov/oco/ocos096.htm
Occupational Employment and Wages, May 2009 Medical and Clinical Laboratory Technologists -> http://www.bls.gov/oes/current/oes292011.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_Laboratory_Scientist
Biomedical Scientist similar career outside of the US -> http://en.wikipedia.org/wiki/Biomedical_Scientist
Το link που παραθέτετε μιλάει για M.D. και την θέση τους στην έρευνα. Για το λόγο αυτό και μιλάει για την κατοχή διδακτορικού τίτλου ως προϋπόθεση. Οι γιατροί παγκοσμίως ονομάζονται doctors, physicians, medical scientists. Καμία σχέση με Biomedical Science το οποίο αντιστοιχεί στο Αμερικάνικο Medical Laboratory Science και είναι τίτλος των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.
http://en.wikipedia.org/wiki/Physician
http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Medicine
http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_Scientist_Training_Program
btw σε ποιο επάγγελμα έχεις προοπτικές να δουλέψεις στην έρευνα χωρίς διδακτορικό?
Καλό είναι να προσέχουμε τι παραθέτουμε ώστε να μην διουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Σχόλιο by ehealthgr — 29/05/2010 @ 11:59
Αγαπητή e-health gr
http://www.bls.gov/oco/ocos309.htm
Μη συγκρίνουμε τη wikipedia (σε αυτήν δυστυχώς πολλοί Έλληνες γράφουν προς ενημέρωση των Αμερικανών για το τί συμβαίνει στην Αμερική ) με το U.S. Bureau of Labor Statistics
Occupational Outlook Handbook, 2010-11 Edition
Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science.
A Ph.D. in a biological science is the minimum education required for most prospective medical scientists.
Ξεκάθαρα πράγματα.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 31/05/2010 @ 22:00
http://www.aacc.org/development/certification/pages/default.aspx
Στις ΗΠΑ
PROFESSIONAL CERTIFICATION BOARDS IN LABORATORY MEDICINE
(PROFESSIONAL αγαπητή e-health δεν είναι RESEARCH)
Boards Requiring a Doctoral Degree
Certification
AACC supports credentialing of clinical laboratory practitioners through certification, licensure, and registration. The following resources are provided for laboratory professionals interested in professional certification.
PROFESSIONAL CERTIFICATION BOARDS IN LABORATORY MEDICINE
Boards Requiring a Doctoral Degree
*
American Board of Clinical Chemistry
*
American Board of Medical Laboratory Immunology
*
American Board of Medical Microbiology
*
American Board of Pathology
*
American Board of Toxicology
Boards Requiring a Bachelors Degree or Higher
*
American Board of Bioanalysis
*
ASCP Board of Certification
*
National Registry of Certified Chemists
Για τους Βιολόγους στις ΗΠΑ
Είναι δυνατό 12 χρόνια πανεπιστήμιο για το βιολόγο με 9 χρόνια βιοχημικές αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων του ανθρωπου (πτυχίο βιολόγου +μαστερ+διδακτορικό) με 1 χρόνο σε βιοχημικό εργαστήριο στην ειδικοτητα του βιοπαθολόγου που δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό ???
Γι αυτό στην Κύπρο όπως και παντού εκτός Ελλάδας :
http://www.cyprusassociation.org/od/rd_assets/upload/Politis_040409(1).pdf
http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr
Δες και:
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1235
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1546
http://www.careercornerstone.org/pdf/biology/biology.pdf -
Σχόλιο by Γ.Δ. — 31/05/2010 @ 22:12
Για τους βιολόγους ως διευθυντές εργαστηρίων στην ΕΕ : (ιατρικοί βιολόγοι, κλινικοί βιολόγοι, κλινικοί-ιατρικοί βιοχημικοί)
Procedure of recognition of professional qualifications of medical biologist / clinical biologist /
clinical biochemist / medical biochemist / laboratory diagnostician after implementation of
Directive 2005/36/EC
Σχόλιο by Γ.Δ. — 05/06/2010 @ 23:28
Κύριε Γ.Δ. μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαινόμαστε. btw είμαι ο και όχι η.
Το άρθρο μιλάι για MD = γιατροί και ΟΧΙ για Biomedical Scientists ή Medical Laboratory Scientists.
«Most medical scientists need a Ph.D. in a biological science; some also hold a medical degree.
Some medical scientists work in research laboratories at universities and hospitals; others work for pharmaceutical or biotechnology companies.
Medical scientists with both a Ph.D. and M.D. are likely to have the best opportunities.»
«Education and training. A Ph.D. in the biological sciences typically qualifies people to research basic life processes or particular medical problems and to analyze the results of experiments. Some medical scientists obtain a medical degree, instead of a Ph.D., but do not become licensed physicians, because they prefer research to clinical practice. It is particularly helpful for medical scientists to earn both a Ph.D. and a medical degree.
Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science. In addition to required courses in chemistry and biology, undergraduates should study allied disciplines, such as mathematics, engineering, physics, and computer science. General humanities courses are also beneficial, as writing and communication skills are necessary for drafting grant proposals and publishing research results.»
«Medical scientists research human diseases and conditions with the goal of improving human health. Most medical scientists conduct biomedical research and development to advance knowledge of life processes and of other living organisms that affect human health, including viruses, bacteria, and other infectious agents. Past research has resulted in advances in diagnosis, treatment, and prevention of many diseases. Basic medical research continues to build the foundation for new vaccines, drugs, and treatment procedures. Medical scientists engage in laboratory research, clinical investigation, technical writing, drug development, regulatory review, and related activities.»
Μήπως, λέω μήπως, στην Αμερική για να γίνεις γιατρός πρέπει πρώτα να έχει bachelor σε σχετική επιστήμη? Πραγματικά τα διαβάζετε αυτά που αναφέρετε? Όταν κάποιος σας παραθέτει κάποιες αναφορές μπαίνετε στον κόπο να τα διαβάσετε ή κάνετε απλά μονόλογο?
Σχετικά με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων (ΣΔΚΕΒΚΕΕ) ρωτήστε τους τι θέση έχουν οι Τεχνολόγοι σε αυτόν. Ρωτήστε τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν ΚΑΙ οι τεχνολόγοι στην Κύπρο. ;)
Σχετικά με τα επαγγελματικά των βιολόγων δεν θα διατυπώσω καμία θέση. Θέση μου είναι αυτά που λέμε να τα τεκμηριώνουμε.
Σχόλιο by ehealthgr — 07/06/2010 @ 19:09
e-health gr
Σε απάντηση σας (αν και θα έπρεπε να αδιαφορήσω πλήρως για τους
στερούμενους ευγένειας ισχυρισμούς ότι δεν έχω την νοημοσύνη να αντιληφθώ τί διαβάζω και τί παραθέτω ) η πολύχρονη διαδρομή των Βιοεπιστημόνων, η επιστημοσύνη και η επαγγελματική σοβαρότητα που
διαπνέει (και) τα μέλη μας και η καταξίωσή τους στον επαγγελματικό στίβο επιβάλλει να
αποκαταστήσουμε την τάξη, να θέσουμε τα θιγόμενα θέματα στις ορθές και νόμιμες διαστάσεις
τους, αλλά και για πολλοστή φορά να αναδείξουμε τη βούλησή μας για ένα υγιή και έντιμο
αγώνα στον επαγγελματικό στίβο και για σεβασμό στην επιστημοσύνη όλων των
συναδέλφων μας στον κλάδο αυτό, όπου όλοι μας δραστηριοποιούμαστε, είτε ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΌΝΩΝ είτε
μελών του σεβαστού από κάθε άποψη επαγγέλματος του τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων.
Σύμφωνα με την Στατιστική Ταξινόμηση των Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ-92) υπάρχει η ευρεία επαγγελματική κατηγορία Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί των επιστημών βιολογίας και υγείας : τα περισσότερα επαγγέλματα της κατηγορίας αυτής απαιτούν δεξιότητες 3ου επιπέδου, που αποκτώνται από τριτοβάθμια εκπαίδευση που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και οδηγεί σε ένα πτυχίο ή δίπλωμα (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα). Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα εργασιακά καθήκοντα και το επίπεδο ευθύνης της θέσης εργασίας, ορισμένα από τα επαγγέλματα αυτά ασκούνται από άτομα με μεταλυκειακή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (πχ. ΙΕΚ).Τα παρακάτω στατιστικά δεδομένα προέρχονται από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας που διεξήχθη κατά το β’ τρίμηνο του 2007.
Επειδή δεν έχω σκοπό να κάνουμε περαιτέρω ιστορική διαδρομή σε θέματα που τόσο γνωστά
είναι σε ΟΛΟΥΣ, απλά κάποιοι δεν θέλουν να τα ενθυμούνται ή αδικαιολόγητα τα αγνοούν και
ξεπερνούν
. Επειδή ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι είμαστε αυτοί που είμαστε και δικαιούμαστε να είμαστε, χωρίς
να θίγουμε ή να αμφισβητούμε το ρόλο κανενός, .
http://www.bls.gov/oco/ocos309.htm
ΑΝΑΦΟΡΑ 1-US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
Occupational Outlook Handbook, 2010-11 Edition
Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science.
A Ph.D. in a biological science is the minimum education required for most prospective medical scientists.
ΑΝΑΦΟΡΑ 2-US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
«Biology Overview»
-Prepared as part of the Sloan Career Cornerstone Center (www.careercornerstone.org)
Note: Some resources in this section are provided by JGPerpich, LLC
and the US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
http://www.careercornerstone.org/pdf/biology/biology.pdf -
ΣΕΛΙΔΑ 3 -Ιn the broad field of Biological Sciences may include any of
the following specialties.
-Βiomedical Sciences
———————————————————————
Στις ΗΠΑ εκτός από bachelor’s degree in a biological science απαιτείται και διδακτορικό (εκτός από εξετάσεις για την άδεια ίδρυσης) για να είναι κάποιος διευθυντής εργαστηρίου. PROFESSIONAL CERTIFICATION BOARDS IN LABORATORY MEDICINE
Boards Requiring a Doctoral Degree
Certification
AACC supports credentialing of clinical laboratory practitioners through certification, licensure, and registration. The following resources are provided for laboratory professionals interested in professional certification.
PROFESSIONAL CERTIFICATION BOARDS IN LABORATORY MEDICINE
Boards Requiring a Doctoral Degree
American Board of Clinical Chemistry-American Board of Medical Laboratory Immunology-
American Board of Medical Microbiology-American Board of Pathology-American Board of Toxicology
Σε καμία περίπτωση, αυτό σε όλους τους τόνους θέλω να καταστήσω σαφές, ο
κλάδος των Βιοεπιστημόνων δενεπεδίωξε να αντιδικήσει με κανένα, αντίθετα ο ίδιος δέχθηκε άδικες επιθέσεις
εδώ και αρκετό διάστημα, με αστήρικτους ισχυρισμούς και κάποιες φορές και με τρόπο
συκοφαντικό, μάλιστα, όπως δικαιολογημένα κάποιος θα τις εκλάμβανε, διότι
καταχωρήσεις του τύπου
»Πραγματικά τα διαβάζετε αυτά που αναφέρετε» δεν τιμούν κανέναν.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 07/06/2010 @ 21:43
Για την Κύπρο που αναφέρθηκε:
Ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων (ΣΔΚΕΒΚΕΕ) έχει πρόεδρο Βιολόγο του ΑΠΘ (Κος Χαριλάου), και ο Βιολόγος είναι Βιοιατρικός Κλινικός Εργαστηριακός Επιστήμονας ( ο ΣΔΚΕΒΚΕΕ είναι μέλος του ΙΒΜS-UK, στον οποίο εγγράφονται Βιολόγοι).
Για τον ΙΒΜS
Δείτε ενδεικτικά ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (Chartered Biologists) που είναι Fellows του ΙΒMS χωρίς να έχουν δεύτερο BSc :
http://bhcri.ca/Research/ResearcherProfiles/DrJonathanBlayPhDFIBMSCBiolFIBiol/tabid/100/Default.aspx
Dr. Jonathan Blay, PhD, FIBMS, CBiol, FIBiol
Professor Grace Alderson PhD, CBiol , FSB, CSci, FIBMS, FRSA
Για την Ιταλία όπου οι Βιολόγοι ασκούν όλες τις εργαστηριακές ειδικότητες από κοινού με τους γιατρούς -τηλεφωνικά κέντρα: 06 4324393 – 06 59942102
Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9,00 – 18,00
Website: http://www.ministerosalute.it/ecm/ecm.jsp
Για όσους λένε ότι καταργήθηκε διεθνώς ο όρος Medical Technologist, δείτε τις εξετάσεις πιστοποίησης της Αmerican Society of Clinical Pathology, του εγκυρότερου ίσως φορέα στις ΗΠΑ, ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ 2009. Υπάρχει ΔΙΕΘΝΩΣ και μια χαρά τίτλος είναι.
International Medical Technologist, MT(ASCPi)
http://www.ascp.org/ICR_SEP/icr_files/icr_sept_09.pdf
Όποιος μετέρχεται εκφράσεων του τύπου «μπαίνετε στον κόπο να τα διαβάσετε ή κάνετε απλά μονόλογο» , εκφράσεων μακριά από εμένα, δείχνει να θέλει να αποφύγει την πραγματικότητα αλλά και έπαρση, αδικαιολόγητη, που, τουλάχιστον, με λυπεί.
Δεν επιτρέπουμε όμως οι Βιοεπιστήμονες σε κανένα να θέτει σε αμφισβήτηση ή να θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τις σπουδές μας, τα πτυχία μας και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Απαιτούμε σεβασμό στην προσωπικότητα και επιστημοσύνη μας, όπως εμείς δείχνουμε προς τους όλους τους άλλους συναδέλφους μας.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 07/06/2010 @ 22:23
Κύριε Γ.Δ. εμένα με λυπεί ότι αντί κάποιοι «συνάδελφοι» να ασχολούνται με τα προβλήματά τους, ορέγονται την κατσίκα του γείτονα.
IBMS -> a list of IBMS accredited undergraduate degrees
http://www.ibms.org/includes/act_download.php?download=Accredited-Honours-Apr10.doc
Τελευταία σελίδα για χώρες εκτός UK. Διαβάζουμε τα εξής.
Bachelor of Applied Science (Hons) Laboratory Medicine
BSc (Hons)Biomedical Science
BSc (Hons) Medical Laboratory Sciences
BSc Medical Laboratory Technology
National Accrediting Agency for Clinical Laboratory Science
Clinical Laboratory Scientist/Medical Technologist (CLS/MT) Accreditation Information -> http://www.naacls.org/accreditation/cls-mt/
American Society of Clinical Laboratory Science (το ίδιο site το οποίο μου παραθέτετε κιόλας). Τίτλος άρθρου στο link «A Career as a Medical Laboratory Scientist or Medical Laboratory Technician». ->http://www.ascp.org/pdf/TheMedicalTechnologistandMedicalLaboratoryTechnician.aspx
Απόσπασμα:
«Also known as clinical laboratory scientists (CLS), medical
technologists operate complex electronic equipment, computers, and precision instruments costing millions of dollars. Working»
Occupational Outlook Handbook, 2010-11 Edition από το U.S. Bureau of Labor Statistics
Clinical Laboratory Technologists and Technicians -> http://www.bls.gov/oco/ocos096.htm
Απόσπασμα:
«Clinical laboratory technologists, also referred to as clinical laboratory scientists or medical technologists,»
Σας είχα δώσει ήδη σχετικούς συνδέσμους ότι διεθνώς ο όρος Medical Technologist αποσύρεται αλλά με αγνοήσατε. Έχω συναντηθεί ο ίδιος με εκπρόσωπο του IBMS και γνωρίζω πολύ καλύτερα από εσάς με ποιους επαγγελματίες εφαρμόζει Policies στην Ευρώπη. Δείτε τα members για να διαπιστώσετε τις ονομασίες.
http://www.epbs.net/members/members.htm
Κύριε Γ.Δ. αμφισβητείτε τις δικές μας σπουδές, μιλάτε για την κατσίκα του γείτονα και έχετε το θράσσος να μιλάτε και σαν τιμητής του δικαίου? Διαβάστε πολύ προσεκτικότερα τι παραθέτετε άλλη φορά. Όπως και να διαβάζετε τι σας γράφει ο άλλος.
Είπατε:
«Δεν επιτρέπουμε όμως οι Βιοεπιστήμονες σε κανένα να θέτει σε αμφισβήτηση ή να θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τις σπουδές μας, τα πτυχία μας και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Απαιτούμε σεβασμό στην προσωπικότητα και επιστημοσύνη μας, όπως εμείς δείχνουμε προς τους όλους τους άλλους συναδέλφους μας.»
Δεν τα δείξατε κύριε Γ.Δ. (διαβάστε πόσες ανακρίβειες έχετε αναφέρει μέχρι τώρα). Εμείς γιατί να σας επιτρέψουμε να μας αμφισβητήσετε και να μας προσβάλετε?
Ps: Πώς γίνεται κανείς γιατρός στην Αμερική (μήπως πρέπει να κάνει bachelor πρώτα)? Μιλάτε για πράγματα που δεν γνωρίζετε, χρησιμοποιείται επιχειρήματα τα οποία δεν τα έχετε εξετάσει αναλυτικά.
Σχόλιο by ehealthgr — 08/06/2010 @ 00:48
Medical (LABORATORY) scientist stin Ameriki einai kapoios me BSc/PhD in Biological Science (registered& CERTIFIED & LICENCED laboratory director) kai den einai aparaitita giatros MD or MD/PhD, iow den einai GP-physician-surgeon.
Ta ptyxia biomedical science stin ellada einai antistoixa mesv doatap me ptyxia biologias kai oxi TIE meta apo exetaseis se kapoia mathimata.Den einai antistoixa me ta TEI me basi to nomo stin Ellada.
Σχόλιο by vaggelis anagnostopoulos — 08/06/2010 @ 12:29
Vaggelis Anagostopoulos έχω απαντήσει ήδη τι είναι Biomedical Science με reference. Sorry αλλά θα προτιμήσω αυτά από ότι βγάζει ο καθένας από το μυαλό του. Η πλάκα είναι ότι έχω συναντηθεί με εκπρόσωπο του ΙΒMS στην Νορβηγία, σε συνάντηση του EPBS. Για ρώτα τους τους Biomedical Scientists του EPBS (στον οποίο συμμετέχει και ο IBMS) τι γνώμη έχουν για τους Βιολόγους = Biologists, άντε Bioscientists. Medical Laboratory Science ή Biomedical Science nop.
Ψάξτε για Βιολόγους και όχι για πρώην Τεχνολόγους. Simple as that.
http://www.aibs.org/home/
http://www.societyofbiology.org/home
http://www.bls.gov/oco/ocos047.htm
Παρεπιπτόντως τα πτυχία biomedical science στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα γιατί υπάρχει το ΔΟΑΤΑΠ. Ρώτα όσους έχουν τελειώσει (γνωρίζω τέτοια άτομα). Το πρόγραμμα σπουδών τους είναι αντίστοιχο με το πρόγραμμα σπουδών των ΤΕΙ (ψάξε τον IBMS και την αίτηση ένταξης στο EPBS).
http://www.ibms.org/go/education-development:ibms-courses:accreditation
http://epbs.net/epbs_members.pdf&pli=1
Επίσης ρώτα όσους έχουν φύγει Αγγλία για Msc και PhD σχετικά με το τι είναι τα πτυχία τους εκεί. Βλέπεις εκεί δεν υπάρχουν νομικές συντεχνιακές αναντιστοιχίες.
Το αστείο με την ονομασία Biomedical Science αλλά και με την (νομική) απαξίωση των ΤΕΙ καλό είναι να σταματήσει κάποια στιγμή. Ψάξτε αλλού θέσεις εργασίας. Όχι σε πράγματα που δεν σας ανήκουν.
Και επιτέλους όταν μιλάτε να μιλάτε με reference. Ούτε με υποθέσεις, ούτε με ιστορίες για αγρίους. Οι προσβολές και η υπονόμευση του κλάδου των Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν τα όρια τους. Ασχοληθείτε με την κατσίκα σας και το γάλα της κύριοι και κυρίες «συνάδελφοι».
Σχόλιο by ehealthgr — 08/06/2010 @ 15:50
Και για να μην το αφήσω και αυτό να πέσει έτσι.
«Σύμφωνα με την Στατιστική Ταξινόμηση των Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ-92) υπάρχει η ευρεία επαγγελματική κατηγορία Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί των επιστημών βιολογίας και υγείας : τα περισσότερα επαγγέλματα της κατηγορίας αυτής απαιτούν δεξιότητες 3ου επιπέδου, που αποκτώνται από τριτοβάθμια εκπαίδευση που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και οδηγεί σε ένα πτυχίο ή δίπλωμα (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα). Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα εργασιακά καθήκοντα και το επίπεδο ευθύνης της θέσης εργασίας, ορισμένα από τα επαγγέλματα αυτά ασκούνται από άτομα με μεταλυκειακή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (πχ. ΙΕΚ).Τα παρακάτω στατιστικά δεδομένα προέρχονται από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας που διεξήχθη κατά το β’ τρίμηνο του 2007.»
Ποια ευρεία επαγγελματική κατηγορία? Ποια είναι τα περισσότερα επαγγέλματα της κατηγορίας αυτής απαιτούν δεξιότητες 3ου επιπέδου, που αποκτώνται από τριτοβάθμια εκπαίδευση που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και οδηγεί σε ένα πτυχίο ή ->δίπλωμα ΤΕ, Τεχνολογική Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πτυχίο
ΙΕκ -> ΔΕ, Μεταλυκειακή εκπαίδευση, δίπλωμα
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων -> ΔΕ, τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απολυτήριου τεχνικού λυκείου.
Για δείτε τα οργανογράμματα των νοσοκομείων για να δείτε πώς ορίζονται οι θέσεις και αν οι θέσεις των ΤΕ καλύπτονται από ΔΕ. Όταν κάνετε copy paste φροντίστε να διαβάζετε όλο το context. Για να ξέρουμε τι λέμε και όχι να βγάζουμε συμπεράσματα ΧΩΡΙΣ να γνωρίζουμε.
«Επειδή δεν έχω σκοπό να κάνουμε περαιτέρω ιστορική διαδρομή σε θέματα που τόσο γνωστά είναι σε ΟΛΟΥΣ, απλά κάποιοι δεν θέλουν να τα ενθυμούνται ή αδικαιολόγητα τα αγνοούν και
ξεπερνούν»
Όχι κύριε ΔΕΝ σας είναι καθόλου γνωστά και κακώς τα αγνοείτε και τα ξεπερνάτε ΕΣΕΙΣ τόσο εύκολα.
Η ιστορία με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κακώς χρονίζει τόσα χρόνια ενώ τόσα χρόνια στο εξωτερικό έχει δοθεί λύση. Νομικά συντεχνιακά τερτίπια δεν αποτελούν επιχειρήματα αλλά μια θλιβερή πραγματικότητα.
Σχόλιο by ehealthgr — 08/06/2010 @ 16:25
Κύριε Υπουργέ
Από τη μια οι αναφορές του κυρίου Γ.Δ. είναι όλες από στατιστικές υπηρεσίες του κράτους (Ελλάδα, ΗΠΑ) και από την άλλη ο e-health δε δέχεται τα δεδομένα των γραφείων εργασίας, μας παραπέμπει στη wikipedia που γράφουν όλοι από την Ελλάδα για το τί συμβαίνει έξω και επαναλαμβάνει τα ίδια για »τα κιλά φέτας σπουδών » που δε συγκρίνονται, για »την κατσίκα του γείτονα» , »’εχω μιλήσει προσωπικά με τον πρόεδρο»κ.α.
Την κατσίκα του γείτονα την λιγουρεύoνται αυτοί που θέλουν το όνομα που δεν τους ανήκει, αφήνουν τους κλινικούς βιοεπιστήμονες χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, στην ανεργία, αγνοούν τα μεταπτυχιακά και τα διαδακτορικά τους στον τομέα υγείας (ενώ είναι προυπόθεση επαγγελματικού τίτλου διευθυντή εργαστηρίου στις ΗΠΑ). Αυτοί λιγουρεύονται την κατσίκα του γείτονα και τη φέτα της και το φιλέτο της, δηλαδή επαγγελματικές άδειες και τίτλους ΒΙΟ(ιατρικού)ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ .
Οι παλαιότεροι ΤΙΕ έχουν δείξει την αξία τους και στον επαγγελματικό στίβο και στη διεπιστημονικότητα και στις πανελλήνιες πχ. οι κύριοι Βούρτσης, Καρκαλούσος, Κριεμπάρδης κ.α. Τί έλλειψη σοβαρότητας είναι αυτή από ορισμένους νεότερους που μας επικολλάνε τη wikipedia και θεωρούν ντροπή το επάγγελμα του τεχνολόγου
Σχόλιο by Νίκος — 08/06/2010 @ 18:38
E-health
Aδυνατώ να καταλάβω για ποιο λόγο σε όλο το κείμενο της απάντησής σας με αποκαλείτε ως ανακριβή. Κάτι τέτοιο, δηλαδή η παρουσίαση της απάντησής σας είναι προφανέστατα υποτιμητική και μοναδικό στόχο έχει να υποβαθμίσει την αξία της πηγής που παρέθεσα (U.S. Bureau of Labor Statistics)
Κατόπιν των ανωτέρω νιώθω την υποχρέωση να σας ενημερώσω με τη σειρά μου τόσο για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, όσο και προς αποφυγή περαιτέρω συγχύσεων και παρανοήσεων από τυχόν ενδιαφερόμενους να αναγνώσουν την παρούσα ανάρτηση , ότι ο τίτλος medical scientist στις ΗΠΑ δεν αντιστοιχεί μόνο σε physicians ή surgeons, αλλά και σε απόφοιτους και κυρίως διδάκτορες βιολογικών επιστημών.
http://www.bls.gov/oco/ocos309.htm
U.S. Bureau of Labor Statistics | Office of Occupational Statistics and Employment Projections, PSB Suite 2135, 2 Massachusetts Avenue, NE Washington, DC 20212-0001
1-Most medical scientists need a Ph.D. in a biological science; some also hold a medical degree.
2-Medical scientists involved in cancer research may formulate a combination of drugs that will lessen the effects of the disease. They (medical scientists) can then work with physicians to administer these drugs to patients in clinical trials
3-A Ph.D. in a biological science is the minimum education required for most prospective medical scientists. However, some medical scientists also earn medical degrees in order to perform clinical work.
4-Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science.
5-Once students have completed undergraduate studies, there are two main paths for prospective medical scientists. They can enroll in a university Ph.D. program in the biological sciences.They can also enroll in a joint M.D.-Ph.D. program at a medical college
6-For general information on medical scientists, contact:
Federation of American Societies for Experimental Biology, 9650 Rockville Pike, Bethesda, MD 20814. Internet: http://www.faseb.org
ΣΥΝΟΨΗ: A Ph.D. in a biological science is the minimum education required for most prospective medical scientists. Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science.
Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την συνολική ανάγνωση του δημοσιεύματος, που δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολιών ως προς την αληθή πρόθεση του συντάκτη,
Είναι προφανές ότι καθ’ όλη τη σύνταξη της απάντησής σας δεν προλάβατε να αναγνώσετε ορθά και επισταμένως τόσο την παραπομπή , όσο και το περιεχόμενο της εξήγησης μου , γιατί αν το είχατε πράξει δεν θα τολμούσατε να καταγράφετε όλως παραπλανητικά, ενεργώντας προς όφελος σας , και εις βάρος του κλάδου μας, ότι δήθεν δεν μπορεί να έχουν τον τίτλο medical scientists στις ΗΠΑ οι απόφοιτοι βιολογικών επιστημών ή ότι δεν εγγράφονται στο ΙΒΜS Bιολόγοι. Σας δίνω ξανά την πηγή από το U.S. Bureau of Labor Statistics-For general information on medical scientists, contact:
Federation of American Societies for Experimental Biology, 9650 Rockville Pike, Bethesda, MD 20814. Internet: http://www.faseb.org
Στόχος μου είναι η αλήθεια υπέρ όλων αυτών των ανθρώπων που είναι απόφοιτοι των Βιοεπιστημών, αριστούχοι μαθητές, εξαιρετικοί φοιτητές, απόφοιτοι με διδακτορικά και δημοσιεύσεις σε έγκριτα βιοιατρικά περιοδικά και τους αναγκάζουν να μην έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα Κλινικού Βιοεπιστήμονα-Βιοιατρικού Επιστήμονα-Διευθυντή Κλινικού εργαστηρίου μόνο στην Ελλάδα. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε όλοι οι Βιοεπιστήμονες , χωρίς να καμφθεί διόλου η προσπάθεια αντιπροσώπευσης των μελών μας και διεκδίκησης των δίκαιων και ευλόγων αιτημάτων μας. Όποιοι μας νιώθουν ως συναδέλφους είμαστε μαζί τους, να συμπράξουμε στην εκπαίδευση ( καθηγητές Βιολόγοι στα τμήματα των ΤΙΕ και ΑΕΙ), στη δια-βιου μόρφωση και στη συνεργασία. Οι υπόλοιποι ας ακολουθήσουν το μοναχικό δρόμο τους.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 08/06/2010 @ 23:32
«εχω μιλήσει προσωπικά με τον πρόεδρο»
Από όλα τα συγκεκριμένα reference αυτό ξεχώρισες (συγκεκριμένα είπα πως έχω μιλήσει με αντιπρόσωπο του IBMS σε συνάντηση του EPBS. Αντί να πετάς λάσπη φρόντισε να διαβάσεις τι είναι αυτός). Νροπή φίλε μου αισθάνομαι για το συγκεκριμένο επίπεδό συζήτησης που εφαρμόζεις, όχι για το επάγγελμά μου. Ξαναδιάβασε τι έγραψα για να διαπιστώσεις τι επαναλαμβάνω ή όχι. Και περιπτόντως να διαβάσεις και τα όμορφα που γράφουν οι συνάδελφοί σου.
Αγαπητέ Γ.Δ. Biological Scientists & στατιστικές υπηρεσίες της Αμερικής.
http://www.bls.gov/oco/ocos047.htm
Επειδή αναφέρετε (γενικά) συνέχεια τον IBMS. Οι Biomedical Scientists στην Αγγλία δεν δουλεύουν όλοι (οι περισσότεροι) ως Διευθυντές όλοι ούτε ένα εργαστήριο έχει μόνο Διευθυντές. Οι υπόλοιποι Biomedical Scientists τι δουλειά κάνουν και τι είναι? Θέλετε να μας πείτε ότι οι βιολόγοι δουλεύουν, εκτός από τη θέση του Διευθυντή (που κατέχουν με PhD) δουλεύουν μέσα στα κλινικά (όχι ερευνητικά) εργαστήρια? Θέλετε να μας πείτε ότι χρειάζεται διδακτορικό για αυτήν την δουλειά ή ότι επειδή δεν υπάρχουν τομείς παραγωγής στην Ελλάδα πρέπει να εξαργυρώσετε τον ανταγωνισμό στο χώρο σας (βλέπε συλλογή διδακτορικών σαν μαρουλόχαρτα) με θέσεις εργασίας άλλων (και να ξαναθυμήσω πως το διδακτορικό δεν το κάνουμε για να το χρησιμοποιούμε ως ECDL για μόρια στο δημόσιο. Δυστυχώς γίνεται από ανάγκη, αλλά ο αρχικός σκοπός ποτέ δεν είναι αυτός. Άλλος ο προορισμός των διδακτορικών)?
