ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντωντων Διπλωματούχων του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Βέροια
Άρθρο 1
Οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Βέροια, με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δύνανται να απασχολούνται, ατομικά ή σε συνεργασία με επιστήμονες άλλης ειδικότητας, σε όλο το φάσμα του γνωστικού τους αντικειμένου.
Άρθρο 2
Για την ανάληψη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τεχνικών, επιστημονικών ευθυνών, μελετών και αναλύσεων απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο καθορίζει:
α. τα 3 Επίπεδα Επιστημονικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο, με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.
β. το φάσμα και τα όρια Επιστημονικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια.
Άδειες ασκήσεως επαγγέλματος πτυχιούχων του παρόντος, εκδοθείσες νομίμως πριν τη δημοσίευση αυτού, εξακολουθούν να ισχύουν.
Άρθρο 3
1. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δύνανται να απασχολούνται επαγγελματικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στους εξής ενδεικτικούς τομείς δραστηριοτήτων:
• Εκπόνηση χωροταξικών, ρυθμιστικών, πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών καθώς και μελετών ανάπλασης περιοχών.
• Εκπόνηση μελετών χωροθέτησης ειδικών χρήσεων, εγκαταστάσεων, έργων και υπηρεσιών.
• Μελέτη της δομής, της χωρικής οργάνωσης και διαχείρισης δικτύων υποδομής και υπηρεσιών.
• Εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών, μελετών σχεδιασμού δικτύων και συστημάτων μεταφορών και των επιπτώσεών τους.
• Χρονικός και τεχνοοικονομικός προγραμματισμός έργων.
• Εκπόνηση μελετών τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μελετών στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρησιακού προγραμματισμού.
• Εκπόνηση, διαχείριση και αξιολόγηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων.
• Τεχνοοικονομικές μελέτες σκοπιμότητας.
• Διαχείριση φυσικών πόρων και εκπόνηση μελετών αξιοποίησης φυσικών πόρων.
• Περιβαλλοντικός χωρικός σχεδιασμός με έμφαση στο σχεδιασμό και διαχείριση εναλλακτικών μορφών και πηγών ενέργειας.
• Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προγραμμάτων και έργων.
• Οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών πληροφοριών. Εφαρμογή μεθόδων Χαρτογραφίας, Φωτογραμμετρίας, Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών.
• Εκπόνηση κοινωνικοοικονομικών μελετών και ερευνών αστικής γεωγραφίας και περιφερειακής ανάλυσης.
• Μελέτες αγοράς γης, διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα σχεδιασμού του χώρου και χωρικής ανάπτυξης.
2. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, στελέχη σε επιχειρήσεις, σύμβουλοι μηχανικοί, μηχανικοί στην αυτοδιοίκηση, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση σε συναφή αντικείμενα και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Άρθρο 4
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Οι πράξεις εφαρμογής συμπεριλαμβάνονται??
Σχόλιο by takis — 16/02/2011 @ 18:00
Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προγραμμάτων και έργων.
Ως προς τα προγράμματα συμφωνώ απολύτως ,ως προς τα έργα με τι γνώσεις?
Θα κάνει ο μηχανικός χωροταξίας περιβαλλοντκή μελέτη για πχ Λιμενικό Έργο ?για Γεώτρηση ? Για Βιομηχανία που θα έχει πχ εκπομπές αερίων ρύπων ?
Δεν προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών οτι μπορεί ο απόφοιτος να κάνει τις συγκεκριμένες μελέτες παρα μόνο πολύ συγκεκριμένες
Σχόλιο by Α Παπαδόπουλος — 27/02/2011 @ 01:49
1ο Σχόλιο.
Το σημείο του άρθρου 3
“ • Οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών πληροφοριών. Εφαρμογή μεθόδων Χαρτογραφίας, Φωτογραμμετρίας, Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών.” να γίνει
“ • Οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών πληροφοριών. Εφαρμογή μεθόδων Χαρτογραφίας, Φωτογραμμετρίας, Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών. Τοπογραφικές αποτυπώσεις.”
Αιτιολογία
(α) Δε νοείται να μην παρέχεται αντίστοιχο επαγγελματικό δικαίωμα τη στιγμή που αποτελεί αντικείμενο των σπουδών (υπάρχει μάθημα “τοπογραφία – γεωδαισία”).
(β) Είναι αντιφατικό το νομοσχέδιο να προβλέπει από τη μια πλευρά τη δυνατότητα εκπόνησης ρυμοτομικών και φωτογραμμετρικών μελετών, που προϋποθέτουν την κατανόηση της τοπογραφικής πληροφορίας, και από την άλλη να μην προβλέπει δικαίωμα σύναξης τοπογραφικών σχεδίων.
