Ton teleytaio kairo i ellada exei bgalei kako onoma se olon ton kosmo. To arthro ayto epibebaionei tin gnomi para polon sobaron anthropon oti yparxoun pola straba se ayton ton topo..Yparxei kalytero paradeigma???
Τα αναφερόμενα περιστατικά είναι ενδεικτικά αλλά δυστυχώς όχι μοναδικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται από κανέναν θεσμικό φορέα με την πρέπουσα σοβαρότητα.
Το πρόβλημα είναι βαθιά θεσμικό. Σε βάθος χρόνου έχει οικοδομηθεί ένα σύστημα το οποίο διευκολύνει ορισμένους να παρανομούν ατιμώρητα.
Όταν ακόμα και το ΣτΕ θεωρεί το εκλεκτορικό ως υπέρτατη αυθεντία, υπεράνω ελέγχου επί της ουσίας, τότε τι να σου κάνει το υπουργείο, που έχει και έναν απαράδεκτο «νόμο πλαίσιο» από πάνω του, με αυτοδιοίκητα και αυτόνομα
ΑΕΙ από κάτω του..
Αυτή η κλασσική «κατά δήλωση» επιχειρηματολογία των εχόντων εξουσία (βλ. «λάβαμε υπόψη τις αιτιάσεις σας και τις απορρίπτουμε», χωρίς άλλη τεκμηρίωση της απόρριψης) θα έπρεπε από μόνη της να κρίνεται ως αίολη και να απορρίπτεται από τα ανώτερα ελεγκτικά επίπεδα. Κι αυτό γιατί, ο έχων εξουσία είναι σε πλεονεκτική θέση ως προς τον εξεταζόμενο/αιτούντα και η αυθαιρεσία του σε βάρος του δεύτερου ισοδυναμεί με και συνεπάγεται καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων του αδύναμου μέρους (=harassment).
Και φυσικά, δεν νοείται δικαιοσύνη που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στον αδικούμενο ανεξάρτητης εμπειρογνωμοσύνης για κάθε υπόθεση που τον αφορά, συμπεριλαμβανομένης και της επί της ουσίας εξέτασης οποιασδήποτε προσφυγής, όσο εξειδικευμένο και αν είναι το αντικείμενο. Η Δικαιοσύνη και
η οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή δεν σηκώνουν τα χέρια όταν το αντικείμενο είναι ..»δύσκολο»! Το «χέρια ψηλά» και «νίπτω τας χείρας μου» είναι στάσεις-προϊόντα παρασκηνιακών συναλλαγών. Ας βρούμε κάποτε το θάρρος να παραδεχτούμε ανοιχτά το προφανές. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!»
Αν κάποιος θέλει να βρει την αλήθεια, μπορεί. Αν δεν θέλει ή δεν πρέπει, τότε λέει «άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε» και το διεφθαρμένο – στημένο σύστημα τον στηρίζει και τον ενθαρρύνει να παρανομεί ακόμη περισσότερο.. Φαύλος κύκλος!
Σ” αυτήν τη χώρα των θαυμάτων δεν υπάρχει μόνο διαφορετική αντιμετώπιση φοιτητών και καθηγητών που αντιγράφουν, αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση καθηγητών ανάλογα με το αν είναι αρεστοί ή όχι στη Διοίκηση. Έτσι, η ίδια Διοίκηση Τμήματος που ανέβαλε εκλογική διαδικασία για να διερευνηθεί ανώνυμη καταγγελία της τελευταίας στιγμής, συνέχισε αδιάφορη και ολοκλήρωσε άλλη εκλογική διαδικασία σε πείσμα επώνυμης καταγγελίας κατατεθειμένης μήνες πριν. Πρύτανης που επί χρόνια κωφεύει σε καταγγελία για κραυγαλέα αντιγραφή στέλνει σε ΕΔΕ τον καταγγέλλοντα. Αυτά και άλλα πολλά θα υπάρχουν όσο η ελληνική κοινωνία δεν κάνει υπόθεσή της την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και δεν απαιτεί λογοδοσία για το πού πηγαίνουν τα χρήματά της, είτε πρόκειται για περιουσία που καταστρέφεται από βανδάλους που οι Πρυτάνεις δεν έχουν τα κότσια ν” αντιμετωπίσουν είτε πρόκειται για πανεπιστημιακούς που πλουτίζουν παντοιοτρόπως σε βάρος της εκπαίδευσης των νέων και της προόδου του τόπου.
Γι΄ αυτό άλλωστε πολλοί Έλληνες φοιτητές τελειώνοντας τις σπουδές τους φεύγουν και διαπρέπουν έξω. Όλα τα προαναφερόμενα είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, απλά τώρα τελευταία όλα γίνονται ελεύθερα, ούτε την παραμικρή συγκάλυψη ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!! Για να δούμε που θα οδηγηθούμε με όλα αυτά! Κύριε Πανάρετε αν μπορείτε κάντε κάτι. Πρέπει να αλλάξουμε συνείδηση σε αυτό τον τόπο όλοι.
Πολλοί φοβούνται να καταγγείλουν και με το δίκιο τους γιατί αυτό που θα πάθουν είναι να βρουν το μπελά τους..!
Καλή απόδοση δικαιοσύνης.
κ. Πανάρετε, έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες σε σας και περιμένουμε τις ενέργειές σας από μέρα σε μέρα. Εάν και εσείς δεν μπορέσετε να κάνετε κάτι, οι ελπίδες καταρρέουν.