Και για το πώς δουλεύει ο NHS εδώ. Δίνουμε βάση στο Training.
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=213
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=251
Σχόλιο by ehealthgr — 09/06/2010 @ 10:01
Αξιότιμε κύριε Πανάρετε
Στατιστικά και ακαδημαικά νομίζω ότι είναι σχεδόν απίθανο να μην καταλάβει κάποιος τα παρακάτω και μάλιστα να τα αμφισβητήσει χωρίς συνέπειες για τη λογική του. Όλα τα παρακάτω είναι νόμιμα και συνεκτικά (legitimate and conherent) και χάρη στο δημόσιο βήμα που μας δίνετε (και σας ευχαριστώ) στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1 : ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΕDICAL SCIENTISTS ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ?
NAI. AΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΒΜS
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1:
http://www.keithborer.co.uk/extended/catherinepq.pdf
Η κυρία Catherine Tweedy είναι πτυχιούχος Βιολόγος (Μέλος της Society of Biology), ΔΕΝ έχει πτυχίο Βiomedical Science, αλλά έχει τον επαγγελματικό τίτλο Biomedical Scientist στο ΝΗS (UK) ως μέλος του ΙΒΜS (ΜΙΒΜS).
Catherine Tweedy BSc(Hons), MIBMS, CBiol, MSB
She gained a
BSc (Honours) degree in Biological Science at the University of Sunderland
Member of the Institute of Biomedical Sciences
Chartered Biologist
Member of the Society of Biology
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2:
http://bhcri.ca/Research/ResearcherProfiles/DrJonathanBlayPhDFIBMSCBiolFIBiol/tabid/100/Default.aspx
Dr. Jonathan Blay, PhD, FIBMS, CBiol, FIBiol
Ο κυριος Jonathan Blay είναι πτυχιούχος Βιολόγος (Εταίρος της Society of Biology), ΔΕΝ έχει πτυχίο Βiomedical Science, αλλά έχει τον επαγγελματικό τίτλο Biomedical Scientist στο ΝΗS (UK) ως Εταίρος του ΙΒΜS (ΜΙΒΜS).
ΕΡΩΤΗΣΗ 2 : ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΕDICAL SCIENTISTS ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ?
NAI. AΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΒΜS
Ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων (ΣΔΚΕΒΚΕΕ) έχει πρόεδρο Βιολόγο του ΑΠΘ (Κος Χαριλάου), και ο Βιολόγος είναι Βιοιατρικός Κλινικός Εργαστηριακός Επιστήμονας ( ο ΣΔΚΕΒΚΕΕ είναι μέλος του ΙΒΜS-UK, στον οποίο εγγράφονται Βιολόγοι).
http://www.cyprusassociation.org/od/rd_assets/upload/Politis_040409(1).pdf
http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr
ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΕDICAL SCIENTISTS ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ?
NAI. AΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Οι βιολόγοι στην Ιταλία μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ακόλουθους τομείς κοινού με άλλα επαγγέλματα υγείας:
• Παθολογία (ιατροί και βιολόγοι)
• Κλινική Βιοχημεία (γιατροί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, χημικοί)
• Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής (γιατροί, βιολόγοι)
• Πυρηνική Ιατρική (γιατροί, βιολόγοι)
• μετάγγιση Ιατρική (γιατροί, βιολόγοι)
• Μικροβιολογίας και Ιολογίας (γιατροί, βιολόγοι)
• Κλινική παθολογία (εργαστηριακές και κλινικές χημικές και μικροβιολογικές)
(Γιατροί, βιολόγοι)
Τηλέφωνο : 06 4324393 – 06 59942102
Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9,00 – 18,00
Website: http://www.ministerosalute.it/ecm/ecm.jsp
ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ (ΒΙΟ) ΜΕDICAL SCIENTISTS ΣΤΙΣ ΗΠΑ ?
NAI. AΠΟΔΕΙΞΗ 1: ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
http://www.bls.gov/oco/ocos309.htm
ΑΝΑΦΟΡΑ 1-US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
Occupational Outlook Handbook, 2010-11 Edition
Students planning careers as medical scientists should pursue a bachelor’s degree in a biological science. A Ph.D. in a biological science is the minimum education required for most prospective medical scientists.
AΠΟΔΕΙΞΗ 2: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥ (ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ
http://wwwn.cdc.gov/clia/regs/subpart_m.aspx
Qualifications for a Laboratory Director-Doctorate in ..Biological or Clinical Laboratory Science and certification by ABMM, ABCC, ABB, ABMLI.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ (ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ?
NAI. AΠΟΔΕΙΞΗ 1: ΒΛΕΠΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1,2,3 για ΗΒ, ΗΠΑ, ΙΤΑΛΙΑ
AΠΟΔΕΙΞΗ 2: Στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του 1397/83 και 2071/92 (άρθρο 125) αλλά και το νόμο 2519/97 (άρθρα 42,44) οι Βιολόγοι ανήκουν σε κλάδο του ΕΣΥ και διαβαθμίζονται μέχρι το βαθμό του Διευθυντή (ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ). Οι Βιολόγοι ειδικεύονται στην Κλινική Βιοχημεία (έμφαση στο ΚΛΙΝΙΚΗ ) στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό πχ.
http://dbmb.biol.uoa.gr/mde/
AΠΟΔΕΙΞΗ 3: Οι Βιολόγοι (BSc Biological/Life Sciences) αποκτούν τον επαγγελματικό τίτλο Clinical Scientist στο ΗΒ μετά από εργαστηριακή άσκηση και εξετάσεις
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=238
Entry requirements for clinical scientist training
Όλοι οι τίτλοι (και του κλινικού βιοχημικού αφορούν πτυχίο ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ –ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ)
Clinical scientists usually require a first (1) or upper second (2:1) class honours degree in a subject specific to the specialist area they wish to work in. Most commonly acceptable are degrees in life sciences (biology, microbiology, genetics or biochemistry),
Degree entry requirements for each discipline are broadly as follows:
Life sciences/pathology
Clinical biochemist
A first or second class honours degree in chemistry or biochemistry – or one with a high proportion of these subjects – for entry.
Clinical immunologist
Graduates enter via a biochemistry or ΒΙΟLOGY degree which has a component of immunology.
Clinical scientist in histocompatibility and immunogenetics:
The usual entry requirement is a relevant science degree with experience in immunology.
Clinical cytogeneticist & molecular geneticist
A good degree in life sciences or genetics.
Clinical microbiologist
A good honours degree in microbiology as required or a general BIOLOGICAL science degree with numerous microbiology options.
Clinical embryologist
A good life science honours degree (possibly with an element of reproductive medicine/BIOLOGY)
Careers in life sciences
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=867
ΑΠΟΔΕΙΞΗ 4: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Directive 2005/36/EC -Για τους βιολόγους ΚΑΙ βιοεπιστήμονες γενικότερα ως διευθυντές ΚΛΙΝΙΚΩΝ εργαστηρίων στην ΕΕ : (ιατρικοί βιολόγοι, κλινικοί βιολόγοι, κλινικοί-ιατρικοί βιοχημικοί) -Procedure of recognition of professional qualifications of medical biologist / clinical biologist / clinical biochemist / medical biochemist / laboratory diagnostician after implementation of Directive 2005/36/EC
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ (ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ?
NAI. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ (ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.
AΠΟΔΕΙΞΗ 1:
http://wwwn.cdc.gov/clia/regs/subpart_m.aspx
Qualifications for a Laboratory Director-Doctorate in ..Biological or Clinical Laboratory Science and certification by ABMM, ABCC, ABB, ABMLI.
AΠΟΔΕΙΞΗ 2: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥ (ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ
http://www.aacc.org/development/certification/pages/default.aspx
PROFESSIONAL CERTIFICATION BOARDS IN LABORATORY MEDICINE
Boards Requiring a Doctoral Degree
Certification
AACC supports credentialing of clinical laboratory practitioners through certification, licensure, and registration. The following resources are provided for laboratory professionals interested in professional certification.
PROFESSIONAL CERTIFICATION BOARDS IN LABORATORY MEDICINE
Boards Requiring a Doctoral Degree: American Board of Clinical Chemistry, American Board of Medical Laboratory Immunology, American Board of Medical Microbiology, American Board of Pathology, American Board of Toxicology .
ΕΡΩΤΗΣΗ 6 : ΤΙ ΓΝΩΜΗ EΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ = BIOLOGISTS, BIOSCIENTISTS ΣΤΟ ΙΝSTITUTE OF BIOMEDICAL SCIENCE UK?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συναδελφική, γιατί τους εγγράφουν στο ινστιτούτο ως Biomedical Scientists χωρίς να τους ζητούν δεύτερο BSc.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ: ΒΛΕΠΕ ΕΡΩΤΗΣΗ 1
ΕΡΩΤΗΣΗ 7 : ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ BIOMEDICAL SCIENTIST Η” CLINICAL SCIENTIST?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI (και γιατί όχι?)
ΑΠΟΔΕΙΞΗ: 1. Οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί σε μια επιστημονική εταιρεία, αρκεί να γίνει δεκτός από αυτήν σύμφωνα με το καταστατικό της.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ: 2.ΒΛΕΠΕ ΕΡΩΤΗΣΗ 1
ΕΡΩΤΗΣΗ 8 : ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΚΥΡΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ BIOMEDICAL SCIENTIST Η” CLINICAL SCIENTIST?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI
ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
«Biology Overview»
-Prepared as part of the Sloan Career Cornerstone Center (www.careercornerstone.org)
Note: Some resources in this section are provided by JGPerpich, LLC
and the US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
http://www.careercornerstone.org/pdf/biology/biology.pdf -
ΣΕΛΙΔΑ 3 -Ιn the broad field of Biological Sciences may include any of the following specialties : -Βiomedical Sciences
Σχόλιο by Γ.Δ. — 09/06/2010 @ 20:07
Αξιότιμε Κε Υφυπουργέ,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η δίκαιη και αναγκαία απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κλάδο των Βιολόγων είναι κάτι πολύ σημαντικό, την χαιρετίζουμε θετικά και την υποστηρίζουμε.
Όμως στη δημόσια διαβούλευση για τα επαγγελματικά Δικαιώματα των Βιολόγων παρατήρησα σχόλια που αναφέρονται στους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων (κάποιες φορές απαξιωτικά, πχ : «Γνωρίζω από σεμινάρια Βιολόγο με μάστερ και διδακτορικό στην κλινική βιοχημεία (6 χρόνια σε κλινικό εργαστήριο), που δεν είχε μέσον κανένα εργολάβο των προσλήψεων του δημοσίου ώστε να εργαστεί σε βιοχημικό τμήμα και στη θέση του εργάζονται ΤΙΕ χωρίς να κουραστούν με μεταπτυχιακά στο κλινικοεργαστηριακό αντικείμενο,που αποκλείεται να είναι καταλληλότεροι»), διάφορες αναφορές για το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, το ποιος πρέπει – μπορεί να «ανοίξει» ή να διευθύνει κάποιο εργαστήριο μικροβιολογίας – βιοχημείας – αιματολογίας κλπ. και το ποιος είναι ή δεν είναι Biomedical Scientist.
Χωρίς να έχω καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με τους Βιολόγους ή τους ιατρούς Βιοπαθολόγους (θέλω να πιστεύω ότι όλοι πρέπει και είμαστε συνεργάτες και έχουμε τον ανάλογο αλληλοσεβασμό) θα ήθελα να αναφέρω τα εξής :
1/. Ο ρόλος του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων είναι υπεύθυνος και παράλληλος με το ρόλο των άλλων επιστημόνων του εργαστηρίου. Οι απόφοιτοι υπολογίζονται σε 6.000, αποτελούν τον κύριο όγκο εργαζομένων στα ιατρικά – βιοπαθολογικά εργαστήρια πανελλήνια και είναι οι στυλοβάτες τους. Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του κλάδου ορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 163/14-6-1996 (ΦΕΚ118/1996).
Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων είμαστε πτυχιούχοι του αντίστοιχου τμήματος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σπουδές τετραετούς φοίτησης. Εργαζόμαστε με βάση τις εξειδικευμένες (για τα ιατρικά εργαστήρια) επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις μας, προσφέροντας στον εξεταζόμενο και τον ασθενή τις απαραίτητες υπηρεσίες μας είτε στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και στις ΤΜΥ και Νοσοκομεία IKA), είτε στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στα εργαστήρια : Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητος, Πυρηνικής Ιατρικής, Ορμονολογικό, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογοανατομικό, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, καθώς και στην Εκπαίδευση.
Εφαρμόζουμε όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων κατόπιν εντολής των Διευθυντών των εργαστηρίων, εκτελούμε και αξιολογούμε το ποιοτικό αποτέλεσμα τους και μπορούν να αναλαμβάνουμε υπεύθυνα να υπογράφουμε την εκτέλεση του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούμε.
2/. Η Π.Ε.Τ.Ι.Ε (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων) που εκπροσωπεί πανελλήνια επιστημονικά τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων, είναι μέλος των :
α/. Ευρωπαϊκή Ένωση EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science και
β/. Παγκόσμια Ομοσπονδία IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science (η ένταξη έγινε πρόσφατα στο 29ο World Congress of Biomedical Sciences, που έγινε 6-10 Ιουνίου 2010 στο Ναϊρόμπι (Κένυα) με την συμμετοχή και τις Ελλάδας και εμένα προσωπικά ως υποψηφίου για το Δ.Σ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας).
3/. Σε πολλές χώρες (οι οποίες είναι και μέλη όπως η Ελλάδα, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science), οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων (Clinical or Medical Laboratory Technologists) λέγονται και Biomedical Laboratory Scientists, πχ :
CAMEROON Cameroon Association of Medical Laboratory Science
CANADA Canadian Society for Medical Laboratory Science
ESTONIA Association of Estonian Biomedical Laboratory Scientists
FINLAND Association of Biomedical Laboratory Scientists in Finland
GHANA Ghana Association of Biomedical Scientists
HONG KONG Hong Kong Institute of Med Lab Sciences Ltd
IRELAND The Academy of Medical Laboratory Science
NIGERIA Association of Medical Laboratory Scientists of Nigeria
SINGAPORE Singapore Association for Medical Laboratory Sciences
UNITED KINGDOM Institute of Biomedical Science (IBMS)
USA American Society for Clinical Laboratory Science (ASCLS)
4/. Εκπαίδευση, ονομασία και Εξέλιξη των Medical Laboratory Technologists (από τα οποία φαίνεται ότι η εκπαίδευσή μας, ότι λεγόμαστε και Biomedical Laboratory Scientists, αλλά και με την λήψη διδακτορικού μπορούμε και εμείς να γίνουμε laboratory managers – directors), σύμφωνα με το U.S . Bureau of Labor Statistics – Occupational Outlook Handbook : http://www.bls.gov/oco/ocos096.htm
Εκπαίδευση : Clinical laboratory technologists usually have a bachelor’s degree with a major in medical technology or in one of the life sciences.
Ονομασία : Clinical laboratory technologists, also referred to as clinical laboratory scientists or medical technologists.
Εξέλιξη – Διεύθυνση Εργαστηρίου : Technologists may advance to supervisory positions in laboratory work or may become chief medical or clinical laboratory technologists or laboratory managers in hospitals – A doctorate usually is needed to become a laboratory director.
Επίσης για την Ελληνική πραγματικότητα θα ήθελα να παρατηρήσω ότι :
α/. Δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός λειτουργίας ως προς την οργάνωση Ιατρικών – βιοπαθολογικών – βιολογικών εργαστηρίων, ιδιαίτερα στο Δημόσιο Τομέα Υγείας (Ποιοι και πως εργαζόμαστε, τι πρέπει να κάνει ο καθένας, τα οργανογράμματα νοσοκομείων – κέντρων υγείας έχουν να αλλάξουν από την ίδρυση του ΕΣΥ κλπ).
β/. Στο άμεσο μέλλον είναι αναγκαία η πιστοποίηση και διαπίστευση κάθε ιατρικού εργαστηρίου δημόσιου ή ιδιωτικού για την νόμιμη λειτουργία του.
γ/. Το τελικό πόρισμα των αναλύσεων και τα στάδια λειτουργίας του εργαστηρίου (προαναλυτικό – αναλυτικό κλπ) προυποθέτουν τη συνεργασία διάφορων επιστημόνων και βοηθών εργαστηρίων – δεν μπορεί ο καθένας να είναι αποκομμένος).
δ/. Όλοι οι επαγγελματίες αλλά και η εκπαίδευση τους (προπτυχιακή, μεταπτυχιακή αλλά και συνεχιζόμενη) πιστοποιείται στο εξωτερικό από επιστημονικούς συλλόγους ή από οργανισμούς πιστοποίησης κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα και εδώ !
Είναι σημαντικό λοιπόν κατά την γνώμη μου, στα επαγγελματικά Δικαιώματα των Βιολόγων να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω επισημάνσεις.
Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω συνάντηση των Υπουργείων Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των επιστημονικών συλλόγων των εργαστηριακών επαγγελμάτων, για να συζητήσουμε και να θέσουμε κανόνες για την δημιουργία εργαστηρίων ποιοτικών, ασφαλών και αξιόπιστων για τον κάθε πολίτη .
Βούρτσης Διονύσης
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ
Σχόλιο by Διονύσης Βούρτσης — 15/06/2010 @ 13:14
Αξιοτιμοι κυριοι με ιδιαιτερη εκπληξη διαβασα τα σχολια σας σχετικα με τη νομιμοτητα η μη της αναληψης απο μη ιατρους επιστημονες της διεκπεραιωσης ιατρικων διαγνωστικων εξετασεων.Προκειμενου να μη γινω κουραστικος παραθετω αμεσα τα επιχειρηματα μου.
1)Τα ετη σπουδων που απαιτουνται ωστε να αποκτησει καποιος τη δυνατοτητα διενεργησης ιατρικων διαγνωστικων εξετασεων ανερχονται σε 11 τουλαχιστον.Πιο αναλυτικα:6 ετη προπτυχιακων σπουδων και 5 ετη ειδικευσης.Δε συμπεριλαμβανω τα ετη της υπηρεσιας υπαιθρου(αγροτικο).
Νομιζω πως θα συμφωνησετε μαζι μου στην αποψη οτι τοσα χρονια επιπονων και απαιτητικων χρονων εκπαιδευσης μπορει να ισοψηφιστουν απο καποια αλλης φυσεως και διαρκειας επιστημονικη εκπαιδευση σε ενα αλλο γνωστικο αντικειμενο.Σε ολα αυτα τα ετη ο εν δυναμει βιοπαθολογος αποκτα θεωρητικη και πρακτικη καταρτιση οχι μονο σε εργαστηριακες τεχνικες αλλα κυριως,κατα την αποψη μου,στην εκτιμηση του οποιου αποτελεσματος.Η αξια μιας διαγνωστικης εξετασης βασιζεται τοσο στη διασφαλιση των ιδανικων,παντα στο μετρο του δυνατου,συνθηκων εκτελεσης οσο και την ερμηνεια της απο μερους του εργαστηριακου ιατρου.Και οπως αντιλαμβανεστε η ερμηνεια δεν περιοριζεται στη συγκριση της τιμης που προκυπτει με τις τιμες αναφορας και τον ποιοτικο ελεγχο αλλα εξαρταται κατα πολυ απο το αν η εξεταση αυτη συναδει με την κλινικη εικονα του ασθενους-ικανοτητα η οποια μπορει να αποκτηθει μοναχα απο ατομα που ελαβαν ιατρικη εκπαιδευση(σημειολογια,διαφορικη διαγνωση,φαρμακολογια,παθολογικη φυσιολογια κλπ-αναφερω ενδεικτικα και μονο καποια μαθηματα της Ιατρικης σχολης του Εθνικου Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνων οπου και φοιτησα.).
Ο ιατρος βιοπαθολογος (δημοσιος και ιδιωτης)καθημερινα καλειται πρωτος να αποφασισει αν θα αξιολογησει η θα απορριψει μια εργαστηριακη εξεταση βασιζομενος στο ιστορικο του ασθενους και τις ιατρικες του γνωσεις.
Αδυνατω να αποδεχθω αντιθετες αποψεις βασιζομενες στη λογικη της αποκτησης αποκλειστικα και μονο εμπειρικης γνωσης.Σε μια τετοια περιπτωση δε βλεπω τη διαφορα αναμεσα σε καμμια ιατρικη ειδικοτητα και κατ επεκταση επαγγελμα.Ως στρατευσιμος σμηνιας ιατρος κατα τη διαρκεις της 12μηνης στρατιωτικης μου θητειας,ως αγροτικος ιατρος επι 17 μηνες περιπου και ως ειδικευομενος στην παθολογια για 1 ετος μετρω ηδη 41 μηνες περιπου παθολογιας.Εξακολουθω ομως να με αντιμετωπιζω ως εργαστηριακο και οχι ως κλινικο ιατρο.Αν οι βιολογοι με 24 μηνες προυπηρεσια δικαιουνται αδειας γαι διαγνωστικο εργαστηριο τοτε ο γραφων με 41 μηνες προυπηρεσιας δικαιουται να λαβει και την κλινικη ειδικοτητα της Εσωτερικης Παθολογιας?Δε νομιζω να συμφωνει καποιος.
2)Ας καταστει σαφες πως η αιμοληψια αποτελει αυστηρα και μονο ιατρικη πραξη,δηλαδη η διενεργεια της βρισκεται υπο την ευθυνη του αιμοληπτη ιατρου.Αναρωτιεμαι επομενως με ποιον τροπο θα μπορεσει καποιος μη ιατρος να αντιμετωπισει μια (στατιστικα οχι μεγαλη ωστοσο πιθανη)επιπλοκη της πραξης αυτης.Πως θα αντιμετωπισει ενας μη ιατρος αιμοληπτης τις ευθυνες που θα προκυψουν?Με την απαντηση πως αυτο το δυσαρεστο γεγονος αποτελει μια εξαιρεση και οτι δεν επρεπε να συμβει?Αρκει αυτο για να προασπιστουν τα δικαιωματα του ασθενους ο οποιος κινδυνευσε?Θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω κατηγορηματικα!
3)O βιοπαθολογος συχνα αποτελει τον πρωτο ιατρο στον οποιο απευθυνεται ο ασθενης,ιδιαιτερα στο επιπεδο της πρωτοβαθμιας Υγειας.Εκεινος λοιπον καλειται να ενεργησει καταλληλως προκειμενου να διασφαλισει ειτε την ποιοτητα ζωης ειτε τηνιδια τη ζωη του ασθενους μεσω της εγκαιρης και εγκυρης διαγνωσης καθως και της παραπομπης του σε συναδελφους αλλων ειδικοτητων.
Η εργαστηριακη ιατρικη(βιοπαθολογια,κυτταρογια κλπ)οχι μονο δεν αποτελει παθητικο εντολοδοχο παραπεμπτικων αλλα αντιθετως διαδραματιζει ενεργο ρολο στη διασφαλιση του αγαθου της Υγειας του πληθυσμου.
Δεν αποτελει «προνομιο» αλλα λειτουργημα και δεν αντανακλουν την αξια της τα πακετα χρηματοπιστωτικων οργανισμων ,οπως επιχειρειται τον τελευταιο καιρο για την προσελκυση καταθετων, οπως και οι κακες και παρανομες πρακτικες πολλων διαγνωστικων κεντρων(μεγαλων και μικρων).Ο εργαστηριακος ιατρος ειναι το εργαστηριο και οχι το αντιθετο.Και αυτο το γραφω χωρις καμμια απολυτως διαθεση ελιτισμου ή εστετισμου αλλα με πληρη επιγνωση των λεγομενων μου.Η χρησιμοποιουμενη τεχνολογια και τεχνικες δεν μπορουν να οδηγησουν νομοτελειακα στο αξιοπιστο αποτελεσμα παρα μονο ευρισκομενα υπο τον ειδικευμενο-αρμοδιο ιατρο.
Τελειωνοντας, θα ηθελα να επισημανω πως η εργαστηριακη ιατρικη θα ωφεληθει μονο απο τη συνεχη βελτιωση της ιατρικης εκπαιδευσης των ασχολουμενων με αυτην ιατρων, την υπαρξη αυστηρου ελεγχου και αμεση επιβολη κυρωσεων προς τους παρανομουντες και οχι με την αθροα εισαγωγη σε αυτην επιστημονων καθολα εγκριτων και αξιοσεβαστων πλην ομως οχι ιατρων.
Με εκτιμηση.
Ιωαννης Μιντζηρας ειδικευομενος ιατρικης βιοπαθολογιας,πτυχιουχος της Ιατρικης Σχολης Αθηνων.
Σχόλιο by Ιωαννης Μιντζηρας — 17/06/2010 @ 20:55
Αγαπητέ κύριε Μίντζηρα
1. Για το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα ΔΙΕΘΝΩΣ αναφέρονται έγκυρα στοιχεία (επιπέδου συστηματικής ανασκόπησης) στο σχόλιο 09/06/2010 @ 20:07. Διατηρούμε το θλιβερό προνόμιο της εξαίρεσης από τη λογική των προηγμένων (και όχι μόνο) χωρών του πλανήτη.
2. Στο ΗΒ η αιμοληψία (χωρίς επίβλεψη από ιατρό) γίνεται από κατάλληλα καταρτισμένα άτομα, τους αιμολήπτες (Phlebotomists). Το ίδιο ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη (πχ. Ιταλία, Κύπρο, κ.α.) και στις ΗΠΑ.
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=252
Phlebotomists have responsibility to take blood without harming the patient or disturbing the nursing care they are receiving at the time.There are no specific minimum requirements, although a range of GCSEs would be an advantage.After training you may be awarded a certificate of competence which will allow you to work without close supervision throughout the hospital.
3. Είναι δυνατό 12 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών για το βιολόγο με 9 χρόνια βιοχημικές αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων του ανθρωπου [πτυχίο βιολόγου +μαστερ 2 χρόνια με εξετάσεις (πχ. στην Κλινική Βιοχημεία) +διδακτορικό (πχ. στην Κλινική Βιοχημεία) με μαθήματα και εξέταση] να συγκριθεί με τον 1 χρόνο σε βιοχημικό εργαστήριο για την ειδικοτητα του βιοπαθολόγου που όπως αναφέρει η ΠΕΒ δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό? Οι Βιολόγοι ειδικεύονται στην Κλινική Βιοχημεία (έμφαση στο ΚΛΙΝΙΚΗ ) στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Αθήνας όπως και στο εξωτερικό πχ.
http://dbmb.biol.uoa.gr/mde/
Η αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες επιπέδου μάστερ στην Κλινική Βιοχημεία είναι ανεπίτρεπτο να χαρακτηρίζονται ως »εμπειρική γνώση ».
Γι αυτό στην Κύπρο όπως και παντού εκτός Ελλάδας :
http://www.cyprusassociation.org/od/rd_assets/upload/Politis_040409(1).pdf
http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr
Δείτε για το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα ΔΙΕΘΝΩΣ και τα παρακάτω:
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1235
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1546
Για την παρέμβαση του προέδρου κου Βούρτση:
Η παρέμβασή του θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και αναδεικνύει άλλωστε το επίπεδο των παλαιότερων ΤΙΕ (της Β” Δέσμης).
Έίχα συμμαθητή (εγκάρδιος φίλος μου) αριστούχο του Λυκείου ο οποίος έγραψε τέσσερα 19άρια και ένα 15 στην Έκθεση και εισήχθη τελικά στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (λόγω Έκθεσης!!) και όχι στην Ιατρική, αλλά και συμμαθητή νυν Ιατρό Βιοπαθολόγο ο οποίος (αφού έγραψε 4 δωδεκάρια την τρίτη φορά που έδωσε πανελλήνιες) μετέβη σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης από όπου και αποφοίτησε Ιατρός.
Το αναφέρω γιατί ορισμένοι θεωρούν χαμηλό το σημερινό επίπεδο των ΤΙΕ λόγω των βάσεων των Σχολών στις Πανελλήνιες.Ίσως αυτοί είναι καθηγητές στα σχολεία ή παλαιότεροι ΤΙΕ. Δικαίωμα τους.Ωστόσο, οι Βιολόγοι ποτέ δεν αρνήθηκαν θέση ΔΕΠ στα ΤΕΙ για την εκπαίδευση των φοιτητών ΤΙΕ και κατ’επέκταση την προαγωγή των αποφοίτων.
Ωστόσο, να μην κατακρίνουμε και να μην οικτίρουμε και όσους έπεσαν στο »ατόπημα» να αριστεύσουν στις εξετάσεις και να εισαχθούν στα υψηλόβαθμα Βιολογικά τμήματα ή όσους απέκτησαν διδακτορικά και μάστερ σε κλινικοεργαστηριακά αντικείμενα, γιατί έτσι (παράλογα) ερχόμαστε σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, αλλά και την υγιή ψυχολογία.
Οι επισημάνσεις του Προέδρου κου Βούρτση είναι καίριες και ουσιαστικές. Η διαφωνίες μου σε ελάχιστα σημεία είναι εκτός θέματος.
Από την άλλη όμως είναι σημαντικό, όχι μόνο για το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την κοινωνία, η Ελλάδα να ακολουθήσει τη διεθνή πρακτική χωρίς άλλη παρατεινόμενη οπισθοδρόμηση.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 18/06/2010 @ 21:13
Αγαπητέ κύριε Μίντζηρα
Στη διάθεση σας προς αποφυγή παρανοήσεων η μελέτη για το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα ΔΙΕΘΝΩΣ.
θα ήταν ευκταίο να το εκλάβετε ως ενημέρωση καλής θέλησης (από την ακαδημαική κοινότητα των βιολόγων/βιοεπιστημόνων μελών ΔΕΠ σε Ιατρικά, Βιολογικά τμήματα, τμήματα ΤΙΕ, Διευθυντών Βιοχημικών Εργαστηρίων στο ΕΣΥ κ.α.) για τους λοιπούς επιστήμονες-καθόλα έγκριτους και αξιοσέβαστους- πλην όμως όχι βιο-λόγους/βιο-επιστήμονες(όπως εσείς, ως υποψ. βιο-παθολόγος!).
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
Σχόλιο by Γ.Δ. — 18/06/2010 @ 22:04
Επίσης, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1235#comment-1660
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1235#comment-1678
Σχόλιο by Γ.Δ. — 21/06/2010 @ 13:24
Όποιοι θαμώνες του διαδικτύου παραπλανητικά διαδίδουν ανακρίβειες για το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα ή Ερευνητή ΔΙΕΘΝΩΣ ας συμβουλευτούν την Ένωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ (http://www.hba-usa.org/HBAContacts.html) η οποία έχει μέλη επαγγελματίες Βιοεπιστήμονες στην Εργαστηριακή Ιατρική, Κλινική Παθολογία, Αιματολογία κ.α.
