Θέματα Πρός Διαβούλευση | Το Βήμα του Πολίτη

Όλα τα αντικείμενα περιεχομένου με θέμα : ‘ΑΡΘΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ’

EπιλογέςΆρθρα πολιτών | Στείλε το άρθρο σουΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

24 / 01 / 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- Aπό τους Financial times

Παρατίθεται το σχετικό άρθρο από τους FT – ενώ στα καθ” ημάς τσακωνόμαστε για τις αλλαγές στην ανώτατη παιδεία… με πρώτους αντιδραστικούς τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που δυστυχώς είναι τόσες μόνες, όπως οι κούκοι που δεν φέρνουν την άνοιξη.
Γ.Ντάκος


Διαβάστε περισσότερα.. »

Υπάρχουσα κατάσταση και προτάσεις σχετικά με τις υπό διαμόρφωση αλλαγές στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση

17 / 01 / 2011

Υπάρχουσα κατάσταση και προτάσεις σχετικά με τις υπό διαμόρφωση αλλαγές στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αντώνης Δεληγιαννάκης, Γιώργος Καρυστινός, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Μιχάλης Λαγουδάκης, Αθανάσιος Λιάβας, Κατερίνα Μανιά, Άγγελος Μπλέτσας, Ματτίας Μπούχερ, Ιωάννης Παπαευσταθίου, Βασίλης Σαμολαδάς

Καθηγητές Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Πολυτεχνείου Κρήτης

Χανιά 14 Ιανουαρίου 2011

Η βελτίωση της λειτουργίας του Ελληνικού Πανεπιστημίου προϋποθέτει ανάδειξη των βασικών αιτιών των σημερινών προβλημάτων και, ταυτόχρονα, αποφυγή των πειραματισμών και των σφαλμάτων του παρελθόντος. Δεδομένου ότι οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια θα επιταχυνθούν όταν το απαιτήσει η ευρύτερη κοινωνία, σημειώσαμε σκέψεις και ιδέες που συχνά ανταλλάσσονται μεταξύ των μελών ΔΕΠ αλλά ίσως δεν είναι γνωστές στην κοινή γνώμη. Εστιάσαμε κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στα τρία βασικά σημεία του κειμένου Διαβούλευσης (Διοίκηση, Φοιτητική Κινητικότητα, Διεθνοποίηση). Δεν θίξαμε τα κρίσιμα θέματα της υποχρηματοδότησης και των μηχανισμών αξιολόγησης της έρευνας, της σύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία και του χαμηλού μισθολογίου των Πανεπιστημιακών καθηγητών.
Διαβάστε περισσότερα.. »

Αναβάθμιση και Επέκταση του Θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Μαθητών μας

07 / 01 / 2011

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ

1. Σ.Ε.Π.: υπό ΔΙΩΓΜΟ πριν την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ;
2. Ο Σ.Ε.Π. στο σχολείο σήμερα
3. Η ανάγκη μετεξέλιξης του Σ.Ε.Π. σε ολοκληρωμένη υπηρεσία συμβουλευτικής υποστήριξης (ΣΥ.Π.: Συμβουλευτική – Προσανατολισμός)
4. Πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός Συμβουλευτικής – Προσανατολισμού
5. Προτάσεις για το άμεσο μέλλον στο σύγχρονο σχολείο
Διαβάστε περισσότερα.. »

Μαθητική παρέλαση: Μια αντιπαιδαγωγική διαδικασία

15 / 11 / 2010

28η Οκτωβρίου 2010. Η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε και εφέτος στα πλαίσια των εορτασμών της εθνικής επετείου. Είχε – όπως πάντα – επιτυχία, εκφράστηκαν οι καθιερωμένες διθυραμβικές κρίσεις και δόθηκαν τα απαραίτητα συγχαρητήρια των παραγόντων του πολιτικού συστήματος στους μαθητές. Φυσικά γέμισαν τα δελτία ειδήσεων, τα blogs στο διαδίκτυο και οι εφημερίδες με ρεπορτάζ από την παρέλαση και κυρίως από τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές, το προσφιλές ζήτημα των αλλοδαπών άριστων μαθητών σημαιοφόρων και βέβαια με φωτογραφίες και κουτσομπολιά για την εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών σε στιλ παρέλασης μόδας κ.λπ.
Διαβάστε περισσότερα.. »

