Απόκτηση απολυτηρίου από τα ημερήσια γενικά λύκεια χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις από το σχολικό έτος 2010-2011

04 / 04 / 2011

Ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στην τελευταία τάξη των Γενικών Λυκείων ανέρχεται ετησίως σε ογδόντα (80.000) χιλιάδες περίπου. Ένα ποσοστό από αυτούς δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά επιλέγει την επαγγελματική απασχόληση.

Με την καθιέρωση μάλιστα νέων δομών εκπαίδευσης (τυπικής ή άτυπης), που συνδέονται με την επαγγελματική απασχόληση ένα πρόσθετο ποσοστό μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενδέχεται να κάνει την ίδια επιλογή μετά την αποφοίτησή του από τη δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση. Θα πρέπει επομένως να δοθεί διέξοδος στην επιλογή των αποφοίτων αυτών να παρακολουθήσουν όποια μορφή εκπαίδευσης επιθυμούν .

Από τις διατάξεις του ν. 2909/2001, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του π.δ. 60/2006 περί αξιολόγησης των μαθητών Γενικού Λυκείου, προβλέπεται ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου, μπορούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον αποκτήσουν το απολυτήριο μετά από τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και με βάση τη βαθμολογική τους επίδοση σ’ αυτές.

Για τους μαθητές της τελευταίας τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τη χρονιά της αποφοίτησής τους, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα πρόβλεψη για απόκτηση απολυτηρίου με άλλο τρόπο εκτός από τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αντίθετα, υπάρχει ανάλογη ρύθμιση για τους μαθητές της τελευταίας τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων -από το έτος 2000, που καθιερώθηκε το Ενιαίο Λύκειο- και για τους μαθητές οι οποίοι έχουν αναπηρία 67% και άνω.

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση ώστε όσοι από τους μαθητές της Γ΄ Τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου επιθυμούν να λάβουν μόνον απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να έχουν τη δυνατότητα αυτή αφού συμμετάσχουν στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων, σε ενδοσχολικό επίπεδο. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τους μαθητές της Γ΄ Τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να ικανοποιηθεί πάγιο αίτημα πολλών τελειοφοίτων οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει να φοιτήσουν μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν τον τίτλο απόλυσης της βαθμίδας αυτής και να στραφούν σε επαγγελματική ενασχόληση μετά την αποφοίτησή τους. Στους κατόχους του απολυτηρίου θα δίνεται η δυνατότητα τα επόμενα έτη να πραγματοποιήσουν σπουδές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου και, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους, να διεκδικήσουν θέση σε σχολές επιλογής τους.

Το απολυτήριο που θα αποκτηθεί με συμμετοχή στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων, σε ενδοσχολικό επίπεδο θα είναι ισότιμο με τα απολυτήρια που αποκτώνται με εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

1.855 Εμφανίσεις
 1. Επιτέλους!
  Η περίπτωση που παραθέτετε είναι χαρακτηριστική της έως σήμερα αποστολής του Λυκείου: προετοιμασία για την εισαγωγή στα αει.
  Μερικές φορές δεν χρειάζονται εμβριθείς αναλύσεις, μια προσεκτική ανάγνωση του νομικού πλαισίου τα λέει όλα…
  Γ.Χ.

  Σχόλιο by Γιώργος — 04/04/2011 @ 13:28

 2. Από το τρέχον έτος θα ισχύσει;

  Σχόλιο by Δήμητρα Παππά — 04/04/2011 @ 14:58

 3. Η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συντελέσει (ασφαλώς με άλλες μεταρρυθμίσεις) στην απεμπλοκή της μέσης εκπαίδευσης από την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
  Θα μπορούσε μάλιστα να εφαρμοσθεί τα πρώτα 3-4 έτη πιλοτικά και στη συνέχεια να εξετασθεί η γενίκευση της διάκρισης για όλους τους μαθητές Λυκείου: λήψη απολυτηρίου μέσω εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα σε σχολικό επίπεδο και στη συνέχεια διαγωνισμός (γιατί περί αυτού πρόκειται) για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, για όσους το επιθυμούν, στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, και με τους συντελεστές βαρύτητας που τα επί μέρους ΑΕΙ θα καθορίζουν.
  Σε -ακόμη πιο απομακρυσμένο χρονικά, αφού εξαρτάται από πολλούς, ευνόητους, παράγοντες- θα μπορούσε να εξετασθεί η συνεκτίμηση, σε ένα ποσοστό, του βαθμού του απολυτηρίου, για την είσοδο σε ΑΕΙ.