Hellenic Bioscientific Association in the USA
Membership requirements
The full members have to be associated with biological sciences through one of the following ways: biological (including interdisciplinary research), biomedical research and biological studies.
HBA-USA members that conduct research on «Laboratory Medicine»
http://www.hba-usa.org/disc_laboratory_medicine.html
HBA-USA members that conduct research on «Clinical Pathology»
http://www.hba-usa.org/disc_clinical_pathology.html
HBA-USA members that conduct research on «Hematology»
http://www.hba-usa.org/disc_hematology.html
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
Σχόλιο by Γ.Δ. — 21/06/2010 @ 16:01
Αγαπητέ Γ.Δ. τα ίδια πράγματα που σας κατέθεσε ο Διονύσης (με τον οποίο μίλησα και προσωπικά και τον προέτρεψα να γράψει εδώ) τα έγραψα και ο ίδιος.
Προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο της ελαστικότητας των θέσεών σας [να θυμίσω την περίφημη έρευνα Στατιστική Ταξινόμηση των Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ-92)]. Ξαφνικά από ΔΕ, ΙΕΚ ή ότι άλλο έχετε στο μυαλό σας και επιπέδου 3 (το ακούσαμε και αυτό) γίναμε Biomedical Scientists?
Σχετικά με το επίπεδο (έχουμε δώσει πολλοί με τις δέσμες και θεωρώ παντελώς άτοπο τον συσχετισμό του επιπέδου ενός ανθρώπο με 12 ώρες τις ζωής του) έχει να κάνει με τον άνθρωπο και όχι με την γενιά.
«οι Βιολόγοι ποτέ δεν αρνήθηκαν θέση ΔΕΠ στα ΤΕΙ για την εκπαίδευση των φοιτητών ΤΙΕ και κατ’επέκταση την προαγωγή των αποφοίτων.»
Ποιοι είναι οι Βιολόγοι που θα το ορίσουν αυτό? Τόσα χρόνια τα ΤΕΙ ήταν σε ομηρία και αποκλεισμένα από οποιαδήποτε μετεκπαίδευση. Η προαγωγή των αποφοίτων δεν γίνεται με κλειστά επαγγέλματα και με συντεχνιακές διεκδικήσεις αλλά με την προάσπιση των συμφερόντων πρώτα από όλα των φοιτητών και στη συνέχεια των αποφοίτων. Επί αρκετά χρόνια στα ΤΕΙ αυτό δεν γινόταν. Δεν είναι δυνατόν να είσαι υπέρ κάποιου που τον θεωρείς κατώτερο. Σε όλο τον κόσμο του δίνεις τις ευκαιρίες να εξελιχθεί και να διαπραγμευτεί και ο ίδιος την εκπαίδευση και το μέλλον του.
«Από την άλλη όμως είναι σημαντικό, όχι μόνο για το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την κοινωνία, η Ελλάδα να ακολουθήσει τη διεθνή πρακτική χωρίς άλλη παρατεινόμενη οπισθοδρόμηση.»
Συντεχνιακά συμφέροντα (τα δικά μας, δικά σας, των βιοπαθολόγων, κοκ) # κοινωνικά συμφέροντα. Ας ανοίξουν τα επαγγέλματα και ας γίνει αντιστοίχιση με το εξωτερικό. Το καλό της κοινωνίας δεν προφασίζονται όσοι τρενάρουν επαγγελματικά τόσα χρόνια το οτιδήποτε? Ας μην χρησιμοποιούμε άλλο την καραμέλα του κοινωνικού συμφέροντος.
Δεν είναι ντροπή. Ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέροντα του και εφόσων υπάρχουν επιχειρήματα και έχει το δίκαιο με το μέρος του καλά θα κάνει να δικαιωθεί. Και αυτό ισχύει για όλους. Δεν πατώσαμε εθνικά και κοινωνικά τυχαία. Ας είμαστε ξεκάθαροι μήπως και μπορέσουμε έτσι να (ξανα) στήσουμε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.
Ps: Ως πότε σε αυτήν την χώρα θα θεωρείται σοβαρό επιχείρημα επαγγελματικής κατάρτισης και εξέλιξης ο βαθμός των πανελλαδικών και το διδακτορικό στην αστροφυσική? Πραγματικά κ. Πανάρετε ως πότε?
Σχόλιο by ehealthgr — 23/06/2010 @ 07:32
Το διδακτορικό στην αστροφυσική κ. Πανάρετε είναι άσχετο για σύγκριση με το διδακτορικό στην κλινική βιοχημεία για ένα κλινικό εργαστήριο, το οποίο διδακτορικό στην κλινική βιοχημεία διεθνώς (δηλ. ο κάτοχός του ) έχει ΡΟΛΟ (εξέλιξης του κατόχου μέχρι τη θέση του Διευθυντή) στο κλινικό εργαστήριο για την βέλτιστη λειτουργία του.
Το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Κλινική Βιοχημεία αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο, ο οποίος πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του
έχει εκπαιδευθεί στην πρωτότυπη έρευνα στην Κλινική Βιοχημεία και στην παραγωγή νέας γνώσης. Παράλληλα αποτελεί επίδειξη ουσιαστικού κύρους, καινοτομίας, αυτονομίας, επιστημονικής και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ακεραιότητας. Σε μια κοινωνία που βασίζεται στη γνώση αναντίρρητα το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Κλινική Βιοχημεία έχει θέση στο Κλινικό Εργαστήριο και στην Ελλάδα όπως παντού.
Τα υπόλοιπα περί δικαιοσύνης (και λογοκρισίας) τα γνωρίζουΝ όλοι (και οι Βιοπαθολόγοι και οι ΤΙΕ).Όλοι γνωρίζουν ότι είναι απώλεια για την κοινωνία να μένουν αναξιοποίητοι από τα κλινικά εργαστήρια επιστήμονες με κλινικοεργαστηριακά διδακτορικά.
Για να φιλοσοφήσω κι εγώ λίγο για την κρίση, στον τόπο μας, που παραδοσιακά ανθεί ο φθόνος των αρίστων και λατρεύεται ως θεός η χρυσή μετριότητα ( αυτό που λέει ο λαός »η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της») είναι πλέον τετριμμένο ότι ευνοούνται επαγγελματικά οι αρεστοί και όχι οι άριστοι.
Αλλά στο χέρι μας είναι αυτό να αλλάξει σημαντικά. Είναι η μόνη κοινωνικά δίκαιη επιλογή για την εξέλιξη όλων.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/06/2010 @ 19:03
Diavazontas thn parapanw suzhthsh anakalupsa to megethos ths kontras metaksu TIE kai Viologwn.. kai anarwtiemai an kapoios apo tous parapanw(ektos TIE) gnwrizei h estw exei kapoia idea gia ta mathhmata “h gia to epipedo spoudwn pou parexete stous TIE apo ta TEI..
Se prosfath suzhthsh mou me kathhghtria viologias anakalupsa pws oi viologoi p.x. den kanoun mesa sth sxolh tous PCR..enw oi TIE kanoun oloklhrwmenh th methodo kai eksetazonte polakis se auth apo to 2o eksamhno…
Ematha epishs pws ta mathhmata Viologias diatiroun ena genikotero ufos, enw vlepontas to programma spoudwn twn TIE tha katalavaine o opoiosdhpote, pragmatika, pws o titlos «Vioiatrikes epistimes» den einai katholou adikos…
Apla o kosmos diathrei ena adikaiologito eidous TOYPE apenanti sta TEI(ta opoia anhkoun sthn Anwtath ekpaideush) xwris na exei PRAGMATIKA THN PARAMIKRH IDEA gia to ti doulia rixnoun oloi ekei..
TA TEI PROODEYOYN, KAI KALO THA HTAN NA ARXISETE NA EKSOIKIWNESTE ME AYTH THN IDEA… OXI NA YPONOMEYETE MONIMWS TOYS ANALOGA EPISTHMONIKOYS-K ALLOYS- KLADOYS TWN TECHNOLOGIKWN IDRIMATWN.
P.S.:Oi viologoi parakalw na mh milan gia vathmo Panellhniwn.. Epi desmes h Viologia eixe vash 14 enw oi TIE 17…
P.S.2:H VASH MIAS SXOLHS KATHORIZETE APO TH ZHTHSH.. KAI MONO. Opote adikws milame gi’autes.. Fusika exei perissoterh zhthsh to Viologiko, afou o kosmos den kserei akoma TI ESTI IATRIKA ERGASTHRIA.
Σχόλιο by A.Π. — 27/06/2010 @ 15:11
Από τα στοιχεία που παρέθεσα
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
προτείνεται στους φίλους Βιοπαθολόγους αυτό που επιμελώς αποφεύγουν: Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.
ΟΔΗΓΙΑ 2002/98/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιανουαρίου 2003
Άρθρο 9 Παρ 2α: “Ο υπεύθυνος (του εργαστηρίου) για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρωπίνου αίματος και συστατικών του αίματος” πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τα εξής προσόντα : α) να είναι κάτοχος διπλώματος, πιστοποιητικού ή άλλου τεκμηρίου επίσημης εκπαίδευσης στον τομέα της ιατρικής ή των βιολογικών επιστημών, το οποίο χορηγείται με την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών σπουδών, ή μαθημάτων που αναγνωρίζονται ως ισότιμα από το οικείο κράτος μέλος”.
Η απάντηση του ευρωπαικού δικαστηρίου –που «μεταξύ μας» τη γνωρίζουμε- θα δώσει την διέξοδο στην αδυναμία της Πολιτείας μας να προχωρήσει στον θεσμικό και ποιοτικό εκσυγχρονισμό σε κομβικούς τομείς των υπηρεσιών υγείας.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 27/06/2010 @ 17:50
κ. Γ.Δ. συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Μόνο που το επίπεδο των αρίστων δεν φαίνεται από βαθμούς εξετάσεων 12 ωρών (βλέπε πανελλαδικές), δεν φαίνεται από την πτυχιολαγνεία και την χρήση τους σαν μόρια ECDL για το Δημόσιο.
Η αριστεία φαίνεται στην καινοτομία και στην ανάπτυξη. Στα οποία πάσχουμε και στα 2.
Η κοινωνία μας δεν θα γίνει καλύτερη με overqualified εργαζομένους. Θα γίνει καλύτερη με πραγματική αξιοποίησή τους. Σε αυτό ευθύνες έχει και η κοινωνία αλλά και οι ίδιοι.
Ps: Καλή συνέχεια στην συζήτηση για τα επαγγελματικά σας. Το θέμα με την ονομασία και την διεθνή πραγματικότητα του κλάδου μου έχει διατυπωθεί αναλυτικά. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.
Σχόλιο by ehealthgr — 28/06/2010 @ 08:05
Κύριε ΑΠ
Αφήστε κύριε ΑΠ τα ψεύδη : Η PCR στα τμήματα Βιολογίας πχ. της Αθήνας όχι μόνο εξετάζεται αναλυτικότατα σε προπτυχιακό επίπεδο (δείτε τον οδηγό σπουδών) , όχι μόνο δίνει διπλωματικές εργασίες ανά άτομο διάρκειας τουλάχιστον ετήσιας επί 10 ώρες την ημέρα , αλλά παρέχεται από το εργαστήριο Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (http://www.biol.uoa.gr/gr/bioch-mol_biol.html) το μοναδικό στην Ελλάδα Μεταπτυχιακό στη Μοριακή Διαγνωστική
Οι »πρόσφατες δήθεν συζητήσεις» κύριε Α.Π. χωρίς στοιχεία είναι χωρίς σημασία. Κάποιοι καθηγητές του Λυκείου σε πρόσφατες συζητήσεις είπαν στην ξαδέρφη μου ότι οι μαθητές που δηλώνουν σχολές ΤΙΕ είναι κάτω του μετρίου και από πρόσφατες συζητήσεις του κουμπάρου μου με καθηγητές των ΤΙΕ ακούγεται ότι το εργαστηριακό επίπεδο των ΤΙΕ είναι ανύπαρκτο. Δεν δίνω βάση, όμως.
Τα τμήματα Βιολογίας έχουν και γενικότερο και ειδικότερο και επιστημονικό ύφος, και διεθνώς το επάγγελμα του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργαστηρίου και ως Κλινικού/Βιοιατρικού Επιστήμονα ΔΙΕΘΝΩΣ.
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
Να συμφωνήσω μαζί σας Α.Π. ότι υπάρχουν αξιολογότατοι ΤΙΕ βλ. Καρκαλούσος, Βούρτσης, Κριεμπάρδης κ.α. και οι Βιολόγοι όχι μόνο δεν υπονομεύουν αλλά συντελούν στην πρόοδο των ΤΙΕ μέσα από τη διδασκαλία τους ως καθηγητών στα ΤΕΙ, από τη συμμετοχή των Βιολόγων στα συνέδρια της ΠΕΤΙΕ κλπ.
Για το βαθμό των Πανελληνίων αγαπητέ ΑΠ σας απαντώ ότι ευθέως λέτε ψέμματα ή δε γνωρίζετε, αλλά δεν έχει σημασία, αφού όταν η βάση των ΤΙΕ ήταν 17 η βάση στη Βιολογία ήταν 19 πάνω πχ. και από τη Φαρμακευτική Αθήνας και την Κτηνιατρική ΑΠΘ. http://archive.enet.gr/1996/09/06/on-line/keimena/vasis.htm
Η βάση ναι καθορίζεται από τη ζήτηση και μόνο. Ο βαθμός, όμως, των εξεταζόμενων στις πανελλήνιες και στο σχολείο από τι καθορίζεται άραγε? Κάποιοι λένε ότι όσο χαμηλότερη είναι η βάση τόσο πιο ικανοί είναι οι μαθητές. Δικαίωμα τους.
Ε-Ηealth το επίπεδο των αρίστων φαίνεται KAI από βαθμούς εξετάσεων 12 ωρών (βλέπε πανελλαδικές) KAI από τους βαθμούς του Λυκείου ΚΑΙ …ΚΑΙ…ΚΑΙ…Βέβαια και όσοι δεν είναι άριστοι αν είναι εργατικοί και φιλότιμοι είναι αξιότεροι από τους τεμπέληδες και αφιλότιμους “άριστους».
Αυτό το συλλογισμό »δεν φαίνεται από την πτυχιολαγνεία και την χρήση τους σαν μόρια ECDL για το Δημόσιο » προσωπικά θεωρώ ότι τον χρησιμοποιούν όσοι νιώθουν το φθόνο εναντίων των αρίστων και όσοι δεν τα διαθέτουν. Πτυχιολαγνεία (ή αστοφυσική) δεν είναι για το κλινικό εργαστήριο πχ το διδακτορικό στην Κλινική Βιοχημεία που αποτελεί επίδειξη ουσιαστικού κύρους, καινοτομίας, αυτονομίας, επιστημονικής και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ακεραιότητας.
Τι σημαίνει ακριβώς overqualified υποψήφιος εργαζόμενος στο δημόσιο νοσοκομείο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης? Το δημόσιο δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση. Μήπως σημαίνει »μείνε έξω εσύ με το κλινικοεργαστηρακό διδακτορικό και κάτσε στην πείνα και άσε να μπω εγώ που δεν έχω διδακτορικό στο εργαστήριο, να φάω ψωμί ή και να το κάνω μετά αφού πάρω εκπαιδευτική άδεια ? ». Όλοι γνωρίζουν ότι είναι απώλεια και αδικία για την κοινωνία να μένουν αναξιοποίητοι από τα κλινικά εργαστήρια επιστήμονες με κλινικοεργαστηριακά διδακτορικά.
»Η δίκαιη και αναγκαία απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κλάδο των Βιολόγων είναι κάτι πολύ σημαντικό, την χαιρετίζουμε θετικά και την υποστηρίζουμε» είπε ο κος Βούρτσης και προς τιμήν του δεν είπε » δεν παίρνω θέση », ούτε μίλησε για »αστροφυσική» όπως εσείς.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 28/06/2010 @ 16:00
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
10 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (FREQUENTLY ASKED QUESTIONS)
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΥΓΕΙΑΣ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Οι Βιολόγοι εγγράφονται ως τακτικά μέλη με δικαίωμα ψήφου σε
επιστημονικές -επαγγελματικές ενώσεις του τομέα Υγείας, πχ. στην στην Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας , στο Σύνδεσμο Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας, στην Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων κ.α.
Ορισμένοι Βιολόγοι είναι και Πρόεδροι επιστημονικών ενώσεων του τομέα Υγείας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) αποτελεί τον επιστημονικό και επαγγελματικό φορέα των ελλήνων βιολόγων και βιο-επιστημόνων. Η ΠΕΒ διαθέτει επιτροπή Υγείας και εκροσωπείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) που αποτελεί το θεσμοθετημένο
σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του 1397/83 και 2071/92 (άρθρο 125) αλλά και το νόμο 2519/97 (άρθρα 42,44) οι Βιολόγοι ανήκουν σε κλάδο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και διαβαθμίζονται μέχρι το βαθμό του Διευθυντή πχ. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία
Σοφία», Βιοχημικό τμήμα, Διευθυντής : Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, Βιολόγος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ?
Για τα Βιοχημικά τμήματα η τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας (Υ4α/79025/07) αναφέρει: «… το
επιστημονικό προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες στα τμήματα αυτά είναι του κλάδου ΠΕ Χημείας -Bιοχημείας-Βιολογίας και έχει τα ίδια δικαιώματα με το ιατρικό προσωπικό, ενώ τα
καθήκοντά του είναι ανάλογα με των ιατρών (Διευθυντών, Επιμελητών Α” και Επιμελητών Β)»
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Βλ. Ερώτηση 3.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Απαραίτητο προσόν είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και αξιόλογης
μεταδιδακτορικής έρευνας. Βιολόγοι διδάσκουν σε προπτυχικούς φοιτητές και γιατρούς
(μεταπτυχιακούς φοιτητές) στις Ιατρικές Σχολές μαθήματα όπως: Βιοχημεία,
Κυτταρική και Μοριακή Βιολογία, Φυσιολογία, Ιστολογία, Φυσική Ανθρωπολογία, Γενετική κ.α.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Η ΟΔΗΓΙΑ 2002/98/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιανουαρίου 2003.
Η οδηγία της ΕΕ για το αίμα και τα παράγωγά του, που αντιμετωπίζει τους βιοεπιστήμονες και
τους γιατρούς σε πλήρως ισότιμη βάση “για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη
συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρωπίνου αίματος και
συστατικών του αίματος”
Άρθρο 9 Παρ 2α: “Ο υπεύθυνος (του εργαστηρίου) πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τα εξής προσόντα : α) να είναι κάτοχος διπλώματος, πιστοποιητικού ή άλλου τεκμηρίου επίσημης
εκπαίδευσης στον τομέα της ιατρικής ή των βιολογικών επιστημών, το οποίο χορηγείται με την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών σπουδών, ή μαθημάτων που αναγνωρίζονται ως ισότιμα από το οικείο κράτος μέλος”.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8 : Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΙΔΡΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Με βάση το ΠΔ 131/73 η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την δυνατότητα σε
Βιολόγους-Βιοχημικούς που απέκτησαν την ειδικότητα της Κλινικής Χημείας, να ιδρύουν και να
διευθύνουν ιδιωτικά βιοχημικά εργαστήρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9 : Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Βιολόγοι διατελούν ή έχουν διατελέσει διοικητές σε νοσοκομεία πχ. ο Δρ. Βασίλειος Βιγκλής (Βιολόγος- διοικητής στο Σισμανόγλειο) και ο Δρ. Θεόδωρος Γιάνναρος (Βιολόγος- διοικητής στο Ελπίς).
ΕΡΩΤΗΣΗ 10 : Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ
ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ. Η ευρεία επαγγελματική κατηγορία » 23-Βιολόγοι εν γένει, Ιατροί και ασκούντες
συναφή επαγγέλματα» περιλαμβάνει Βιολόγους και Ιατρούς, σύμφωνα με την Στατιστική Ταξινόμηση
των Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ-92) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Η ΣΤΕΠ-92, με τη σειρά
της, είναι η ελληνική προσαρμογή της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης Επαγγελμάτων
(International Standard Classification of Occupations-ISCO 88) του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή διεξάγουν έρευνες, βελτιώνουν ή αναπτύσσουν
έννοιες, θεωρίες και λειτουργικές μεθόδους ή εφαρμόζουν επιστημονικές γνώσεις συναφείς με τη βιολογία,
μικροβιολογία,..ανατομία, βακτηριολογία, βιοχημεία, φυσιολογία, κυτταρολογία, γενετική,..παθολογία,
φαρμακολογία και ιατρική…Τα καθήκοντα που εκτελούν τα πρόσωπα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν την
διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, την εφαρμογή – ή την παροχή συμβουλών σχετικά με την εφαρμογή -
των επιστημονικών γνώσεων που υπάρχουν από τη μελέτη όλων των μορφών ανθρώπινης, ζωικής και
φυτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μελετών για ειδικά όργανα, κύτταρα και μικροοργανισμούς καθώς
και τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων, φαρμάκων ή άλλων ουσιών. Μελετούν επίσης τις
ασθένειες που αφορούν τους ανθρώπους, τα ζώα ή τα φυτά, συμβουλεύουν και εφαρμόζουν μεθόδους
πρόληψης, θεραπείας και βελτίωσης της υγείας. Επίσης συντάσσουν επιστημονικές εργασίες και εκθέσεις
και συχνά στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται η εποπτεία άλλων εργαζομένων.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
Σχόλιο by Γ.Δ. — 28/06/2010 @ 16:07
Pros Δ.Π.
A)O prwtos sas sundesmos den dinei kamia plhroforia gia PCR.
B) Tha htan wrimo na sas plhroforhsw pws stous TIE uparxoun ouk oligoi spoudastes pou «pernousan» sto viologiko.. Ta sumperasmata dika sas.(ton logo ton antilamvaneste SAFWS-anergia-)
C)Opoios isxuristhke pws to ergasthriako epipedo twn TIE einai anuparkto.. gelietai iktra. Endeikthka sas parathetw diadikasies p efarmozei enas TIE to «1o K MONO AK.ETOS»:
1)PCR, MULTIPLEX PCR, RT-PCR
2)HLEKTROFORHSH(TRIXOEIDHS,TGGE,XARTOY,AGAROZH,SEQUENCING,DGGE,DNA…)
KAI OLA TA SUNAFH.
3)FASMATOSKOPIA-FASMATOFXTOMETRIA
4)XRWMATOGRAFIA
(XARTOY,TLC,PROSROFHSHS,KATANOMHS,MORIAKHS DIHTHHSHS,HPLC,YGRH,AERIA…)
KAI OLA TA SUNAFH.
5)CIEF
6)OLWN TWN EIDWN ANIXNEYSEIS/PROSDIORISMOI:
(I2,BIAL,SELIWANOFF,FEHLING,BENEDICT,MOLISH,LDL,HDL…)
KAI OLA TA SUNAFH.
7)EFARMOZOYN OLES OI EIDIKES KAI MH XRWSEIS
8)PARAGWGH FYTIKOY DNA
9)PARASKEYAZOYN TA ANTIDRASTHRIA
10)KANOYN ANTIVIOGRAMMATA
11)PARASKEYAZOUN OLA TA THREPTIKA YLIKA..etc
Ki auta agaphte Δ.Π., einai ena deigma, giati mallon den exete idea apo to ti pragmatika sumvainei stous TIE.
—EPANALAMVANW STO 1o MONO ETOS- K DEN T ANAFERW OLA—
D)O DEYTEROS SYNDESMOS SAS EINAI AKYROS(EINAI H SYZHTHSH)
E)KALO THA HTAN NA APALAXTEITAI-ESTW GIA LIGO- APO THN AYTARESKIA SAS AGAPHTE Δ.Π. KAI NA DEITE TI PRAGMATIKA KANOYN OI TIE..POIO EINAI TO EPIPEDO TOYS KAI META NA SXOLIASETE…
P.S.:OI IDIOI OI VIOLOGOI KATHHGHTES STA TEI EPIVRAVEVOYN TOYS FOITHTES GIA THN EPILOGH TOYS.
P.S.2:OI KATHHGHTES LYKEIOY EINAI OI PLEON AKATALHLOI NA PAREXOYN SE OPOIONDHPOTE EPAGELMATIKO PROSANATOLISMO.
P.S.3:TA TEI HTAN KATWTERA APO TA PANEPISTHMIA OSO HTAN KATEE, ME THN ENTAKSH TOYS STA «AEI» ISOFARHSAN, APLA ESTIAZOYN STO PRAKTIKO KOMMATI-EREYNA.
P.S.4: «…έχουν και γενικότερο και ειδικότερο και επιστημονικό ύφος» my ass… Douleia exoun???
SUGNWMH POY GENIKEYW..ALLIWS THA EPREPE NA GRAFW MERES.
Σχόλιο by A.Π. — 30/06/2010 @ 04:09
Αξιοτιμε κυριε/α Γ.Δ.(δεν εμπεριεχει καμμια σαρκαστικη διαθεση απλως δε γνωριζω τα στοιχεια σας)
το ζητημα που προκυπτει επιβεβαιωνει το δογμα πως τα παντα ειναι θεμα ορισμου.Στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι σαφες πως εχουμε εντελως διαφορετικη αντιληψη για το τι ακριβως ειναι η Εργαστηριακη Ιατρικη.Εστιαζουμε σε ανομοια σημεια ως προς αυτη,με λογικο επακολουθο την πληρη διαφωνια μας.Στην απαντηση σας ως προς εμενα δε θιγετε καθολου το θεμα της αξιολογησης-συσχετισης μιας εργαστηριακης παραμετρου με τον ασθενη για τη διαφυλαξη της υγειας του οποιου και μονο αυτη διενεργειται.Θα μου επιτρεψετε επομενως να υποθεσω πως στη δικη σας θεωρηση περι εργαστηριου αυτο το νευραλγικο τμημα δε συμπεριλαμβανεται.
Αντιθετως,η απαντηση σας(κατα τη δικη μου αντιληψη παντα)περιστρεφεται γυρω απο την ικανοτητα διενεργησης της αιμοληψιας και του υπολογισμου της τιμης μιας εξετασης οπως επισης και σε θεματα νομοτυπης κατοχυρωσης ,σε θεσμικο επιπεδο και οχι ουσιαστικο,των βιολογων.
Ως προς το πρωτο θα σας ανταπαντησω πως καθε πολιτεια διαθετει το δικο της συστημα Υγειας και πως η αναφορα αποσπασματικων τροπων λειτουργιας και χαρακτηριστικων σταχυολογημενων απο διαφορες χωρες δεν μπορει να αποτελει μια ολοκληρωμενη εναλλακτικη προταση για την Ελλαδα.Θα συμφωνησετε πιστευω πως ολα οσα αναφερετε δεν προκειται να βελτιωσουν στο ελαχιστο την ποιοτητα των ηδη παρεχομενων υπηρεσιων υγειας στη χωρα μας.Προκειμενου να επιτευχθει κατι τετοιο χρειαζεται μια διεξοδικη συζητηση η οποια σιγουρα ξεπερνα το πλαισιο του συγκεκριμενου προεδρικου διαταγματος.
Οσον αφορα στην εξασφαλιση των απαιτουμενων προυποθεσεων που εγγυωνται,στο ανθρωπινο μετρο παντοτε,εργαστηριακα αποτελεσματα υψηλης αξιοπιστιας οι θεσεις μας ειναι εκ διαμετρου αντιθετες.Αδυνατω να αναγνωρισω ως μονο εχεγγυο για ορθο εργαστηριακο αποτελεσμα την αδειοδοτηση των βιολογων.Κατα τη γνωμη μου ο ιατρος ειναι εκεινος που οφειλει(και οχι δικαιουται!)να επωμισθει την ακεραιη ευθυνη των εξετασεων με την υπογραφη του για λογους που ηδη ανεφερα.
Θα επιθυμουσα προτου καταληξω να αναφερω με χιουμοριστικη διαθεση πως η συγκριση βαθμολογιων δεν αποδεικνυει απολυτως τιποτα.Προσομοιαζει ωστοσο με ζωηρη λογομαχια εφηβων για τις επιτυχιες των ποδοσφαιρικων συλλογων που με παθος(λογω ηλικιας)υποστηριζουν!Τα επαγγελματικα δικαιωματα(υποχρεωσεις ειναι η λεξη που προτιμω)απορρεουν εκ του γνωστικου αντικειμενου και οχι εκ της βαθμολογιας.Αντιθετως,η ικανοτητα του καθενα μας αξιολογειται διαρκως στην καθημερα πραξη τοσο απο τον Νομο οσο και το κοινωνικο συνολο.
Συνειδητα αποφευγω να σχολιασω απαξιωτικα σχολια εναντιον των ιατρων,αβασιμες θεωριες συνομωσιας περι κλειστων επαγγελματων(ο καθεις εχει το αναφαιρετο δικαιωμα να επιχειρησει να εισαχθει στην Ιατρικη Σχολη και κατοπιν να λαβει την ειδικοτητα της Ιατρικης Βιοπαθολογιας,αρα για ποιο κλειστο επαγγελμα μιλουν?!!)καθως και ιδεες μεγαλειου που μαλλον παραπεμπουν σε ψυχωσικο επεισοδιο.
Σας ευχαριστω για τον χρονο που διαθεσατε ωστε να μου απαντησετε.
Με εκτιμηση
Ιωαννης Μιντζηρας ειδικευομενος ιατρικης βιοπαθολογιας,πτυχιουχος της Ιατρικης Σχολης Αθηνων.
Υγ.Και μια ρηση με διττη σημασια δικην κατακλειδος: non teneas aurum totum quod splendet ut aurum…
Σχόλιο by Ιωαννης Μιντζηρας — 05/07/2010 @ 22:34
Αξιότιμε κύριε Πανάρετε και κ. Μίντζηρα
Παρέθεσα έγκυρα δεδομένα και ακριβώς αυτά τα έγκυρα δεδομένα είναι η επιστημονική απάντηση που ζητήσατε. Να μου εξηγήσετε, λοιπόν, εσείς αν μπορείτε γιατί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ οι Βιολόγοι ιδρύουν και διευθύνουν κλινικά εργαστήρια, ενώ στην Ελλάδα όχι. Γιατί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ οι Βιολόγοι ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ιδρύουν και διευθύνουν κλινικά εργαστήρια, ενώ στην Ελλάδα όχι. Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου παρέθεσα δυο συστηματικές ανασκοπήσεις με τις πλέον αξιόπιστες αναφορές (ΗΠΑ,ΗΒ, Ιταλία, Κύπρος κ.α.)