Πολιτικοί Μηχανικοί

20 / 10 / 2010

Κε Υπουργέ

Οι επαγελλματικές εξετασεις πιστοποίησης είναι για να μας πείτε οτι τόσα χρόνια σπουδών πηγαν χαμένα στα Πανεπιστήμια ,Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ.Δηλαδή δεν φτάνει τόσες εξετάσεις που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να έχουμε και τον ρυθμιστή ροής στην παραγωγή εργασίας γιατι προφανώς δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.Ως πότε λοιπόν θα προσβάλεται και θα υπονομεύεται η αξία των σχολών που σπουδάζουν οι νέοι μας.
Διαβάστε περισσότερα.. »

ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

15 / 10 / 2010

Ανοικτή Επιστολή / πρόταση προς

- Πρύτανη & Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Πρύτανη & Καθηγητές του Ε.Μ.Π
- Ελεύθερα σκεπτόμενους φοιτητές, μαθητές και γονείς
- Υπουργείο Παιδείας

Θέμα : Η ανάγκη εφαρμογής ενός Εκπαιδευτικού Μνημονίου
Διαβάστε περισσότερα.. »

Η θέση της Π.Ε.ΚΑ.Π. σχετικά με το «σχέδιο» για την Πληροφορική στο Νέο Λύκειο

12 / 10 / 2010

Πριν λίγες ημέρες (2/10/2010) εμφανίστηκε στον τύπο, το «σχέδιο» για το Νέο Λύκειο, σύμφωνα με το οποίο το μάθημα της Πληροφορικής δεν θα διδάσκεται πλέον στο Λύκειο.
Το «σχέδιο» αυτό προξένησε ανησυχία, αναστάτωση και αγανάκτηση σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής, πράγμα που εκφράστηκε άμεσα από την ίδια ημέρα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (http://www.pekap.gr/Images/UploadedFiles/AP%2062_03-10-2010.pdf) και με τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των καθηγητών Πληροφορικής (http://www.gopetition.com/petition/39493/sign.html). Σημειώνουμε ότι οι υπογραφές ήδη από την πρώτη εβδομάδα ξεπέρασαν τις 800.
Διαβάστε περισσότερα.. »

Ανακοίνωση για το σχέδιο του Νέου Λυκείου

12 / 10 / 2010

Αρ. Πρωτ.: 62/3-10-2010

Στο σχέδιο σχετικά με τη δομή του Νέου Λυκείου το οποίο διέρρευσε στις 2/10/2010 στον τύπο, διαφαίνεται ότι η Πληροφορική δεν έχει θέση σε αυτό, αντίθετα με άλλα θεωρητικά μαθήματα για τα οποία φαίνεται να υπάρχει θεαματική αύξηση των ωρών διδασκαλίας τους.
Διαβάστε περισσότερα.. »

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

11 / 10 / 2010

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πληθαίνουν τελευταία οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της δηλωθείσας πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας να συμπληρώνουν οι μαθητές τα μηχανογραφικά δελτία το Μάρτιο αντί του Ιουλίου. Ας καταθέσω την ταπεινή, αντίθετη όμως, άποψή μου που έχω εκφράσει και στο παρελθόν στο διαδίκτυο.
Διαβάστε περισσότερα.. »

Καθηγητών ωράριο!

04 / 10 / 2010

Κάθε Σεπτέμβρη εμείς οι καθηγητές ζούμε στα σχολεία μας και στους συλλόγους μας απερίγραπτες καταστάσεις μιζέριας που αφορούν τον καταρτισμό του διδακτικού μας προγράμματος. Κάθε τέτοια εποχή αρχίζουν οι τσακωμοί, οι διχόνοιες και οι κλίκες.
«Μην με βάζεις εμένα πρώτες ώρες γιατί μου είναι βαρύ το πάπλωμα. Εμένα να με βάλεις το πολύ μέχρι τις 11 γιατί πρέπει να πηγαίνω σπίτι μου να μαγειρεύω για τα παιδιά. Εγώ θέλω μαζεμένο ωράριο. Εγώ θέλω να τελειώνω νωρίς γιατί με περιμένει καφές στην πλατεία. Γιατί εγώ 2 εφτάωρα και η τάδε κανένα; Γιατί εκείνος έτσι; Γιατί ο άλλος αλλιώς;»
Διαβάστε περισσότερα.. »