Από ό,τι γνωρίζω υπάρχουν πάρα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στα ΑΕΙ της χώρας (βλ. Παν/μιο Ιωαννίνων, Μακεδονίας), ενώ τα φαινόμενα αυτά και άλλα θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει κάποια παραδειγματική τιμωρία. Στην περίπτωση αυτή το θύμα ήταν ο γιος μου, την επόμενη φορά θα είναι ο δικός σας.
Σπουδές, υποτροφίες, όνειρα και πολυετείς θυσίες χάνονται γιατί μία ομάδα απατεώνων έχει τον έλεγχο του πανεπιστημίου και προστατεύουν αλλήλους, ενώ οι λίγοι άξιοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν γιατί δεν τους στηρίζει η πολιτεία. Ο νόμος, ο εσωτερικός κανονισμός των ΑΕΙ και ο κώδικας δεοντολογίας είναι ξεκάθαροι. Εφαρμόστε τους επιτέλους!
Αν περιμένει κάποιος να συναντήσει τη νομιμότητα μεσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να ψάξει στα αλήθεια πολύ, μα πολύ.
Όποιος θέλει να κάνει κάτι στο ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται είτε μπάρμπα, είτε κόμμα, είτε να ανήκει σε κάποια κλίκα. Αυτά είναι τα συνεργατικά σχήματα μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Φαίνεται ότι ο υποψήφιος καθηγητής-θύμα δεν είχε τέτοια κάλυψη και θα είπε να προχωρήσει μόνος του! Για αυτό και δεν βρήκε καμία ανταπόκριση στη συνέχεια στις καταγγελίες του ούτε από τη διοίκηση η οποία ως συνήθως ξύνει τα νύχια της. «Ελα μωρέ εντάξει και τι έγινε!»
Δεν με εκπλήσσει η συγκεκριμένη λογοκλοπή, όσο κραυγαλέα κι αν φαίνεται, ούτε αρκετές άλλες που έχω δει σε βάρος φοιτητών ή ακόμη και σε βάρος άλλων καθηγητών ή ερευνητών. Εάν κάποιος δεν δει λογοκλοπή στο ελληνικό πανεπιστήμιο τότε θα δει αναμασήματα, διότι μέχρι εκεί φτάνει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τέτοιοι κανόνες επιβλήθηκαν από την πλειοψηφία των ανίκανων, των ευνοιοκρατούμενων, των παραδοσιακών. Και εάν κάποιος πάει να διαφέρει θα τους χαλάσσει την πιάτσα και γρήγορα θα τον απομονώσουν! Όταν ακούς από χείλη καθηγητή πρώτης βαθμίδας σε μάθημα «γιατί να κουραστείς αφού όλες οι εργασίες το ίδιο μετρούν και το ίδιο αποτέλεσμα πετυχαίνουν» πως να συνεχίσεις! Βγάλτε συμπέρασμα.
Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι η τύχη που έφερε να βρεθούν στην ίδια γραμμή υποψηφιότητας καθηγητής και πρώην φοιτητής του με τον πρώτο να κλέβει τον δεύτερο. Τι ξεφτίλα! Χρειάζεται να γίνει περισσότερο γνωστή η υπόθεση για να ξεφτιλίζεται κάπου κάπου και κανένας, εάν πάλι αυτό είναι δυνατό, έστως ως εξαίρεση, για να μην ξεχνιόμαστε.
Επί τη ευκαιρία, ο τελευταίος πανεπιστημιακός νόμος υποχρεώνει τους καθηγητές να δημοσιεύουν με πληρότητα στο Internet τα βιογραφικά τους. Έψαξε το Υπουργείο Παιδείας να δει εάν οι καθηγητές εφαρμόζουν το νόμο τουλάχιστον ως προς αυτό; Πως κάποιος καθηγητής και μάλιστα πρώτης βαθμίδας δεν τολμά να σημειώσει στην ιστοσελίδα του ούτε το θέμα της διατριβής του πολύ δε περισσότερο άλλο συγραφικό έργο; Είναι ασήμαντο αυτό; Πέντε σειρές και 20 λέξεις ασχετο κείμενο είναι περιεκτικό βιογραφικό όπως το θέλει ο νόμος; Όποιος δεν με πιστεύει ας δει τις ιστοσελίδες του Νομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που επισκέφθηκα πρόσφατα. Είναι για γέλια και για κλάμματα.
Κάπου πήρε το μάτι μου ότι εκκρεμεί ποινική δίκη στην υπόθεση της λογοκλοπής. Εάν κάποιος ξέρει πότε και που θα δικαστεί ας μας το γράψει. Ενδιαφέρομαι να δω τους ποινικούς δικαστές τι θα πουν και τι θα κάνει η επίσημη διοίκηση εάν ο λογοκλέψας τη φάει.
Η δίκη είναι στις 28 Ιουνίου ενώ υπάρχει προσφυγή και στο ΣτΕ στις 17 Ιουνίου 2010. Το θέμα είναι όμως να κάνουν οι διοικητικές αρχές το έργο τους ώστε να μη χρειάζεται να τρέχει κανείς στα δικαστήρια. Μπράβο στον κ. Πανάρετο που ερευνεί τις καταγγελίες. Είναι ο μοναδικός που ενήργησε προς το παρόν, έστω και αργά. Είδομεν.