Με τη γλαφυρή σας πέννα και έμπνευση έντεχνα επιδιώξατε να μας μεταφέρετε συνειρμικά σε λογομαχίες εφήβων για σύγκριση ..μορίων (βαθμολογιών), ωστόσο η έντιμη ανάγνωση των γραφομένων μου θα σας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν ξεκίνησα καμιά συζήτηση περί βαθμολογιών, ακόμα και όταν προκλήθηκα. Τα επαγγελματικα δικαιώματα-υποχρεώσεις των Βιολόγων απορρέουν από τι γνωστικό αντικείμενο τους διεθνώς και όχι από τη συντεχνιακή αποτελεσματικότητα ενός κλάδου απέναντι σε έναν άλλο.
Οι εκφράσεις »κλειστά » και »ανοιχτά» επαγγέλματα δεν γράφτηκαν πουθενά από εμένα προσωπικά, ούτε απαξιωτικά σχόλια εναντίον των ιατρών γενικά ή των βιοπαθολόγων ειδικά. Αντιθέτως, έγινα αναίτια δέκτης αστήρικτων, εμπαθών και αντιεπιστημονικών χαρακτηρισμών περί του επαγγέλματος του Βιολόγου ως Διευθυντή Κλινικού Εργασττηρίου στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.
Προσπερνώ με λύπη την άστοχη και δεοντολογικώς κατακριτέα τηλε-ψυχιατρική διάγνωση σας ως ειδικευόμενου βιοπαθολόγου για » ιδεες μεγαλειου που μαλλον παραπεμπουν σε ψυχωσικο επεισοδιο», ο οποίος ενώ ανέξοδα με »διαγνώσατε» μου γράφετε με διακεκριμμένη ευγένεια » ευχαριστω για τον χρονο που διαθεσατε ωστε να μου απαντησετε. Με εκτιμηση », θεωρώντας το..πολύ λογικό ! Είναι προφανείς οι εγκάρδιες ευχαριστίες σας, η εκτίμηση σας και η έφεσή σας στα λατινικά.
Σας προτείνω να συμβουλευτείτε την Ένωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ (http://www.hba-usa.org/HBAContacts.html) η οποία έχει μέλη επαγγελματίες Βιοεπιστήμονες στην Εργαστηριακή Ιατρική, Κλινική Παθολογία, Αιματολογία κ.α. αν δεν θεωρείτε έγκυρες τις πηγές που παρατέθηκαν.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες αποκλειστικά για το δημοκρατικό βήμα του διαλόγου που πρεσβεύει το παρόν ιστολόγιο του κου Πανάρετου, βήμα- φορέας και δείκτης μιας κοινωνίας που σκέπτεται και δρα για την προαγωγή της σε μια περίοδο κομβικής σημασίας για το μέλλον του τόπου. Το προς υπογραφή προεδρικό διάταγμα για τους Βιολόγους είναι σε πλήρη συμφωνία με τα αντίστοιχα της Ευρωπαικής Επαγγελματικής Ενωσης Βιολόγων και ξεκαθαρίζει τον ενοποιημένο χαρακτήρα των Βιοεπιστημών σε μια:
PROFESSIONAL BIOLOGISTS IN EUROPE
Position and Perspectives in Employment-Report of the Workshop «Biologists in New Fields»
organised by the European Communities Biologists Association at Kollekolle, Denmark, December 13 – 17, 1984.-II. PERSPECTIVES I: ADVANCES IN BIOLOGICAL KNOW
HOW
Σχόλιο by Γ.Δ. — 06/07/2010 @ 23:49
Αξιοτιμε κυριε/α Γ.Δ.
σας οφειλω μια διευκρινηση η παραλειψη της οποιας αποτελει εξ ορισμου ατοπημα μου και δικαιολογει την οποια αγανακτηση σας.Η τελευταια παραγραφος σε καμμια περιπτωση δεν ειχε αποδεκτη εσας.Αποτελουσε απλως και μονο μια αναφορα στις υπερβολες που εχουν ακουστει και γραφτει,συμπεριλαμβανομενης και της περιφημης επιστολης του Προεδρου της ΠΕΒ προς την (μονη αρμοδια κατα την αποψη μου επι του θεματος αλλωστε)Υπουργο Υγειας.Ειναι λιγο πολυ γνωστη και δεν προτιθεμαι να αναφερθω σε αυτην περαιτερω.
Σεβομενος τον διαλογο που εχω μαζι σας,ας μου επιτραπει να σας ευχαριστησω και παλι για τον χρονο σας ειλικρινα.Δεν υπαρχει λογος να ελθω σε αντιπαραθεση μαζι σας και πολυ περισσοτερο να σας προσβαλλω.
Με εκτιμηση
Ιωαννης Μιντζηρας ειδικευομενος ιατρικης βιοπαθολογιας,πτυχιουχος της Ιατρικης Σχολης Αθηνων.
Υγ.Εαν η αμφιβολια μου περι της ψυχικης υγειας αφορουσε σε εσας σας διαβεβαιω πως δε θα σας απαντουσα.Σας παραπεμπω στον Μιλαν Κουντερα ο οποιος απορριπτει ως ματαιη την ανταλλαγη επιχειρηματων με παραφρονες.Mea culpa.
Σχόλιο by Ιωαννης Μιντζηρας — 07/07/2010 @ 20:51
Δεκτή η εξήγηση σας απέναντι μου κ. Μίντζηρα, αλλά άδικη απέναντι στον πρόεδρο της ΠΕΒ.
Περί της »ψυχιατρικής νοσηρότητας» των ιατρών, ο ψυχίατρος κος Παρασχάκης έχει δημοσιεύσει ένα αξιόλογο άρθρο ανασκόπησης (το οποίο στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής έχει εξαιρετική σημασία), δεδομένου ότι δυσδιάγνωστες αλλά και δυσίατες ψυχιατρικές νόσοι πλήττουν το νευραλγικό τομέα των ιατρών σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό ( σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του κου Παρασχάκη), γεγονός δυνητικά επικίνδυνο για εσφαλμένες διαγνώσεις υπαίτιες για πρόκληση σωματικής ή ηθικής βλάβης ή του θανάτου του ασθενούς.
http://www.mednet.gr/archives/2009-1/pdf/36.pdf
Α Παρασχάκης, Ψυχιατρική νοσηρότητα των ιατρών, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 26(1): 36-41
»Οι ιατροί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών και κάνουν συχνότερα κατάχρηση ουσιών σε σχέση με άλλους επαγγελματίες αλλά και συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.»
»Τα προβλήματα ψυχικής υγείας των ιατρών δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα ούτε με την ανάλογη αποτελεσματικότητα. Οι λόγοι σχετίζονται με το στίγμα της νόσησης από ψυχική ασθένεια, την επακόλουθη άρνηση, την κακώς εννοούμενη επαγγελματική αλληλεγγύη, τη νοοτροπία της
«ιατρικής παντοδυναμίας», η οποία συχνά διαμορφώνεται
κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.»
Εννοείται ότι ΔΕΝ συσχετίζω αιτιολογικώς τα ευρήματα της μελέτης του ψυχιάτρου με την ανησυχητική συμπεριφορά ορισμένων (και μόνο) ιατρών απέναντι στον πρόεδρο της ΠΕΒ ή με τους συνδικαλιστικές αιτιάσεις των Βιοπαθολόγων περί ιατρικής πράξης. Ωστόσο κ. Μίντζηρα ειλικρινά δεν απορείτε γιατί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ θεωρούνται αντιεπιστημονικές οι εγχώριες αιτιάσεις των συναδέλφων σας περί ιατρικής πράξης? Δεν απορείτε γιατί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ οι Βιολόγοι ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ αποκτηθέν ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ιδρύουν και διευθύνουν κλινικά εργαστήρια, ενώ στην Ελλάδα όχι?
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 07/07/2010 @ 23:07
Συνάδελφε ΓΔ θα μου επιτρέψεις: τα εύσημα μου για την τεκμηριωμένη στάση σου!
Αν προσέξει κανείς στο διάλογό σας με τον ειδικευόμενο «Βιοπαθ/γο» κο Μίντζηρα, ο τελευταίος ΟΥΔΕΠΟΤΕ απαντά στην ισχύουσα πραγματικότητα και (προφανώς) ΟΥΔΕΠΟΤΕ στην διεθνή πραγματικότητα. Για όποιο νοήμονα είναι κατανοητή αυτή η στάση!
Έλα όμως που έρχεται -απαξιωτικά για την χώρα μας- η ΕΕ και αναδεικνύει τα επιστημονικά – επαγγελματικά – ατοπήματα της χώρας μας ειδικά στο τομέα των εργ ειδικοτήτων των γιατρών: βλέπε ιστοσελίδα ΠΕΒ :
http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-48-13/2008-12-29-18-22-28 «Η ΟΔΗΓΙΑ 2005/36/ΕΚ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Όσο το υπουργείο υγείας είναι τυφλός νεροκουβαλητής της ακραίας συντεχνίας συγκεκριμένων συμφερόντων τόσο θα εκτίθεται η χώρα μας και θα σέρνεται απο τα βαρίδια του αναχρονισμού.
3 απο τις 4 ειδικότητες των «Βιοπ/γων» δεν αναγνωρίζονται απο τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ : ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ που ωστόσο αποκρύπτεται απο …τους πάντες! Προς το παρόν τουλάχιστον.
Όποιος θέλει να προβλέψει το μέλλον θα δει οτι όπως στην ΕΕ και ΗΠΑ ειδικότητες όπως Μικροβιολογία, Βιοχημεία, Ανοσολογία, Γενετική, δεν αποτελούν ειδικ/τες προτίμησης των γιατρών! Η ΚΟΙΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ βιολόγων και γιατρών στην Microbiologie-Viorologie(εννοείται οτι είναι αμιγής Μικροβιολογία και οχι λίγο από όλα όπως στην ελλάδα)ασκείται κατά 80% απο βιολόγους στον ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας.
Πάντως αγαπητέ ΓΔ προς τι η τεκμηρίωση κα στοιχεία οταν είναι γνωστό οτι διευθυντές 20 βιοχημικών είναιβιο καιχημικοί. Αν κάποιος γνωρίζει την παροχή υπηρεσιών αυτών των εργαστ (πχ το βιοχ του Αγ Σοφία) θα καταλάβαινε οχι μόνο οτι περιττεύουν ΟΠΟΙΑ άλλα επιχ/τα αλλά και οτι το ζητούμενο των «βιοπαθ/γων» είναι η οικονομική ανταμοιβή για τα -όντως- πολλά χρόνια σπουδών τους(άσχετα οτι είναι λίγα για τα 4 αντικείμενα που ΜΟΝΟ στην ελλάδα τους επιτρ/τε να ασκούν).
Φαντάζεται άραγε ο κος Μίνζηρας την πολλαπλότητα των προβλημάτων αν οι βιολόγοι δεν μετείχαν και ολοκλήρωναν τις Προγεννητικές Διαγνώσεις για τα σύνδρομα και τη Μεσογειακή Αναιμία. Κατανοείται άραγε το μέγεθος των επιπτώσεων στους ανθρώπους τους ίδιους (πάσχοντες)τις οικογένειές τους και την οικονομία της υγείας???
Μήπως αντί να αναλάβουν οι βιολόγοι την πρόληψη και προγεννητικό έλεγχο της μεσογειακής αναιμίας, έπρεπε να μέναμε στο τεχνικό ραπόρτο που δίνανε και δίνουν τα «Μικροβ/κά» χωρίς διάγνωση για α-η/και β-Μεσογειακή Αν.όπως δίνουν σήμερα οι βιολόγοι των 12 μονάδων πρόληψης (βλέπε σχ άρθρο στο pev.gr) kαι οι σφοι των εργ γενετικής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Για να μη κουράζω άλλο θα εκθέσω την «ακραία» θέση μου: Όσο η επιστήμη της βιολογίας και πληροφορικής/τεχνολογίας προχωρά τόσο το πεδίο της ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ (ιατρική)θα προοδεύει. Τώρα αναμένεται η πρόοδός μας απο την βιολογία της διαφοροποίησης, της βιολογίας των βλαστικών κυττάρων, της βιολογίας του καρκίνου,του διαβήτη, …. της γονιδιωματικής, της φαρμακογενετικής, της εξωσωμ/κής γονιμ/σης αλλά και της ρομποτικής και της τεχνολογίας υπερήχων, ακτινοδιαγνωστικής,…
Ανίκανη παραμένει η πολιτική υγείας να αφομοιώσει διεπιστημονικά αυτές τις αγύριστες ροπές. Όπως και στα …άλλα πράματα αναμένουμε να έρθει το αντίστοιχο ΔΝΤ (!!!) να μας «εκσυγχρονίσει». ¨Ηδη με την οδηγία της ΕΕ : ΟΔΗΓΙΑ 2004/23/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
της 31ης Μαρτίου 2004 για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων στο άρθρο 17 ο βιολόγος η γιατρός -όπως πρέπει- τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Στην χώρα μας οι «Βιοαπ/γοι» αγωνίζονται να δικαιώσουν τον προσδιορισμό της γλυκόζης ως ενδεδειγμένη «ιατρική πράξη»!
Σχόλιο by ΤΣΑΜΗΣ Ν — 30/07/2010 @ 18:37
Aγαπητέ κύριε Τσάμη
Παρέθεσα τα στοιχεία σύμφωνα με το διεθνές και εγχώριο νομικό πλαίσιο. Δίκαιη η αγανάκτηση σας αλλά τα βέλη σας ας μην είναι ενάντια στην Ιατρική ως λειτούργημα και στους γιατρούς (παθολόγους, χειρουργούς κ.α.) που σώζουν καθημερινά ζωές, ούτε κατά τη γνώμη μου στην Κυβέρνηση που δεσμεύτηκε άλλωστε για την υπογραφή του ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων. Τα βέλη ας είναι ενάντια στην επικράτηση του καλύτερα προσαρμοσμένου συντεχνιακού κλάδου ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ´ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ´ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γνωρίζετε τί κόντρα υπήρξε στο παρελθόν μεταξύ Βιοπαθολόγων και Αιματολόγων? Και όμως η ειδικότητα της Βιολογικής Αιματολογίας (όπως λέγεται στην ΕΕ αυτό που λέμε εμείς εργαστηριακή αιματολογία ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ.
Η Βιολογία του Ανθρώπου (είναι σαφώς το άθροισμα της Βιοστατιστικής, Βιοφυσικής και Βιοχημείας του Ανθρώπου, αφού οι βασικές πειραματικές επιστήμες για την άβια και την έμβια ύλη είναι η Στατιστική, η Φυσική και η Χημεία ) ως εφαρμοσμένη επιστήμη ονομάζεται Ιατρική, άρα δεν είναι απλά μια εμπειρική εργασία.
Ούτε καν και η Οδοντιατρική ως εφαρμοσμένη βιολογία και παθοβιολογία στόματοςΟι βιολογικές βάσεις είναι απαραίτητες για τη σύγχρονη άσκηση της οδοντιατρικής. Χωρίς αυτές η οδοντιατρική παραμένει «τέχνη» και όχι επιστήμη όπως πραγματικά είναι.
http://www.dent.uoa.gr/node.php?n=curriculum&lang=el
http://www.dent.uoa.gr/node.php?n=oral_biology_curriculum_postgraduate&lang=el
http://www.dent.uoa.gr/node.php?n=pathobiology_curriculum_postgraduate&lang=el
Τώρα γιατί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ οι Βιολόγοι ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ αποκτηθέν ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ιδρύουν και διευθύνουν κλινικά εργαστήρια, ενώ στην Ελλάδα όχι? Σας προτείνω να συμβουλευτείτε την Ένωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ (http://www.hba-usa.org/HBAContacts.html) η οποία έχει μέλη επαγγελματίες Βιοεπιστήμονες στην Εργαστηριακή Ιατρική, Κλινική Παθολογία, Αιματολογία κ.α. Η απάντηση που θα πάρετε θα σας κάνει να χαμογελάσετε.
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 02/08/2010 @ 13:50
Αν οι αρμόδιοι θέλουν πραγματικά ενημέρωση για το επιστημονικό και νομικό πλαίσιο
- World Hellenic Biomedical Association
http://www.whba1990.org/
-Hellenic Bioscientific Association in the USA
http://www.hba-usa.org/
-Global Hellenic Medical & Biosciences Network
http://ghmbn.weebly.com/index.html
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 02/08/2010 @ 14:18
Από ακαδημαικό.. οίστρο ορμώμενος, παραθέτω και ένα εξαιρετικό και αιρετικό άρθρο του αείμνηστου Καθηγητή Παθολογίας Prof.Α.Α.Liebow MD (Yale University) στο ΒΜJ το 1956 με τίτλο: ΜΕDICINE TAUGHT AS HUMAN BIOLOGY που επισημαίνει ιατροκοινωνικά το επιστημολογικά αποδεδειγμένο ότι η ιατρική είναι βιολογία ανθρώπου!
»Τhe difference lies between medicine as a living and growing biological science and medicine as a trade.»
» If knowledge of man is one of the crowned, upon the teaching of medicine, and the more prime objectives of education, then certainly the teaching of medicine as human biology has its proper abode in schools of medicine in America-that of the Medical the university.»
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1978893/pdf/brmedj03193-0002.pdf.
ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΑ (ΤRADE). Prof.Α.Α.Liebow MD (Yale University)
Σχόλιο by Γ.Δ. — 02/08/2010 @ 16:20
Aρθρο του αείμνηστου Καθηγητή Παιδιατρικής Prof A.H. WASHBURN,MD (Colorando University) που επισημαίνει ιατροκοινωνικά το επιστημολογικά αποδεδειγμένο ότι η ιατρική είναι βιολογία ανθρώπου!
Medicine As Human Biology, Journal of Medical Education:
December 1953 – Volume 28 – Issue 12 – ppg 9-16.
»To be sure there is nothing new in the thought that medicine is human biology»
Η ΙΑΤΡΙΚΗ EINAI ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Prof A.H. WASHBURN,MD (Colorando University)
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 02/08/2010 @ 16:39
Το οτι η ελληνικη πολιτεια ειναι αν μπαχαλο το ξερουμε. Ειμαι μοριακος βιολογος, με 4 χρονια διδακτορικο στην γενετικη του ανθρωπου και τωρα στην ολλανδια παιρνω την ειδικοτητα (4 χρονια) του clinical molecular geneticist με δικαιωμα υπογραφης κλινικων εξετεσεων. Δεν ειμαι γιατρος.
Μια απλη ερωτηση τοσο στον κο υφυπουργο, οσο και σε ολους μας. Γιατι στην ολλανδια μπορω να εξασκησω το επαγγελμα μου, ενω στην ελλαδα οχι.
Πολυ προσφατα, μου ηρθε ενα δειγμα απο
τμημα γενετικης, Κεντρο Υγειας Παιδιου στην Αθηνα.
το οποιο και το διαγνωσαμε μοριακα με μια ασθενεια των οφθαλμων αφου διαβασαμε την αλληλουχια 2 συγκεκριμενων γονιδιων. Καποιος ΙΑΤΡΟΣ δεν ενεπλακει. Δεν θα αναφερθω, στο οτι το δειγμα εσταλει στην ολλανδια (στην ελλαδα δεν μπορουσε να αναλυθει??) ωστοσο δωσαμε διαγνωστικο αποτελεσμα. Εδω (ολλανδια) οι υπηρεσιες υγειας ειναι τοσο κατωτερες απο την χωρα μας οπου οι βιολογοι μπορει να εχουν ειδικοτητες των »βιοπαθολογων»???
Ηθελα να συμμετασχω στην ιδρυση εργαστηριου στην ελλαδα…ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ..βλεπεται ειναι προνομια των »βιοπαθολογων». Καλο ειναι επισης να υπαρχει καποιος συντονισμος με το υπουργειο ΥΓΕΙΑΣ σε θεματα επαγγελματικων δικαιωματαν.
Καλο ειναι επισης να »ανοιξουν» καποιες θεσεις και στα ελληνικα νοσοκομεια για του βιολογους-βιοχημικους-ΜΒΓ. Ειμαστε ανθρωποι υψηλα καταρτισμενοι που μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εξασκησουμε το δικαιωμα στην εργασια.
Σας ευχαριστω
Κωστας Νικοπουλος
ΥΓ το οτι η μετρηση χοληστερολης, η γλυκοζης στο αιμα ειναι η θεωρειται ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ειναι για γελια η καλυτερα για δακρυα.
Σχόλιο by Κωστας Νικοπουλος — 31/08/2010 @ 19:36
Αγαπητέ Κώστα Νικόπουλε,
Έχεις δίκιο και καταθέτεις την άποψή σου που είναι εύλογη και τεκμηριωμένη. Στο ΗΒ (ομοίως και στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ισπανία, Βέλγιο κα.) για να πάρεις την άδεια του κλινικού γενετιστή πρέπει να περατώσεις την αντίστοιχη μεταπτυχιακή ειδικότητα στην οποία εισάγονται οι βιολόγοι-βιοεπιστήμονες. Ένα Βιο- BSc (Βιολογία, Βιοχημεία, Μοριακή Βιολογία, Γενετική) πουθενά στον πλανήτη δεν δίνει την άδεια του κλινικού εργαστηριακού γενετιστή. (βλ. ιστολόγιο του ΣΙΓΕ).
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=238
Entry requirements for clinical scientist training
Όλοι οι τίτλοι (και του κλινικού βιοχημικού αφορούν πτυχίο ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ –ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ)
Clinical scientists usually require a first (1) or upper second (2:1) class honours degree in a subject specific to the specialist area they wish to work in. Most commonly acceptable are degrees in life sciences (biology, microbiology, genetics or biochemistry).
Degree entry requirements for each discipline are broadly as follows:
Clinical cytogeneticist & molecular geneticist
A good degree in life sciences or genetics.
Στην Ιταλία η ειδικότητα ονομάζεται Εργαστηριακή Ιατρική Γενετική (την ολοκληρώνουν γιατροί, βιολόγοι).
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Πρέπει να οριστεί, λοιπόν, και στην Ελλάδα ένας φορέας-επαγγελματικό επιμελητήριο που θα διαιτητεύει την αδειοδότηση των βιοεπιστημόνων και συναφών ειδικοτήτων (χημικοί, ΤΙΕ κ.α.) ως προς την ίδρυση βιοαναλυτικών εργαστηρίων όπως στο εξωτερικό.
Αυτό που ήταν κάπως αστείο πάντως ήταν το γεγονός ότι μαθητές Λυκείου σε ιστολόγια αγνοούσαν τον όρο Κλινική Βιολογία μπερδεύοντας τον με τη Μοριακή Βιολογία -Γενετική [με τη.. βοήθεια των πρωτοετών της ΜΒΓ :)]
Kαμία σχέση.
http://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_biologist
Η Μοριακή Βιολογία -Γενετική Φυτών ή Μοριακή Βιολογία -Γενετική Ζώων δεν εμπίπτει στην Κλινική Βιολογία ούτε στη Βιολογία Ανθρώπου (γενικότερα και κυρίως ερευνητικά). Η Μοριακή Βιολογία -Γενετική Ανθρώπου συνήθως αναφέρεται σε ερευνητικό πλαίσιο, ενώ σε εφαρμοσμένο κλινικοεργαστηριακό επίπεδο είναι η βάση για τις γνώσεις της ειδικότητας του κλινικού γενετιστή (με πτυχίο βιολόγου κ.α.)
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
Σχόλιο by Γ.Δ. — 02/09/2010 @ 22:32
Eιδικότητα του κλινικού γενετιστή με πτυχίο βιολόγου (»τριετές γενικό πτυχίο») στο ΗΒ και αποδοχές
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
Part of Robert’s biology degree involved the study of genetics, so he could, through the national clinical scientist graduate programme, train to become a clinical molecular geneticist, examining DNA cells to identify genetic abnormalities. After training he could expect to earn at least £28,313 rising to £37,326.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 02/09/2010 @ 22:38
Στην Ελλάδα παρά την έλλειψη κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων με ΠΔ (ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ!) η Βιολογία συνεχίζει σταθερά να μαγνητίζει κορυφαίους υποψηφίους, αν και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν τη λέξη Βιολογία ως »απαγορευμένη» για τις προτιμήσεις των μαθητών :
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=20771
Ποιοι είναι οι πρώτοι των πρώτων
Μυλωνάκης Ορέστης
Με 19.103 μόρια ο Ορέστης Μυλωνάκης εισήχθη από τους πρώτους, στο τμήμα Βιολογίας στην Αθήνα.
«Μου αρέσει πολύ το αντικείμενο της Βιολογίας και ανεξάρτητα από την επαγγελματική αποκατάσταση, ήθελα να ασχοληθώ με το αντικείμενο» τόνισε.
http://www.pev.gr/index.php/2008-12-24-17-44-01/2008-12-27-14-17-42/235-2010-07-19-12-57-41
Δύο έλληνες μαθητές χάρισαν στην Ελλάδα δύο χάλκινα βραβεία από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας.
Η διάκριση που πέτυχαν οι μαθητές μας γίνεται πολύ πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι είχαν να ανταγωνιστούν μαθητές που αποκτούν πολύ περισσότερες γνώσεις Βιολογίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τα σχολεία τους και προετοιμάζονται εξειδικευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εξελίσσεται η Βιολογία στην Ελλάδα, αλλά οι νόμοι της παραμένουν απολιθώματα.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 03/09/2010 @ 00:39
Το θεμα ειναι ο κυριος υφυπουργος να τολμησει. Δεν χρειαζεται να ανακαλυψουμε τον τροχο ξανα. Ας αντιγραψουμε, και να προσαρμοσουμε αυτο που ισχυει στην Ευρωπη. Ατομα με 10-12 χρονια σπουδων, ειδικευσης (4 χρονια πρωτο πτυχιο βιοεπιστημονα, 4 χρονια διδακτορικο, 4 χρονια ειδικοτητα σε ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ) δουλευουμε το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, κανουμε διαγνωσεις και για την ΕΛΛΑΔΑ και ΕΛΛΗΝΕΣ ασθενεις και δεν εχουμε δικαιωμα να ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ (το βασικο δικαιωμα καθε ανθρωπου) στην χωρα μας. Δεν θα αναφερθω στην ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ μας ως επιστημονες.
Αρκετα με τις συντεχνιες, αν και πιστευω οτι τιποτα δεν θα αλλαξει…γιατι και αν ακομα το υπουργειο παιδειας κανει το αυτονοητο, μετα υπαρχει το υπουργειο υγειας.
Επισης στους φιλους ιατρους. Εδω στην ολλανδια, καποιος ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΣ ιατρος χρειαζεται ειδικοτητα και ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ σε εργαστηριακο περιβαλλον για να αποκτησει μερος της πολυφασματικης ειδικοτητας που ονομαζουμε »βιοπαθολογια».
Ελπιζω καποιος απο τους ιθυνοντες αυτης της χωρα καποια στιγμη να τολμησει να κανει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Σχόλιο by Κωστας Νικοπουλος — 03/09/2010 @ 16:44
Επισης επιπροσθετα θα ηθελα να αναφερθω εκτος της απαραδεκτης καταστασης που δεν δινεται το δικαιωμα στους βιολογους-βιοεπιστημονες να εκπαιδευτουν στην χωρα τους, δεν επιτρεπεται/προβλεπεται η μεταφορα επαγγελματικων δικαιωματων απο χωρες τις Ε.Ε. στην ελλαδα. Για εμενα αφου παρω την ειδικοτητα μου στην ολλανδια δεν προβλεπεται καποια διαδικασια να ασκησω το επαγγελμα μου στην χωρα μου.Συμφωνω να εξετασουν την επαρκεια μου, να βαλουν κριτηρα αλλα ειμαστε σε ενα σημειο που ουτε αυτο υπαρχει.
Θελω να ελπιζω πως καποια μερα αυτες οι στρεβλοτητες θα αλλαξουν.
Σχόλιο by Κωστας Νικοπουλος — 03/09/2010 @ 16:57
Αγαπητέ Κώστα Νικόπουλε,
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ο βιολόγος δεν έχει δικαιώματα μόνο στο βιοαναλυτικό τομέα ως ιδιοκτήτης-διευθυντής εργαστηρίου, αλλά και στον επεμβατικό !(interventional biology).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11060409
Recognizing interventional biology as a specialty on its own
Ann Pharm Fr. 2000 Oct;58(5):321-32.
The ex vivo manipulations are performed by biologists working in close coordination with clinicians who determine the indications and perform the procurement and reintroduction steps. We propose the term interventional biology for this type of activity and suggest that, beyond the various domains considered including reproduction biology, and cell and gene therapy, it should be recognized as a specific form of practice of medical biology.
Στο ΗΒ Βιολόγοι έχουν δικαίωμα διεξαγωγής και υπογραφής υπερηχοτομογραφικών εξετάσεων (με ΒSc 3 χρόνια, και ειδικότητα, £75,114/y στα καλύτερα)!
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
Robert, 28, gained a biology degree this year and is interested in becoming an NHS healthcare scientist, having heard that there is a national shortage
If Robert is interested in diseases of the arteries or veins, such as stroke or deep vein thrombosis, he could become an NHS trainee vascular technologist, using ultrasound and other non-invasive techniques to check the blood flow and anatomy of patients. During training he would earn £23,458 to £31,779. Consultants at the top of the profession can earn £75,114.
Άρα στο ΗΒ και στη Γαλλία θεωρούν ότι δεν βλάπτουν και μερικά προπτυχιακά μαθήματα Βιολογίας Φυτών-Βιολογίας Ζώων (το κατεξοχήν αντικείμενο για γεωπόνους και κτηνιάτρους, αντίστοιχα) για να ενταχθείς στο εθνικό σύστημα υγείας όχι μόνο ως κλινικός βιοχημικός ή κλινικός γενετιστής αλλά και ως επεμβατικός βιολόγος ή υπερηχογραφιστής!
Φαντάζεστε ποτέ στην Ελλάδα τους Βιολόγους σε τέτοια αντικείμενα? Ρητορικό το ερώτημα.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 04/09/2010 @ 20:51
Αγαπητε Γ.Δ.
Γνωριζω οτι οσα σωστα αναφερεις γινονται στο Η.Β και σε χωρες της ευρωπης οπως, ολλανδια, βελγιο, ελβετια, γαλλια, ιταλια. Οσο για τις αποδοχες αυτο για εμενα ερχεται δευτερο. Εδω το θεμα ειναι κατ” αρχας δεν μας αναγνωριζεται (βιοεπιστημονες) το βασικο δικαιωμα στην εργασια (ανθρωπινο δικαιωμα) και γινεται υποτιμηση μας τοσο ως επιστημονες αλλα και επαγγελματιες. Σιγουρα ενα βιολογος πρωτου πτυχιου δεν εχει και δεν ΠΡΕΠΕΙ να εχει (οπως και ιατρος) προσβαση σε κλινικες διεργασιες. ΤΟ θεμα ειναι οτι πρεπει να δημιουργηθει μια πλατφορα εκπαιδεσης, ειδικοτητας στην οποια θα εχουν προσβαση και ιατροι και βιολογοι(με καταργηση/κατατμηση της πολυ-ειδικοτητας της »βιοπαθολογιας» σε επιμερους τομεις οπως γινεται ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ). Αν τα χρονια σπουδων ειναι το προβλημα…οπως εδω στην ολλανδια το διδακτορικο σε βιολογους, η το μαστερ μπορει να ειναι μια προυποθεση. (4+4 χρονια=8, η 4+2=6)για εισαγωγη σε ειδικοτητα. Οπως προειπα, δεν χρειαζεται να ανακαλυψουμε τον τροχο ξανα, οι λυσεις υπαρχουν. Το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει βουληση, και ουτε βλεπω να αλλαζει τιποτα, με συνεπεια πολλοι βιοεπιστημονες να ειμαστε »εξοριστοι» στο εξωτερικο οπου ασκουμε ενα επαγγελμα που μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στην χωρα μας και δυστυχως αυτο το πληρωνουμε αδρα, τοσο σε πολυτιμο ανθρωπινο δυναμικο που φευγει αλλα και σε εξετασεις που κοστιζουν 1000% παραπανω στα ταμεια ολων μας.