  Σχόλιο by ΖΤ — 04/04/2011 @ 15:16

 4. Η εν λογω ρυθμιση συνιστα , πιστευω, ενα πολυ θετικο αλλα βραχυπροθεσμο σχεδιασμο.Πραγματι , εχουμε να κανουμε με μια στρεβλωση , μια ανωμαλια που θελει τουσ μαθητεσ οι οποιοι επιθυμουν να εχουν μονο τιτλο δευτεροβαθμιασ εκαπιδευσης να διδουν πανελλαδικεσ εξετασεισ.Ωστοσο , παρα το θετικο αυτου του μετρου τα θεμελιωδη και πολλαπλα ζητουμενα και προβληματα του λυκειου θα πρεπει να ενταχθουν σε ενα ευρυτερο και μακροπνοο σχεδιασμο για την ριζικη επαναθεμελιωση του.Οι προθεσεις του υπουργειου παντως δεν φαινεται να βρισκονται σε αυτη τη κατευθυνση οσον αφορα το λυκειο…

  Σχόλιο by ΚΩΣΤΑΣ — 09/04/2011 @ 21:42

 5. Στους κατόχους του απολυτηρίου θα δίνεται η δυνατότητα τα επόμενα έτη να πραγματοποιήσουν σπουδές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου και, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους, να διεκδικήσουν θέση σε σχολές επιλογής τους.

  θα προτεινα να ξανακοιταξετε αυτο το μικρο αποσπασμα.Σε γενικες γραμμες , η ρυθμιση ειναι σε απολυτως σωστη κατευθυνση…

  Σχόλιο by Ηλιανα — 09/04/2011 @ 21:47

 6. Κυριε υπουργε,
  η ρυθμιση ειναι , καταρχας, θετικη , αυτονοητη αλλα και βραχυπροθεσμη.Συνιστα ,πραγματικα, τρομερη στρεβλωση και ανωμαλια το γεγονοσ πως για να αποκτησει καποιος τιτλο δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης πρεπει να δωσει πανελλαδικες εξετασεις.Ωστοσο τα χρονια ζητουμενα και προβληματα της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης θα πρεπει να ενταχθουν σε ενα σοβαρο σχεδιασμο για τη ριζικη επαναθεμελιωση του , και οχι σε μια προχειρη και βεβιασμενη αλλαγη προς λαθοσ κατευθυνση.Κατα την εκτιμηση μου οι διοδοι θα ηταν 2 για την επιβιωση και ανακαμψη της δημοσιας ,δωρεαν και υψηλης ποιοτητας λυκειακησ εκπαιδευσης :
  1 . Νεο διετες λυκειο κολλεγιακου χαρακτηρα με συγκεκριμενα επιστημονικα πεδια , καμια σχεση με το σημερινο και διεξοδος μεριδασ των μαθητων στο αναβαθμισμενο τεχνολογικο-επαγγελματικο λυκειο. Ή
  2 . Κανονικα τριετες λυκειο αλλα με αναμορφωμενα προγραμματα,βιβλια κλπ. , διεξοδος μεριδας παιδιων στην αναβαθμισμενη επαγγελματικη εκπαιδευση και η επιλογη στην ευθυνη των πανεπιστημιων(δηλαδη πληρησ αποσυνδεση της δευτεροβαθμιας απο τη τριτοβαθμια εκπαιδευση αλλα και καθοριστικο χτυπημα στη παραπαιδεια , την οποια ζητω και παρακαλω να κυνηγησετε και πολεμησετε αλυπητα )ευχαριστω και συγγνωμη για την εκταση…

  Σχόλιο by Ηλιανα — 09/04/2011 @ 22:07

 7. ΝΑΙ ! ΚΥΡΗΞΤΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ,ΔΩΡΕΑΝ,ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ! ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ!ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΑΛΥΠΗΤΑ! ΘΕΛΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ,ΔΩΡΕΑΝ,ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ , ΜΠΟΡΩ ?