Η υπ’ αρ 313 γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφέρει ότι η αρχή της νομιμότητας απαιτεί από τη διοίκηση να ανακαλεί τυχόν εκδοθείσα παράνομη πράξη, αποκαθιστώντας την έννομη τάξη. Αν η Υπουργός ανακαλούσε την παράνομη πράξη διορισμού του εν λόγω καθηγητή τα δικαστήρια θα ήταν περιττά.
Δυστυχώς η δίκη αναβλήθηκε. Επίσης δυστυχώς καθυστερούν και οι δικές σας ενέργειες σας κ. Υφυπουργέ.
Είναι δυνατόν η δ/νση του γραφείου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μελετά, κατόπιν εντολής σας, το σχετικό φάκελο ΕΠΙ 8 ΜΗΝΕΣ τώρα και να ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ «εάν υπάρχει λογοκλοπή!», παρά Α) τα στοιχεία που παραθέτει στην καταγγελία του ο κ. Καϊσίδης (ας ισχυριστεί κάποιος που διαβάζει το κείμενο της αντιγραφής στην παρούσα σελίδα ότι δεν είναι λογοκλοπή!) Β) την ομολογία του κατηγορούμενου στα Πρακτικά της Εκλογής και Γ) την επιβεβαίωση των εκλεκτόρων στα Πρακτικά της Εκλογής;
Παρακαλώ ας απαντήσει κάποιος υπάλληλος σας ή εσείς στις ερωτήσεις:
1. Γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν διενεργείται ΕΔΕ εις βάρος του κατηγορουμένου, παρά τις καταγγελίες σε όλες τις υπηρεσίες του ΑΠΘ και του ΥΠΕΠΘ, αντίθετα με την καθιερωμένη πρακτική σε άλλα Παν/μια, σε άλλα Τμήματα του ΑΠΘ, αλλά και στο ίδιο Τμήμα του ΑΠΘ; «Ένορκη διοικητική εξέταση (Ε._.Ε.) ενεργείται κάθε φορά που η υπηρεσία έχει σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος» (Ν. 2683/99 Άρθρο 127, Φ.Ε.Κ.19 Α΄).
2. Γιατί δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι που συγκαλύπτουν τις αξιόποινες πράξεις; «Η δίωξη και η τιμωρία πειθαρχικών παραπτωμάτων αποτελεί καθήκον των πειθαρχικών οργάνων». Η παράβαση του καθήκοντος αυτού «συνιστά το κατά την περ. και της παρ.1 του άρθρου 107 του παρόντος πειθαρχικό παράπτωμα». Άρθρο 110 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ΦΕΚ 26, Τεύχος Α, 9/2/2007).
Μη γίνετε συνεργός στη διαφθορά που εμποδίζει τα πανεπιστήμια και την παιδεία να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν από το τέλμα.
Ως πότε οι συντεχνίες θα υπερισχύουν και θα κάνουν ό,τι θέλουν, αντίθετα με τη νομοθεσία και σε βάρος των αξιόλογων (αλλά αγανακτισμένων πλέον) επιστημόνων;
Για την ενημέρωση των αναγνωστών της σελίδας που παρακολουθούν την υπόθεση:
Μετά από καθυστέρηση 5(!) ετών, ο απερχόμενος Πρύτανης του ΑΠΘ υποχρεώθηκε από έγγραφο του Γεν Επιθ. Δημόσιας Διοίκησης να διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ «για την αναζήτηση ευθυνών κατά την τήρηση της διαδικασίας».
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπέγραψε το 2008 τον έλεγχο νομιμότητας της εκλογής… και δεν παρατήρησε κανένα πρόβλημα με τις λογοκλοπές και τις λοιπές παρανομίες!
Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έθεσε χρονικό περιθώριο για τη διενέργεια της ΕΔΕ.
Αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΠΘ για τις ευθύνες του κ. Πρύτανη σχετικά με την υπόθεση.
Παρότι συνεχίζω για κάποιον λόγο να πιστεύω στην ακεραιότητα του κ. Πανάρετου, παραθέτω για ενημέρωσή σας την – απογοητευτική για την ακαδημαϊκή κοινότητα – απάντηση (31.8.2010) του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης:
«Το θέμα της λογοκλοπής εκφεύγει του έλεγχου νομιμότητας του Υπουργού καθότι ο έλεγχος νομιμότητας περιορίζεται στον έλεγχο της τυπικής διαδικασίας και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας….»
Αντί λοιπόν να ενεργήσει ανάλογα, το Υπουργείο μηρυκάζει σαθρές δικαιολογίες, παραπέμποντας τους πολίτες που καταγγέλλουν παρανομίες σε παρελθοντικούς ελέγχους νομιμότητας της τυπικής διαδικασίας εκλογής, ακολουθώντας δηλαδή τις ίδιες ακριβώς παρελκυστικές τακτικές των διοικητικών άρχων του Πανεπιστήμιου.
Και συνεχίζει η απάντηση:
«Σε περίπτωση που κριθεί από τα ποινικά δικαστήρια ότι ο καθ’ ου η καταγγελία – κατηγορούμενος σε αυτά έχει πράγματι διενεργήσει λογοκλοπή ή απάτη, όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων, τότε η αρμοδιότητα του Υπουργού συνίσταται στην μετά την κοινοποίηση της καταδικαστικής για τον ανωτέρω ποινικής αποφάσεως, έκδοση απόφασης αποχής από τα καθήκοντα αυτού στο ΑΕΙ, των δε Πρυτανικών Αρχών στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατ’ αυτού.»