(γ) Δε νοείται να έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες μηχανικών (Α.Μ., ΠΟΛ. ΜΗΧ., και ΑΤΜ) που ασχολούνται με την πολεοδομία και είναι οι μόνες στις οποίες εγγράφονται στην κατηγορία 2 (Πολεοδομικές μελέτες) του μητρώου μελετητών (ΓΕΜ) εκτός από τους Μηχανικούς Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης.
(δ) Δε νοείται να έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών σχεδίων ειδικότητες μηχανικών ΑΕΙ που δεν έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους ένα πλήρες αντίστοιχο μάθημα (Α.Μ.) και να μην παρέχεται στους Μηχανικούς Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης που έχουν.
(ε) Δε νοείται να έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών ειδικότητες τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. Πολιτικοί Υπομηχανικοί και ΤΕΙ Τοπογραφίας) και να μην έχουν τμήματα μηχανικών ΑΕΙ που διδάσκονται αντίστοιχα μαθήματα.
(στ) Η σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων έχει απλοποιηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (GPS, CAD, GIS) οι οποίες και διδάσκονται στο Τμήμα. Η απλοποίηση ήταν δραματική ειδικά στη σύνταξη εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων με αποτέλεσμα ο διαχωρισμός αυτός από πλευράς δυσκολίας (εξαρτημένα – μη εξαρτημένα) να είναι αναχρονιστικός.
2ο Σχόλιο.
Να προστεθεί στο τέλος του άρθρου 3:
“3. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα εγγραφής του Διπλωματούχου Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης:
Α. στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
Β. στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ)
Γ. στα Μητρώα Μελετητών και Μελετητικών Γραφείων της Γνωμοδοτικής
Επιτροπής Μελετών (ΓΕΜ) για τα αντίστοιχα έργα και μελέτες “
Αιτιολογία
(α) Η διατύπωση αυτή υπάρχει στο Π.Δ. 240/23-8-1994 (ΦΕΚ 135/30-8-1994) που ορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα στο ομότιμο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
(β) Το γνωστικό αντικείμενο όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου πρέπει να είναι σαφές ότι αντιστοιχεί σε κατηγορίες ΓΕΜ.
(γ) Το γνωστικό αντικείμενο του Διπλωματούχου Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει και έργα και εξειδικευμένες εργασίες που αφορούν για παράδειγμα αναπλάσεις ή διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, και πεζοδρομήσεις. Κατά συνέπεια πρέπει να επιτρέπεται η εγγραφή τους και στο ΜΕΚ, όπως ορθά προβλέπεται στο Π.Δ. 240/23-8-1994 (ΦΕΚ 135/30-8-1994))
3ο Σχόλιο
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 όπου περιγράφονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της συγκεκριμένης σχολής, το τμήμα που αναφέρει: «Εκπόνηση χωροταξικών, ρυθμιστικών, πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών καθώς και μελετών ανάπλασης περιοχών», να τροποποιηθεί σε: «Εκπόνηση χωροταξικών, ρυθμιστικών, πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών, πράξεων εφαρμογής πολεοδομικών μελετών (Γ κεφάλαιο) καθώς και μελετών ανάπλασης περιοχών».
Αιτιολογία
Το κεφάλαιο Γ των Πράξεων Εφαρμογής Πολεοδομικών Μελετών είναι κατ΄εξοχήν εργασία που αφορά στο γνωστικό αντικείμενο των πολεοδόμων, εφόσον περιλαμβάνει τον υπολογισμό των εισφορών σε γη των ιδιοκτησιών που εντάσσονται σε σχέδιο πόλης, και την οργάνωση εντός των οικοδομικών τετραγώνων τόσο των ιδιοκτησιών όσο και των εισφορών σε γη. Ο τρόπος οργάνωσης προϋποθέτει γνώσεις και εμπειρία πολεοδομικής θεωρίας, νομοθεσίας και εφαρμογών, ώστε να διαμορφώνονται λειτουργικοί ελεύθεροι χώροι και οικοδομικά τετράγωνα.
Τα παραπάνω ήταν κοινός τόπος για όλες τις προσεγγίσεις των διοικητικών αρχών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με τον χωρικό σχεδιασμό, από την δεκαετία του ’80 έως σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται η Υπουργική Απόφαση αρ. 5731/1146, ΦΕΚ 329/15.3.2000 «Τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης πολεοδομικών μελετών και αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση αυτών», όπου το Στάδιο Γ των Πράξεων Εφαρμογής ορίζεται σαν αναπόσπαστο μέρος της πολεοδομικής μελέτης.