Βεβαια για να ειμαι και δικαιος ακομα και αν το υπουργειο παιδειας ειχε την θεληση και τα κοτσια να αλλαξει την σημερινη κατασταση..υπαρχει και το υπουργειο υγειας. Στην ελλαδα για να συνεργαστουν 2 φορεις χρειζεται θεια βουληση και αυτο δεν θα γινει ποτε.(δυστυχως).
Υ.Γ. Ευχαριστω τον κο υφυπουργο για την ελευθερια λογου στο blog του, αλλα καιρος να σταματησουν τα λογια και να παμε στις πραξεις εφοσον αυτος κρινει οτι αυτες χρειαζονται. Ελπιζω και ευχομαι να θελει να κανει την ΔΙΑΦΟΡΑ στο τομεα ευθυνης του.
Σχόλιο by Κωστας Νικοπουλος — 08/09/2010 @ 03:14
Αγαπητέ κύριε Νικόπουλε
Όσοι Βιολόγοι-Βιοεπιστήμονες εργαστήκαμε στο εξωτερικό ως κλινικοεργαστηριακοί/βιοιατρικοί επιστήμονες σε νοσοκομεία ή κέντρα κλινικών ερευνών ή ΑΕΙ και επιστρέψαμε στην Ελλάδα προφανώς και δεν ήρθαμε στη γενέτειρα μας για να πλουτίσουμε ούτε για να κάνουμε τους »έξυπνους». Αλλά για απαντήστε μου, αν θέλετε, στο εξής: 1. στην Ολλανδία υπάρχει εργαστηριακός κλάδος υγείας που να προσλαμβάνονται στο δημόσιο μόνο με το βαθμό του βασικού πτυχίου (όπως υπάρχει τέτοιος κλάδος στην Ελλάδα); 2. οι κλινικοεργαστηριακοί διδακτορικοί τίτλοι κύριε Νικόπουλε είναι άχρηστοι για το σύστημα υγείας στην Ολλανδία; Είναι απειλή οι τίτλοι αυτοί για το σύστημα έναντι όσων δεν τους κατέχουν; Είναι ταμπέλες που υποδηλώνουν κενοδοξία, καριερισμό και τίποτα περισσότερο; Όλα τα παραπάνω διαδίδονται από μη Βιοεπιστήμονες εργαζόμενους με μόνιμη θέση στο δημόσιο τομέα για τους Βιοεπιστήμονες με διδακτορικούς τίτλους στην Ελλάδα.
Η’στην Ολλανδία οι κλινικοεργαστηριακοί διδάκτορες είναι ΠΡΟΣΩΠΑ που εργάστηκαν με επιστημονική ακεραιότητα και καινοτομία, ανάλωσαν χρόνο και χρήμα με στόχο την αρτιότερη κλινικοεργαστηριακή εκπαίδευσή τους, απέδειξαν την επάρκεια τους και άρα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ σε ένα αξιοκρατικό σύστημα υγείας που εστιάζει στην ποιότητα υπηρεσιών και στην αξιοκρατία.
Περιμένω την απάντηση σας και στα δυο ερωτήματα.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 08/09/2010 @ 13:09
Τελικα κυριε Παναρετε,
Μετα απο ενα χρονο »δημοσιας» διαβουλευσης τιποτα δεν εχει αλλαξει. Ελπιζω στο τελος να καταλαβετε την αξια που εχει τοσο σε ανθρωπινο επιπεδο, αλλα και σε επιστημονικο η λυση αυτη του προβληματος. Ζουμε σε μια χωρα που ενα μεγαλο μερος των επιστημονων μεταναστευουν εξαιτιας, της οικογενειοκρατιας που πολεματε στα ΑΕΙ, γενικοτερης ανεργιας αλλα και του ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ υπαρξης θεσμικου πλαισιου δρασης των βιοεπιστημονων στους τομεις υγειας.
Αν δεν τους θελετε κυριε παναρετε, γιατι δεν κλεινετε τις σχολες? Δεν μπορουν ολοι να γινουν καθηγητες σε γυμνασια και λυκεια.
Φαινεται τελικα και στην δικια σας διακυβερνηση (ΠΑΣΟΚ) τα αυτονοητα ειναι »πολυτελεια».
Σχόλιο by Κωστας Νικοπουλος — 22/11/2010 @ 16:41
Δεν μπορουν, δεν θέλουν και δεν πρέπει ολοι οι Βιολόγοι να γινουν καθηγητες σε γυμνασια και λυκεια, αν και προς τα εκεί πλέον προσανατολίζονται και πτυχιούχοι νομικής, ιατρικής, φαρμακευτικής, γεωπονικής, πολυτεχνείου..
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
O ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/11/2010 @ 23:06
κυριε υπουργε,
με την προσφατη κατοχυρωση των επαγγελματικων δικαιωματων των βιολογων μου δημιουργηθηκαν καποιες αποριες. στο αρθρο 3γi)αναφερεται πως Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους, ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς γ) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αντικείμενα όπως:
i. η επιλογή των βιολογικών υλικών-δειγμάτων και γενετικού υλικού και των βιολογικών και βιοχημικών μεθόδων εξέτασης και ανάλυσής τους, ο έλεγχος της ποιότητας των αναλύσεων, ο έλεγχος της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας, η ερμηνεία και η αξιολόγηση (χωρις αυτο να αποτελει διαγνωση) των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, όπως μοριακής βιολογίας, γενετικής, βιοχημείας, ανοσοβιολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογίας και άλλα.
και παρακατω αναφερεται στο αρθρο 4 οτι Οι πτυχιούχοι Βιολόγοι αναλαμβάνουν την ευθύνη υπογράφοντας ατομικά ή συνυπογράφοντας με άλλους ειδικευόμενους επιστήμονες, στα ακόλουθα ζητήματα:
α) αποτελέσματα, των αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού, που διεξάγονται στα αναφερόμενα στην παρ. γ περ. i του άρθρου 3 του παρόντος, εργαστήρια.
β) αποτελέσματα των τραπεζών αίματος, που πιστοποιούν την ασφάλεια του αίματος και των συστατικών του και προορίζονται για ιατρική, φαρμακευτική ή βιομηχανική χρήση…..θα ηθελα να γνωριζω αν τελικα εχει ο βιολογος το δικαιωμα να ανοιξει δικο του εργαστηριο γιατι δεν ειναι απολυτα σαφες…παρακαλω να απντησετε στην ερωτηση μου
Σχόλιο by ΓΙΩΤΑ — 26/12/2010 @ 17:08
Αγαπητή Γιώτα
Όπως έχει δηλώσει κατά λέξη ο πρόεδρος της ΠΕΒ κος Παπαδάκης:
»Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων προδιαγράφει τα δικαιώματά τους, ωστόσο ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ θα διασφαλίσουν τελικά τον τρόπο άσκησής τους. Συγκεκριμένα όσο αφορά στο ΠΔ των Βιολόγων έρχεται προς ψήφιση με καθυστέριση 40 περίπου χρόνων!»
Σχόλιο by ΚΩΣΤΑΣ — 27/12/2010 @ 19:37
Απλα ενα σχολιο. Δεν ειναι το υπουργειο παιδειας που καθοριζει εan ενας βιολογος (βιοεπιστημονας γενικοτερα) μπορει να ανοιξει ενα οπως το ξερουμε βιοπαθολογικο εργαστηριο.
1) Οχι προς το παρον δεν ειναι δυνατον. Οι νομαρχιες δεν δινουν αδεια παρα μοναχα σε αυτους που εχουν ΙΑΤΡΙΚΗ ειδικοτητα. Ο νοων νοητω. Το ξερω απο προσωπικη εμπειρια, και μετα και την βοηθεια δικηγορου και ερωτησης στο υπουργειο υγειας.
2) Ειναι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ που ειναι υπευθυνο για την αδειοδοτηση η οχι οποιονδηποτε »ειδικων» επαγγελματικων δικαιωματων. Το προεδρικο διαταγμα απο το υπουργειο παιδειας ειναι μια γενικολογη εκθεση ιδεων που λεει τα αυτονοητα.
3)Το οτι το ελληνικο κρατος παρανομει, δεν ειναι πρωτη η τελευταια φορα. Εγω με 4 χρονια πτυχιο μοριακης βιολογιας, 5 χρονια διδακτορικο, και 4 χρονια ειδικοτητα κλινικου μοριακου γενετιστη μπορω και εργαζομαι στην ολλανδια και συντομα στην γερμανια. Στην ελλαδα δεν μπορω παρ’οτι ειμαι στην ΕΕ μπορεις να ασκεις το επαγγελμα οπουδηποτε και εκπληρω επιμερους κριτηρια δηλ.. 4 χρονια ειδικοτητας στην ΚΛΙΝΙΚΗ μοριακη γενετικη.
Ειχα ελπιδες οτι κατι θα αλλαζε με αυτην την κυβερνηση, αλλα αδικα..δειτε την συντεχνια των φαρμακοποιων, ποσο μαλλον την »μαφια» των βιοπαθολογων. Κανενας και τιποτε δεν τολμα να τους αγγιξει.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 03/01/2011 @ 14:33
και κατι ακομη στην Γιωτα. Οι βιοεπιστημονες εχουν την δυνατοτητα να κανουν αναλυσεις, απλα δεν τους επιτρεπεται να κανουν δειγματοληψια η οποια γινεται απο τους βιοπαθολογους και στην ελλαδα θεωρειται ιατρικη πραξη.
Εν ολιγοις, μπορεις να εχεις ενα εργαστηριο »φασον» στο οποιο οι βιοπαθολογοι στελνουν τα δειγματα, μπορεις να βγαλεις αποτελεσματα αλλα αυτα θα πρεπει να φερουν την τελικη υπογραφη του ιατρου βιοπαθολογου, ο οποιος θα παρει και τα χρηματα των εξετασεων απο τα ταμεια. Αυτο γινεται και στις μερες, μια εξετασης τριγλυριδιων στο αιμα, στοιχιζει τον βιοπαθολογο που στελνει τα δειγματα στο εργαστηριο »φασον» 0.8 ευρω περιπου και την χρεωνει γυρω στα 7 ευρω απο τα ταμεια. Αυτη ειναι η μαφια που αναφερω και πριν, και την οποια εχει αναφερει και ο προεδρος της ΠΕΒ κος Παπαδακης.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 03/01/2011 @ 19:55
Αγαπητέ συνάδελφε κ. Δημήτρη Χατζηνικολάου
Τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να εγκριθούν από το ΣτΕ και να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι δίκαιο να αποδοθούν μετά από 40 χρόνια εκκρεμότητας. Δύο δεδομένα: 1) η κυβέρνηση τα προώθησε στο ΣτΕ και όλοι οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε 2) η υπογραφή των αναλύσεων προβλέπεται στα επαγγελματικά δικαιώματα (όπως και στα αντίστοιχα των λοιπών Βιοεπιστημόνων απόφοιτων Ελληνικών ΑΕΙ που είναι όμοια και έχουν υπογραφεί)
Σε όσα ορθά αναφέρατε δίνω έμφαση στο «Οχι προς το παρόν».
Προς το παρόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες Βιολόγοι ιδρύουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών βιοχημείας-μορ.βιολογίας με αντικείμενο δοκιμές και αναλύσεις, εργαστήρια σπερματολογίας (ήδη υπογράφουν με νόμο τις αναλύσεις) ή τράπεζες κρυοσυντήρησης (αίμα, βλαστοκύτταρα κ.α).
Στο μέλλον ευελπιστώ να εναρμονιστούμε με την οδηγία της ΕΕ που αντιμετωπίζει ιατρούς και βιολόγους σε ισότιμη βάση.
Η αιμοληψία (αν και διεθνώς γίνεται και από ιατρούς και από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ επαγγελματία Βιολόγο ή τουλάχιστον απόφοιτο μεταλυκειακής κατάρτισης-phlebotomist ) δεν είναι το πρόβλημα νομικά (πχ. ένας μερικά απασχολούμενος ιατρός σε αναμονή ειδικότητας θα μπορούσε να συνεργάζεται), αλλά είναι η συντεχνιακή εμμονή που υπενθυμίζει καθημερινά την ταύτιση του γελοίου με το άδικο.
Έχω αναρτήσει με επιστημονική μεθοδολογία και έγκυρες αναφορές όλη την παγκόσμια πραγματικότητα για το επάγγελμα του Βιολόγου ως διευθυντή κλινικών εργαστηρίων. Θα αναγκαστώ ίσως να το συντάξω ως άρθρο ανασκόπησης. Ας γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα ένα επιμελητήριο επιστημών υγείας από ιατρούς, βιολόγους, κτηνιάτρους κλπ.
Φημολογείται ότι Βιολόγοι τέκνα Βιο-παθολόγων ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ το εργαστήριο των γονέων τους και δεν μπορούν ωστόσο ΝΟΜΙΚΑ να εμφανίζονται ως διευθυντές.. Και λένε οι γονείς » γιατί να γράψει το παιδί 18.5 -και 18.5 σε μαθήματα θετικής κατεύθυνσης όχι τεχνολογικής όπως πχ στο Πολυτεχνείο-και να μπει Βιολογος http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=20771
ενώ αν έγραφε πχ. 12 και τελικά σπούδαζε Ιατρική σε χώρες της ΕΕ στα Βαλκάνια θα γινόταν ένας καλός Βιοπαθολόγος σαν εμένα!»)
Εν κατακλείδει, τα επαγγελματικά δικαιώματα ΑΝ υπογραφούν είναι ένα θετικό, δίκαιο και γενναίο βήμα (τα εύσημα σε όσους το προώθησαν), αρκεί να μην μείνει μετέωρο (δηλ. ΝΑ υπογραφούν).
Σχόλιο by Γ.Δ. — 04/01/2011 @ 22:58
Αξιοτιμε Γ.Δ.
Συμφωνω μαζι σας. Απο προσωπικη εμπειρια εχω καποιες ενστασεις στο κατα ποσο ενας η ενα γκρουπ βιολογων (βιοεπιστημονων) μπορουν να παρεχουν υπηρεσιες βιοχημείας-μορ.βιολογίας ως ιδιοκτητες εταιρειων χωρις την συμμετοχη ιατρων.
Μαλιστα υπαρχει προεδρικο διαταγμα του 2009 (συγγνωμη αλλα δεν το εχω μαζι μου τωρα) το οποιο ειδικα αναφερει πως σε εταιρειες (ανωνυμες, ομμορυθμες κτλ) παροχης υπηρεσιων υγειας η διαγνωστικου εργου το 51% των μετοχων τουλαχιστον πρεπει να ανηκει σε ιατρο. Αυτα τουλαχιστον μου εξηγηθηκαν απο δικηγορο και προσωπικο μου φιλο. Οι δε, νομαρχιες ΔΕΝ δινουν αδειοδοτηση για »βιοπαθολογικα» εργαστηρια σε μη ιατρους.
Τωρα αν υπαρχει καποιος αλλος τροπος δεν το γνωριζω. Αν ομως εσεις ξερετε κατι παραπανω θα ηταν πολυ χρησιμο απο μεριας σας να ενημερωσετε σχτικα την ΠΕΒ (Πανελληνια Ενωση Βιοεπιστημονων_http://www.pev.gr/) ετσι ωστε και αλλοι συναδελφοι να γνωριζουν τις νεες εξελιξεις. Πολλοι απο εμας ηδη ζουμε στο εξωτερικο και δεν ειναι πολυ ευκολο να ακολουουμε το τι γινεται πισω στην ελλαδα αμεσα.
Σας ευχαριστω και παντα φιλικα,
Δημητρης Χατζηνικολαου
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 06/01/2011 @ 14:42
Αξιοτιμε Γ.Δ.
Το προεδρικο διαταγμα ειναι το 84/2005 που επιτρεπει μονο σε ιατρους την ιδρυση »βιοπαθολογικων εργαστηριων» το οποιο κριθηκε αντισυνταγματικο στο ΣτΕ. Κατοπιν το 2009 τροποποιηθηκε αλλα δεν αλλαξε τιποτα.
Τα εργαστηρια που προφανως (?) αναφερεστε ειναι τα εργαστηρια ΑΝΑΦΟΡΑΣ η …»φασον» στα οποια πολλα μελη της »αγαπητης» συντεχνιας/ομερτας των βιοπαθολογων στελνει τα δειγματα, παιρνει αποτελεσματα και χρεωνει τα ταμια 6-7 φορες το πραγματικο κοστος των εξετασεων.
Ποτε ενα εργαστηριο αναφορας το οποιο οντως μπορει να ανηκει σε βιολογους (βιοεπιστημονες) δεν μπορει να βγαλει αποτελεσματα χωρις την τελικη υπογραφη βιοπαθολογου.
Επομενως…η τρελα του παραλογου συνεχιζεται.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 06/01/2011 @ 16:50
Αγαπητέ κ. Δημήτρη Χατζηνικολάου
Δεν αναφέρθηκα σε βιοπαθολογικά εργαστήρια ούτε σε αιμοληψίες ούτε σε ταμεία ΙΚΑ. Αναφέρθηκα στον Βιολόγο Ελεύθερο επαγγελματία. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. ( AΡΘΡΟ 48 Ν.2238/1994) ως ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται :
όσοι ασκούν το επάγγελμα του γιατρού, οδοντογιατρού, κτηνίατρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου..κ.α.
Με βάση συγκεκριμένο κωδικό ΙΚΑ ο Βιολόγος Ελεύθερος επαγγελματίας (σφραγίδα στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών) μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων με αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος βιολόγου πχ.υπηρεσιών Έρευνας, Πειραματικής Ανάπτυξης, Δοκιμών και Αναλύσεων στη Βιοχημεία-Μοριακή Βιολογία. Δεν αναφέρθηκα σε βιοπαθολογικά εργαστήρια ούτε σε αιμοληψίες ούτε σε ταμεία ΙΚΑ. Φυσικά, το κύριο αντικείμενο της εταιρείας θα μπορούσε να είναι αυτό που περιγράψατε.
Είναι έξω από τους σκοπούς του blog να επικολλήσω links με ελεύθερους επαγγελματίες βιολόγους και εταιρείες. Η ΠΕΒ άλλωστε θα επιβεβαιώσει υποθέτω τα γραφόμενα μου και θα σας ενημερώσει καλύτερα.Το ίδιο και ο δικηγόρος που συμβουλευτήκατε ήδη και ένας λογιστής.
Όταν είχα την εμπειρία του εξωτερικού ο ίδιος δεν στάθηκα τυχερός στο να με ενημερώσει ποτέ κάποιος από την Ελλάδα για επαγγελματικά θέματα (εξαιρείται η φιλότιμη ΠΕΒ), απλούστατα γιατί ο κάθε συνάδελφος περίμενε να πέσει το μήλο από τη μηλιά (πχ. ως απόφοιτος Βιολογίας ΕΚΠΑ συχνά άκουγα και διάβαζα στο διαδίκτυο: τι σχέση έχει ο Βιολόγος με τη Μοριακή Βιολογία έλεγε το ΔΠΘ ή με τη Βιοχημεία έλεγε η Θεσσαλία!!!..), οπότε η πίεση με οδήγησε στην προσαρμογή αναζήτησης πληροφοριών »στην πιάτσα» με την ίδια μέθοδο που γνώριζα πολύ καλά σε προ- και μετα-διδακτορικό και διδακτικό επίπεδο. Όχι φυσικά ότι δεν αδικούμαστε κατάφωρα ως κλάδος ή ότι έγινα πλούσιος (και στα δυο το αντίθετο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Σχόλιο by Γ.Δ. — 07/01/2011 @ 15:32
Αγαπητέ κ. Δημήτρη Χατζηνικολάου
Επιτρέψτε μου άλλο ένα σχόλιο:
Όσοι απο εμας (εσάς) ηδη ζουμε (ζουν) στο εξωτερικο ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ για την προσαρμογή του επαγγέλματος στο διεθνές περιβάλλον. ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ θα οδηγήσει τις προοπτικές του βιολόγου ΕΔΩ σε εξαφάνιση.
Απόδειξη ότι ενδιαφέρομαι για τους άλλους συναδέλφους μου ως προς την ενημέρωση είναι οι αναρτήσεις οι οποίες θα γίνουν ανασκόπηση. Και τίποτε δεν γίνεται χωρίς ανάλωση χρόνου.
Περιμένω και εγώ λοιπόν από συναδέλφους- εντός, εκτός Ελλάδας- ανάλογα βήματα δράσης και ενημέρωση. Μέχρι πρότινος
αυτή η προσμονή θα ήταν για μένα στην καλυτερη περίπτωση ΕΚΠΛΗΞΗ.
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 07/01/2011 @ 16:00
Κύρις Χατζηνικολάου Δημήτριε,μιας και ανήκω στην κατάπτυστη,εγκληματική,δολοφονική και μαφιόζικη κατά τα λεγόμενά σας λούμπεν επιστημονική ομάδα των Βιοπαθολόγων(να μου εξηγήσετε και τη σημασία των εισαγωγικών στον τίτλο μου παρεμπιπτόντως) βοηθήστε με να κατανοήσω κάτι:Πώς γίνεται να χρεώσει κάποιος από τους συναδέλφους μου σε οποιονδήποτε Δημόσιο Ασφαλιστικό Φορέα (πχ. ΝΑΤ,ΟΠΑΔ κλπ)για εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις υψηλότερες από αυτές που καθορίζει το ίδιο το κράτος?Τιμές οι οποίες είναι σταθερές εδώ και πολλά χρόνια?Αν ανατρέχατε στους αρμόδιους καταλόγους κοστολόγησης θα βλέπατε ποια είναι η πραγματική τιμή της συγκεκριμένης εξέτασης στην οποία και αναφερθήκατε.
Ας μου επιτραπεί επίσης η διατύπωση μίας ακόμη απορίας προς εσάς:η ηθική αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των αποφοίτων των βιολογικών σχολών?Οι λοιποί επιστήμονες θεωρούμαστε εξ ορισμού απατεώνες και διεφθαρμένοι?Και αν η απάντηση σας είναι θετική σας ζητώ να μου παραθέσετε και την ερμηνεία του φαινομένου αυτου.
Σας ευχαριστω που με βοηθήσατε να συνειδητοποιήσω πως 8 έτη σπουδών προς το παρόν πήγαν χαμένα.
Ιωάννης Μίντζηρας-ειδκευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
Σχόλιο by Ιωάννης Μίντζηρας — 09/01/2011 @ 20:57
Κυριε Μιντζηρα,
Οι σπουδες σας δεν πηγαν χαμενες, ωστοσο η πολιτκη που ο κλαδος σας ασκει επρεπε να σας βρισκει αντιθετο. Αν οχι συγγμωμη αλλα οι πρακτικες τις επιστημονικης ομαδας των βιοπαθολογων να ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ το αυτονοητο δικαιωμα στην επιστημονικη υπαρξε αλλων βιοεπιστημονων ειναι ακρως αντιδεολογικη και υποτιμητικη.
Σπουδασα 4 χρονια μοριακη βιολογια, 2 χρονια Μαστερ στην Κυταρικη βιολογια, 4 χρονια διδακτορικο στην μοριακη γενετικη ανθρωπου, και αλλα 4 χρονια στην ΜΟΡΙΑΚΗ ΚΛΙΝΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ (ειδικοτητα θεσμοθετημενη για βιολογους-βιοεπιστημονες με διδακτορικο) στην ολλανδια οπου και εργαζομαι. Δηλαδη 4+2+4+4=14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Μπορω να εργαστω σαν κλινικος μοριακος γενετιστης στην ολλανδια, οπως επισης σε χωρες σαν την ΓΕΡΜΑΝΙΑ, οπου και εχω δεχτει μια θεση, στην ΕΛΒΕΤΙΑ, στο ΗΒ, στην ΓΑΛΛΙΑ, στο ΒΕΛΓΙΟ, στην ΝΟΡΒΗΓΙΑ, στην ΔΑΝΙΑ, στην ΣΟΥΗΔΙΑ, στην ΙΣΠΑΝΙΑ κτλ..με μια μονο προυποθεση. ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ και της οικειας-τοπικης γλωσσας.
Στο Αμστερνταμ που εργαζομαι, δεχομαστε δειγματα απο το πανεπιστημιο ΑΧΕΠΑ στην θεσσαλονικη, πανεπιστημιακο νοσοκομειο ΛΑΡΙΣΑΣ, και αλεξανδρουπολης ΟΠΟΥ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ εχω υπογραψει ΚΛΙΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μετα απο screening για mental retardation genes, CNVs και πλεον εισαγουμε whole exome genome sequencing στην διαγνωστικη κατι που στην ελλαδα ειναι επιστημονικη φαντασια.
Αν μου πειτε γιατι τα 14 χρονια σπουδων μου και ειδικοτητας ειναι ΑΡΚΕΤΑ για ολη την ευρωπη οσον αφορα το επαγγελμα μου, και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τοτε θα σας απαντησω σε οτι εσεις επιθυμειτε.
Μετα τιμης,
Δημητρης Χατζηνικολαου
ΥΓ. Μπορειται να μου πειτε ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ οπου η πολυειδικοτητα »ιατρος-βιοπαθολογος» υπαρχει? Φυσικα και ελληνικη πατεντα.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 10/01/2011 @ 15:34
ΥΓ. Υπαρχουν καποια ορθογραφικα λαθη. Το πληκτρολογια μου ειναι λατινικο και η αντιστοιχια των ελληνικων χαρακτηρων δεν ειναι παντα ευκολη.
Με εκτιμηση.
Δημητρης Χατζηνικολαου
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 10/01/2011 @ 15:40
Αγαπητε Γ.Δ.
Επειδη ζω και εργαζομαι στο εξωτερικο δεν εχω την αμεση δυνατοτητα να γνωριζω το ακριβες νομοθετικο γενικοτερα πλαισιο. Αυτο με το να βαπτιζεται η καθε εταιρεια με ενα ονομα παροχης υπηρεσιων ειλικρινα θελει πολυ ψαξιμο και χρονο.
Απο προσωπικη εμπειρια οντας κλινικος μοριακος γενετιστης δεν μου απαγορευτηκε το δικαιωμα ιδρυσης εταιρειας ωστοσο δεν εχω εγω προσβαση σε δειγματα ασθενων χωρις την μεσολαβηση »βιοπαθολογου» κατι το οποιο δεν γινεται στην ολλανδια. Εδω η διαγνωση γινεται απο γιατρους αναλογης ειδικοτητας π.χ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΣΤΕΣ και επειτα εγω και συναδελφοι κανουμε την δειγματοληψια, επιβλεπουμε, βγαζουμε τα διαγνωστικα αποτελεσματα πχ. εαν μια μεταλλαξη θεωρειται παθογενης η οχι και τα δινουμε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στους ασθενεις.
Ενω στην ΕΛΛΑΔΑ απο οσα εγω γνωριζω αυτο που περιεγραψα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε βιοεπιστημονες. Μπορει καποιος να βγαλει αποτελεσματα, αλλη την τελικη διαγνωση αποτελεσματων πρεπει να την εχει γιατρος.
Δηλαδη ατομα σαν και εμενα, με 14 χρονια σπουδων και ΚΛΙΝΙΚΗΣ ειδικοτητας δεν μπορω να ασκησω το επαγγελμα μου εξαιτιας (οχι μονο) ΚΑΙ των αντιδρασεων των βιοπαθολογων.
Τι να πω…ιδωμεν.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 10/01/2011 @ 18:12
Για να μην παρερμηνευθω απο τους η τον φιλο βιοπαθολογο οταν λεω διαγνωση στο προηγουμενο ποστ, εννοω την ενδειξη με την οποια καποιο δειγμα θα αναλυθει.
Το ειδος (ποιοτητα) και την μεταφραση των μοριακων αναλυσεων (μοριακη διαγνωστικη) μπορουμε να την εχουμε και εμεις..βιοεπιστημονες μετα απο την καταλληλη κλινικη ειδικοτητα που στην ελλαδα μας απαγορευεται.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 10/01/2011 @ 18:17
Κυριε Μιντζηρα,
Οι σπουδες σας ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δεν πηγαν χαμενες, αλλά εξαιτίας του κλάδου σας οι σπουδες του κου Χατζηνικολάου (14 χρόνια) ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πηγαν χαμενες, ενώ οι σπουδες σας ΓΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πηγαν χαμενες (αφού για τη βιοχημεία, ανοσολογία κλπ διεθνώς ως πολυειδικότητα δεν αναγνωρίζονται). Χαμένοι είναι όσοι κατέστησαν χαμένες τις 14 χρονες σπουδές ενός κλινικού μοριακού γενετιστή ή κλινικού βιοχημικού που υπογράφει αναλύσεις στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.
Πρέπει να μελετηθεί το εγχώριο φαινόμενο με μεθόδους μοριακής νευροβιολογίας-βιοψυχολογίας και ψυχοβιολογίας.
Και αν η απάντηση σας είναι αρνητική σας ζητώ να μου παραθέσετε και την ερμηνεία του φαινομένου αυτου.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 10/01/2011 @ 21:09
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ : Αντί »Χαμένοι» ήθελα να γράψω » χωμένοι» ( στα κατατόπια και στα τερτίπια της συντεχνιακής πιάτσας. Σίγουρα χάνει η Ελλάδα από αυτό το »χώσιμο».
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 10/01/2011 @ 21:17
Επίσης κυριε Μιντζηρα,
Λέτε »Ας μου επιτραπεί επίσης η διατύπωση μίας ακόμη απορίας προς εσάς:η ηθική αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των αποφοίτων των βιολογικών σχολών?» Μιλάτε για την βιοηθική?
Η ηθική ορισμένων εριστικών (όχι όλοι) βιοπαθολόγων που υφίσταται όταν εξαιτίας του κλάδου σας οι σπουδες του κου Χατζηνικολάου (14 χρόνια) ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πηγαν χαμενες? Το κλαδικό πάνω από το δημόσιο συμφέρον, πάνω από τις οδηγίες της ΕΕ, πάνω από τη διεθνή πρακτική.