  Σχόλιο by κωτσασ — 09/04/2011 @ 22:12

 8. Θα πρότεινα εξετάσεις Λυκείου για όλους τον Μάιο-Ιούνιο
  {=> εισαγωγικές στα Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο
  έναρξη πανεπιστημιακών σπουδών Ιαν-Φεβρουάριο
  [1ο εξάμηνο γεμάτο transferable skills και τάξεις remediation με υποχρεωτική παρακολούθηση (επιλογή με την καθοδήγηση του σύμβουλου σπουδών): πχ για κάποιον που εισήχθη με αδυναμία στα μαθηματικά ή στην γλώσσα, ή στην χρήση τεχνολογιών πληροφορικής - ξεκινούν έτσι τον Σεπτέμβριο το 2ο εξάμηνο με ίδια "ταχύτητα"]}
  Ανεξαρτητοποίηση του απολυτηρίου Λυκείου αλλά και διασφάλιση ίσου βαθμού δυσκολίας εξετάσεων για την απόκτησή του.

  Σχόλιο by Μαρία Κ — 15/04/2011 @ 11:37

 9. Κύριε Υπουργέ, η ρύθμιση αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση, άλλα κατά τη γνώμη μου πρέπει να επανεξετάσετε κάποιες λεπτομέρειες.

  Το απολυτήριο Λυκείου όπως γνωρίζεται, μετρά στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ στην κατηγορία Δ.Ε. Η διαφορά δυσκολίας των ενδοσχολικών θεμάτων με αυτά των πανελλαδικών, δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους ενδοσχολικά εξεταζόμενους μαθητές, και κατά συνεπεία αρκετά μόρια παραπάνω στους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ.

  Επίσης, όπως ίσως γνωρίζεται, υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας των ενδοσχολικών εξετάσεων στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ λύκεια. Σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ εσπερινό γενικό λύκειο των νοτίων προαστίων, μπορεί ο μαθητής να εξασφαλίσει τη μη παρουσία του στα μαθήματα, τις περισσότερες μέρες του έτους. Επίσης διαγωνίσματα μπορεί να γράψει αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και εφόσον του έχουν γίνει γνωστά τα θέματα και οι απαντήσεις. Το χειρότερο δε είναι, ότι με 1000 ευρώ επιπλέον τον επιβραβεύουν με “ άριστο” απολυτήριο (το οποίο σε δημόσιο λύκειο ούτε θα το είχε φανταστεί) για να το έχει για μια ώρα ανάγκης σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

  Με τιμή
  Χρήστος
  (μαθητής ΔΗΜΟΣΙΟΥ Εσπερινού Γ.Ε.Λ)

  Σχόλιο by χρήστος — 01/05/2011 @ 03:14

 10. Σωστό το μέτρο, βιαστική εφαρμογή που δημιουργεί αδικίες. προφανώς γνωρίζετε ότι οι προφορικοί βαθμοί στη Γ Λυκείου είναι αρκετά ανεβασμένοι, πράγμα που έγινε και για αυτούς τους μαθητές αφού η τέταρτη κατεύθυνση ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα, οι ενδοσχολικές εξετάσεις σαφώς πιο απλές και σε λιγότερη ύλη. Μετά και την δυσκολία των θεμάτων στις φετινές πανελλήνιες δεν νομίζετε ότι αδικήσατε όλα αυτά τα παιδιά που επέλεξαν να δώσουν πανελλήνιες και που ο βαθμός υπολογίζεται στο απολυτήριο τους?

  Σχόλιο by γεωργια καλλιγερη — 21/05/2011 @ 23:12

Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου. TrackBack URL