Σχόλιο by Κώστας Λαλένης — 01/03/2011 @ 20:02
Συγνώμη αλλά αφού στον Μηχανικό Χωροταξίας δίνετε το δικαίωμα εκπόνησης Περιβαλλοντικής Μελέτης γιατί δεν δίνετε και σε μένα το δικαίωμα Μελέτης Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης? ε; ε;
Η πεθερά μου επίσης μου λέγε τις προάλλες ότι αν και έχει τελειώσει το δημοτικό, ωστόσο παρακολούθησε με πολύ προσοχή το «Μπες στο κλίμα» του μεγκατσανελε και συνεπώς ρωτάει αν τώρα έχει δικαίωμα εκπόνησης ΜΠΕ; Επίσης, παρακολούθησε και τσελεμεντε αλλά της είπα ότι αυτό ΜΑΛΛΟΝ δεν της δίνει το δικαίωμα εκπόνησης ΜΠΕ; Κάποιος αρμόδιος να μας πει;
Σχόλιο by μηχανικος περιβαλλοντος — 04/03/2011 @ 22:07
Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, διαπιστώνουμε τις παρακάτω αδυναμίες:
1.Οι απόφοιτοι του εν λόγω Τμήματος εμφανίζονται με δύο διαφορετικές ονομασίες. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης […]», ενώ στο άρθρο 3, παρ. 1 & 2 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης [..]».
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη:
- Την ύπαρξη του πρώτου Τμήματος της ειδικότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αργότερα μετονομάστηκε (με το Π.Δ. 319/2001) σε «Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης»,
- Την ανάγκη ταύτισης της ονομασίας των δύο Τμημάτων, σε αντιστοιχία με την πρακτική των Τμημάτων άλλων ειδικοτήτων μηχανικών διαφορετικών Πολυτεχνείων που έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών κλπ.), ανάγκη που από όσο γνωρίζουμε τονίστηκε και στην εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΣΑΠΕ,
προτείνουμε τη μετονομασία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και ως εκ τούτου την προσθήκη άρθρου στην αρχή του Π.Δ. (άρθρο 1) που να αναφέρεται στη μετονομασία του Τμήματος. Αντίστοιχα και ο τίτλος του Π.Δ. θα πρέπει να προσαρμοστεί και να περιλαμβάνει τη μετονομασία του Τμήματος.
2. Στο άρθρο 2 περιγράφεται ο τρόπος απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται από το «διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας». Είναι προφανές ότι η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2 αναφέρεται και συσχετίζεται με την εκφρασμένη βούληση της πολιτείας για αλλαγή του τρόπου απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος και με τη συζήτηση για την πιστοποίηση των επαγγελμάτων, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η χρονική περίοδος που θα απαιτηθεί για τη θέσπιση και εφαρμογή του νέου συστήματος, γεγονός που αφήνει μετέωρους τους μηχανικούς που θα αποφοιτήσουν από το Τμήμα μετά την έκδοση του Π.Δ. Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων υπάρχει από την ίδρυση του τμήματος το 2004 δηλαδή εδώ και 7 χρόνια με σημαντικές επιπτώσεις στον επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων.
Συνεπώς θεωρούμε απαραίτητο να προστεθεί παράγραφος στο εν λόγω άρθρο με την οποία θα προβλέπεται ότι μέχρι την καθιέρωση του νέου συστήματος, η άδεια άσκησης επαγγέλματος απονέμεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία που αυτό έχει ορίσει και ο Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα εγγραφής:
• στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών
• στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
• στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών, στις εξής κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών: Α) Οικοδομικών έργων, Β) Έργων πρασίνου, Γ) Έργων οδοποιίας
Επίσης κρίνουμε απαραίτητο, πέραν της συμπλήρωσης του άρθρου 2, με τη δυνατότητα εγγραφής στα ως άνω μητρώα, να υπάρξει στο ίδιο άρθρο και πρόβλεψη συμπλήρωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, η οποία περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ενώ διατυπώνεται η δυνατότητα εγγραφής στο ΜΕΚ, δε γίνεται αναφορά στις κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών στις οποίες μπορούν να εγγραφούν οι ΜΧΠΠΑ. Αποτέλεσμα αυτής της ελλιπούς διατύπωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, είναι να μη μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη εγγραφής στο ΜΕΚ. Συνεπώς, με την αναφορά στο υπό έκδοση Π.Δ. των κατηγοριών έργων ή εξειδικευμένων εργασιών και την αντίστοιχη προσαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στην πράξη από τους αποφοίτους και των δύο Τμημάτων αυτή η επαγγελματική δυνατότητα.