Βιο-παθολογική ηθική ή ορθότερα παθολογική ηθική. Ευτυχώς υπαρχουν και βιοπαθολόγοι εξειρεση, αλλά συνήθως τα παιδια τους είναι Βιολογοι
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 10/01/2011 @ 21:31
Αγαπητέ κ. Δημήτρη Χατζηνικολάου
για να κάνουμε και λίγο χιούμορ…
ένας φίλος μου ειδικευόμενος λέει ότι γράψατε » exome» αντί του σωστού »exon» (εξώνιο)..
Δεν μας τα λέτε καλά. Είναι έγκυρη γνώμη, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μοριακής διαγνωστικής με βεβαίωση παρακολουθησης. Δεν μετράει η γνώμη σας το ίδιο. Γιατρός είναι…
Σχόλιο by Γ.Δ. — 10/01/2011 @ 22:10
Οντως αγαπηγετε Γ.Δ.
3 σεμιναρια μπορουν να εξισωθουν μετα 14 χρονια σπουδων και εξειδικευσης.
Λοιπον αγαπητε ειδικευομενε …
εξωνιο——-exons—EXOME (the part of the genome formed by exons)…οπως proteome, transcriptome, epigenome…κτλ.
Αλλα για να αφησουμε την πρωινη »διαλεξη» και το χιουμορ σε ευχαριστω Γ.Δ. για τις αποψεις σου, και ειλικρινα ΕΥΧΟΜΑΙ σε μια εστω και αντιθετη αλλα ουσιαστικη ΑΠΑΝΤΗΣΗ απο τον κο Μιντζιρα η οποιονδηποτε βιοπαθολογο.
Δημήτρης Χατζηνικολάου
Σχόλιο by Δημήτρης Χατζηνικολάου — 11/01/2011 @ 10:13
και στο κατω κατω…δεν αμφισβητασαμε εμεις (βιοεπιστημονες) την επαγγελματικη και επιστημονικη υποσταση των βιοπαθολογων. Αυτοι και ο κλαδος τους ειδικοτερα αντιτιθενται στην δικη μας επαγγελματικη και επιστημονικη καταρτιση.
Δεν τους απαγορευσε κανεις απο εμας (βιολογους) να κανουν το επαγγελμα τους, αυτοι μας απαγορευουν να ασκησουμε το επαγγελμα μας η μερος αυτου. ΕΜεις (βιολογοι-βιοεπιστημονες) παλευουμε για τα ΟΥΣΙΩΔΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ και οχι αυτοι, αναγκαζοντας εμας και τις οιγενεινειες μας να εχουν γινει συγχρονοι μεταναστες, οπως και τους παραγοντες του Υπ. Παιδειας και Υγειας.
Αυτη ειναι η ελλαδα του 2011.
Σχόλιο by Δημήτρης Χατζηνικολάου — 11/01/2011 @ 10:20
Κυριε Χατζηνικολαου(παρακαπμτω τος τονους προς χαριν συντομιας),
ο αναγνωστης της εν λογω ιστοσελιδας θα συμφωνουσε μαζι μου πως αυτη εχει μετατραπει απο χωρο διαλογου σε πεδιο λασπολογιας και υβριστικων χαρακτηρισμων.Συμφωνα με οσα εχουν αναρτηθει εδω,οι βιοπαθολογοι ειμαστε ανευθυνοι επιστημονες που λεηλατουμε το ελληνικο Δημοσιο(εξακολουθω να αναμενω την τοποθετηση σας επι του θεματος της υπερκοστολογησης) και παραλληλα «γκαγκστερς» που θιγουμε τα επαγγελματικα-επιστημονικα δικαιωματα αλλων επιστημονων.Δυστυχως,εχω ηδη μετανοιωσει που εμπλεχτηκα σε αυτη τη συζητηση επειδη διακρινω υπερμετρη επιθετικοτητα.Συγχωρηστε με αλλα αδυνατω να εκλαβω διαφορετικα τοποθετησεις του τυπου «σπουδασαν Ιατρικη με 12 ενω εγω Βιολογια με 18,5.Η ερμηνεια αυτης της φρασης ειναι μοναχα μια.Αποσκοπει στην πληρη απαξιωση μιας ολοκληρης ιατρικης ειδικοτητας με γενικολογιες και αφορισμους.Δεν ισχυριστηκα ουτε υπενοησα πως οι βιολογοι ειναι υποδεεστεροι επιστημονες και σας ενημερωνω πως δεν εχω καταληφθει ουτε απο εμμονες ουτε απο εστετισμο.Ωστοσο δεν μπορω να αποδεχτω την περιφρονηση απο κανεναν χωρις επιχειρηματα και αποδειξεις.
Η απαντηση μου θα ειναι περιεκτικη και συντομη επειδη θεωρουσα και θεωρω πως η (δικη μου) αληθεια δε χρειαζεται πλεονασμους.Κατα τη διενεργεια οποιασδηποτε εργαστηριακης εξετασης προκυπτει νομοτελειακα το ζητημα της αξιολογησης (evaluation) σε διπλο επιπεδο.Πρωτιστως,στο αν η εξεταση πραγματοποιηθηκε με την τηρηση των απαιτουμενων προυποθεσεων (με αλλα λογια η τεχνικη αν θελετε) και εν συνεχεια αν το αποτελεσμα συναδει με τον εκαστοτε ασθενη-πηγη προελευσης του δειγματος και φυσικα πως ερμηνευεται.Ειναι βεβαιο πως οποιοσδηποτε φυσιολογικος ανθρωπος εκπαιδευθει καταλληλα μπορει καποια στιγμη να χειριστει εναν αναλυτη ή και να διεκπεραιωσει μια εξεταση χειροκινητα.Η αντιθεση μου σχετιζεται με το δευτερο επιπεδο αξιολογησης.Πως εξασφαλιζεται η ερμηνεια του αποτελεσματος ως προς τον ασθενη απο επιστημονες οι οποιοι δεν εχουν λαβει ιατρικη εκπαιδευση?.Ο προσδιορισμος των τριγλυκεριδιων καθισταται για μενα λοιπον ιδιαιτερως σοβαρη υποθεση δεδομενου πως μια παθολογικη τιμη που τυχον εμφανισει ασθενης,ενδεχομενως τον υποχρεωσει στη ληψη φαρμακευτικης αγωγης για παραδειγμα.θα μπορουσα να αναλωνω τον χρονο σας με την αναφορα και αλλων παραδειγματων,ομως ζητουμενο μου δεν ειναι να κανω μαθημα σε κανεναν(ουτε και μπορω αν λαβετε υποψην σας οτι ειμαι ειδικευομενος και οχι Καθηγητης) αλλα να τοποθετηθω.
Αναμενω με ιδιαιτερο ενδιαφερον την απαντηση σας και ας μου επιτραπουν δυο ακομη επισημανσεις:
Οι συναδελφοι Βιοπαθολογοι που «εκαναν τα παιδια τους Βιολογους» εκαναν τις επιλογες τους και δεν υποχρεωθηκαν απο κανεναν.Δεν αντιλαμβανομαι ποια ιερη δεσμευση εχω απεναντι τους και δεν το λεω με καμμια απολυτως περιπαικτικη διαθεση.
Ας αστειευθω και εγω λεγοντας πως ,σε αντιθεση με καποιους συναδελφους σας, καλος Βιοπαθολογος δεν ειναι ο νεκρος Βιοπαθολογος!Επαναλαμβανω πως χαριτολογω.
Τελω εις αναμονη της απαντησεως σας.
Με εκτιμηση (ανεκαθεν)
Σχόλιο by Ιωάννης Μίντζηρας — 11/01/2011 @ 17:50
Αναγκαια διευκρινηση: υπερμετρη επιθετικοτητα απο την πλειονοτητα των γραφοντων.
Σχόλιο by Ιωάννης Μίντζηρας — 11/01/2011 @ 17:59
Κυριε Μιντζηρα,
Αν και δεν απαντησατε στις ερωτησεις μου απο οσα εγω γνωριζω γιαti ειμαι κλινικος μοριακος γενετιστης και αυτο διεκδικω τα δικαιωματα μου σαν γενετιστης να σας απαντησω.
Ειπατε για τα τριγλυκεριδια.
1) Νομιζω εχετε μπερδευτει λιγο. Οι βιοεπιστημονες δεν θελουν εχουν να κανουν κατι με την προσαρμογη της φαρμακευτικης αγωγης ρολος οντως ιατρικος. Αλλα ας ερθουμε στο παραδειγμα σας…εσεις και εγω εχουμε 2 εργαστηρια Α και Β. Ο Γ ασθενης μετα απο παραπομπη του ΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ, ερχεται σε εμενα και σε εσας με μια σειρα εξετασεων.Ο ασθενης παιρνει τις εξετασεις τους και Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ θα καθοριστει απο τον θεραποντα ιατρο του αναλογης ειδικοτητας που εχει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κλινικη εικονα ενος ασθενη. (τοσο απλο, οπως γινεται και εδω ολλανδια. Την προηγουμενη εβδομαδα εκανα γενικη αιματος μαζι με καποιους δεικτες και το δευτερογενη ελεγχο οπως αναφερατε εκανε ο ΙΑΤΡΟΣ καρδιολογος και ΙΑΤΡΟΣ παθολογος μου.
2) Για να το παω στο τομεα μου που μπορω να ειμαι ποιο συγκεκριμενος ισως και απο σημερινη δουλεια. Μας ηρθε ενας ασθενης με ενα ειδιος αμφιβληστροειδοπαθειας διαγνωσμενος φυσικα απο ΙΑΤΡΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ. Εγω αποφασισα ποια γονιδια θα κανουμε screening και οποιαδηποτε μεταλλαξη η γενομικη αλλαξη διαπιστωσουμε ειμαι εγω υπευθυνος να ερμηνευσω.. π.χ. παθογενεια η οχι. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, τα αποτελεσματα δινονται στο οφθαλμιατορ και τους κλινικους γενετιστες (ΙΑΤΡΟΥΣ) για τα περαιτερω.
Αυτο που σας εγραψα, γιατι μπορω να το κανω σε ολη την ευρωπη, και οχι στην ελλαδα?
Οσο για την επιθετικοτητα κατα των ιατρων βιοπαθολογων. ΠΡεπει να καταλαβετε κατι. Πρωτα φυσικα και οι ακροτητες που δινεται σαν παραδειγματα ειναι ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επικροτει αν τις εχει πει. Ωστοσο κανενας βιοεπιστημονας (βιολογος) δεν ανακατευτηκε με τις δικες σας (βιοπαθολογων) σπουδες και επαγγελματικα δικαιωματα (αν και ειναι γνωστο οτι η πολυφασματικη φυση της ειδικοτητα της βιοπαθολογιας ειναι ελληνικη πατεντα).
Εναντια, ισα ισα επειδη ειστε νεος επιστημονας οπως ειπατε και ξερετε την προσπαθεια που καθενας καταβαλλει…εγω και ομοιοι μου με 14! χρονια σπουδων, οχι ασχετες…ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΗΔΗ, γιατι να μην μπορω εξαιτιας ΚΑΙ των αντιδρασεων πολλων συναδελφων σας να εργαστω στην ελλαδα?
ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ? ΑΝΙΔΕΟΣ? ΑΝΙΔΕΙΚΕΥΤΟΣ? και αν ΝΑΙ…ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΚΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ?
Τελειωνοντας ηθελα να πω, πως τελικα δεν εγινα βιολογος για τα χρηματα!!!(φυσικα) αλλα για την επιστημη που ΧΑΙΡΟΜΑΙ να εξασκω αν και αυτο ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ..εχοντας μεταναστευση για επιβιωση (στο επαγγελμα μου) εγω και η οικογενεια μου. Ισως θα ηταν οντως καλυτερα να πηγαινα σε μια ευρωπαικη πλεον χωρα της ανατολικης ευρωπης και χωρις ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ να μπορουσα να ζησω πλεον στην χωρα μου χωρις προβληματα..αλλα βλεπετε οταν ημουν 18 δεν τα ηξερα ολα αυτα..με το διδακτορικο μου ενημερωθηκα για το status quo που υπαρχει στην ωραια μας ελλαδα.
Σας ευχαριστω.
Οσο για το αστειο σας..για δειτε το απο μια αλλη γωνια…νεκρος βιοεπιστημονας καλος βιοεπιστημονας? γιατι εμεις ειμαστε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΙ εξαιτιας πολλων λογων αλλα συμπεριλαμβανομενων αντριδρασεων μεριδας των ιατρων βιοπαθολογων.
Σχόλιο by Δημήτρης Χατζηνικολάου — 11/01/2011 @ 21:36
Κύριε Μίντζηρα,
Δυστυχώς η (δική σας) αλήθεια, όπως λέτε, δεν αφορά μια ιδιωτική κοσμοθεωρία, αλλά παρακωλύει στην Ελλάδα το δικαίωμα για την άσκηση του επαγγέλματος ενός ολόκληρου κλάδου. Όλοι τιμούμε τον Ιατροχειρουργικό κλάδο που σώζει καθημερινά ζωές.Όλοι καταπτύουμε τις ελάχιστες εξαιρέσεις επίορκων ιατρών που ρήμαζαν το εισόδημα του λαού, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Σαφώς και ο υποβαλλόμενος σε εργαστηριακές αναλύσεις ενδέχεται να χρήζει φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, (πχ. για τον προσδιορισμό των τριγλυκεριδίων) ο υπογράφων το αποτέλεσμα διευθυντής του κλινικού εργαστηρίου ΔΕΝ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΙ (δεν είναι παθολόγος ή χειρουργός) ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ-ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.
Επί των αδιάψευστων τεκμηρίων (solid facts) καμιά απάντηση, ούτε νύξη φυσικά γιατί ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ η υπογραφή των αναλύσεων από δείγματα της Λάρισας στην Ολλανδία από βιοεπιστήμονα ελληνικού ΑΕΙ, ενώ στην Ελλάδα όχι, ούτε για το αν ένας χρόνος βιοχημείας στην 5 ετή ειδικότητα του βιοπαθολόγου αναγνωρίζεται πουθενά ως σοβαρή ειδίκευση στο αντικείμενο.
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Την αδυναμία απάντησης από μέρους σας τη χρεώνετε στα ίδια τα επιχειρήματα ως επιθετικότητα ή λασπολογία επειδή διατυπώθηκαν και δεν αποσιωπήθηκαν.
Πού υφίσταται η επιθετικότητα? Για τα αξιολογότατα άτομα που σπούδασαν Ιατρική με 12 (στις Πανελλήνιες)-όπως αναπαράξατε από την τοποθέτηση συναδέλφων σας Βιοπαθολόγων- χαίρουν της εκτίμησης μου (αν και δεν την έχουν ανάγκη), όπως και οι Βιολόγοι που σπούδασαν με 18.5 ο τελευταίος ή 19.5 ο πρώτος. Πού υφίσταται η λασπολογία? Ας αντιστρέψουμε και το περί »της ιερής δέσμευσης» που αναφέρατε: επειδή εσείς κάνατε την επιλογή σας για τη βιοπαθολογία αυτό συνεπάγεται ότι οι βιολόγοι έχουν την ιερή δέσμευση να μην ασκήσουν ΠΟΤΕ το επαγγελμα τους όπως γίνεται στο εξωτερικό?
Το σεβασμό, λοιπόν, τον κερδίζουμε δεν τον απαιτούμε, ούτε επαιτούμε γι αυτόν. Αν στεναχωριέστε μήπως δεν σας εκτιμώ προσωπικά ή ως κλάδο καθησυχαστείτε, αλλά μη σας απασχολεί αυτό.
Ασχοληθείτε με τα στοιχεία που παρατέθηκαν και αποδεικνύουν όι οι φύσει και θέσει διευθυντές κλινικών εργαστηρίων βιολόγοι διεθνώς ασκούν το επάγγελμα τους, ενώ στην Ελλάδα όχι. Αυτό θα έπρεπε να σας απασχολήσει αν σας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον και όχι το κλαδικό.
Για να χαριτολογήσω κι εγώ εν κατακλείδι και να παρασυρθώ μαζί σας στον υπερρεαλισμό:
»τον νεκρό Βιοπαθολόγο» (που γράψατε) γιατρός τον πέθανε, αλλά η εγχείρηση πέτυχε..
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 11/01/2011 @ 23:11
Κυριε/α Γ.Δ.
αν δεν απατωμαι,η φραση: «Έίχα συμμαθητή (εγκάρδιος φίλος μου) αριστούχο του Λυκείου ο οποίος έγραψε τέσσερα 19άρια και ένα 15 στην Έκθεση και εισήχθη τελικά στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (λόγω Έκθεσης!!) και όχι στην Ιατρική, αλλά και συμμαθητή νυν Ιατρό Βιοπαθολόγο ο οποίος (αφού έγραψε 4 δωδεκάρια την τρίτη φορά που έδωσε πανελλήνιες) μετέβη σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης από όπου και αποφοίτησε Ιατρός.» ανηκει σε σας.(18-06-10).Δεν απαιτω σεβασμο απο κανεναν γιατι δεν αναζητω επιβραβευση ή «κοινωνικη αναγνωριση».Ευτυχως ή δυστυχως ειμαι αρκετα μεγαλος πια.
Κυριε Χατζηνικολαου αναμενω μια απαντηση.
Με εκτιμηση.
Σχόλιο by Ιωαννης Μιντζηρας — 13/01/2011 @ 15:55
Κύριε Ιωάννη Μίντζηρα
Αμφότεροι οι συμμαθητές είναι αξιολογότατοι (και αυτός που έγραψε 4 δωδεκάρια την τρίτη φορά που έδωσε πανελλήνιες, δεν σας απατά η μνήμη σας για τη φράση μου. Ομοίως και άλλοι συμμαθητές που ακολούθησαν άλλους επαγγελματικούς δρόμους είναι αξιολογότατοι.
Επί των τεκμηρίων (solid facts), ωστόσο, καμιά απάντηση από μέρους σας. Η σιωπή είναι χρυσός?
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 13/01/2011 @ 17:56
Κυριε Μιντζηρα η απαντηση βρισκεται πριν απο το ποστ το Γ.Δ.
Στις 11/01 21:36
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 13/01/2011 @ 17:57
Θέτω στη διάθεση παντός ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ενδιαφερομένου την απάντηση του Υπουργείου Υγείας που επιβεβαιώνει ότι οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης γίνονται διευθυντές σε βιοχημικά εργαστήρια νοσοκομείων στην Ελλάδα.
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
Ας γίνει το ίδιο και στα ιδιωτικά εργαστήρια ενόργανης βιοανάλυσης δειγμάτων του ανθρώπου
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 13/01/2011 @ 20:25
Επίσης:
Τα σπερμοδιαγράμματα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρέπει να υπογράφονται από βιολόγο (ή βιοπαθολόγο)
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/kind/exgon.cfm
Ήδη γίνεται το ίδιο και στα ιδιωτικά εργαστήρια βιοανάλυσης σπέρματος του ανθρώπου
Σχόλιο by Γ.Δ. — 13/01/2011 @ 21:39
Κυριε/α Σ.Δ.
μαλλον κοροιδευομαστε ετσι δεν ειναι?Η φραση «Πού υφίσταται η επιθετικότητα? Για τα αξιολογότατα άτομα που σπούδασαν Ιατρική με 12 (στις Πανελλήνιες)-όπως αναπαράξατε από την τοποθέτηση συναδέλφων σας Βιοπαθολόγων» ειναι και αυτη δικη σας.Τα τεκμηρια τα εχω αποδεχθει.Δε σημαινει αυτο ομως πως θεωρω οτι ειναι σωστα κατα τη δικη μου παντα κριση.Εφοσον η Ιατρικη περιλαμβανει τη Διαγνωση(κλινικη και εργαστηριακη),τοτε αυτη επιβαλλεται να ασκειται απο Ιατρους.Οσον αφορα στις μεγαλοσχημες φρασεις σας περι Δημοσιου συμφεροντος, σας απαντω οτι πρωτη φορα στη ζωη μου συναντω καποιον ο οποιος ταυτιζει τα δικαιωματα μιας επιστημονικης-επαγγελματικης ομαδας με τα δικαιωματα ενος Εθνους!Σας το εχω ξαναγραψει πως οι ιδεες μεγαλειου και οι Μεσσιες παντοτε με φοβιζαν.Δυστυχως,κανεις απο τους δυο μας δε θα σωσει τον Κοσμο.Αποδεχομαι την επιχειρηματολογια σας(εννοω πως τη διαβαζω και οχι πως συμφωνω) στα πλαισια και μονο της προσπαθεια σας ωσ κλαδου και οχι ως σταυροφορων.Λυπαμαι.
Κυριε Χατζηνικολαου ακομη δεν απαντησατε πως η ηθικη αποτελει προνομιο των Βιολογων και μονο καθως και με ποιον τροπο οι Βιοπαθολογοι χρεωνουν ακριβοτερα τις εξετασεις στα ταμεια.
Με εκτιμηση.
Υγ.Κυριε/α Γ.Δ. η απαντηση μου προς τα εσας ειναι ειλικρινης και οχι επιθετικη ή ειρωνικη.Ας αναγουμε τη συζητηση στο αληθινο της επιπεδο.Και οι δυο απαντουμε με τον ιδιο στοχο.Σας παρακαλω επομενως να μην παρουσιαζετε τις θεσεις που προβαλλεται ως κατι διαφορετικο απο αυτο που κανουν ολοι οι αλλοι συνομιλητες,Ιατροι και Βιολογοι.
Σχόλιο by Ιωάννης Μίντζηρας — 14/01/2011 @ 09:05
Απαραιτητη διορθωση : το Υγ «… που προβαλλετε…»
Σχόλιο by Ιωάννης Μίντζηρας — 14/01/2011 @ 09:07
Κυριε Μιντζηρα,
Εσεις αληθεια ποτε θα απαντησετε σε κατι?
Σας απαντησα για τον δευτερογενη ελεγχο που εσεις ρωτησατε(11/01/2011 @ 21:36).
Για την χρεωση εξετασεων
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=268902&dt=20/05/2009
Η ηθικη δεν ειναι προνομιο ουτε βιολογων, ουτε Ιατρων, ουτε μηχανικων. Εξαρταται απο καθε ατομο ανεξαρτητου ειδικοτητας.
Και επαναλαμβανω, δεν σας απαγορευσαμε εμεις (βιοεπιστημονες) να ασκησετε το επαγγελμα σας, ωστοσο μια μεριδα των βιοπαθολογων αντιτιθενται στο να ασκησουμε εμεις το επαγγελμα μας ενω μας επιτρεπεται αυτο σε ΟΛΕΣ τις χωρες τις ΕΕ.
Τωρα αν ειχατε την ευγενεια θα μου απαντησετε στις δικες μου προς εσας ερωτησεις?
Δηλαδη στο ποστ (11/01/2011 @ 21:36 πρωτιστως και 10/01/2011 @ 15:34
Αναμενοντας μια ουσιαστικη τοποθετηση απο μερους σας στις ερωτησεις και εναν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ- ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟ διαλογο.
Σας ευχαριστω
Δημητρης Χατζηνικολαου
ΥΓ.Βλεπω πως αποφευγετε επισης να απαντησετε σε επιμερους »τεχνικα» ζητηματα στον/ην Γ.Δ. Θα ηταν ενδιαφερον να δουμε τις απαντησεις σας και εκει και οχι γενικοτητες περι επιθετικοτητας. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ και περιμενουμε να μας δειξετε με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ/αντιστοιχες πρακτικες σε αλλα κρατη για το που ειμαστε λαθος στις ερωτησεις/τοποθετησεις μας.
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 14/01/2011 @ 10:42
Κυριε/α Ιωάννη Μίντζηρα
»τα δικαιωματα ενος Εθνους», »ιδεες μεγαλειου», »Μεσσιες» σας επιστρέφονται καθώς ειπώθηκαν από εσάς και όχι από εμένα.
Για την συνδικαλιστική εμμονή ορισμένων-όχι όλων- βιοπαθολόγων μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν βαθύτερες αιτίες και εκτιμώ ότι αναφέρονται,όπως γράφει ο Α. Παρασχάκης, »στην κακώς εννοούμενη επαγγελματική αλληλεγγύη και στη νοοτροπία της «ιατρικής παντοδυναμίας», η οποία συχνά διαμορφώνεται
κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης».
Α Παρασχάκης, Ψυχιατρική νοσηρότητα των ιατρών, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 26(1): 36-41
http://www.mednet.gr/archives/2009-1/pdf/36.pdf
Η νοοτροπία της «ιατρικής παντοδυναμίας», λοιπόν, κατά τον ψυχίατρο, αυξάνει την ψυχιατρική νοσηρότητα των ιατρών.
Θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε τη συγκεκριμένη νοοτροπία γιατί είναι, κατά τη γνώμη μου, η αιτία για την κακώς εννοούμενη επαγγελματική αλληλεγγύη ορισμένων βιοπαθολόγων.
Συζήτηση υπάρχει όταν/αν απαντήσετε επί των τεκμηρίων (solid facts) ένα προς ένα αποδεικνύοντας το άτοπο τους.
Διαφορετικά το επίπεδο της θα είναι το δικό σας.
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 14/01/2011 @ 19:08
Στο…ερώτημα (?) που τέθηκε περί ηθικής, απαντά πολύ ωραία ο ιατρός κος Ταμπάκης στο άρθρο του:
Θ. Ταμπάκης, Ιατρική και εγωισμός, Δελτ Α’ Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 54, 2007, 187-190
http://www.iatrikionline.gr/Deltio_54b_2007/08.pdf
»…Κύρια φροντίδα του εγωιστή γιατρού είναι ο εαυτός του, που τον αγαπά υπερβολικά και αποκλειστικά. Τον ενδιαφέρει η δική του ανέλιξη, οικονομική ή επιστημονική και η καλοπέραση και αδιαφορεί τελείως για τους άλλους. Οι ανάγκες των άλλων περιφρονούνται ή τοποθετούνται σε υποδεέστερη μοίρα…Ιατρικός εγωισμός: η αειφόρος διαχρονική τροχοπέδη..»
Το άρθρο του Θ. Ταμπάκη είναι σε συμφωνία με το άρθρο του Α. Παρασχάκη, και εξηγεί για μένα προσωπικά πως »η κακώς εννοούμενη επαγγελματική αλληλεγγύη και η νοοτροπία της «ιατρικής παντοδυναμίας», η οποία συχνά διαμορφώνεται
κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης» ορισμένων μόνο βιοπαθολόγων ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ στους Βιολόγους να διευθύνουν αυτοδύναμα τα ιδιωτικά εργαστήρια ενόργανης βιοανάλυσης δειγμάτων του ανθρώπου ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ.
Βλ. Α Παρασχάκης, Ψυχιατρική νοσηρότητα των ιατρών, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 26(1): 36-41
http://www.mednet.gr/archives/2009-1/pdf/36.pdf
παρά την απάντηση του Υπουργείου για τα δημόσια εργαστήρια.
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 19/01/2011 @ 18:29
Κύριε Γ.Δ.
Επιτρέψτε μου να πω, χωρίς να θέλω να πάρω θέση για το θέμα συζήτησης στην παρούσα σελίδα (θέμα το οποίο έχετε παραμερίσει για να οδηγήσετε τη συζήτηση σε μια λασπολογία κατά του ιατρικού κλάδου) ότι εκτίθεστε με την εμπάθεια που επιδεικνύετε κατά των ιατρών, τους αφορισμούς και την απαξίωσή ενός ολόκληρου κλάδου. Με τη στάση σας αυτή, χάνετε το -όποιο- δίκιο σας.
Μετά τιμής,
Ι.Σ.
Σχόλιο by Ι.Σ. — 20/01/2011 @ 14:38
Κύριε I.Σ.
Επιτρέψτε μου με τη σειρά μου να γράψω τα εξής, έχοντας στοιχειοθετήσει ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ θέση για το θέμα συζήτησης στην παρούσα ιστοσελίδα (θέμα το οποίο δεν έχω παραμερίσει καθόλου, αντιθέτως έχω μαζί με το συνάδελφο κο Χατζηνικολάου παραθέσει πληθώρα δεδομένων):
1. Μην με κατηγορείτε άδικα και προσβλητικά για λασπολογία κατά του ιατρικού κλάδου λασπολογώντας εναντίον μου. Όλοι ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΥΣΙΚΑ τιμούμε τον Ιατροχειρουργικό κλάδο που σώζει καθημερινά ζωές.Όλοι καταπτύουμε τις ελάχιστες εξαιρέσεις επίορκων ιατρών που φέρονται ότι ρήμαζαν το εισόδημα του λαού, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες.
2. Εκτίθεστε με την εμπάθεια που επιδεικνύετε ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΣΤΡΕΦΟΜΑΙ κατά των ιατρών, ΜΕ αφορισμούς και την απαξίωσή ενός ολόκληρου κλάδου. Παρέθεσα κείμενο από δύο άρθρα ιατρών που θεώρησα αξιόλογα. Δεν είναι τα άρθρα αυτά αφορισμοί, αλλά επιβεβαιώνουν την παρουσία αξιόλογων ιατρών επιστημόνων ως οι εν λόγω.
Θ. Ταμπάκης, Ιατρική και εγωισμός, Δελτ Α’ Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 54, 2007, 187-190
Α Παρασχάκης, Ψυχιατρική νοσηρότητα των ιατρών, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 26(1): 36-41
3. Με τη στάση σας αυτή, επιβεβαιώνετε και επιβεβαιώνεται το δίκιο του κλάδου των βιοεπιστημόνων σχετικά με το θέμα
Το θέμα αναδεικνύεται μέσω των συνδέσμων:
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/kind/exgon.cfm
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 20/01/2011 @ 22:55
Κυριε Ι.Σ.
Αν και ο Γ.Δ. ειναι οντως σκληρος, ωστοσο εγω θεωρω ποιο προσβλητικο, με το να κανει ερωτησεις ενας συγκεκριμενος βιοπαθολογος να δεχεται τις απαντησεις, ωστοσο αυτος να μην μπαινει στον κοπο να ανταπαντησει στις δικες μας ερωτησεις.
Σας παρακαλω, να αφησουμε αυτην την »καραμελα» κατα του Ιατρικου κλαδου. Εδω δεν ΜΙΛΑΜΕ για τους γιατρους, αλλα για τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.
Καποιοι βιοπαθολογοι εχουν παρατηρησεις, που ειναι ΔΕΚΤΕΣ. Εχουν απαντηθει ΟΛΕΣ, (με το αν καποιος συμφωνει η οχι ειναι αλλο θεμα), ωστοσο σε δικες μας ερωτησεις τοσο ο κυριος Μιντζηρας οσο και σε προηγουμενα ποστς δεν εχει απαντησει κανενας επι της ουσιας με αντικειμενικα κριτηρια και πρακτικες (π.χ. τι ισχυει στην ευρωπη, η σε αλλες χωρες του κοσμου)
Θα ηθελα να τελειωσω λεγοντας ξανα, οτι εδω δεν συζηταμε για το αν οι γιατροι (ΙΑΤΡΙΚΟΣ κλαδος) ειναι καλοι οι κακοι. Στο κατω κατω δεν εκφερουμε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΨΗ για αυτο το θεμα. Εδω συζηταμε τους αδικους (για εμας) λογους για τους οποιους μερος μιας συγκεκριμενης μεριδας των βιοπαθολογων αντιτιθενται σθεναρα και ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ σε βιοεπιστημονες να ασκησουν το επαγγελμα τους στην ελλαδα ενω μπορουν σε ολη την Ε.Ε.