Συνεπώς, το Υπουργείο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι οι Πρυτανικές αρχές και ο/η Υπουργός ενεργούν μόνον εφόσον υπάρξει καταδικαστική ποινική απόφαση. Η νέα αυτή θέση του ΥΠΔΒΜΘ είναι αντίθετη με την νομολογία και την πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι διοικητικές αρχές.
Παραθέτω παραδείγματα αντίθετης συμπεριφοράς σε ίδιες περιπτώσεις που καταδεικνύουν την παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης:
1. Καταγγελία για λογοκλοπή στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις 3.2.2005 κατά μέλους ΔΕΠ: Διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης.
2. Ανώνυμη καταγγελία για λογοκλοπή προς Πρόεδρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις 6.12.2007: Άμεση διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης.
3. Καταγγελία σε αντίστοιχο Τμήμα του Παν/μιου Θεσσαλίας: Πειθαρχική καταδίκη και παύση του λογοκλόπου (απόφαση αριθμ. 10/2009 του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ κατά καθηγητή του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΦΕΚ αρ. 375/ 20.5.09).
Σύμφωνα, δε, με τον Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό ΑΕΙ, για τα μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ η πειθαρχική δίωξη ασκείται και από τον ΥΠΕΠΘ:
Άρθρο 21 Πειθαρχική διαδικασία. 1. Για τα μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ η πειθαρχική δίωξη ασκείται είτε από τον Πρύτανη ή Πρόεδρο ή τον ασκούντα καθήκοντα Πρύτανη ή Προέδρου ή από τους νόμιμους αναπληρωτές τους στο Ίδρυμα στο οποίο ανήκει ο παραπεμπόμενος, είτε από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του Πρύτανη ή Προέδρου ή του ασκούντα καθήκοντα Πρύτανη ή Προέδρου ή των νομίμων αναπληρωτών τους.
Προφανώς όμως, για κάποιους λογούς, το ΥΠΔΒΜΘ καταλήγει επί σειρά ετών να ανέχεται και, εκ των πραγμάτων, να αποδέχεται τις λογοκλοπές από συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς «λειτουργούς», τους συναδέλφους «υπερασπιστές τους» και τον εκάστοτε Πρύτανη που συγκαλύπτει τις παρατυπίες επί σειρά ετών.
Με την ελπίδα ότι η απάντηση, το ιστορικό και η νομολογία που παρέθεσα θα φανούν χρήσιμα σε συναδέλφους,
Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πολλά νέα παιδιά με ικανότητες να απορρίπτουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ως επένδυση στο μέλλον τους, όχι γιατί δεν μπορούν να καταφέρουν να εισαχθούν, αλλά γιατί απαξιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λοιπόν, είναι η περίπτωση του κου Ροδαφηνού, σχετικά με την εκ των έσω υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης παιδείας.
Δεν έφτασε τυχαία η Ελλάδα στην χρεωκοπία. Όλοι μας συμβάλλαμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους ήσσονος σημασίας το εν λόγω συμβάν, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα ακόμα τούβλο στον τεράστιο τοίχο που χτίζουμε μπροστά μας και που μας εμποδίζει να πάμε μπροστά.
Μόνο αν ξυπνήσουμε όλοι και αποφασίσουμε επιτέλους να ασχοληθούμε σοβαρά, τίμια και υπεύθυνα με την εργασία μας θα έχουμε προοπτική επιβίωσης… και δεν ισχύει το άσυλο εδώ.
Βέβαια, το έγγραφο έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση του Ειδ. Γραμματέα παραπάνω (Σχόλιο 11), αλλά θα το συγχωρήσουμε πιστεύω, εφόσον υπάρξει και συνέχεια και δεν ήταν μια ενέργεια για το θεαθήναι. Περιμένουμε τις ενέργειές σας για τις καταγγελίες του κ. Καϊσίδη. Δε χρειάζεται να περιμένετε την αναφορά του Παν/μίου, βέβαια, αφού έχετε ο ίδιος την επίσημη καταγγελία.
Σας πληροφορώ ότι ενώ ο Πρύτανης έδωσε εντολή για ΕΔΕ τον Ιούλιο πέρυσι, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, παρά το πέρας του εύλογου χρονικού διαστήματος των 6 μηνών. Θεωρώ ότι η παρέμβασή σας θα πρέπει να είναι άμεση, εκτός εάν θέλετε να περιμένουμε ώσπου να παραγραφούν τα αδικήματα (γνωστή τακτική στην Ελλάδα).
Ton teleytaio kairo i ellada exei bgalei kako onoma se olon ton kosmo. To arthro ayto epibebaionei tin gnomi para polon sobaron anthropon oti yparxoun pola straba se ayton ton topo..Yparxei kalytero paradeigma???
Σχόλιο by Peter Gross — 26/03/2010 @ 19:56
Τα αναφερόμενα περιστατικά είναι ενδεικτικά αλλά δυστυχώς όχι μοναδικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται από κανέναν θεσμικό φορέα με την πρέπουσα σοβαρότητα.
Το πρόβλημα είναι βαθιά θεσμικό. Σε βάθος χρόνου έχει οικοδομηθεί ένα σύστημα το οποίο διευκολύνει ορισμένους να παρανομούν ατιμώρητα.