3.Στο άρθρο 3, παρ. 1 όπου παρατίθενται οι τομείς δραστηριοτήτων στους οποίους μπορούν να απασχολούνται οι απόφοιτοι του Τμήματος του ΑΠΘ, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη που να διασφαλίζει την ισοτιμία τους με τους αποφοίτους του Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, η επαγγελματική κατοχύρωση των οποίων διέπεται σήμερα από το Π.Δ. 240/1994. Δηλαδή θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το περιεχόμενο του άρθρου 3, παρ. 1 του υπό έκδοση Π.Δ. επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ισχύει και για τους απόφοιτους του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημειώνεται δε ότι στην ουσία το περιεχόμενο του άρθρου 3, παρ 1. (δραστηριότητες επαγγελματικής ενασχόλησης) του υπό έκδοση Π.Δ., αποτελεί την επικαιροποίηση του ισχύοντος καταλόγου επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 240/1994, ως συνέπεια της εξέλιξης του επιστημονικού και επαγγελματικού αντικειμένου του ΜΧΠΠΑ κατά τα τελευταία 17 χρόνια και δεν εισάγει νέα επαγγελματικά αντικείμενα.
Με τις παραπάνω προσαρμογές πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί τόσο η θέση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας όσο και η αναγνωρισιμότητα της ειδικότητας από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και θα απλοποιηθούν οι συνακόλουθες διαδικασίες (ενιαίοι κωδικοί ειδικοτήτων στον δημόσιο τομέα, ενιαία αντιμετώπιση στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ, ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης από το Μητρώο της ΓΕΜ, το ΤΕΕ κλπ.), προς όφελος των αποφοίτων διπλωματούχων μηχανικών της ειδικότητας. Επιπλέον ενσωματώνονται και κατά συνέπεια αξιοποιούνται και οι ομόφωνες προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Διαιτησίας που συστάθηκε στο Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από επιστήμονες – επαγγελματίες όλων των συγγενών ειδικοτήτων, με σκοπό μέσα από μία επίπονη και μακρά διαδικασία να εξετάσει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητάς μας.
Σχόλιο by Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) — 09/03/2011 @ 09:49
Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, διαπιστώνουμε τις παρακάτω αδυναμίες:
1. Οι απόφοιτοι του εν λόγω Τμήματος εμφανίζονται με δύο διαφορετικές ονομασίες. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης […]», ενώ στο άρθρο 3, παρ. 1 & 2 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης [..]».
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη:
•Την ύπαρξη του πρώτου Τμήματος της ειδικότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αργότερα μετονομάστηκε (με το Π.Δ. 319/2001) σε «Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης»,
•Την ανάγκη ταύτισης της ονομασίας των δύο Τμημάτων, σε αντιστοιχία με την πρακτική των Τμημάτων άλλων ειδικοτήτων μηχανικών διαφορετικών Πολυτεχνείων που έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών κλπ.), ανάγκη που από όσο γνωρίζουμε τονίστηκε και στην εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΣΑΠΕ,
προτείνουμε τη μετονομασία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και ως εκ τούτου την προσθήκη άρθρου στην αρχή του Π.Δ. (άρθρο 1) που να αναφέρεται στη μετονομασία του Τμήματος. Αντίστοιχα και ο τίτλος του Π.Δ. θα πρέπει να προσαρμοστεί και να περιλαμβάνει τη μετονομασία του Τμήματος.
Σχόλιο by Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) — 09/03/2011 @ 10:13
Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, διαπιστώνουμε τις παρακάτω αδυναμίες:
1. Οι απόφοιτοι του εν λόγω Τμήματος εμφανίζονται με δύο διαφορετικές ονομασίες. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης […]», ενώ στο άρθρο 3, παρ. 1 & 2 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης [..]».
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη:
•Την ύπαρξη του πρώτου Τμήματος της ειδικότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αργότερα μετονομάστηκε (με το Π.Δ. 319/2001) σε «Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης»,
•Την ανάγκη ταύτισης της ονομασίας των δύο Τμημάτων, σε αντιστοιχία με την πρακτική των Τμημάτων άλλων ειδικοτήτων μηχανικών διαφορετικών Πολυτεχνείων που έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών κλπ.), ανάγκη που από όσο γνωρίζουμε τονίστηκε και στην εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΣΑΠΕ,
προτείνουμε τη μετονομασία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και ως εκ τούτου την προσθήκη άρθρου στην αρχή του Π.Δ. (άρθρο 1) που να αναφέρεται στη μετονομασία του Τμήματος. Αντίστοιχα και ο τίτλος του Π.Δ. θα πρέπει να προσαρμοστεί και να περιλαμβάνει τη μετονομασία του Τμήματος.