Μετα τιμης,
Δημητρης Χατζηνικολαου
Σχόλιο by Δημητρης Χατζηνικολαου — 21/01/2011 @ 15:51
Αξιοτιμοι κυριοι,
ας βαλουμε τα πραγματα στη θεση τους.
Θα ξεκινησω με εσας κυριε Χατζηνικολαου.Η απαντηση σας στο ερωτημα μου πως οι Βιοπαθολογοι υπερχρεωνουν το Δημοσιο συνιστατο στην υπενθυμιση απο μερους σας ενος αρθρου της εφημεριδας «Βημα» το οποιο αποτελει ονειδο για την ελληνικη δημοσιογραφια και οχι μονο.Για ποιον λογο?Επειδη ψευδεται.Η κοστολογηση των εργαστηριακων εξετασεων εχει γινει απο το Δημοσιο (εσεις εδω θα χρησιμοποιουσατε κεφαλαια,ενδεικτικα της δικαιης αγανακτησης σας ως κλαδου) και οχι απο τους Ιατρους.Επομενως,εαν καποιος θεωρει(λανθασμενα βεβαιως)πως αδικειται η Πολιτεια να αναζητησει τους υπαιτιους στους εκλεγμενους ανωτατους αρχοντες και οχι στους Ιατρους.Το κρατος επεβαλε τις τιμες αυτες.Πιστευω πως ειναι κατανοητο.Δεν αποτελουμε μεσαζοντες σε οπωροκηπευτικα προιοντα οι οποιοι καταδεικνυονται ως υπευθυνοι για την εκτοξευση των τιμων που επιβαρυνουν τους καταναλωτες.Αν και διαπιστωνω με λυπη και ανησυχια πως αρκετοι συναδελφοι σας εχουν αυτη τη θλιβερη αντιληψη και για την Ιατρικη.
Το αρθρο αυτο ειναι προσβλητικο για τη νοημοσυνη καθε ανθρωπου επειδη ειναι και παραπλανητικο.Το τυχαια(?) επιλεγεν παραδειγμα,αναφερομαι στην τιμη του προστατικου αντιγονου PSA,αποσκοπει στη μειωση των συναδελφων μου.Και αυτο γιατι σκοπιμως αποκρυπτει την οριακη διαφορα κοστους-κερδους σε πολλες αλλες εξετασεις.
Το αρθρο αυτο ειναι μια εμμεση διαφημιστικη καταχωρηση του κλαδου σας δεδομενου πως αναφερεται και προβαλλει τις αδικιες που υφιστανται οι Βιολογοι καθως και την αληστου μνημης οπως και υψηλης αισθητικης επιστολη του Προεδρου της ΠΕΒ.Τι μας γνωστοποιουσε αυτη η «επιστημονικη» επιστολη? Πως επειδη μια μεριδα Βιοπαθολογων παρανομει(οποια πρωτοτυπια για μια επιστημονικη-επαγγελματικη ομαδα να διαθετει και καποιους επιορκους) η μονη λυση θα ηταν να αποκτησουν και οι Βιολογοι αντιστοιχα επαγγελματικα δικαιωματα.Με αλλα λογια επομενως,αν επιδιωκεις να παταξεις τη διαφθορα ορισμενων μελων του δικηγορικου σωματος για παραδειγμα θα το επιτυχεις με το να επιτρεψεις την ασκηση της Νομικης απο μια αλλη ομαδα,τους Φιλολογους για παραδειγμα.Πραγματι,μια τετοια καινοτομια απο μερους του κλαδου σας μας αφηνει αφωνο.Δυστυχως για εσας ομως οχι απο θαυμασμο.
Καταληγουμε στο συμπερασμα πως για να υπερασπιστειτε τη φραση σας «Τα εργαστηρια που προφανως (?) αναφερεστε ειναι τα εργαστηρια ΑΝΑΦΟΡΑΣ η …»φασον» στα οποια πολλα μελη της »αγαπητης» συντεχνιας/ομερτας των βιοπαθολογων στελνει τα δειγματα, παιρνει αποτελεσματα και χρεωνει τα ταμια 6-7 φορες το πραγματικο κοστος των εξετασεων» επικαλεστηκατε ενα αρθρο-παρωδια και μια επιστολη του συνδικαλιστικου σας οργανου!Οι Βιολογοι να υποθεσω στη θεση των Βιοπαθολογων θα ειχαν καταρτισει νεο Κρατικο Τιμολογιο?Ας ειμαστε σοβαροι και ρεαλιστες κυριε Χατζηνικολαου και ας αποφευγουμε να αναφερομαστε σε θεματα που λογω συνθηκων(ζειτε και εργαζεστε στο εξωτερικο αν δεν κανω λαθος) δε γνωριζετε εις βαθος.
Ας αναφερθω τωρα στο επιμαχο τμημα της συζητησης μας.Κατα ποσο δηλαδη οι Βιοπαθολογοι αδυνατουν να φερουν εις περας τη διενεργηση ιατρικων εργαστηριακων εξετασεων σε συγκριση με τους Βιολογους.Διαβαζοντας το σχεδιο του Προεδρικου Διαταγματος με εντυπωσιασαν τα Αρθρα 3 και 4 βασει των οποιων εκχωρειται πληθωρα επαγγελματικων δικαιωματων σε ποικιλια γνωστικων πεδιων (τα οποια δεν απτονται αποκλειστικα της Ιατρικης)με μονη προυποθεση το πρωτο πτυχιο.Και εδω συμβαινει κατι πολυ παραδοξο.Οι Βιοπαθολογοι προκειμενου να αποκτησουν την αδεια να κλεβουν την Ελλαδα(συμφωνα με τα λεγομενα σας) ή την αδεια να κανουν σωστα το επιστημονικο τους εργο(συμφωνα με εμενα) χρειαζεται να σπουδασουν τουλαχιστον 11 ετη.Εννοειται πως δεν αναφερομαι σε προαιρετικες σπουδες οπως το Διδακτορικο σας για παραδειγμα.Ειστε αξιολογος που το εκπονησατε αλλα στην Ελλαδα με βαση το προαναφερθεν σχεδιο Νομου αρκουν τα ετη της προπτυχιακης σας εκπαιδευσης.Αναρωτιεμαι λοιπον πως ειναι δυνατον ο Ιατρος με 11 ετη σπουδων να κρινεται απο εσας και τον κυριο/α Γ.Δ. ως ανεπαρκης επιστημονας,ενω ο Βιολογος με τα μισα ετη σπουδων οχι?Οι Ιατροι επομενως «νοσουν» απο εγωτισμο ενω οι Βιολογοι οχι?Τι γραφουν αραγε τα Αρθρα στα οποια αναφερθηκα?
Άρθρο 3
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους, ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς:
α) στην εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τη βιολογία καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη βιολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.
β) στην έρευνα κάθε γνωστικού αντικειμένου που υπάγεται στον ευρύτερο τομέα της Βιολογίας και είτε έχει αμιγώς θεωρητική- επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή και διεξάγεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες, καθώς και σε αρμόδιες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις ή τμήματα εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
γ) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αντικείμενα όπως:
i. η επιλογή των βιολογικών υλικών-δειγμάτων και γενετικού υλικού και των βιολογικών και βιοχημικών μεθόδων εξέτασης και ανάλυσής τους, ο έλεγχος της ποιότητας των αναλύσεων, ο έλεγχος της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, όπως μοριακής βιολογίας, γενετικής, βιοχημείας, ανοσοβιολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογίας και άλλα.
ii. η επιλογή και ο έλεγχος εργαστηριακών διεργασιών που αφορούν στην αναπαραγωγή και στον έλεγχο ή στη διατήρηση γαμετών ή εμβρύων ή αρχέγονων κυττάρων και οι εφαρμογές τους.
iii. η επιλογή και ο έλεγχος της ποιότητας των βιολογικών και βιοδραστικών αντιδραστηρίων (αντισώματα, ραδιοϊσότοπα και άλλα), και των εφαρμογών τους στις βιοεπιστήμες, καθώς και σε κάθε άλλη σχετική επιστήμη, στην οποία η χρήση τους κρίνεται αναγκαία.
iv. η εκπόνηση βιολογικών μελετών και εργαστηριακών αναλύσεων (για παράδειγμα βιολογικές, βιοχημικές, γενετικές) και ο εν γένει έλεγχος της επίδρασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και κάθε άλλου είδους ανθρώπινης δραστηριότητας, στους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος.
v. ο έλεγχος της οικολογικής ποιότητας των νερών, του εδάφους και του αέρα καθώς και ο βιολογικός έλεγχος των τροφών.
vi. η εκπόνηση βιολογικών μελετών και εργαστηριακών αναλύσεων και η διενέργεια ελέγχων με αντικείμενο τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος και των σχέσεων μεταξύ τους.
vii. η δειγματοληψία, η διενέργεια οικολογικών ελέγχων και η αξιολόγηση περιβαλλοντικών δειγμάτων και συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης ως περιβαλλοντικοί ελεγκτές.
viii. η οργάνωση και η διαχείριση προστατευμένων περιοχών της φύσης, εθνικών πάρκων, προστατευμένων φυσικών σχηματισμών και τοπίων, περιοχών οικοανάπτυξης, μουσείων φυσικής ιστορίας, ζωολογικών και βοτανικών κήπων.
ix. η εκπόνηση μελετών βιολογικής προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση της ατμόσφαιρας, των αερίων αποβλήτων, των υδάτων, των υγρών και στερεών αποβλήτων, των απορριμμάτων, των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, των θορύβων, των δονήσεων και των κραδασμών. Επίσης μελετών βιοαποκατάστασης του περιβάλλοντος και των ειδικότερων φυσικών στοιχείων που έχουν ρυπανθεί, όπως των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και του εδάφους.
x. η εκπόνηση αλιευτικών μελετών, η διοίκηση, διαχείριση και προστασία θαλάσσιων πάρκων, υδροβιότοπων, ποταμών, λιμνών, ορεινών και ημιορεινών ρεόντων υδάτων και κάθε άλλου υδάτινου σχηματισμού που απαιτεί γνώσεις Υδροβιολογίας , Ιχθυολογίας και Αλιευτικής Αλιείας.
xi. η επιλογή, ο σχεδιασμός και ο έλεγχος της ποιότητας και της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων και μεθόδων γενετικής μηχανικής στην διατήρηση και αξιοποίηση γενετικών πόρων, στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας καθώς και σε κάθε προϊόν που παράγεται ή παρασκευάζεται, σύμφωνα με τις ανωτέρω μεθόδους.
xii. έλεγχος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και νεοφανών βιολογικών ουσιών όπως για παράδειγμα γενετικά τροποποιημένων πρωτεϊνών και προϊόντων που χρησιμοποιούνται ή παράγονται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, καθώς και σε βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και άλλες.
xiii. η επιστημονική έρευνα, η παροχή συμβουλών, καθώς και η εφαρμογή τεχνικών στον τομέα της βιοπληροφορικής.
Άρθρο 4
Οι πτυχιούχοι Βιολόγοι αναλαμβάνουν την ευθύνη υπογράφοντας ατομικά ή συνυπογράφοντας με άλλους ειδικευόμενους επιστήμονες, στα ακόλουθα ζητήματα:
α) αποτελέσματα, των αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού, που διεξάγονται στα αναφερόμενα στην παρ. γ περ. i του άρθρου 3 του παρόντος, εργαστήρια.
β) αποτελέσματα των τραπεζών αίματος, που πιστοποιούν την ασφάλεια του αίματος και των συστατικών του και προορίζονται για ιατρική, φαρμακευτική ή βιομηχανική χρήση.
γ) αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φαρμάκων, που προορίζονται για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση ή καλλυντικών, ιδιαίτερα όπου αυτά παρασκευάζονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους.
δ) μελέτες και πιστοποιητικά σχετικά με την ασφάλεια ιατροτεχνολογικών και εν γένει υγειονομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από ζώντες οργανισμούς.
ε) πιστοποιητικά ελέγχου εφαρμογής των αρχών Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής κατά τον έλεγχο βιοαντιδραστηρίων.
στ) πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη και δημόσια υγεία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και νεοφανών προϊόντων.
ζ) μελέτες επιπτώσεων από την άσκηση βιομηχανικών και εν γένει επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, στους βιοτικούς και αβιοτικούς οργανισμούς και στις μεταξύ τους σχέσεις.
η) μελέτες και πιστοποιητικά ελέγχου της οικολογικής ποιότητας και της βιολογικής ασφάλειας των υδάτων, του εδάφους και του αέρα.
θ) αλιευτικές και ιχθυολογικές μελέτες, οικολογικές αξιολογήσεις υδάτων και μικροβιολογικές αναλύσεις νερού, με αντικείμενα όπως την εκτίμηση μικροβιολογικών χαρακτηριστικών του νερού, του φυτοπλαγκτόν, της ιχθυοπανίδας, των μακρόφυτων και των βενθικών οργανισμών.
ι) πραγματογνωμοσύνες που προορίζονται για διοικητική ή ιατροδικαστική χρήση και βασίζονται στην επεξεργασία βιολογικών παραμέτρων και ιδιαίτερα του γενετικού υλικού.
ια) μελέτες και πιστοποιητικά ελέγχου απολυμάνσεων και εντομοκτονιών δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.
ιβ) έλεγχο βιολογικών παραμέτρων σε επίπεδο πληθυσμών ή ατόμων και στις επιμέρους λειτουργίες υποκυτταρικών συστατικών, κυττάρων, ιστών, οργάνων ή συστημάτων.
ιγ) προτάσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλον οργανισμό ή κράτος, σχετικά με επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο της βιολογίας
Ξερετε πως λεγεται αυτο στην καθομιλουμενη?Οι Βιολογοι τα «κανουν ολα και συμφερουν».Οι «καταπτυστοι» και «διαπλεκομενοι» Βιοπαθολογοι που διαχειριζονται την Πολιτεια κατα το δοκουν,δεν επετρεψαν στους εαυτους τους αυτες τις υπερβολες τις οποιες οι «κατατρεγμενοι» και «αδικημενοι» Βιολογοι οχι απλα επιθυμουν αλλα μανιασμενα διεκδικουν απαξιωνοντας καθε αλλον επιστημονα.
Κυριε/α Γ.Δ. κρυμμενος πισω απο την ανωνυμια σας επιλεγετε να περιπλανιεστε στο Διαδικτυο και να ποσταρετε καθε πιθανη και απιθανη ερευνα και αποψη που εξευτελιζει τους Ιατρους.Δικαιωμα σας να κακοδιαχειριζεστε με τον τροπο αυτο τη Δημοκρατια(ξεχνατε οτι γραφετε σε μια κρατικη ιστοσελιδα),τη νοημοσυνη και την αισθητικη.Επιλεξατε τον φανατισμο και δεν μπορω να κανω κατι αλλο περα απο το αν αποδεχθω.Με τη σειρα σας αποδεχθειτε την απροθυμια μου να συνεχισω τον διαλογο με εσας.Σας ευχομαι να ειστε παντα καλα και να διοχετευσετε την πλεοναζουσα ενεργεια σας σε περισσοτερο εποικοδομητικες ασχολιες απο τη συκοφαντια και τις προσβολες.
Με εκτιμηση.
Υγ.1 «Αυτό θα έπρεπε να σας απασχολήσει αν σας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον και όχι το κλαδικό.».Ας μου επιτραπει να χρησιμοποιησω μια δικη σας φραση κυριε/α Γ.Δ. προς απαντηση μιας αλλης φραση σας »τα δικαιωματα ενος Εθνους», »ιδεες μεγαλειου», »Μεσσιες» σας επιστρέφονται καθώς ειπώθηκαν από εσάς και όχι από εμένα.
Υγ.2 Κυριε Χατζηνικολαου τελω εις αναμονην της απαντησης σας.
Σχόλιο by Ιωαννης Μιντζηρας — 22/01/2011 @ 14:15
Κύριε Χατζηνικολάου θεωρώ πως εσείς κρατάτε το επίπεδο της συζήτησης εκεί που του αρμόζει.
Ο κύριος Γ.Δ. κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του πιστεύει πως μπορεί να εκθέτει ανθρώπους και επαγγέλματα. Δε θα μπω στη διαδικασία αντιπαραθέσεων, δε με αφορά αυτού του είδους η συζήτηση. Όποιος διαβάσει το μοναδικό σχόλιο που έχω κάνει 2 παραγράφους παραπάνω, καταλαβαίνει μόνος του την τοποθέτησή μου, όπως και τις τοποθετήσεις του κ. Γ.Δ. σε όλα τα ανωτέρω σχόλια. Δεν είμαι βιοπαθολόγος, ούτε βιοεπιστήμονας. Είμαι γιατρός άλλης ειδικότητας, έχω ιδρώσει να φτάσω ως εδώ που έφτασα, έχω σεβαστεί οποιονδήποτε έχω συνεργαστεί ως σήμερα, γιατρό και μη και γι αυτό δε μου αρεσουν οι γενικεύσεις που γίνονται. Αν έχετε επί προσωπικού αντιπαράθεση με συγκεκριμένους ανθρώπους, σας παρακαλώ να μη γενικεύετε. Κάθε κλάδος ΜΠΟΡΕΙ και να διαθέτει «μαύρα πρόβατα» αλλά κανείς δε μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει τα μαύρα πρόβατα των δικών σας κλάδων.
Μετά τιμής,
Ι.Σ.
Ι.Σ.
Σχόλιο by Ι.Σ. — 22/01/2011 @ 17:08
ΥΓ: Όσον αφορά στα αιτήματά σας, αν και είμαι έξω από το (συγκεκριμένο) χορό, ΜΑΚΑΡΙ να εναρμονιστούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Κι εγώ σε βορειο- Ευρωπαική χώρα εργαζόμουν αλλά οι συνθήκες και το επίπεδο ήταν τέτοιο που δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων.
Σχόλιο by Ι.Σ. — 22/01/2011 @ 17:25
Υγ.3 Οσο για το «Κυριε/α Ιωάννη Μίντζηρα» απλα το αναφερω.Καλο σας βραδυ.
Σχόλιο by Ιωάννης Μίντζηρας — 23/01/2011 @ 22:39
Κύριε ΙΣ
Γράφετε: »Ο κύριος Γ.Δ. κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του». Εσείς κύριε Ι.Σ. είστε κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία σας αφού υπογράφετε ως Ι.Σ. Εγώ απλώς δεν επιδιώκω την αυτοπροβολή μου.Δεν με ενδιαφέρει το όνομα σας.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μου χρεώνετε τα γραφόμενα των ιατρών συναδέλφων σας ως βιβλιογραφία που » εκθέτει ανθρώπους και επαγγέλματα». δύο άρθρα ιατρών που θεώρησα αξιόλογα. Τα άρθρα αυτά επιβεβαιώνουν την παρουσία αξιόλογων ιατρών επιστημόνων ως οι εν λόγω.
Θ. Ταμπάκης, Ιατρική και εγωισμός, Δελτ Α’ Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 54, 2007, 187-190
Α Παρασχάκης, Ψυχιατρική νοσηρότητα των ιατρών, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 26(1): 36-41
Αν διαφωνείτε στείλτε γράμματα στους εκδότες των περιοδικών για Errata. Ο ίδιος συμφωνώ με τα γραφόμενα τους. Προφανώς είναι μια ακέραιη στάση από ενσυνείδητους επιστήμονες. Μην τους λογοκρίνετε.
Mου λέτε » σας παρακαλώ να μη γενικεύετε», αλλά δεν αναγνώσατε ότι αναφέρομαι σε μερίδα-όχι όλοι-βιοπαθολόγων και όχι γενικά ούτε επί προσωπικού, επειδή ακριβώς απεχθάνομαι τις γενικεύσεις. Eπαναλαμβάνω σε κάθε τόνο: Όλοι ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΥΣΙΚΑ τιμούμε τον Ιατροχειρουργικό κλάδο που σώζει καθημερινά ζωές.Όλοι καταπτύουμε τις ελάχιστες εξαιρέσεις επίορκων ιατρών που φέρονται ότι ρήμαζαν το εισόδημα του λαού, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Κύριε Ι. Μίντζηρα
Προς απάντηση σας (μολονότι αξίζει να αδιαφορήσω πλήρως για τους στερούμενους ευγένειας ισχυρισμούς σας εναντίον μου) η πολύχρονη διαδρομή των Βιοεπιστημόνων και η δική μου προσωπικά, η γνώση και η επαγγελματική σοβαρότητα που
διαπνέει (και) τα μέλη μας και η καταξίωσή τους στον επαγγελματικό στίβο και στην επιστήμη ορίζει να θέσουμε τα θιγόμενα θέματα στις ορθές και νόμιμες διαστάσεις τους διεθνώς. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι είμαστε αυτοί που είμαστε και δικαιούμαστε να είμαστε, χωρίς να θίγουμε ή να αμφισβητούμε το ρόλο κανενός.
Ο ίδιος δέχθηκα άδικες επιθέσεις στο ιστολόγιο εδώ και αρκετό διάστημα, με αστήρικτους ισχυρισμούς και κάποιες φορές και με τρόπο συκοφαντικό, μάλιστα, όπως δικαιολογημένα κάποιος θα τις εκλάμβανε.
Ωστόσο, θα αποδειχτεί σε επόμενη ανάρτηση ότι η »απάντηση´ σας είναι απλά 1. σιγή ιχθύος (ούτε μισή κουβέντα) για όλα τα τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Βιολόγος είναι διευθυντής ιδιωτικών βιοαναλυτικών εργαστηρίων ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ σε ΕΕ και ΗΠΑ και βιοχημικών εργαστηρίων ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ σε νοσοκομεία της Ελλάδας 2. επανάληψη με άλλη σειρά (ως δήθεν επιχειρήματα) των ήδη απαντηθέντων από την πλευρά μου.
Αλλά..
αντιθέτως με εσάς η απάντηση θα είναι όχι με ανακύκλωση, αλλά με ακόμα περισσότερες αποδείξεις.
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/01/2011 @ 22:00
Γράφετε κ. Μίντζηρα
»Αναρωτιεμαι λοιπον πως ειναι δυνατον ο Ιατρος με 11 ετη σπουδων να κρινεται απο εσας και τον κυριο/α Γ.Δ. ως ανεπαρκης επιστημονας,ενω ο Βιολογος με τα μισα ετη σπουδων οχι?»
Απάντηση:
1. Ανεπαρκης επιστημονας ΔΕΝ ΚΡΊΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ο βιοπαθολόγος, αλλά η πολυθεματική ειδικότητα δεν αναγνωριζεται στην ΕΕ (δηλ. 4 ειδικότητες χρειαζονται 20 χρόνια ειδικότητας σε ΕΕ & ΗΠΑ, και όχι 5 χρόνια όπως στην Ελλάδα)
2. Ποιος είναι ο Βιολογος με τα μισα ετη σπουδων?
Είναι δυνατό 12 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών για το βιολόγο με 9 χρόνια βιοχημικές αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων του ανθρωπου (πτυχίο βιολόγου +μαστερ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ πχ. κλινική βιοχημεία +διδακτορικό ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ πχ. κλινική βιοχημεία) να εξισωθούν με 1 χρόνο βιοχημείας σε βιοχημικό εργαστήριο για ειδικοτητα του βιοπαθολόγου που δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό (επειδή είναι 1 και όχι 5 χρόνια ???)
Γι αυτό στην Κύπρο όπως και παντού εκτός Ελλάδας :
http://www.charilaoulab.com/index.php?pageid=7&lang=gr
Βιβλογραφία:
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=1235
Οι βιολόγοι στην Ιταλία για παράδειγμα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ακόλουθους τομείς κοινού με άλλα επαγγέλματα υγείας και τους ιατρούς. Γιατί όχι στην Ελλάδα?
1. Τομέα της ιατρικής και διαγνωστικών υπηρεσιών για τους εξής κλάδους:
• Παθολογία (ιατροί και βιολόγοι)
• Κλινική Βιοχημεία (γιατροί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, χημικοί)
• Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής (γιατροί, βιολόγοι)
• Πυρηνική Ιατρική (γιατροί, βιολόγοι)
• μετάγγιση Ιατρική (γιατροί, βιολόγοι)
• Μικροβιολογίας και Ιολογίας (γιατροί, βιολόγοι)
• Κλινική παθολογία (εργαστηριακές και κλινικές χημικές και μικροβιολογικές)
(Γιατροί, βιολόγοι)
1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ για τα ακόλουθα επαγγέλματα υγείας:
• Υγιεινή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας (γιατροί, βιολόγοι)
• Υγιεινή των τροφίμων και της διατροφής (γιατροί, βιολόγοι)
• ιατρική της εργασίας (γιατροί, βιολόγοι)
Τηλεφωνικά κέντρα: 06 4324393 – 06 59942102
Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9,00 – 18,00
Website: http://www.ministerosalute.it/ecm/ecm.jsp
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/01/2011 @ 22:17
Επίσης κ. Μίντζηρα
Ας προσθέσουμε μερικά ακόμα στοιχεία που μάλλον δεν θα αναιρέσετε όπως δεν απαντήσατε ούτε στις παραπομπές και στους νόμους.
Οι ιατροί προπτυχιακώς στερούνται εκτενούς εργαστηριακής εκπαίδευσης στην ενόργανη βιοανάλυση και πχ. στη Βιοχημεία, ακόμα και κατά την ειδικότητα ασκούνται μόνο 12 μήνες (όσο διαρκεί η διπλωματική εργασία ενός τελειόφοιτου Βιολόγου, ο οποίος για να λάβει το πτυχίο του έδωσε εξετάσεις ξεχωριστά στο εκτεταμένο εργαστήριο κάθε μαθήματος πχ. στην Αθήνα Ανοργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Βιοχημεία Ι-ΙΙ, Ειδικά κεφάλαια Βιοχημείας, Κυτταρική Βιολογία, Ειδικά κεφάλαια Κυτταρικής Βιολογίας, Μοριακή Βιολογία, Ειδικά κεφάλαια Μοριακής Βιολογίας, Φυσιολογία, Μικροβιολογία, Ειδικά κεφάλαια Μικροβιολογίας, Γενετική, Γενετική Ανθρώπου, Κλινική Βιοχημεία, Ιστολογία, Μοριακή Βιολογία Ανάπτυξης, Βιοστατιστική, Ανοσολογία κ.α.) Όλα τα παραπάνω μαθήματα είναι απολύτως σχετικά και εξειδικευμένα με την ενόργανη βιοανάλυση.
Ακόμη και στην Ελλάδα είναι πολλοί οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης που διδάσκουν προπτυχιακώς φοιτητές ιατρικής και μεταπτυχιακώς ιατρούς στις Ιατρικές Σχολές. Αυτοί οι καθηγητές της Ιατρικής Βιολόγοι δεν έχουν στην Ελλάδα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Υγεία, ενώ είχαν όταν εργάζονταν στο εξωτερικό (άρα στην Ελλάδα τα..απέρριψαν!).
Ακόμη και στην Ελλάδα με το αναχρονιστικό πλαίσιο νόμου για τα εργαστήρια ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου, οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης δεν στερούνται διευθυντικών θέσεων στον τομέα Υγείας πχ, Bιοχημικό τμήμα Νοσοκομείου Παίδων-Διευθυντής: Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, Βιολόγος, Παν/μίου Αθηνών Διδάκτωρ Κλινικής Βιοχημείας, Eur Clin Chem,
και άλλοι 20 διευθυντές βιολόγοι-βιοχημικοί σε δημόσια νοσοκομεία.
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Τα πράγματα είναι απλά : ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων (ΣΔΚΕΒΚΕΕ) έχει πρόεδρο Βιολόγο του ΑΠΘ (Κος Χαριλάου) που σπούδασε με αντίστοιχο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με το Βιολογικό ΕΚΠΑ.
Άρα, αποδεικνύεται με απλό τρόπο ότι έχετε άδικο (αν δεν θέλετε τον απλό τρόπο διαβάστε τις παραπομπές και τους νόμους).
Για να κλείσει και το θέμα για τους ειλικρινά ενδιαφερόμενους:
Στην Μ.Βρετανία για παράδειγμα αποδείξαμε ότι οι Βιολόγοι 3ετούς φοίτησης (BSc) μπορούν με μεταπτυχιακή ειδίκευση (υπάρχει και στην Ελλάδα μεταπτυχιακό πχ. Κλινικής Βιοχημείας για βιολόγους) να γίνουν Διευθυντές κλινικών εργαστηρίων
-Παραπομπή/απόδειξη:
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
Τί μαθήματα κάνουν οι Βιολόγοι 3ετούς φοίτησης (BSc) που μπορούν με μεταπτυχιακή ειδίκευση να γίνουν Διευθυντές κλινικών εργαστηρίων? Εντελώς αντίστοιχα με των 4ετών τμημάτων Βιολογίας στην Ελλάδα. Ας δούμε σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας (Ιmperial C.) τί μαθήματα παρακολουθύν οι υποψ. Βιολόγοι που μπορούν με μεταπτυχιακή ειδίκευση να γίνουν Διευθυντές κλινικών εργαστηρίων.
http://www3.imperial.ac.uk/ugprospectus/facultiesanddepartments/lifesciences/biologymanagement
First year
All students take the following four courses:
* Biological Chemistry and Cellular Metabolism
* Biology of Organisms
* Cell Biology and Genetics
* Ecology, Behaviour and Evolution
Second year
Compulsory modules
* Applied Molecular Biology
* Statistics, Experimental Design and Computing
* Supplementary Course from the Department of Humanities or Imperial College Business School
Optional courses
* Animal and Plant Physiology or Bacterial Physiology
* Immunology or Cell and Developmental Biology or Ecology
* Virology or Resource Management
* Genetics or Global Change Biology or Parasitism and Other Life Strategies
* Tutored Dissertation or Marine Ecology Field Course
Για όσους δεν γνωρίζουν Αγγλικά:
Πρώτο έτος
Όλοι οι μαθητές λαμβάνουν τα ακόλουθα τέσσερα μαθήματα:
* Βιολογικής Χημεία και κυτταρικός μεταβολισμός
* Βιολογίας Οργανισμών
* Βιολογίας Κυττάρου και Γενετική
* Οικολογία, Συμπεριφορά και Εξέλιξη
Δεύτερο έτος
Υποχρεωτικές ενότητες
*Εφαρμοσμένη Μοριακή Βιολογία
*Στατιστική,
*Σχεδιασμός και Πειραματική Χρήση Η / Υ.