Όταν ακόμα και το ΣτΕ θεωρεί το εκλεκτορικό ως υπέρτατη αυθεντία, υπεράνω ελέγχου επί της ουσίας, τότε τι να σου κάνει το υπουργείο, που έχει και έναν απαράδεκτο «νόμο πλαίσιο» από πάνω του, με αυτοδιοίκητα και αυτόνομα
ΑΕΙ από κάτω του..
Αυτή η κλασσική «κατά δήλωση» επιχειρηματολογία των εχόντων εξουσία (βλ. «λάβαμε υπόψη τις αιτιάσεις σας και τις απορρίπτουμε», χωρίς άλλη τεκμηρίωση της απόρριψης) θα έπρεπε από μόνη της να κρίνεται ως αίολη και να απορρίπτεται από τα ανώτερα ελεγκτικά επίπεδα. Κι αυτό γιατί, ο έχων εξουσία είναι σε πλεονεκτική θέση ως προς τον εξεταζόμενο/αιτούντα και η αυθαιρεσία του σε βάρος του δεύτερου ισοδυναμεί με και συνεπάγεται καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων του αδύναμου μέρους (=harassment).
Και φυσικά, δεν νοείται δικαιοσύνη που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στον αδικούμενο ανεξάρτητης εμπειρογνωμοσύνης για κάθε υπόθεση που τον αφορά, συμπεριλαμβανομένης και της επί της ουσίας εξέτασης οποιασδήποτε προσφυγής, όσο εξειδικευμένο και αν είναι το αντικείμενο. Η Δικαιοσύνη και
η οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή δεν σηκώνουν τα χέρια όταν το αντικείμενο είναι ..»δύσκολο»! Το «χέρια ψηλά» και «νίπτω τας χείρας μου» είναι στάσεις-προϊόντα παρασκηνιακών συναλλαγών. Ας βρούμε κάποτε το θάρρος να παραδεχτούμε ανοιχτά το προφανές. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!»
Αν κάποιος θέλει να βρει την αλήθεια, μπορεί. Αν δεν θέλει ή δεν πρέπει, τότε λέει «άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε» και το διεφθαρμένο – στημένο σύστημα τον στηρίζει και τον ενθαρρύνει να παρανομεί ακόμη περισσότερο.. Φαύλος κύκλος!
–
Φώτης Κ. Λιοτόπουλος
Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, MSc, PhD
ΣΕΠ ΕΑΠ
Σχόλιο by Φώτης Κ. Λιοτόπουλος — 26/03/2010 @ 20:15
Σ” αυτήν τη χώρα των θαυμάτων δεν υπάρχει μόνο διαφορετική αντιμετώπιση φοιτητών και καθηγητών που αντιγράφουν, αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση καθηγητών ανάλογα με το αν είναι αρεστοί ή όχι στη Διοίκηση. Έτσι, η ίδια Διοίκηση Τμήματος που ανέβαλε εκλογική διαδικασία για να διερευνηθεί ανώνυμη καταγγελία της τελευταίας στιγμής, συνέχισε αδιάφορη και ολοκλήρωσε άλλη εκλογική διαδικασία σε πείσμα επώνυμης καταγγελίας κατατεθειμένης μήνες πριν. Πρύτανης που επί χρόνια κωφεύει σε καταγγελία για κραυγαλέα αντιγραφή στέλνει σε ΕΔΕ τον καταγγέλλοντα. Αυτά και άλλα πολλά θα υπάρχουν όσο η ελληνική κοινωνία δεν κάνει υπόθεσή της την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και δεν απαιτεί λογοδοσία για το πού πηγαίνουν τα χρήματά της, είτε πρόκειται για περιουσία που καταστρέφεται από βανδάλους που οι Πρυτάνεις δεν έχουν τα κότσια ν” αντιμετωπίσουν είτε πρόκειται για πανεπιστημιακούς που πλουτίζουν παντοιοτρόπως σε βάρος της εκπαίδευσης των νέων και της προόδου του τόπου.
Σχόλιο by Βασίλης Μούγιος — 26/03/2010 @ 21:35
Γι΄ αυτό άλλωστε πολλοί Έλληνες φοιτητές τελειώνοντας τις σπουδές τους φεύγουν και διαπρέπουν έξω. Όλα τα προαναφερόμενα είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, απλά τώρα τελευταία όλα γίνονται ελεύθερα, ούτε την παραμικρή συγκάλυψη ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!! Για να δούμε που θα οδηγηθούμε με όλα αυτά! Κύριε Πανάρετε αν μπορείτε κάντε κάτι. Πρέπει να αλλάξουμε συνείδηση σε αυτό τον τόπο όλοι.
Πολλοί φοβούνται να καταγγείλουν και με το δίκιο τους γιατί αυτό που θα πάθουν είναι να βρουν το μπελά τους..!
Καλή απόδοση δικαιοσύνης.
Σχόλιο by ΔΕΣΠΟΙΝΑ — 31/03/2010 @ 22:02
κ. Πανάρετε, έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες σε σας και περιμένουμε τις ενέργειές σας από μέρα σε μέρα. Εάν και εσείς δεν μπορέσετε να κάνετε κάτι, οι ελπίδες καταρρέουν.
Από ό,τι γνωρίζω υπάρχουν πάρα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στα ΑΕΙ της χώρας (βλ. Παν/μιο Ιωαννίνων, Μακεδονίας), ενώ τα φαινόμενα αυτά και άλλα θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει κάποια παραδειγματική τιμωρία. Στην περίπτωση αυτή το θύμα ήταν ο γιος μου, την επόμενη φορά θα είναι ο δικός σας.