2. Στο άρθρο 2 περιγράφεται ο τρόπος απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται από το «διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας». Είναι προφανές ότι η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2 αναφέρεται και συσχετίζεται με την εκφρασμένη βούληση της πολιτείας για αλλαγή του τρόπου απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος και με τη συζήτηση για την πιστοποίηση των επαγγελμάτων, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η χρονική περίοδος που θα απαιτηθεί για τη θέσπιση και εφαρμογή του νέου συστήματος, γεγονός που αφήνει μετέωρους τους μηχανικούς που θα αποφοιτήσουν από το Τμήμα μετά την έκδοση του Π.Δ. Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων υπάρχει από την ίδρυση του τμήματος το 2004 δηλαδή εδώ και 7 χρόνια με σημαντικές επιπτώσεις στον επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων.
Συνεπώς θεωρούμε απαραίτητο να προστεθεί παράγραφος στο εν λόγω άρθρο με την οποία θα προβλέπεται ότι μέχρι την καθιέρωση του νέου συστήματος, η άδεια άσκησης επαγγέλματος απονέμεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία που αυτό έχει ορίσει και ο Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα εγγραφής:
•στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών
•στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
•στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών, στις εξής κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών: Α) Οικοδομικών έργων, Β) Έργων πρασίνου, Γ) Έργων οδοποιίας
Επίσης κρίνουμε απαραίτητο, πέραν της συμπλήρωσης του άρθρου 2, με τη δυνατότητα εγγραφής στα ως άνω μητρώα, να υπάρξει στο ίδιο άρθρο και πρόβλεψη συμπλήρωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, η οποία περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ενώ διατυπώνεται η δυνατότητα εγγραφής στο ΜΕΚ, δε γίνεται αναφορά στις κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών στις οποίες μπορούν να εγγραφούν οι ΜΧΠΠΑ. Αποτέλεσμα αυτής της ελλιπούς διατύπωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, είναι να μη μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη εγγραφής στο ΜΕΚ. Συνεπώς, με την αναφορά στο υπό έκδοση Π.Δ. των κατηγοριών έργων ή εξειδικευμένων εργασιών και την αντίστοιχη προσαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στην πράξη από τους αποφοίτους και των δύο Τμημάτων αυτή η επαγγελματική δυνατότητα.
3.Στο άρθρο 3, παρ. 1 όπου παρατίθενται οι τομείς δραστηριοτήτων στους οποίους μπορούν να απασχολούνται οι απόφοιτοι του Τμήματος του ΑΠΘ, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη που να διασφαλίζει την ισοτιμία τους με τους αποφοίτους του Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, η επαγγελματική κατοχύρωση των οποίων διέπεται σήμερα από το Π.Δ. 240/1994. Δηλαδή θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το περιεχόμενο του άρθρου 3, παρ. 1 του υπό έκδοση Π.Δ. επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ισχύει και για τους απόφοιτους του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημειώνεται δε ότι στην ουσία το περιεχόμενο του άρθρου 3, παρ 1. (δραστηριότητες επαγγελματικής ενασχόλησης) του υπό έκδοση Π.Δ., αποτελεί την επικαιροποίηση του ισχύοντος καταλόγου επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 240/1994, ως συνέπεια της εξέλιξης του επιστημονικού και επαγγελματικού αντικειμένου του ΜΧΠΠΑ κατά τα τελευταία 17 χρόνια και δεν εισάγει νέα επαγγελματικά αντικείμενα.
Με τις παραπάνω προσαρμογές πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί τόσο η θέση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας όσο και η αναγνωρισιμότητα της ειδικότητας από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και θα απλοποιηθούν οι συνακόλουθες διαδικασίες (ενιαίοι κωδικοί ειδικοτήτων στον δημόσιο τομέα, ενιαία αντιμετώπιση στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ, ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης από το Μητρώο της ΓΕΜ, το ΤΕΕ κλπ.), προς όφελος των αποφοίτων διπλωματούχων μηχανικών της ειδικότητας. Επιπλέον ενσωματώνονται και κατά συνέπεια αξιοποιούνται και οι ομόφωνες προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Διαιτησίας που συστάθηκε στο Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από επιστήμονες – επαγγελματίες όλων των συγγενών ειδικοτήτων, με σκοπό μέσα από μία επίπονη και μακρά διαδικασία να εξετάσει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητάς μας.
Σχόλιο by Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) — 09/03/2011 @ 14:43
Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, διαπιστώνουμε τις παρακάτω αδυναμίες:
1. Οι απόφοιτοι του εν λόγω Τμήματος εμφανίζονται με δύο διαφορετικές ονομασίες. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης […]», ενώ στο άρθρο 3, παρ. 1 & 2 αναφέρεται: «Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης [..]».