*Συμπληρωματικές Μάθημα από το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών
Προαιρετικά μαθήματα
* Φυσιολογία ζώων και φυτών ή βακτηριακή Φυσιολογία
* Ανοσολογία ή Βιολογία Κυττάρου και Ανάπτυξης ή Οικολογία
* Βιολογία και Διαχείριση Πόρων
*Γενετική ή Βιολογία της Παγκόσμιας Αλλαγής ή Παρασιτισμός και άλλες στρατηγικές ζωής
* διατριβή
Αυτά τα μαθήματα κάνουν οι Βιολόγοι 3ετούς φοίτησης (BSc) στη Μ. Βρετανία που μπορούν με μεταπτυχιακή ειδίκευση να γίνουν Διευθυντές κλινικών εργαστηρίων. Είναι όχι μόνο απολύτως αντίστοιχα αλλά και λιγότερα σε σχέση με αυτά των Βιολόγων στην Ελλάδα.
Γι αυτό το λόγο Βιολόγοι από την Ελλάδα γίνονται διεθνώς διευθυντές κλινικών εργαστηρίων, επειδή έχουν το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών για τη θέση αυτή.
Στην Ελλάδα είναι πολλοί οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης που διδάσκουν προπτυχιακώς φοιτητές ιατρικής και μεταπτυχιακώς ιατρούς στις Ιατρικές Σχολές ΚΑΙ δεν έχουν στην Ελλάδα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για ίδρυση ιδιωτικού εργαστηρίου στην Ελλάδα (μόνο), ενώ είχαν όταν εργάζονταν στο εξωτερικό, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι Βιολόγοι 4ετούς φοίτησης γίνονται διευθυντές σε βιοχημικά εργαστήρια νοσοκομείων.
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους βιοπαθολόγους και τους λοιπούς ιατρούς (επαγγελματίες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές κ.α.) που αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων μας στη διεύθυνση των ιδιωτικών βιοαναλυτικών εργαστηρίων. Είναι άνθρωποι που πέρα και έξω από συντεχνιακές εμμονές και χαίρουν της εκτίμησης όλων μας. Ας τους μιμηθούν ορισμένοι.
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/01/2011 @ 22:31
Αναμένουμε απαντήσεις κ. Μίντζηρα για τα παρακάτω:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
ΙΚΑ
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/kind/exgon.cfm
ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Με τιμή
Γ.Δ.
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/01/2011 @ 22:45
Επίσης:
http://www.peke.gr/8D580954.el.aspx
Σχόλιο by Γ.Δ. — 24/01/2011 @ 23:51
Aξιότιμοι κύριοι
Οι Βιολόγοι έχουν δίκαια αιτήματα. Είμαι ιατρός ΩΡΛ και περάτωσα την ειδικότητα μου στο Λονδίνο. Η κόρη μου, Βιολόγος, εργάζεται εκεί ως κλινική επιστήμονας στο ΝΗS. Στην Ελλάδα τί θα κάνει αν επιστρέψει? Τίποτα. Δεν μπορεί να ιδρύσει δικό της εργαστήριο εδώ. Είναι παράλογο.
Μετά τιμής
Ι.Β.
Σχόλιο by Ι.Β. — 26/01/2011 @ 17:39
Αγαπητέ κύριε Ι.Β.
Παλαιότερα ο κουρέας και ο χειρουργός ήταν σε μια ενιαία ειδικότητα και είχαν κοινό φορέα ( Company of Barber-Surgeons) [1].
Αντιγράφω: »The barber surgeon was one of the most common medical practitioners of medieval Europe» [2]
Κάποτε αυτή η πολυ-ειδικότητα καταργήθηκε γιατί η εξέλιξη προχώρησε.
Αν δεν αρνηθούμε την εξέλιξη ΚΑΙ στην Ελλάδα (ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ) ίσως η ( συνάδελφος μου ) κόρη σας κάποτε να αναγνωριστεί και ΕΔΩ ως κλινική επιστήμονας με άδεια ίδρυσης εργαστηρίου. Ευελπιστώ.
Παραπομπές:
1. Sven Med Tidskr. (2007). «From barber to surgeon- the process of professionalization». Svensk medicinhistorisk tidskrift 11 (1): 69–87
2.http://en.wikipedia.org/wiki/Barber_surgeon
Σχόλιο by Γ.Δ. — 29/01/2011 @ 16:26
Παρεπιπτόντως το ιστορικό Barber-Surgeons” Hall είναι εξαιρετικό
http://www.barberscompany.org/hall.html
Σχόλιο by Γ.Δ. — 29/01/2011 @ 16:32
Υποθέτω ότι στην εποχή της Company of Barber-Surgeons το κούρεμα θεωρείτο νομικώς ως ιατρική πράξη. Ένας ειδικός στην Ιστορία της Ιατρικής θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.
Sven Med Tidskr. (2007). «From barber to surgeon- the process of professionalization». Svensk medicinhistorisk tidskrift 11 (1): 69–87
Σχόλιο by Γ.Δ. — 29/01/2011 @ 16:38
δεν ζηταμε την θεση κανενος, απλα να κατοχυρωθουν τα δικαιωματα μας οπως συμβαινει κ στις υπολοιπες χωρες της ΕΕ…ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ…δεν ειμαστε γιατροι κ δεν θελουμε να παρουμε την δουλεια σας απλα να μπορουμε να εργαστουμε στο αντικειμενο μας οπως μας αναλογει….αυτη την στιγμη δεν ειναι κατοχυρωμενα τα δικαιωματα μας ουτε στην εφημεριδα της κυβερνησης…η Ελλαδα διωχνει τα παιδια της κ ειμαστε ολοι εμεις υπαιτιοι γιάυτο…ας κοιταξουμε λιγο το κοινο συμφερον κ οχι μονο το ατομικο…
Σχόλιο by ενας απεγνοσμενος βιολογος — 31/01/2011 @ 17:48
Με πτυχίο Βιολογίας ΕΚΠΑ φαίνεται παράλογο (?) στους βιοπαθολόγους να υπογράφει αποτελέσματα Βιοχημικών Αναλύσεων … (Βιολόγος) Καθηγητής Βιοχημείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας Τμήματος Ιατρικής, Διευθυντής Μονάδας Ειδικών Βιοχημικών Αναλύσεων [1]? Ο σκοπός της Μονάδας Ειδικών Βιοχημικών Αναλύσεων (Μ.Ε.Β.Α) είναι να διεξάγει ειδικές βιοχημικές εξετάσεις για τις ανάγκες των κλινικών του ΠΓΝ και άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας που σήμερα δεν διεξάγονται [2].
Προφανώς και δικαιούται να υπογράφει αποτελέσματα Βιοχημικών Αναλύσεων ο (Βιολόγος ΕΚΠΑ) Διευθυντής, όπως αναφέρεται και στο προς υπογραφή Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των βιολόγων.
——-
1. http://biochemistry.med.upatras.gr/lang_el/laboratory/viewCV/1
2.http://biochemistry.med.upatras.gr/lang_el/
Σχόλιο by Γ.Δ. — 03/02/2011 @ 19:44
Τελικα οπως λεει και το ασμα, περνουν οι μερες, περνουν τα χρονια… Οι μαφιοζικες τακτικες με τις οποιες ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ (οχι ολοι) δρουν μεσα σε καποιες συντεχνιες κρατουν ομηρους πολιτικους αλλα και ανθρωπους καταστρεφοντας οποια επαγγελματικη σταδιοδρομια αυτοι επιθυμουν. Για ολες τις χωρες της Ε.Ε. αλλα και εκτος αυτης οι βιολογοι εχουν δικαιωματα και ειναι ικανοι να ασκησουν επαγγελματικα δικαιωματα κατω απο ορισμενες συνθηκες παντα εκτος απο την Ελλαδα.
Προσωπικα θελω να δωσω συγχαρητηρια στον κο Υφυπουργο αν και δεν νομιζω οτι θα σπαταλησει αυτος οι καποιοι ανθρωποι του χρονο για να διαβασουν οτιδηποτε απο αυτες τις γραμμες, για την ΑΠΡΑΓΙΑ και την ΑΤΟΛΜΙΑ του να κανει το αυτονοητο. Η κριτικη δεν εχει να κανει ΤΙΠΟΤΑ με πολιτικα κομματα, απλως με κατι που λεγεται τιμη, επιστημονικη υποληψη αλλα και επιστημονικη αλλα και ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.
Κ.Ν.
Σχόλιο by Κ.Ν. — 07/05/2011 @ 14:01
Δείτε για ποιο επίπεδο συντεχνίας μιλάμε!!
Eπίσημο έγγραφο ιατρών!!
http://www.labdoc.gr/pdf/biologoi%2017-5-11.pdf
Ποια είναι η γνώμη του υπουργού για το παραπάνω έγγραφο?
Γιατί αγνοείται η διεθνής πρακτική?
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
ΙΚΑ
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/kind/exgon.cfm
ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 23/05/2011 @ 18:22
Στη διαβούλευση του Υπουργείου προς κάθε πολίτη..
Ιδού τα »επιχειρήματα» των ιατρών..
http://www.labdoc.gr/pdf/biologoi%202%2023-5-11.pdf
http://www.labdoc.gr/pdf/biologoi%2017-5-11.pdf
Δεν τιμά το λειτούργημα των ιατρών η παρακώλυση του επαγγέλματος του Βιολόγου… ο οποίος διευθύνει ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια διεθνώς- είτε σπουδάσει στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Δεν μπορεί το κράτος να μην εφαρμόζει την Ευρωπαική Οδηγία για τους Βιολόγους ειδικά τώρα που ανοίγουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
ΙΚΑ
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/kind/exgon.cfm
ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1834
ΕΛΛΑΔΑ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=221#comment-1858
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 24/05/2011 @ 14:32
Δείτε επίπεδο κύριε Υπουργέ…
μιλούν για ιατρικές πράξεις και Βιοχειρουργούς
http://www.eumedline.eu/post/SYNANTHSH-GIA-TH-MH-KATAVOLH-DEDOYLEYMENWN-STOYS-GIATROYS-TOY-OPAD/
»..Παράλληλα, έγινε αναφορά για την Υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου που ουσιαστικά δίνει στους Βιολόγους και Βιοχειρουργούς το δικαίωμα να ασκούν ιατρικές εξετάσεις..»
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΙΝΟΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΙΑΚΗ ΟΔΗΓΙΑ
Δείτε και τη θέση του υπουργείου που δικαιώνει τους Βιολόγους Διευθυντές Δημόσιων εργαστξηρίων
http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
Σχόλιο by Ν. — 03/06/2011 @ 17:18
Διόρθωση: ΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ
Σχόλιο by Ν. — 03/06/2011 @ 17:19
Δεν τιμά το λειτούργημα των ιατρών η παρακώλυση του επαγγέλματος του Βιολόγου… ο οποίος διευθύνει ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια διεθνώς- είτε σπουδάσει στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Δεν μπορεί το κράτος να μην εφαρμόζει την Ευρωπαική Οδηγία για τους Βιολόγους ειδικά τώρα που ανοίγουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα.
Η εξομολόγηση μιας γιατρού για το γιο της το Βιολόγο-
Αντιγραφή και επικολληση από το ιστολόγιο:
http://silia.wordpress.com/page/6/?pages-list
Θυμήθηκα ακόμα πως όταν στα 17 σου μου το ξέκοψες ότι μπορεί να γινόσουν γιατρός και μου ξεκαθάρισες ότι το όνειρό σου ήταν να δουλέψεις σαν γενετιστής στην Έρευνα , στην απογοήτευσή μου , όταν ξεστόμισα την … παπ..ριά “Εντάξει παιδί μου … Γίνε Βιολόγος , αλλά πρόσεχε μην καταντήσεις σαν κάτι σπουδαία παιδιά , με σπουδές και παπύρια και μεταπτυχιακά , και διδακτορικά στην Βιολογία , που σαν φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι, χτυπάν δειλά τις πόρτες μας (εμάς των γιατρών) και ιδρώνουν τα χέρια τους ώσπου να καταφέρουν να πλασάρουν το φάρμακο τους σε κάποιον …. μ.. γιατρό…” … μου απάντησες :
Και τί θέλεις βρε μαμά ;… Να γίνω … “μ.. γιατρός” ;
Συμπέρασμα: Δεν τιμά το λειτούργημα των ιατρών η παρακώλυση του επαγγέλματος του Βιολόγου… ο οποίος διευθύνει ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια διεθνώς- είτε σπουδάσει στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
————————————————————-
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 03/06/2011 @ 21:09
Οι χαρακτηρισμοί της ανάρτησης με βρίσκουν αντίθετο.Ωστόσο, είναι κρίμα αξιόλογοι άνθρωποι να στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Μ.Ρ.
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 03/06/2011 @ 21:12
Αγαπητοί αναγνώστες,
όντας βιολόγος, θεωρώ πως η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας είναι επιβεβλημένη και έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Το μεγαλύτερο μερίδιο ασφαλώς και ορθά, είναι τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία. Δυστυχώς οι φίλοι μας οι γιατροί δεν έχουν καταφέρει να αντικρούσουν επαρκώς τα επιχειρήματα των συναδέλφων. Παρ΄όλα αυτά η ουσιαστική θεσμοθέτηση και εναρμόνηση με ευρωπαικές οδηγίες εργαστηριακών ειδικοτήτων χρειάζεται περαιτέρω ρυθμίσεις που ίσως θα πρέπει να συμπεριλάβουν, για κάποιες ειδικότητες και τους φαρμακοποιούς(όπως στην Ιταλία).
Δεν είναι όμως μόνο τα θέματα της υγείας. Σε ένα σωρό άλλα θέματα ο βιολόγος συμπιέζεται, σκόπιμα ή μη, από άλλους κλάδους (χημικοί και γεωπόνοι). Πως είναι δυνατόν ο βιολόγος να είναι έξω από τις αναλύσεις νερών, ασφάλεια τροφίμων, δημόσια υγιεινή, διαχείριση παρασίτων και άλλα?
Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω την περίπτωση της διαχείρισης παρασίτων (που είναι το αντικείμενό μου τουλάχιστον ακαδημαικά), όπου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ ο βιολόγος είναι ο κατ΄έξοχήν υπεύθυνος. Μάλιστα σε UK και ΗΠΑ ισχύουν τα επαγγέλματα των field biologist και certified entomologist αντίστοιχα. Βέβαια εμείς έχουμε δρόμο ακόμα για τέτοιο επαγγελματισμό στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά η αρχή είναι σημαντική. Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων (ικανών) υπογράφει και ο γιατρός για απεντομώσεις!?
Κατά την γνώμη μου, κάποια ευθύνη φέρουν και ορισμένα τμήματα βιολογίας της χώρας που θα έπρεπε λίγο να ανανεώσουν τον οδηγό σπουδών με νέα, έστω επιλογής μαθήματα, που να σχετίζονται περισσότερο με την αγορά εργασίας ώστε θεματικά επιστημονικά πεδία π.χ ασφάλεια τροφίμων, να μην αποκλείονται από το πεδίο γνώσεων των βιολόγων. Τέλος θεωρώ πως η ίδρυση επιμελητηρίου για μας, όπως και η καθιέρωση εξετάσεων άδειας εξάσκησης επαγγέλματος θα μας προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και επαγγελματισμό. Και μία παρατήρηση: Σε κάποιες χώρες, υπό προυποθέσεις, φαντάζομαι σχετική εκπαίδευση, ο βιολόγος υπογράφει διαιτολόγια-διατροφές, στο προσχέδιο δεν είδα να διεκδικούμε κάτι τέτοιο, Γιατί?
Φιλικά
Γεώργιος Σταματόπουλος
Σχόλιο by Γεώργιος Σταματόπουλος — 07/06/2011 @ 13:10
http://www.labdoc.gr/pdf/biologoi%20%206-6-11.pdf
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙKH ΕΝ ΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚ Ν ΓΙΑΤΡ Ν ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓ Ν
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓ Ν ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜ Ν
ΜΑΥΡΟΚΟΡ∆ΑΤΟΥ 6 ΑΘΗΝΑ 10678 τηλ. & fax 210
Συνάδελφοι
Σαν συνέχεια της ενημέρωσής σας για το πρόβλημα με τους βιολόγους θέλουμε να σας πούμε τα εξής:
Το θέμα του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των βιολόγων (όπου μεταξύ των άλλων, να
μπορούν να ανοίγουν και αυτοί εργαστήρια), που έστειλε ο Υφυπουργός Παιδείας κος Πανάρετος στο ΣτΕ
για έλεγχο νομιμότητας, θα συζητείτο την προηγούμενη Τετάρτη 25-5-11.
Ύστερα από νομική παρέμβαση (μέσω του καθηγητή κου Αλιβιζάτου) της Ένωσης των Ειδικευομένων και
της δικής μας της ΠΕΕΒΙ, το ΣτΕ ανέβαλε την συνεδρίασή του για να μελετήσει τις αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΣτΕ θα είχε εγκρίνει άμεσα το νομοσχέδιο, αν δεν γινόταν αυτή η
παρέμβαση.
Αυτή είναι μια πρώτη μικρή νίκη και μιά ανάσα στον αγώνα μας.
Το κόστος για εμάς, αυτής της παρέμβασης είναι 1500 €.
Εκεί πάνε οι ετήσιες συνδρομές των 60 €, και γι’ αυτό είναι απαραίτητες.
Αθήνα 6-6-11
Για το ∆Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Αργύρης Πλακιώτης Σπύρος. Κραμποβιτης
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 08/06/2011 @ 23:00
»το ΣτΕ θα είχε εγκρίνει άμεσα το νομοσχέδιο, αν δεν γινόταν αυτή η παρέμβαση»
Δεν τιμά το λειτούργημα των ιατρών η παρακώλυση του επαγγέλματος του Βιολόγου… ο οποίος διευθύνει ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια διεθνώς- είτε σπουδάσει στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Δεν μπορεί το κράτος να μην εφαρμόζει την Ευρωπαική Οδηγία για τους Βιολόγου
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 08/06/2011 @ 23:02
Το ΣτΕ θα είχε εγκρίνει άμεσα το νομοσχέδιο γιατί:
1. ΟΔΗΓΙΑ 2004/23/ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 31ης Μαρτίου 2004 : “Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου πρέπει να είναι κάτοχος τεκμηρίου επίσημης εκπαίδευσης στον τομέα της ιατρικής ή των βιολογικών επιστημών, το οποίο χορηγείται με την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών σπουδών. Πηγή: Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων : http://www.pev.gr/eggrafa/pdf/EE%20tissue%20cells%204.%2004.pdf
2. Οι Βιολόγοι ως Ιδιοκτήτες-Διευθυντές Κλινικών Εργαστηρίων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Πηγή: http://clinicallaboratorysciences.blogspot.com/2010/08/o-to-e.html και http://biomedicallaboratorysciences.blogspot.com/
3. Οι Βιολόγοι ως Διευθυντές Εργαστηρίων σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Πηγή (Υπουργείο Υγείας): http://assets.tovima.gr/files/APANTHSH%20YPOYRGEIOY.pdf
4. Το επάγγελμα του Βιολόγου διεθνώς. Πηγή (Στατιστική Υπηρεσία και Γραφείο Εργασίας, ΗΠΑ): http://www.careercornerstone.org/pdf/biology/biology.pdf
5. American Board of Bioanalysis (ABB) for clinical laboratory directors : http://www.aab.org/aab/HCLD.asp?SnID=1711748610
6. American Association of Bioanalysts (ΑΑΒ) for clinical laboratory directors, owners, managers :http://www.aab.org/aab/About_AAB.asp?SnID=1929775162
7. The director of a clinical laboratory is a board-certified medical doctor or PhD (bio)scientist: http://www.labtestsonline.org/lab/who-3.html
8. Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων: Οι Βιολόγοι εργάζονται ως Ιδιοκτήτες-Διευθυντές Κλινικών Εργαστηρίων http://www.cyprusassociation.org/_assets/download.asp?file=9
*****
Αν οι νομικές »δεξιο-τεχνίες» των δικηγόρων στην Ελλάδα στερήσουν από τους Βιολόγους τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στη διεύθυνση των εργαστηρίων, όπως προβλέπεται και από την ευρωπαική οδηγία, τότε η αδικία θα είναι κατάφωρη.
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 08/06/2011 @ 23:22
Θα ηθελα να παρακαλεσω θερμα τους συναδελφους επαγγελματιες βιολογους/βιοεπιστημονες στον χωρο της υγειας, ιδιαιτερα αυτοι που εχουν κλινικη ειδικευση μετα απο εκπαιδευση στο εξωτερικο (στην ελλαδα δυστυχως δεν γινεται) και εργαζονται ειτε στην ελλαδα η στο εξωτερικο, να γινουν μελη της ΠΕΒ (www.pev.gr). Μια ομαδα βιολογων στην ολλανδια με κλινικη εξειδικευση (κλινικοι μοριακοι γενετιστες, κλινικοι βιοχημικοι) εγγεγραμενοι στα κατα-τοπους επιμελητηρια ειμαστε σε διαβουλευση με δικηγορους ωστε να κοινηθουμε νομικα, τοσο κατα της ελληνικης πολιτειας οσο και κατα των ενωσεων βιοπαθολογων ασκοντας αγωγες σε ελληνικα αλλα και στο ευρωπαικο διακαστηριο ανθρωπινων δικαιωματων. Η αιτιολογια 1) η μη κατοχυρωση επαγγελματικων δικαιωματων, 2) η μη ελευθερη προσβαση μας στην αγορα εργασιας δειτε ευρωπαικη οδηγια κτλ, 3) υποτιμηση μας ως προσωπικοτητες τοσο ατομικα αλλα και επαγγελματικα. Ξερουμε οτι θελει χρονο και οργανωση, για αυτο κανω εκκληση να οργανωθουμε ωστε να μαζεψουμε και εμπειριες απο αλλους συναδελφους. Πρεπει να καταλαβουμε οτι τιποτα δεν χαριζεται ιδιως οταν τα καλως-η κακως εννοουμενα συμφεροντα που υπαρχουν δρουνε με τους γνωστους τροπους μεριδας »βιοπαθολογων΄».
Ηδη υπαρχουν αντιδρασεις και αυτο ειναι πολυ θετικο νεο για εμας.
Σχόλιο by Κ.Ν. — 11/06/2011 @ 19:48
K.N.
Δείτε υπογραμμίσεις από τους εν λόγω στο ΠΔ!!!
http://www.labdoc.gr/pdf/sxedio%20pd%20-%20biologoi%202011.pdf
Θέλουν να ενταφιάσουν την επαγγελματική ύπαρξη των βιολόγων στην Ελλάδα μια για πάντα! Το κόστος των εξετάσεων το γνωρίζουμε όλοι…
Σχόλιο by Μάνος Νικολάου — 13/06/2011 @ 12:23
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΔ!
ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
http://www.panaretos-opengov.eu/?p=4240
Σχόλιο by Μάνος Νικολάου — 13/06/2011 @ 12:26
Κυριε Νικολαου,
Ως μοριακος βιολογος και κλινικος μοριακος γενετιστης εχω παρα πολλες αντιρρησεις με το παρον σχεδιο. Τωρα το να τις πουμε εδω και να ανακυκλωσουμε ειναι περιττο. Παιζουν με τις λεξεις. Eγω περα της οργης, νοιωθω θλιψη που μπορω μαζι με αλλους συμπατριωτες μας και ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΥΣ και γεματους ορεξη επιστημονες να εργαζομαστε σε γειτονικες (ευρωπαικες και οχι μονο) της ελλαδος χωρες π.χ. Ιταλια, Κυπρος, στον διαγνωστικο τομεα, και οχι στην Ελλαδα.
Ενδεικτικα θα αναφερω, οτι »εξω» ερευνα και διαγνωση πανε βημα-βημα…π.χ. ηδη αρχισαμε multiplexed next generation sequencing στην διαγνωση και μπορουμε να βρουμε CNVs και indels με κοστος που πεφτει ραγδαια π.χ. για ατομα με τυφλωση οπως ενας συναδελγος ειπε παραπανω, η σε mental retardation (intellectual disability syndromes κτλ). Αυτο ενας βιοπαθολογος δεν μπορει να το ερμηνευσει εκτος και αν εχει εξειδικευτει ενα αρκετα μεγαλο χρονικο διαστημα στον τομεα αυτο. Αλλα ακομη αυτο ειναι ενταξει με εμενα. Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι ο βιολογος μετα απο καταλληλη ειδικευση να μην μπορει να το κανει στην ελλαδα.
Ειναι τοσο ΚΡΙΜΑ η τεχνογνωσια που εχουμε και μπορουμε να χρησιμοποιησουμε στην ελλαδα ακομη και να προσελκυουμε ασθενεις απο αλλες χωρες για υψηλες υπηρεσιες υγειας να παει χαμενο. Ενδεικτικα αναφερω οτι οι επιδοτησεις της Ε.Ε. ειναι αμεσες και φτανουν το 75%. Μια επισκεψη στο ESHG λιγες εβδομαδες πριν στο Amsterdam θα επειθε τον καθενα.
Το σχεδιο που δινεται ειναι μια εκθεση ιδεων που γραφαμε καποτε στο λυκειο. Υπαρχουν αρκετα Προεδρικα διαταγματα και ιδιαιτερα οσον αφορα το υπουργειο υγειας που ουσιαστικα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ στους βιολογους/βιοεπιστημονες να ασκησουν το επαγγελμα τους στην ελλαδα, π.χ. απαγορευση στο να κατεχουν >51%, διαγνωστικων κεντρων, ελλειψη προκυρηξεων θεσεων σε δημοσια νοσοκομεια σε σχεση με τους βιοπαθολογους, η εννοια της ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ και οχι επιλογης δειγματων (οι ανθρωποι ειναι ΤΡΟΜΕΡΟΙ με το πως χρησιμοποιουν τις λεξεις! Τοση φαια ουσια παει χαμενη σε »λαθος»……… πραγματα) κτλ. ακομη και αν το υπουργειο παιδειας εδινε το πρασινο φως. Και ναι, ειναι ΠΡΟΧΕΙΡΟ. Εγω σαν βιολογος θα συμμεριστω τις ανησυχιες των »βιοπαθολογων» οτι ενας τετρατους φοιτησης βιολογος θα μπορει να υπογραφει και να ερμηνευει κλινικα αποτελεσματα. Ωστοσο οπως γινεται ΣΕ ΟΛΟ τον πολιτσμενο και απολιτιστο κοσμο, μετα απο ειδικη κλινικη εκπαιδευση μεταπτυχιακου επιπεδου, ενδεικτικα στο ΗΒ και Ελβετια ειναι 4 χρονια μετα την αποκτηση πρωτου πτυχιου, στην Ολλανδια και Βελγιο χρειαζεται διδακτορικο οπως στην δικη μου περιπτωση και 5 χρονια κλινικης εξειδικευσης. Στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, κατι τετοιο δεν υπαρχει γιατι ολα γινονται στο ποδι. Για αυτο και πριν, εκανα εκκληση σε ολους τους συναδελφους και ειδικοτερα σε αυτους που εχουν τετοια κλινικη εμπειρια να συμπορευθουν με την ΠΕΒ που κανει μια ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΗ προσπαθεια. Ωστοσο ξερουμε πως δρα ο »συνδικαλισμος» ορισμενων βιοπαθολογων. Εμεις εχουμε αρχισει μια προσπαθεια, δοξα τον θεο εχουμε μια δουλεια για να ζησουμε αν και μακρια απο την ελλαδα εξαιτιας του ΕΜΠΑΡΓΚΟ τοσο των υπουργειων οσο και των βιοπαθολογων. Πρεπει να δραστηριοποιηθουμε, και νομικα (ηδη αρχισαμε) αλλα και σε επιπεδο επιμελητηριου. Δεν χρειαζεται να ανακαλυψουμε τον τροχο υπαρχουν σε ΟΛΕΣ τις ευρωπαικες χωρες.
Σχόλιο by Κ.Ν. — 15/06/2011 @ 02:37
Ιστοσελίδα: http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=29222
»…Την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προωθεί την απελευθέρωση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα της υγείας οι πιέσεις των συνδικαλιστών φαίνεται ότι αποδίδουν με αποτέλεσμα η απελευθέρωση των επαγγελμάτων υγείας να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Σήμερα, ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, στο οποίο έχει ενταχθεί τροπολογία, η οποία αναβάλει για 6 μήνες την απελευθέρωση στην υγεία! Το θέμα αφορά γιατρούς, οδοντιάτρους και επιχειρήσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ιδιωτικού τομέα (διαγνωστικά κέντρα).
Επισήμως η αιτιολογία που προβάλλεται είναι ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν προλαβαίνουν να εκδώσουν τα σχετικά Π.Δ. που προβλέπει ο νόμος Παπακωνσταντίνου (Ν.3919/2 Μαρτίου 2011). Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο αυτό όλα τα επαγγέλματα θα πρέπει να απελευθερωθούν αυτομάτως στις 2 Ιουλίου του 2011 εκτός και αν εκδοθούν Π.Δ. που να προσδιορίζουν εκ νέου περιορισμούς.
Ενώ λοιπόν ο νόμος ψηφίστηκε στις 2 Μαρτίου και συνεπώς το υπουργείο Υγείας είχε διορία 4 μήνες για να προσδιορίσει νέους προσδιορισμούς με Π.Δ., έρχεται 20 ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία για να δώσει 6μηνη παράταση.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πάλι υποκύπτει στα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών και των οδοντιάτρων. Μην ξεχνάμε ότι 19-20 Ιουνίου έχουμε και εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Ήδη έχει σταλεί έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα στην τρόικα από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 84 του 2001) υπάρχει περιορισμός στα διαγνωστικά κέντρα ότι το 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου να ανήκει υποχρεωτικά σε ειδικευμένους γιατρούς και απαγορεύει την ίδρυση παραρτημάτων.
Αυτό είναι τόσο στρεβλό που για παράδειγμα σήμερα οι αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων υποχρεώνονται να έχουν ξεχωριστή εταιρεία και να εκδίδουν άδεια για κάθε κέντρο ξεχωριστά και φυσικά να βρίσκουν κάποιο γιατρό για να κατέχει το 51% των μετοχών.
Ο περιορισμός αυτός αντίκειται στις κοινοτικές διατάξεις περί ελευθερίας ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών σχημάτων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άλλωστε είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον 4 πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου υγείας με παρουσία σε 15 χώρες της κοινότητας δεν έχουν επενδυτική πρόσβαση στην Ελλάδα;
Το κεφάλαιο που θα μπορούσε να επενδυθεί σε μια ορθολογικά ρυθμισμένη αγορά του κλάδου υγείας είναι μεγαλύτερο από 500 εκατ. ευρώ, και να οδηγήσει σε εκσυγχρονισμό παροχών (εργαλεία σύγχρονης διαχείρισης, εξοπλισμός, πιστοποίηση & ποιότητα υπηρεσιών) & περιστολή δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας συγκέντρωσης και οικονομιών κλίμακας…»
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 15/06/2011 @ 09:28
http://www.inews.gr/96/farmakopoioi-choris-farmakeio.htm
Σχόλιο by Μ.Ρ. — 18/06/2011 @ 16:01