Σπουδές, υποτροφίες, όνειρα και πολυετείς θυσίες χάνονται γιατί μία ομάδα απατεώνων έχει τον έλεγχο του πανεπιστημίου και προστατεύουν αλλήλους, ενώ οι λίγοι άξιοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν γιατί δεν τους στηρίζει η πολιτεία. Ο νόμος, ο εσωτερικός κανονισμός των ΑΕΙ και ο κώδικας δεοντολογίας είναι ξεκάθαροι. Εφαρμόστε τους επιτέλους!
Σχόλιο by Nikolaos Kaissidis — 05/04/2010 @ 05:49
Αν περιμένει κάποιος να συναντήσει τη νομιμότητα μεσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να ψάξει στα αλήθεια πολύ, μα πολύ.
Όποιος θέλει να κάνει κάτι στο ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται είτε μπάρμπα, είτε κόμμα, είτε να ανήκει σε κάποια κλίκα. Αυτά είναι τα συνεργατικά σχήματα μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Φαίνεται ότι ο υποψήφιος καθηγητής-θύμα δεν είχε τέτοια κάλυψη και θα είπε να προχωρήσει μόνος του! Για αυτό και δεν βρήκε καμία ανταπόκριση στη συνέχεια στις καταγγελίες του ούτε από τη διοίκηση η οποία ως συνήθως ξύνει τα νύχια της. «Ελα μωρέ εντάξει και τι έγινε!»
Δεν με εκπλήσσει η συγκεκριμένη λογοκλοπή, όσο κραυγαλέα κι αν φαίνεται, ούτε αρκετές άλλες που έχω δει σε βάρος φοιτητών ή ακόμη και σε βάρος άλλων καθηγητών ή ερευνητών. Εάν κάποιος δεν δει λογοκλοπή στο ελληνικό πανεπιστήμιο τότε θα δει αναμασήματα, διότι μέχρι εκεί φτάνει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τέτοιοι κανόνες επιβλήθηκαν από την πλειοψηφία των ανίκανων, των ευνοιοκρατούμενων, των παραδοσιακών. Και εάν κάποιος πάει να διαφέρει θα τους χαλάσσει την πιάτσα και γρήγορα θα τον απομονώσουν! Όταν ακούς από χείλη καθηγητή πρώτης βαθμίδας σε μάθημα «γιατί να κουραστείς αφού όλες οι εργασίες το ίδιο μετρούν και το ίδιο αποτέλεσμα πετυχαίνουν» πως να συνεχίσεις! Βγάλτε συμπέρασμα.
Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι η τύχη που έφερε να βρεθούν στην ίδια γραμμή υποψηφιότητας καθηγητής και πρώην φοιτητής του με τον πρώτο να κλέβει τον δεύτερο. Τι ξεφτίλα! Χρειάζεται να γίνει περισσότερο γνωστή η υπόθεση για να ξεφτιλίζεται κάπου κάπου και κανένας, εάν πάλι αυτό είναι δυνατό, έστως ως εξαίρεση, για να μην ξεχνιόμαστε.
Επί τη ευκαιρία, ο τελευταίος πανεπιστημιακός νόμος υποχρεώνει τους καθηγητές να δημοσιεύουν με πληρότητα στο Internet τα βιογραφικά τους. Έψαξε το Υπουργείο Παιδείας να δει εάν οι καθηγητές εφαρμόζουν το νόμο τουλάχιστον ως προς αυτό; Πως κάποιος καθηγητής και μάλιστα πρώτης βαθμίδας δεν τολμά να σημειώσει στην ιστοσελίδα του ούτε το θέμα της διατριβής του πολύ δε περισσότερο άλλο συγραφικό έργο; Είναι ασήμαντο αυτό; Πέντε σειρές και 20 λέξεις ασχετο κείμενο είναι περιεκτικό βιογραφικό όπως το θέλει ο νόμος; Όποιος δεν με πιστεύει ας δει τις ιστοσελίδες του Νομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που επισκέφθηκα πρόσφατα. Είναι για γέλια και για κλάμματα.
Κάπου πήρε το μάτι μου ότι εκκρεμεί ποινική δίκη στην υπόθεση της λογοκλοπής. Εάν κάποιος ξέρει πότε και που θα δικαστεί ας μας το γράψει. Ενδιαφέρομαι να δω τους ποινικούς δικαστές τι θα πουν και τι θα κάνει η επίσημη διοίκηση εάν ο λογοκλέψας τη φάει.
Σχόλιο by Πέτρου Κ — 06/04/2010 @ 16:15
Η δίκη είναι στις 28 Ιουνίου ενώ υπάρχει προσφυγή και στο ΣτΕ στις 17 Ιουνίου 2010. Το θέμα είναι όμως να κάνουν οι διοικητικές αρχές το έργο τους ώστε να μη χρειάζεται να τρέχει κανείς στα δικαστήρια. Μπράβο στον κ. Πανάρετο που ερευνεί τις καταγγελίες. Είναι ο μοναδικός που ενήργησε προς το παρόν, έστω και αργά. Είδομεν.