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη:
- Την ύπαρξη του πρώτου Τμήματος της ειδικότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αργότερα μετονομάστηκε (με το Π.Δ. 319/2001) σε «Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης»,
- Την ανάγκη ταύτισης της ονομασίας των δύο Τμημάτων, σε αντιστοιχία με την πρακτική των Τμημάτων άλλων ειδικοτήτων μηχανικών διαφορετικών Πολυτεχνείων που έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών κλπ.), ανάγκη που από όσο γνωρίζουμε τονίστηκε και στην εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΣΑΠΕ,
προτείνουμε τη μετονομασία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και ως εκ τούτου την προσθήκη άρθρου στην αρχή του Π.Δ. (άρθρο 1) που να αναφέρεται στη μετονομασία του Τμήματος. Αντίστοιχα και ο τίτλος του Π.Δ. θα πρέπει να προσαρμοστεί και να περιλαμβάνει τη μετονομασία του Τμήματος.
Σχόλιο by Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) — 09/03/2011 @ 15:26
Συμφωνω απολυτα με την θεση του συλλογου ελληνων μηχανικων πολεοδομιας,χωροταξιας& περιφερειακης αναπτυξης ο Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης να έχει τη δυνατότητα εγγραφής:
•στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών
•στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
•στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών, στις εξής κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών: Α) Οικοδομικών έργων, Β) Έργων πρασίνου, Γ) Έργων οδοποιίας
Σχόλιο by αλκης ρεντζελος — 12/03/2011 @ 20:54
Από που κι ως που μπορούν να συντάξουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι Χωροτέκτες;
Με ποιά κριτήρια τους δίνετε αυτό το δικαίωμα;
Σχόλιο by Γεωργία — 13/03/2011 @ 08:47
Συνοπτικά, στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, διαπιστώνονται οι παρακάτω αδυναμίες:
1. Οι απόφοιτοι του τμήματός μας, εμφανίζονται με δύο διαφορετικές ονομασίες (άρθρο 1 και άρθρο 3), καθώς η μετονομασία του τμήματος δεν φαίνεται ξεκάθαρα.
Σύμφωνα με:
• Την ονομασία του πρώτου τμήματος της ειδικότητας (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) που ιδρύθηκε,
• Την απόφαση της τριμελούς επιτροπής, που ορίστηκε από το ΣΑΠΕ και αποτελούνταν από τους προέδρους των δύο τμημάτων και μέλος του ΤΕΕ, η οποία αναφέρει: «Η Εισηγητική Επιτροπή τονίζει την πλήρη αντιστοίχιση των δύο τμημάτων και υπογραμμίζει την ανάγκη να ύπαρξη ταύτιση ονομασίας τους προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα άδειας άσκησης επαγγέλματος».
• Την πρακτική των Τμημάτων άλλων ειδικοτήτων μηχανικών διαφορετικών Πολυτεχνείων που έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών κλπ.)
Προτείνουμε:
• Την προσθήκη παραγράφου στην αρχή του ΠΔ με την ξεκάθαρη αναφορά στη μετονομασία του τμήματος.
• Τη προσαρμογή της μετονομασίας στον τίτλο του ΠΔ
• Τη μετονομασία του τμήματος σε Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
2. Το υπό διαβούλευση ΠΔ δεν αναφέρει το δικαίωμα εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος μας στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών, στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών.
Είναι προφανές ότι η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2 αναφέρεται σε αλλαγή του τρόπου απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η χρονική περίοδος που θα απαιτηθεί για τη θέσπιση και εφαρμογή του νέου συστήματος, γεγονός που αφήνει μετέωρους τους μηχανικούς που θα αποφοιτήσουν από το Τμήμα μετά την έκδοση του Π.Δ. Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων υπάρχει από την ίδρυση του τμήματος το 2004 δηλαδή εδώ και 7 χρόνια με σημαντικές επιπτώσεις στον επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων.
Προτείνουμε:
• Την πρόσθεση παραγράφου στο άρθρο 2 με την οποία θα προβλέπεται ότι μέχρι την καθιέρωση του νέου συστήματος, η άδεια άσκησης επαγγέλματος απονέμεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία που αυτό έχει ορίσει και ο Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα εγγραφής:
στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών
στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών, στις εξής κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών: Α) Οικοδομικών έργων, Β) Έργων πρασίνου, Γ) Έργων οδοποιίας
• Επίσης κρίνουμε απαραίτητο, πέραν της συμπλήρωσης του άρθρου 2, με τη δυνατότητα εγγραφής στα ως άνω μητρώα, να υπάρξει στο ίδιο άρθρο και πρόβλεψη συμπλήρωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, η οποία περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ενώ διατυπώνεται η δυνατότητα εγγραφής στο ΜΕΚ, δε γίνεται αναφορά στις κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών στις οποίες μπορούν να εγγραφούν οι ΜΧΠΠΑ. Αποτέλεσμα αυτής της ελλιπούς διατύπωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, είναι να μη μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη εγγραφής στο ΜΕΚ. Συνεπώς, με την αναφορά στο υπό έκδοση Π.Δ. των κατηγοριών έργων ή εξειδικευμένων εργασιών και την αντίστοιχη προσαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στην πράξη από τους αποφοίτους και των δύο Τμημάτων αυτή η επαγγελματική δυνατότητα.
3. Θεωρούμε αναγκαίο να προβλεφθεί ότι το περιεχόμενο του άρθρου 3, παρ. 1 του υπό έκδοση Π.Δ. επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματός μας ισχύει και για τους απόφοιτους του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημειώνεται δε ότι στην ουσία το περιεχόμενο του άρθρου 3, παρ 1. (δραστηριότητες επαγγελματικής ενασχόλησης) του υπό έκδοση Π.Δ., αποτελεί την επικαιροποίηση του ισχύοντος καταλόγου επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 240/1994, ως συνέπεια της εξέλιξης του επιστημονικού και επαγγελματικού αντικειμένου του ΜΧΠΠΑ κατά τα τελευταία 17 χρόνια και δεν εισάγει νέα επαγγελματικά αντικείμενα.
Με τις παραπάνω προσαρμογές πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί τόσο η θέση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας όσο και η αναγνωρισιμότητα της ειδικότητας από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και θα απλοποιηθούν οι συνακόλουθες διαδικασίες (ενιαίοι κωδικοί ειδικοτήτων στον δημόσιο τομέα, ενιαία αντιμετώπιση στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ, ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης από το Μητρώο της ΓΕΜ, το ΤΕΕ κλπ.), προς όφελος των αποφοίτων διπλωματούχων μηχανικών της ειδικότητας. Επιπλέον ενσωματώνονται και κατά συνέπεια αξιοποιούνται και οι ομόφωνες προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Διαιτησίας που συστάθηκε στο Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από επιστήμονες – επαγγελματίες όλων των συγγενών ειδικοτήτων, με σκοπό μέσα από μία επίπονη και μακρά διαδικασία να εξετάσει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητάς μας.
Σχόλιο by Σύλλογος Φοιτητών TMXA — 14/03/2011 @ 14:52
Οι μηχανικοί χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης έχουν το δικαίωμα σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών εδώ και 10 χρόνια. Κατοχυρώνεται στο πρώτο ΠΔ για τους απόφοιτους του Τμήματος του Βόλου. Πέραν της θεσμικής (νομικής) κατοχύρωσης του δικαιώματος, αποτελεί ένα από τα βασικά ακαδημαϊκά πεδία τα οποία διδάσκονται σε προπτυχιακό επίπεδο.
Σχόλιο by Πασχάλης — 14/03/2011 @ 16:12
Αρχικά, θέλω να επισημάνω ότι συμφωνώ απόλυτα με την θέση του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ). Στην συνέχεια, παραθέτω ξανά τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί από τον ΣΕΜΠΧΠΑ, αλλά θέλω να δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στα επίσημα έγγραφα στα οποία στηρίζονται οι συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτά είναι:
1. την έκθεση αιτιολόγησης της μετονομασίας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων
2. το σχετικό σχέδιο ΠΔ
3. τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (αρ.πρωτ. 417/24-06-10) και την αίτηση προσαρμογής του υφιστάμενου ΠΔ 240/1994 σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ που κατέθεσε το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
4. το πόρισμα της Επιτροπής Διαιτησίας του ΤΕΕ, για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (16/12/09)
5. την εισήγηση της τριμελούς επιτροπής (06/07/10), που ορίστηκε από το Συμβούλιο Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) στην υπ. Αριθ. 16/12.1.10
Πιστεύω ότι αυτά τα επίσημα έγγραφα, οι εισηγήσεις των επιτροπών, καθώς και ολόκληρη η διαδικασία της μετονομασίας και της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του τμήματος έγιναν με απώτερο σκοπό να ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου ΠΔ. Προφανώς, και αυτό αναζητάμε… τίποτα παράλογο.
Συνοπτικά, εντοπίζονται τα παρακάτω σημαντικά προβλήματα στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος:
1. Οι απόφοιτοι του Τμήματος παρουσιάζονται με δύο διαφορετικές ονομασίες, στο άρθρο 1 «Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης […]» και στο άρθρο 3 «Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης […]». Επίσης, δεν αναφέρεται στο άρθρο 1 ή γενικά κάπου στο Σχέδιο ΠΔ, η μετονομασία του Τμήματος. Το Σχέδιο Π.Δ. και η αιτιολογική έκθεση που εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ (απόφαση αρ. πρωτ. 182/21-10-09) και διαβιβάστηκαν στο ΣΑΠΕ δεν αναφέρονται μόνο στην πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και στην μετονομασία του Τμήματος.