Δείτε και
http://www.kasmeri.gr/content/dyo-periptoseis-logoklopon-apo-meli-dep?page=2
http://dakepekoz.blogspot.com/2010/05/blog-post_5627.html
http://politikiprotasi.blogspot.com/2010/05/blog-post_952.html
http://salonica-press.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html
http://olympia.gr/2010/05/10/δυο-περιπτωσεισ-λογοκλοπων-απο-μελη-δ/
Σχόλιο by A Ro — 10/05/2010 @ 15:49
Η υπ’ αρ 313 γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφέρει ότι η αρχή της νομιμότητας απαιτεί από τη διοίκηση να ανακαλεί τυχόν εκδοθείσα παράνομη πράξη, αποκαθιστώντας την έννομη τάξη. Αν η Υπουργός ανακαλούσε την παράνομη πράξη διορισμού του εν λόγω καθηγητή τα δικαστήρια θα ήταν περιττά.
Σχόλιο by A Ro — 10/05/2010 @ 20:47
Δυστυχώς η δίκη αναβλήθηκε. Επίσης δυστυχώς καθυστερούν και οι δικές σας ενέργειες σας κ. Υφυπουργέ.
Είναι δυνατόν η δ/νση του γραφείου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μελετά, κατόπιν εντολής σας, το σχετικό φάκελο ΕΠΙ 8 ΜΗΝΕΣ τώρα και να ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ «εάν υπάρχει λογοκλοπή!», παρά Α) τα στοιχεία που παραθέτει στην καταγγελία του ο κ. Καϊσίδης (ας ισχυριστεί κάποιος που διαβάζει το κείμενο της αντιγραφής στην παρούσα σελίδα ότι δεν είναι λογοκλοπή!) Β) την ομολογία του κατηγορούμενου στα Πρακτικά της Εκλογής και Γ) την επιβεβαίωση των εκλεκτόρων στα Πρακτικά της Εκλογής;
Παρακαλώ ας απαντήσει κάποιος υπάλληλος σας ή εσείς στις ερωτήσεις:
1. Γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν διενεργείται ΕΔΕ εις βάρος του κατηγορουμένου, παρά τις καταγγελίες σε όλες τις υπηρεσίες του ΑΠΘ και του ΥΠΕΠΘ, αντίθετα με την καθιερωμένη πρακτική σε άλλα Παν/μια, σε άλλα Τμήματα του ΑΠΘ, αλλά και στο ίδιο Τμήμα του ΑΠΘ; «Ένορκη διοικητική εξέταση (Ε._.Ε.) ενεργείται κάθε φορά που η υπηρεσία έχει σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος» (Ν. 2683/99 Άρθρο 127, Φ.Ε.Κ.19 Α΄).
2. Γιατί δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι που συγκαλύπτουν τις αξιόποινες πράξεις; «Η δίωξη και η τιμωρία πειθαρχικών παραπτωμάτων αποτελεί καθήκον των πειθαρχικών οργάνων». Η παράβαση του καθήκοντος αυτού «συνιστά το κατά την περ. και της παρ.1 του άρθρου 107 του παρόντος πειθαρχικό παράπτωμα». Άρθρο 110 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ΦΕΚ 26, Τεύχος Α, 9/2/2007).
Μη γίνετε συνεργός στη διαφθορά που εμποδίζει τα πανεπιστήμια και την παιδεία να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν από το τέλμα.
Ως πότε οι συντεχνίες θα υπερισχύουν και θα κάνουν ό,τι θέλουν, αντίθετα με τη νομοθεσία και σε βάρος των αξιόλογων (αλλά αγανακτισμένων πλέον) επιστημόνων;
Σχόλιο by A Ro — 07/07/2010 @ 16:05
Για την ενημέρωση των αναγνωστών της σελίδας που παρακολουθούν την υπόθεση:
Μετά από καθυστέρηση 5(!) ετών, ο απερχόμενος Πρύτανης του ΑΠΘ υποχρεώθηκε από έγγραφο του Γεν Επιθ. Δημόσιας Διοίκησης να διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ «για την αναζήτηση ευθυνών κατά την τήρηση της διαδικασίας».
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπέγραψε το 2008 τον έλεγχο νομιμότητας της εκλογής… και δεν παρατήρησε κανένα πρόβλημα με τις λογοκλοπές και τις λοιπές παρανομίες!
Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έθεσε χρονικό περιθώριο για τη διενέργεια της ΕΔΕ.
Αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΠΘ για τις ευθύνες του κ. Πρύτανη σχετικά με την υπόθεση.
Σχόλιο by A Ro — 29/07/2010 @ 14:29
Παρότι συνεχίζω για κάποιον λόγο να πιστεύω στην ακεραιότητα του κ. Πανάρετου, παραθέτω για ενημέρωσή σας την – απογοητευτική για την ακαδημαϊκή κοινότητα – απάντηση (31.8.2010) του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης:
«Το θέμα της λογοκλοπής εκφεύγει του έλεγχου νομιμότητας του Υπουργού καθότι ο έλεγχος νομιμότητας περιορίζεται στον έλεγχο της τυπικής διαδικασίας και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας….»
Αντί λοιπόν να ενεργήσει ανάλογα, το Υπουργείο μηρυκάζει σαθρές δικαιολογίες, παραπέμποντας τους πολίτες που καταγγέλλουν παρανομίες σε παρελθοντικούς ελέγχους νομιμότητας της τυπικής διαδικασίας εκλογής, ακολουθώντας δηλαδή τις ίδιες ακριβώς παρελκυστικές τακτικές των διοικητικών άρχων του Πανεπιστήμιου.