Πρόταση:
Είναι απαραίτητο να ταυτιστούν οι ονομασίες των δύο ομότιμων τμημάτων σε «Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στην εισήγηση της τριμελούς επιτροπής (ορίστηκε από το ΣΑΠΕ) και από το πόρισμα της επιτροπής διαιτησίας (ορίστηκε από το ΤΕΕ). Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να προστεθεί και η μετονομασία του τμήματος, καθώς και να προσαρμοστεί αντίστοιχα ο τίτλος του ΠΔ.
Επίσης, πρέπει να υπάρξει ταύτιση και στις επαγγελματικές δραστηριότητες των δύο ομότιμων τμημάτων ώστε να απλοποιηθούν οι συνακόλουθες διαδικασίες (ενιαίοι κωδικοί ειδικοτήτων στον δημόσιο τομέα, ενιαία αντιμετώπιση στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ, ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης από το Μητρώο της ΓΕΜ, το ΤΕΕ κλπ.), προς όφελος των αποφοίτων διπλωματούχων μηχανικών της ειδικότητας. Στο άρθρο 3, παρ. 1 όπου παρατίθενται οι τομείς δραστηριοτήτων στους οποίους μπορούν να απασχολούνται οι απόφοιτοι του Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη που να ισχύει και για τους αποφοίτους του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, η επαγγελματική κατοχύρωση των οποίων διέπεται σήμερα από το Π.Δ. 240/1994.
2. Στο άρθρο 2 περιγράφεται ο τρόπος απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος που μέχρι σήμερα απονέμεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Δεν αναφέρει το δικαίωμα εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος μας στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών, στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών.
Πρόταση:
Είναι απαραίτητο να προστεθεί στο άρθρο 2 ότι: «Μέχρι την καθιέρωση νέου συστήματος, η άδεια άσκησης επαγγέλματος απονέμεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία που αυτό έχει ορίσει και ο Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα εγγραφής:
• στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών
• στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
• στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών, στις εξής κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών: Α) Οικοδομικών έργων, Β) Έργων πρασίνου, Γ) Έργων οδοποιίας»
Επίσης είναι σημαντικό, πέραν της συμπλήρωσης του άρθρου 2, να υπάρξει στο ίδιο άρθρο και πρόβλεψη συμπλήρωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 240/1994, η οποία περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ενώ διατυπώνεται η δυνατότητα εγγραφής στο ΜΕΚ, δε γίνεται αναφορά στις κατηγορίες έργων ή εξειδικευμένων εργασιών στις οποίες μπορούν να εγγραφούν οι ΜΧΠΠΑ με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη εγγραφής στο ΜΕΚ.
Σχόλιο by Κουκούλας Νικόλαος - Φοιτητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης — 14/03/2011 @ 22:32
Εκ μέρους του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ θα ήθελα να επιβεβαιώσω συμφωνία στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει τεθεί σε διαβούλευση και το οποίο έχει λάβει υπόψη του τις προτάσεις του Τμήματος και της Συγκλήτου του ΑΠΘ.
Σχετικά με τη διαφορά της προτεινόμενης νέας ονομασίας ως “Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης” από το ομόλογο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο ονομάζεται “Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης’, το ζήτημα έχει επαρκώς συζητηθεί και κατανοηθεί ότι δεν δημιουργεί κανένα ουσιαστικό ακαδημαϊκό πρόβλημα.
Ωστόσο η διαφορά αυτή φαίνεται ότι δημιουργεί ορισμένα τυπικά ή διαδικαστικά ζητήματα ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επειδή η κατοχύρωση αυτή, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί, έχει απόλυτη προτεραιότητα, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει διαφωνία με την πλήρη εξομοίωση της ονομασίας των δύο Τμημάτων εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης και ειδικότερα το ΤΕΕ.
Σχετικά θα υπάρξει διευκρινιστική εισήγηση του Τμήματος προς τη Σύγκλητο του ΑΠΘ για την επικύρωση της τελικής ονομασίας όπως αυτή θα διατυπωθεί οριστικά στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα.
Επισημαίνεται. τέλος, ότι η αναφορά της έδρας αφορά ιδρυτικά ΠΔ και δεν είναι αναγκαία στο ΠΔ μετονομασίας και επαγγελματικής κατοχύρωσης, ενώ θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ωστε η οριστική ονομασία του Τμήματος να αποδοθεί ορθά και με ενιαίο τρόπο σε όλα τα άρθρα του ΠΔ στα οποία ρητά αναφέρεται.
Με εκτίμηση
Γρηγόρης Καυκαλάς, Καθηγητής ΑΠΘ, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΤΜΧΑ
Σχόλιο by Καυκαλάς Γρηγόρης — 15/03/2011 @ 10:34