Και συνεχίζει η απάντηση:
«Σε περίπτωση που κριθεί από τα ποινικά δικαστήρια ότι ο καθ’ ου η καταγγελία – κατηγορούμενος σε αυτά έχει πράγματι διενεργήσει λογοκλοπή ή απάτη, όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων, τότε η αρμοδιότητα του Υπουργού συνίσταται στην μετά την κοινοποίηση της καταδικαστικής για τον ανωτέρω ποινικής αποφάσεως, έκδοση απόφασης αποχής από τα καθήκοντα αυτού στο ΑΕΙ, των δε Πρυτανικών Αρχών στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατ’ αυτού.»
Συνεπώς, το Υπουργείο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι οι Πρυτανικές αρχές και ο/η Υπουργός ενεργούν μόνον εφόσον υπάρξει καταδικαστική ποινική απόφαση. Η νέα αυτή θέση του ΥΠΔΒΜΘ είναι αντίθετη με την νομολογία και την πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι διοικητικές αρχές.
Παραθέτω παραδείγματα αντίθετης συμπεριφοράς σε ίδιες περιπτώσεις που καταδεικνύουν την παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης:
1. Καταγγελία για λογοκλοπή στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις 3.2.2005 κατά μέλους ΔΕΠ: Διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης.
2. Ανώνυμη καταγγελία για λογοκλοπή προς Πρόεδρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις 6.12.2007: Άμεση διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης.
3. Καταγγελία σε αντίστοιχο Τμήμα του Παν/μιου Θεσσαλίας: Πειθαρχική καταδίκη και παύση του λογοκλόπου (απόφαση αριθμ. 10/2009 του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ κατά καθηγητή του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΦΕΚ αρ. 375/ 20.5.09).
Σύμφωνα, δε, με τον Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό ΑΕΙ, για τα μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ η πειθαρχική δίωξη ασκείται και από τον ΥΠΕΠΘ:
Άρθρο 21 Πειθαρχική διαδικασία. 1. Για τα μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ η πειθαρχική δίωξη ασκείται είτε από τον Πρύτανη ή Πρόεδρο ή τον ασκούντα καθήκοντα Πρύτανη ή Προέδρου ή από τους νόμιμους αναπληρωτές τους στο Ίδρυμα στο οποίο ανήκει ο παραπεμπόμενος, είτε από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του Πρύτανη ή Προέδρου ή του ασκούντα καθήκοντα Πρύτανη ή Προέδρου ή των νομίμων αναπληρωτών τους.
Προφανώς όμως, για κάποιους λογούς, το ΥΠΔΒΜΘ καταλήγει επί σειρά ετών να ανέχεται και, εκ των πραγμάτων, να αποδέχεται τις λογοκλοπές από συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς «λειτουργούς», τους συναδέλφους «υπερασπιστές τους» και τον εκάστοτε Πρύτανη που συγκαλύπτει τις παρατυπίες επί σειρά ετών.
Με την ελπίδα ότι η απάντηση, το ιστορικό και η νομολογία που παρέθεσα θα φανούν χρήσιμα σε συναδέλφους,
Α Ro
Σχόλιο by A Ro — 25/09/2010 @ 18:44
Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πολλά νέα παιδιά με ικανότητες να απορρίπτουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ως επένδυση στο μέλλον τους, όχι γιατί δεν μπορούν να καταφέρουν να εισαχθούν, αλλά γιατί απαξιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λοιπόν, είναι η περίπτωση του κου Ροδαφηνού, σχετικά με την εκ των έσω υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης παιδείας.
Δεν έφτασε τυχαία η Ελλάδα στην χρεωκοπία. Όλοι μας συμβάλλαμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους ήσσονος σημασίας το εν λόγω συμβάν, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα ακόμα τούβλο στον τεράστιο τοίχο που χτίζουμε μπροστά μας και που μας εμποδίζει να πάμε μπροστά.
Μόνο αν ξυπνήσουμε όλοι και αποφασίσουμε επιτέλους να ασχοληθούμε σοβαρά, τίμια και υπεύθυνα με την εργασία μας θα έχουμε προοπτική επιβίωσης… και δεν ισχύει το άσυλο εδώ.
Σχόλιο by Θωμάς Αχτσής — 30/11/2010 @ 09:51
Με μεγάλη μου ικανοποίηση διάβασα το έγγραφο του κ. Πανάρετου προς τα Παν/μια http://www.panaretos-opengov.eu/?p=4685
Συγχαρητήρια κ. Πανάρετε!
Βέβαια, το έγγραφο έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση του Ειδ. Γραμματέα παραπάνω (Σχόλιο 11), αλλά θα το συγχωρήσουμε πιστεύω, εφόσον υπάρξει και συνέχεια και δεν ήταν μια ενέργεια για το θεαθήναι. Περιμένουμε τις ενέργειές σας για τις καταγγελίες του κ. Καϊσίδη. Δε χρειάζεται να περιμένετε την αναφορά του Παν/μίου, βέβαια, αφού έχετε ο ίδιος την επίσημη καταγγελία.
Σας πληροφορώ ότι ενώ ο Πρύτανης έδωσε εντολή για ΕΔΕ τον Ιούλιο πέρυσι, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, παρά το πέρας του εύλογου χρονικού διαστήματος των 6 μηνών. Θεωρώ ότι η παρέμβασή σας θα πρέπει να είναι άμεση, εκτός εάν θέλετε να περιμένουμε ώσπου να παραγραφούν τα αδικήματα (γνωστή τακτική στην Ελλάδα).
Α Ρο
Σχόλιο by Α Ρο — 10/01/2011 @ 21:52